Как се живее без любов?

• 29 634
  • 482
  •   1
Отговори
# 240
Бърди, не се паля, просто ми е странно.
И това, че даден човек не коментира и не симпатизира, не означава, че не е преживял същото. Просто може да не желае да го афишира и да бие тъпана насред мегдана. )))

# 241
  • София
И това, че даден човек не коментира и не симпатизира, не означава, че не е преживял същото. Просто може да не желае да го афишира и да бие тъпана насред мегдана. )))

Мда, това не го съобразих  Simple Smile

# 242
Да, при попа са ходили, само дето попът, като център на общността и поради естеството на занятието си, е имал информация от повече от един източник - не е чувал само едната гледна точка, не се е фокусирал върху само този индивид, а е имал поглед върху цялостната ситуация, защото всички клюки и изповеди се концентрират при него. Това вече му е давало относително по-обективна оценка и е можел да направлява действията на участниците в драмата.

Какво значение има обективната оценка и погледа върху цялостната ситуация? Ако жената изневерява, попът ще я надека, лечението му ще включва пост, молитва и изкупление на греха. Това е длъжен да направи. Т.е. оценката му няма да е точно обективна, защото в библията изневярата е грях.

Специалистът (стига да е добър) няма да я съди и няма да раздава морални оценки.Ще се фокусира върху добруването на клиента. Дори терапия и консултация може да се провежда без да се дават и знаят каквито и да било факти. Работи се през чувствата на човека. Подобни чувства могат да се изкарат чрез различни методи, дори не е необходимо да се говори понякога. Има си начини...

Важно е човекът да намери покой и сам да стигне до решение на проблема, защото животът ни е само един и съществуването ни е уникално....което е добро за теб, надали е добро и за мен.

# 243
Никога не бих тръгнала да се развеждам заради мъж. Бих се развела заради себе си!

Пък да не ви говоря какви гадинки са мъжете и как се умилкват около омъжените нещастни жени. Колкото по-нещастна, толкова по-лесна мишена. Хем ще си правят кефа, хем няма да им е в тежест. Не си мислете, че всичко, което звучи любовно, е любов. Жените в това отношение сме патки!

# 244
Бърди, колко са скъпи психоаналитиците? И минимум колко ходения има?

# 245
  • София
Е, скъпи са. Последно знам, че беше 30 лева за един човек и 40лв за семейна терапия.
Покрай развода си ходех мисля 7-8 пъти, по веднъж на 2 седмици. След това като съм имала проблеми, 1-2 пъти ... различно е, зависи.
Говоря за психоложка, с която аз съм се виждала, със сигурност има и по-скъпи.

# 246
Терапия, свързана с посттравматичен стрес, стигнала до никъде, ми струва вече четирицифрена сума, която, вярно, върти се в границата на хилядата лева, но пак са пари.  Confused

# 247
Кажи на един мъж, че ще се разведеш, за да си с него и да градите съвместен живот и едно 80% ще си намерят какви ли не основателни и не толкова причини, за да изчезнат. ))))

# 248
  • София
Тъй, тъй, Кофеин, ако клиентът си е навил на пръста да направи така или онака,  може много успешно да си строши главата заради единия маркетинг на терапевта. Всъщност, добрите терапевти, първото, което питат човека отсреща е дали е решил твърдо да запази или не семейството си, ако става въпрос за семейни проблеми. По аргументите, които дава човек, може да се прецени доколко е сериозно и обмислено, дали е афект или натрупано напрежение и изобщо как изглежда картинката. Терапевтът не играе по свирката на пациента на всяка цена, но за съжаление понякога се получава така, че клиентът едва ли не отива за разрешение при терапевта, и ако не получи това, което иска решава, че терапевтът "не го разбира или го съди". Терапевтът не е адвокат, но доста хора го възприемат като такъв, за да си изчистят съвестта.

А попът, като знае кой кой е и какви са му кривиците на всеки в селото, може да се окаже доста по-полезен за общото благо на цялото семейство, отколкото да взема страна като адвокат.

# 249
  • София
Абе не питат това добрите терапевти, защото обикновено като отидем при тях, все още идея си нямаме какво искаме, камо ли пък дали сме го решили твърдо Simple Smile
Ама не искам да звучи като пропаганда де, наистина, има много случаи, в които не помага терапията.

# 250
  • София
възможно е, аз зная, че питат, пък дали в началото или след като човек си изговори емоционално нещата, вече зависи. Доста често човек вече е взел вътре в себе си решение почти на 100 процента, но не го е изрекъл, не го е аргументирал рационално, а просто иска да отстрани колебанията.

# 251
Да кажа и аз, че съм убедена, не от личен, но от опит на много близък човек, във възможната полза от психолозите, добрите, разбира се. Бърди, интересно ми е как се постъпва при семейна терапия. Не се ли започва пак с работа с индивида? Защото често се оказва, че отива човек, който търси съвети как да се справи с "проблемния" си партньор, пък по време на терапията се оказва, че той самият си е достатъчно проблемен и когато се балансира емоционално, проблемите в двойката намират разрешение от само себе си. В смисъл че проблемите на двойките най-често се оказват проблеми на индивидите в тях.

# 252
  • София
heureuse, аз не съм чааак такъв спец в семейната терапия, ако Сауле намине ще каже по-смислени неща Simple Smile

# 253
Каква ти семейна терапия, особено ако си от малък град.
Я има такъв специалист, я не.
Пък и какъв "срам" да отидеш на психолог, или терапевт....нали ще те одумва цяло село. )
Налягаш си там парцалките, копаш си градинката и доиш козите и толкова...)

# 254
Всякак може да се живее. Зависи какво искаш, как ще го постигнеш и дали си готов да платиш съответната цена.

Общи условия

Активация на акаунт