МАЙ 2012 - тема 16

• 38 991
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
ЛЛЛ:Здравейте!Благодаря за отговора,малката вече суче доста ефективно .Сега проблемът ми е,че зърната много ме болят.Мажа се с лансинох,но до следващото кърмене болките си оставатКак мога да се облекчавам?И искам да попитам как мога да я накарам да пусне гърдата.Тази сутрин стоя на едната гърда цял час и накрая вените ми бяха изпъкнали.Пробвах с щипане на нослето и натискане на беадичката,но ме е страх за нея.Искам да сменям гърдите периодично,а немога

Здравей shusha123,
 Много се радвам, че Криси е започнала да суче ефективно!  Hug
 Относно болката, която си описала в зърната, би ли уточнила кога я усещаш, по време , след кърмене или в друг период. Има ли някаква промяна в цвета на зърната или друго усещане като сърбеж, зърната разранени ли са?
 Най-често болка в зърната би могла да се получи при не добро засукване на гърдата от бебето.
Тогава понякога след кърмене зърното излиза деформирано, сплеснато като червило или побеляло. Забелязала ли си нещо подобно при теб?
 Доброто поставяне на гърда, бебето обърнато изцяло с коремче към корема на майката, а ушенце рамо и бедро да лежат в една линия, т.е тялото му да не е извито, усукано, би могло да даде позитивен резултат.
 Хубаво би било да се следи да е отворило широко устенца преди да поеме гърдата, обхванало не само зърното, а част или цялата ареола.
 Добро и не добро засукване са показани в това клипче - http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs&feature=related
 Тук http://www.youtube.com/watch?v=r2N0NpTM9aI  също има идеи за това как да поставим бебето на гърда.
  Захапката на бебето би могла да освободиш внимателно и щадящо зърната ти като приплъзнеш чисто кутре в ъгълчето на устничките му и после между челюстите, за да се освободи вакуума. Това "упражнение" би могла да повтаряш всеки път когато усетиш силен дискомфорт или болка по време на кърмене и да се опиташ отново да поставиш добре Криси на гърда.
 Ще очаквам да пишеш и се надявам някои от идеите да са ти от полза  и кърменето да започне да се става все по - приятно изживяване и за теб и за дъщеричката ти ! Hug

# 571
Привет майски майчета Simple Smile.
Намерих едни звуци от природата, които успяват да приспят Бобчо за 2 минутки:

http://vbox7.com/play:m03855319f

Иначе ние сме добре, той вече е 4,100 кг, или от изписването е наддал 850 грама за 27 дни, и вече е дълъг 56,6 см - пораснал е с 5,5 см.

Спокоен е спинка, папака, ака...има леки колики, борим ги с чай ХИП с копър, добре му действа, пръцка яко. На 5 май сме на ваксина.

ДРИНА, честита щерка да ти е жива и здрава!
Честит рожби и на всички нови мамита Simple Smile.
Нямам много време да чета, но тази вечер ще се опитам да наваксам.
Че имам въпроси за кърменето и разни други неща.

До скоро и бързо и леко раждане на още неродилите дами!!!!

# 572
  • Sofia
Аз също пия Метергин. 20 мин след кърмене, ще го взимам само 2 дни. Кърмя си и гинеколожката ми знае,че кърмя - така че не е проблем.  Бях чела мнение на консултант от ла лече лига,че преминава в много малки количества в кърмата.  

# 573
Да се отчета след "проверката" на свеки - издържах. Е, почти...без да изсъскам. Поне не много.  Embarassed Благодаря за утешителните думи. Тя не е лоша жената, просто на мен ми дойде в повече ... от колики, от лошо време, от земетресение... от какво ли не. И като се почне със съветите хич не съм добър човек  Twisted Evil Няма въпрос:"С какво да помогна", а едни луди приказки, дето още не е завършила изречението и я режа...  Whistling Пък после ми става жал...
jo_anna, при мен имаше момент, в който млякото, което успявах да изцедя от двете гърди намаля до 10-20мл. Радвах се на всеки 5мл, които успявах да изцедя, много ми се искаше да успея да си кърмя детенцето. Слагах я на гърда, пих чай на Хип и изцеждах след всяко кърмене /особено нощем - прочетох някъде, че тогава се "поръчвало" млякото/ на всеки 3 часа и за ден - два кърмата се върна. Естествено, докато се "върне" бяхме на АМ - след "кърменето" дохранвах.
mylene, поздрави за наддаването! Нямам търпение да отидем на консултация... Дано и при нас новините да са такива!
Знам, че въпроса е към jo_anna, но не мога да се сдържа да не се намеся -много ми е "болна" темата. Акушерките в "Щерев" ми внушиха, че от мен зависи дали ще си кърмя детето. Много съм им благодарна!      bouquet
Ирина също беше свикнала на шише - по-лесно, а и от жълтеницата се отпускаше и не искаше да засуче. В болницата я слагах на гърда, когато е гладна, и двете бяхме упорити - тя се дърпаше и си искаше шишето, аз и давах гърда.  Mr. Green  Малко по малко започна. Най-напред дохранвах с АМ на всяко хранене, докато една вечер реших да заместя храненето направо с АМ. Направих 90мл., изпи ги лакомо и ги повърна. И до там с АМ. Разтварях, предлагах - или отказваше или изпиваше 5-10мл ей така, да не ме обиди. Сега предпочитам да кърмя 1 час, вместо да давам АМ. И си ме разиграва, но пък затова е майчинството... Ще си го връщам, като тръгне първа смяна на училище.  Mr. Green
Написах всичко това, защото вече съм напълно сигурна, че храненето от шише и/или храненето с АМ могат да бъдат променени. Ако искаш - сигурна съм, че с Иво ще се справите!   Hug
Беки_Б , ще се срещнете, и да пишеш при първа възможност... По възможност... не като мен, че то моето мълчание на нищо не приличаше...  Hug  Hug
ioli , благодаря за звуците и поздрави за наддаването!   bouquet

# 574
ЛЛЛ, моля ви за съвет. В началото кърмата ми беще в изобилие, замръзявах във фризера, но от няколко дни драстично намалява и понеже се изцеждам и давам на Мария от шише и запасите ми вече са на изчерпване, а не ми се иска да давам АМ. Помогнете ми да върна нормалното си количество кърма. Благодаря предварително

Здравей lolyta и честита ти дъщеричка!  Hug
 В първите дни или седмици след раждането гърдите често произвеждат повече кърма отколкото е нужно на бебето, майките ги усещат пълни, преливащи, тежки. След известен период който би могъл да е различен за всяка майка производството на кърма обичайно се регулира спрямо нуждите на бебето. Тогава много майки забелязват че гърдите им изведнъж са "омекнали" или не могат да изцедят голямо количество кърма от тях. Въпреки това обикновено  бебетата продължават да пълнят редовно памперсите, да наддават добре, да са жизнени и енергични, а това са показатели, че млякото което приемат покрива техните нужди.
 Би ли споделила кое те навежда на мисълта, че кърмата ти не е достатъчна на Мария, тя има ли поне 5-6 напишкане, от които поне 2-3 наакани обилно памперси за денонощие, жизнена и енергична ли е? Ще се радвам и да разкажеш малко повече за кърменето при вас-  колко често предлагаш гърда  за денонощие, колко от тях през нощта? Предлагаш ли на дъщеричката ти други течности (ако да в какви количества) или биберон залъгалка?
 Въпреки, че влияние върху лактацията биха могли да окажат някои чайове, ядки, плодове или други храни основна и най-силна стимулация оказва сукането на бебето. Ние правим мляко на принципа " търсене- предлагане", т.е  колкото по-често и ефективно бебето суче от гърдата толкова по- голяма "заявка" дава на гърдите да произвеждат мляко. Ето и две интересни статии, които обясняват по-подробно процесът на лактация:
 Да чуем за човешките гърди! Част І
Да чуем за човешките гърди! Част ІІ
Когато се цели увеличаване на лактацията дори би могло дори майката  за период около 48 часа да се опита да прекарва колкото може повече време гушната в леглото с бебето предлагайки му много често гърда, дори на всеки час или на по-кратък интервал , a честото предлагане на гърда съчетано с постепенно намаляване на количеството на допълнително предлаганата кърма да продължи известен период от време , докато нивото на лактацията се повиши.
 Ето и две интересни статии, които може да са ти от полза:
 Как да увеличим кърмата си
Как да увеличим количеството кърма?
 Ще се радвам да ми дадеш повече информация относно това как са организирани към момента кърменията и дохранването с изцедена кърма в какво количество е, за да мога да се опитам да съм полезна с идеи подходящи за вас!  Hug

# 575
ЛЛЛ:
Здравейте,кърмя дъщеря си Никол,като редувам на едно хранене от едната гърда,на другото хранене от другата.Не усещам напрегнатост в гърдите,задължително ли трябва да цедя и двете гърди след кърмене или те сами са си регулирали количеството кърма и не е нужно да се цедя?
Привет Irenkaaa и честита ти дъщеричка!   bouquet
Обичайно когато има достатъчно кърмения за денонощие ( поне 8-12 за денонощие ,поне  2-3 от които през нощта) и бебето има всички показатели, че се храни добре (само на кърма е , без прием на други течности, има  поне 5-6 добре напишкани, от които поне 2-3 наакани памперса, жизнено и енергично е, с добър цвят и вид на кожата, влажни лигавици- оченца и вътрешността на устичката, наддава добре на тегло) то обичайно не се налага доизцеждане на гърдите. Посредством честото и ефективно сукане (да е обхванало добре гърдата и да чуваш как преглъща или се мърдат мускулчетата на личицето му) бебето обичайно успява да задоволи глада си и да окаже достатъчна стимулация на лактацията. Допълнителното изцеждане, когато не се цели увеличаване на лактацията би могло да предразположи риск от свръхлактация, което би било добре да се избягва.
 Ще се радвам да сподели как е организирано кърменето при вас и как намираш горните показатели при Никол! Желая ти прекрасни мигове с дъщеричката ти и да се радвате на едно успешно и спокойно кърмене!  Hug

# 576
Да се разпиша и аз на бързо след прегледа - контракции 0, разкритие "на върха на пръстчето", резултат -  утре влизам в болница да ме сложат на системи, белким се получат контракции и разкритие и най-сетне се срещнем с дребосъчето! Стискайте палци!  Praynig

Джиа, много добре си тръгнала! Пожелавам ти тази нощ да се случи всичко и утре да се похвалиш с бебче!  Hug

Да ти кажа, 99.99% съм сигурна, че ще предвариш! Мен си ме викат утре пак на преглед и това е. По думите на лекарката имало още време да минат 2те седмици чакане след термин....демек за моето предизвикване (ако е необходимо) ще се чака поне още 7 дни!

Ще си остана последната родила и на всичкото отгоре ще е през ЮНИ! Са кво, трябва да ходя в другата тема ли? Искам си при ваааааааааааааааааааас!  Cry Cry Cry Cry Cry

Аааа не, ти си си майска мама и никъде няма да ходиш! Все още има време до утре до края на деня! На мен всички ми викат, че тия работи ставали изведнъж. Може и така да е...така че още нищо не се знае! При мен няма ама никакви признаци...дано утре се появят след системата и се родим нормално  Praynig

# 577
  • София - Младост 1А
Привет момичета,

Тук сякаш времето е спряло. Визитации, доктори, кърмене... искам вече да си ходим вкъщи.
Днес Мия ми поизправи косите - захласва се също като Пепи. На два пъти посиня и аха, аха да си поеме въздух, ама не ще.
Тичах в детското, прегледаха я и ако знаете какво се оказа... моята мома не търпи да е наакана. А има нещо в памперса, веднага вдига всичко на ура.
Като я изкъпаха и оправиха... спа като къпана. Даже яде спяща.
Дойде ми кърмата и гърдите ми са като бомби. Това, че са ми разранени зърната е кофти. С помпата допълнително се разраняват.
Ще видим до къде ще я добутаме така.

Беки, аз нали писах за раждането. Няма важни подробности. Иначе целия процес отне 16 часа, от първата контракция до появата на Мария.
Самото изгонване беше 30-тина минути, а мускулната треска предполагам се дължи на якото напъване.
Обаче момичета всички ми се радваха, как нито за секунда не спрях да се усмихвам. Даже като почнаха да говорят за форцепс, вакум и секцио... им викам стойте, ще напъвам и ще я родя.
Така че никакви притеснения, само усмивки и всичко ще бъде наред!

Хайде момичета стискам ви палци!

# 578
  • София близо до Витоша
Привет момичета,

Тук сякаш времето е спряло. Визитации, доктори, кърмене... искам вече да си ходим вкъщи.
Днес Мия ми поизправи косите - захласва се също като Пепи. На два пъти посиня и аха, аха да си поеме въздух, ама не ще.
Тичах в детското, прегледаха я и ако знаете какво се оказа... моята мома не търпи да е наакана. А има нещо в памперса, веднага вдига всичко на ура.
Като я изкъпаха и оправиха... спа като къпана. Даже яде спяща.
Дойде ми кърмата и гърдите ми са като бомби. Това, че са ми разранени зърната е кофти. С помпата допълнително се разраняват.
Ще видим до къде ще я добутаме така.

Малее малката ми принцеса е същата , при мен бомбо гърдите отшумяха , земетресението се погрижи. Сега се чудя как и от къде да засиля кърмата , защото искам още да кърмя...

# 579
Привет майчета !

Влизам на бързо да кажа, че вече сме си вкъщи от 2 дена, но едва сега успявам на пусна компютъра Simple Smile Малко по малк осе нагласяме с дребосъка Simple Smile Сега спинка Simple Smile

Връщам се да ви изчета от към 20тата страница някъде  Crazy

Да ви кажа и моите зърна се бяха разранили супер много като бях в болницата.  ooooh! Като се прибрах вкъщи почнах да си ползвам термалната вода на Avène да си почиствам зърната преди и след всяко кърмене и те се оправиха !  newsm44

Честито на всички нови мами ! Да сте живи и здрави, вие вашите бебоци и цялото ви семейство ! И нека мъниците много на ви радват !!!  newsm51

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 22:12 от Krem_IM

# 580
  • София
Да взема днес и аз да се разпиша преди да стане време пак за хранене Simple Smile
Вчера бяхме на консултация, и ни сложиха ваксината. Калина поплака малко, но бързо се успокои. За един месец е наддала 1,450кг. и е пораснала с 4 см. Вече е 3,950кг. и 52см. Мислих си, че доктора ще ме смъмри, че храня бебето на поискване и ще настоява да въведем някакъв режим заради голямото наддаване, но бях поощрена да продължавам в същия дух. Едва към средата на втория месец ще се опитам да махна нощното хранене.
джуджанка за ортопеда отново ще ходим при д-р Александър Пешев в кабинета в Ст. град. До колкото ми е известно този доктор работеше и в ортопедичната клиника на ИСУЛ, но на мен кабинета в Ст. град ми е супер удобен, а работи и със ЗК. Преди две години когато проучвах ортопедите за Никола, се спрягаха имената на д-р Драганов и д-р Венелин Алексиев, но и двамата не работят със ЗК.

rali4ka85 и Калина от снощи ми е със запушено носле. Видимо няма сополи, но носа и хърка. Пръскаме със Стеримар и го изсмукваме с помпата. Надявам се скоро да отшуми, че запушеното носле може да попречи на кърменето.

tzveti 1, jo_anna и нашия доктор не хареса пъпчето. Каза, че е вързано високо, което не било много естетично за момиченце. След като ни падна пъпчето вече си е почти добре. Малко е изпъкнало, но не така както беше. Предполагам, че с времето ще се прибере.

jo_anna според мен кърмата ти се е отрегулирала. Не се тревожи, и при мен имам моменти в които си мисля, че гърдите ми са празни, а на следващия ден направо ще се пръсна. За повишаване на лактацията пиех чай на Хип, а сега съм си взела лактогенния чай от ДМ. В добавка на това съм постоянно гладна и ям на често. Гледам да пия повече течности, и поне 2 литра вода на ден. Не се цедя, мразя този процес, а и смятам че няма нужда. Преди две години, когато имах проблем с недостига на кърма открих статия в интернет за употребата на сминдух (Fenugreek) за увеличение на лактацията. Започнах прием на капсули сминдух ето тези http://www.healthstore.bg/p/Fenugreek и при мен имаше почти мигновен ефект. Сега си пия по две капсули на ден и мисля, че ми се отразява добре.

maiski_topcho използвала съм капките Саб Симплекс с Никола по препоръка на педиатъра ни. Особен ефект обаче не съм видяла. С тях и без тях бебето си ревеше.

Беки_Б стискам палци и вярвам, че всичко ще бъде наред и скоро ще гушкаш бебчо. Гледай, ние с теб с еднакви термини, а моята девойка вече стана на един месец. Понякога ми се иска още да съм си още бременна, особено като знам че ми е било за последно. Дано да успееш поне тази вечер да се наспиш, че после ще е мисията невъзможна.

Моля да ме извините за дългия пост, но девойката продължава да спи, а брат и е сложен преди половин час в леглото. Мале кеф, сега може и телевизия да погледам  Laughing

# 581
  • София близо до Витоша
И ние днес бяхме на консултация , за 14 дни е наддала 650 грама , изписаха ни 3960 гр. а сега е 4600 гр. И нашето пъпче е изпъкнало , педиатърката ни каза ,че ще му сложи лепенка .
Да ви питам предписаха ли ви ВИГАНТОЛ, от кой ден се дава ?

# 582
ЛЛЛ:
Cveteto,много благодаря за информацията.Суче доста активно и има 8 - 9 хранения за денонощие,като при  всяка смяна на памперса има ако,наддава добре по 400грама на седмица,не дава вид да се нуждае от допълнително.За това се чудех има ли смисъл да се цедя след като не чувствам напрежение.

# 583
  • София
tsvetelina83,  на нас ни изписаха Вигантол и личната каза от 25 ден да ги пие.

Jia_m, ти си майска мама, никъде няма да ходиш. До утре вечер има време не се знае какво ще стане.

Беки_Б, дано се похвалиш и ти утре с бебче.

Лека вечер от мен.

# 584
Цитат
Здравей отново, merry-mimi!

Това, че си предложила на Никола адаптирано мляко, не означава, че си се предала или че това ще е краят на кърменето ви! Разбирам колко труден може да е един такъв момент, но това не е равно на провал в кърменето 

Радвам се, че Никола ака и пишка добре, както и че суче ефективно в по-голямата част от времето! Обикновено късния следобед и привечер действително е времето, когато много бебета стават по-нервни, хранят се лошо и повече плачат. Това обичайно се дължи на неукрепналата още нервна система на бебето, на натрупаните впечатления от деня и общото претоварване. Много често по това време и стомашния дискомфорт (коликите) на бебето могат да се засилят и тази комбинация от фактори води до поведение като при Никола.

Някои майки избират да кърмят почти непрекъснато през тези 1-2-3 часа и така бебетата, дори да поемат незначителни количества кърма на всяко хранене за периода, в крайна сметка сумарно успяват добре да си напълнят стомахчето и след това да спят по-спокойно за по-дълго време.
Може също да опиташ през тези вечерни часове да кърмиш в тиха и притъмнена стая, да прилагаш повече контакт кожа до кожа, да кърмиш права и вървейки, като по този начин ще го полюшваш и може от това да стане по-спокоен и по-склонен да суче по-добре и по-дълго.

Хубавото е, че това е само период и той може би ще отмине скоро, а кърменето вероятно ще продължи да носи наслада и на теб, и на Никола още дълго време.
Успех! 
Евридик@, благодаря отново за съветите. Опитах някои от тях и Никола малко се поуспокои. Вчера бяхме на консултация и въпреки, че имам такъв проблем вечер Никола е наддал доста повече от необходимото. Педиатърката ме посъветва да почивам повече и от днес се отказвам от манията си за чистене. Също така ми даде идеи относно храни и хранителни добавки, които могат да ми помогнат. Сега съм се настроила позитивно и се надявам всичко да се подреди с кърмата.
Имам нов въпрос към ЛЛЛ: Как да разбера дали прехранвам детето? Той по принцип не пуска гърдата сам, просто спира да яде и ме ползва като биберон. Аз го чакам около 20 мин. на гърда, защото понякога започва пак да суче, но когато спре напълно аз го отстранявам от себе си.
И още нещо - бях чела някъде относно ранните и късни признаци на глад - изплезване, ръмжене и лапане на ръце, а най-накрая (късен знак) и плач. Питах педиатъра и тя каза, че това били знаци, че иска да суче, а не че е гладен, в резултат на което аз съвсем се обърках. Добре ли е да продължавам да го слагам на гърда, когато го видя, че си дъвче дълго време ръцете и мрънка или трябва да чакам да се разплаче, за да съм сигурна че е гладен? newsm78

Здравей, merry-mimi!

Радвам се да чуя, че Никола и ти сте по-спокойни и той наддава добре!  Hug
Правилно си чела, че ръмженето, лапането на ръчичките, изплезването на езичето и въртенето на главичката са сред ранните признаци на глад. Ако чакаме бебето да се разплаче, то вероятно вече е твърде изгладняло, а едно много гладно бебе обикновено засуква по-настървено и по-лошо, може дори да му е трудно да засуче и понякога от силното и неоптимално засукване може да разрани зърната на майка си.
Може отново да предлагаш гърда на Никола, когато почне да проявява ранни признаци на глад, независимо от това, че е възможно да си го хранила преди час или дори по-малко. Счита се, че бебетата на кърма имат естествен механизъм да регулират приетото количество кърма и да не преяждат, а като резултат от това и като възрастни кърмените бебета по-рядко страдат от хранителни разстройства.
Успех ти желая!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт