Веганството - да споделим опит - 10

• 54 047
  • 741
  •   1
Отговори
# 390

.............. а не поници от елда и др. или пък мака, спирулина и други подобни.....................
А аз не разбирам защо се намесват мака, спирулина и подобни.
Те са Хранителни Добавки, а НЕ храна.И съвсем не са задължителни.И на тях си пише, че НЕ СА храна и НЕ заместват храната.

# 391
За мен са си храна. Simple Smile
Но не се ползват както доматите и краставиците.  Laughing И да, не са задължителни. Няма веганът да умре без тях.

Приемам някои изказвания като удар под кръста.  Joy
Идва ми и друго да напиша, но ще замълча, че да не звуча пак раздразнително и назидателно. хахахахах

# 392

Take a smile, имах предвид, че молекулата му е най-близка до кърмата. Не се вглъбявам чак толкова в научни обяснения.
Ясно мие защо тогава ръсиш неверни след неверни неща.  Laughing
Коя молекула по- точно е най- близка до кърмата?
ти за албуминови млека чела/чувала ли си?
хайде, извинявай, че толкова внимание ти обърнах. Peace

# 393
Стана ми интересно кой ли влиза в ония 10% от пишещите в тази тема, който се изхранва с мака, спирулина и самолетни храни... Joy
По принцип съм "фен" на процентите и винаги ми е било любопитно как така категорично може да се определи.  Laughing

ах, вери, ти пак намери за какво да се хванеш, дребнаво е, а пък и колкото да не ти се вярва, не съм визирала никого конкретно, просто исках да кажа, че "повечето" в  темата не залагаме на такива храни. Grinning
Обаче ти веднага:) Замисли се над това защо все така правиш, може да изскочи нещо интересно.
Или пък има една книга "Четирите споразумения", виж първото - Не приемайте никога нищо лично.
Защо ли? Ами просто е:) Светът не се върти около нас:) Колкото и да ни се иска понякога. Не визирах нито тебе, нито някой конкретно от групата. Написах проценти, с които просто исках да изразя повечето от нас. Егати, чувствам се като в детската градина с обяснения за такива неща!

# 394
Получи се класическото както във всички теми за някакви режими. Влиза някой, който има друго инфо и всички му казват колко е тъп  hahaha

Егати, чувствам се като в детската градина с обяснения за такива неща!
Следя ви темата от време на време. Та тя е за детската градина още от заяждането за джиджифиловия чай и бременността  ooooh!

# 395
  • София
stray cat единственото, което мога да кажа е, че не спазваш елементарнен добър тон, а кой каква информация има е само от полза за форума- нека се излага открито. За съжаление съм си доказала, че абсолютно всичко може да стане повод за спор, за скандал...като стане дума за начин на гледане на деца е същото...за начин на хранене и т.н. ех, колко жалко.

# 396
  • София
Не се вглъбявам чак толкова в научни обяснения.

stray cat, ти сама си каза, никой не те е наричал "тъп", "тъпа", мисля, че дори всички се постараха да ти обяснят за всичко, което си питала - ти хем питаш, хем не искаш да научиш, а накрая дори заключаваш, че са те обидили - меко казано, неадекватно, ако целта ти е да се заяждаш - прав ти път

# 397
  • на острова на мечтите
Ох как не обичам тези спорове! Ами всеки иска да си каже мнението. И дори не е толкова екстремистко! Аз за млякото нямам никакви съмнения, не е моята храна. Все още, след повече от година ми липсва сиренето. От малка обичам сладко-солени храни и с прибавянето на сирене към някои храни имах това приятно усещане. Щастливата, много си права и обясняваш проблема много добре, само дето е малко, как да река, не точно назидателен, но кара отсрещната страна да се чувства виновна. Аз така се чувствах преди време във форума на дюканките. Там го отдадох на хищният им начин на хранене, но тук ме изненадва. Иска ми се да се излагат мнения и да не се усеща винаги този тон на ...не мога да намеря точната дума, но най- близката, която ми идва на ум не е много любезна, та най-добре да я спестя. От много време съм учителка и да обяснявам все едни и същи неща някак си ми помогна да тренирам търпеливост, дори когато вече проблемът е обяснен повече пъти. Опитайте се да се поставите на мястото на  този, който е убеден, че млякото е добра храна. Толкова майки го давт на децата си убедени, че им дават необходимите минерали и енергия за деня и за да растат здарви.Не се и опитвам да ги разубеждавам, защото за полезността на млякото се е изградила една легенда, която не мога да оборя, а и не мисля, че бих се справила срещу една такава стена. Ами че аз подобни съвети за мляко на закуска получавам и от диетолози и лекари, на които като спомена, че не ям млечни, веднага ме питат:" ами калциий, откъде си набавяш?", или"млякото е много полезно, не може без него" Така са ни го набили в главите, че за да се промени мисленето се иска не едно обяснение, а много много време!
Не искам да разбутвам полемики, а само да ви приканя да си възвърнем добрия тон. А и намирам че с повдигането на този диалог се изясняват много, поне за мен, ключови въпроси. Хубаво е да ги има,полезни са, но нека да се опитаме да не напъхаме противната страна в ъгъла, а да изложим мнението си цивилно .Лесно е за този, който вече е достигнал върха да дава съвети , но ще е много по-красиво, ако се подаде ръка, на този, който иам още цяла планина да катери.
Ох,  простете! Рядко съм толкова многословна! Praynig
Тук ми харесва много и намирам толкова интересни мнения, споделяте неща, които за мен са новост, вече споменах че съм начинаеща вегетарианка и имам да уча много. В сравнение с много от вас съм  не в първи клас, а в ясли.  

Последна редакция: вт, 04 сеп 2012, 11:51 от danilu

# 398
Колко е права Данилу. Забелязвам, че не се случва за пръв път тук някой да попита нещо, което не ви е угодно и да го нападнете. След съвсем обикновен въпрос, първите два отговора, които получавам, са : "Не разбирам за какво се бориш" и "
леко неуместно ми се струва дискусията в тази тема за животинското мляко и всичките аспекти около него. "
Кое е уместно да се обсъжда тук? Как ако аз искам да стана веган, ще се убедя в полезността на това, ако не питам? Къде е уместно да попитам? В Дюканската тема, защото там ядат  месо и мляко?

Сигурна съм, че ако постна някоя статия за хора, които са придобили липси след дълги години на веганство и питам за мнение, пак ще ми се отговори, че е "неуместно" ,защото така или иначе и всеядните имали липси. Не съм видяла тук да се обсъжда какви липси може да си докараме, ако се храним по този начин и как да се избегне.
Съгласете се, че статия, публикувана в сайт за уфология, не звучи много сериозно.
И какво препоръчва Коен-соево мляко hahaha
http://www.westonaprice.org/soy-alert/reply-to-robert-cohen-the-not-milk-man

# 399
............. След съвсем обикновен въпрос, първите два отговора, които получавам, са : "Не разбирам за какво се бориш" и "
леко неуместно ми се струва дискусията в тази тема за животинското мляко и всичките аспекти около него. "...............
Ами, точно толкова неуместно е, както да влезеш при Дюканки и да започнеш да ги убеждаваш колко е вредно месото....или да влезеш в тема за хомосексуалисти и да ги убеждаваш, че това е грях.....или да влезеш в тема на майки, поддръжнички на кърменето и да ги убеждаваш, че и без кърмене децата порастват.
Т.е., всяка тема си има някаква насоченост.И обикновено в нея пишат хора, споделящи една и съща посока.Има си начини да попиташ , без да се конфронтираш.    Peace

# 400
Чакай сега, как точно съм убеждавала? Написах какво аз знам и то в едно изречение. Какви са начините да питам? Може ли да ми дадеш конкретен пример за млякото? Какъв етикет трябва да използвам, за да получа добронамерен отговор? А за възможните опасности от веганството и как могат да се предотвратят ще пуснеш ли някоя статия?
Искаш да кажеш, че ако някой влезе в тема за кърмене и каже, че педиатъра му препоръчва сокове след 40ден и пита кое му е вредното на това, вместо да му обяснят, ще му кажат: Ти пък, глей колко неуместен въпрос задаваш! Тук сме само богоизбрани и не се занимаваме  с такива простосмъртни въпроси.

quote author=Краси..
"Ами, точно толкова неуместно е, както да влезеш при Дюканки .."
Мда, няма никаква разлика между реакциите тук и тези на дюкянките. Нищо, че се повтаря през ред  колко агресивни били другите  bowuu

# 401
Аз съм вегано-вегетарианец, от време на време си хапвам рибка, яйчица, сиренце и кашкавалец. От лактозата в млякото май имам алергия защото често започва да ми става тежко на стомаха. За млякото съм чувала всевъзможни неща както и това, че е с примеси на кравешка гной. За мен лично продуктите от животните, като яйца, мляко и производните е нормално да ги ядем. За месото съм на друго мнение, там смятам, че не е природосъобразно, даже вредно. Веганството в началото е голям шок за организма, после нещата се нормализират. По принцип аз май ще се утвърдя просто като вегетарианец, защото на моменти не мога без риба...
Stray catразликата с форума на дюканките е огромна, мен там щяха да ме бият,  с това пукане на месо и хормони явно съвсем са пощурели. Тук атмосферата е по-спокойна, просто хората са убедени в това което правят, в начина си на живот и тн.

# 402
  • София
Какъв етикет трябва да използвам, за да получа добронамерен отговор?
stray_cat, ти получи не един - няколко отговора, не е като да не е отговорено, а се държиш като ощипана мома, че не е

да, danilu е права, но наистина това е само ако човек наистина иска да научи нещо, а не да се заяжда... пак повтарям:

1. Питаш едно и също нещо няколко пъти => Няколко пъти ти се отговаря, включително take a smile доста подробно и аргументирано.
2. Накрая сама заявяваш, че подробности и такива по-специализирани неща не те интересуват. => Разбира се, че хората ще се нервират - те отделят съвсем добронамерено време да ти отговорят подробно, а накрая ти заявяваш, че това не ти е чак толкова важно едва ли не....

От последните ти постове разбирам, че ти си чакала конкретен вид информация и като не си я получила нещо те гложди. Конкретната информация, която искаш да получиш е относно евентуални проблеми, ако спреш да консумираш мляко и млечни продукти. Ако наистина това те интересува - питай това, не се заяждай. Но няма да е много адекватно в тема, в която повечето (казвам това, защото не всеки в тази тема е веган) са избрали да НЕ консумират тези продукти.

Разбирам, че е терапевтично да правиш сравнения и коментари, които не са в полза на темата, но в твоя полза - са. Ако това те утешава - добре, но написаното остава и всеки, който прочете ще види неадекватните ти реакции и изказвания.

Другите момичета са по-деликатни от мен, но това, че съм директна не ме притеснява - надеждата ми е, че с това дребното заяждане ще спре и ще може да се продължи по същество с дискусията. Можеш да бъдеш напълно полезна в темата като споделиш и ти някаква информация, която е достоверна, обоснована, пък и да е нова няма да е лошо...

Последна редакция: вт, 04 сеп 2012, 15:55 от Dao

# 403
Може ли да ми дадеш конкретен пример за млякото?
 А за възможните опасности от веганството и как могат да се предотвратят ще пуснеш ли някоя статия?
За съжаление , и на двата ти въпроса аз лично не мога да дам конкретен отговор.
Първо, защото не съм изцяло веганка, макар и рядко-2-3 пъти в месеца, ям по няколко лъжици кисело мляко и чат-пат парче сирене.....И второ, вегетарианка съм отскоро, от Нова година насам.
Ако си чела темата, назад съм писала, че не съм толкова уверена, за давам съвети на други и да агитирам за каквото и да било.Това, че на мен нещо ми понася добре, не означава, че и на теб например ще ти повлияе по същия начин.Защото, макар и анатомията ни да е една, от организъм до огранизъм има океан разлика.
Не съм химик, нямам нужните познания, а и не мисля, че ми трябват.За млякото-просто споделям мнението, че то е храна , предназначена за конкретните бебета:кравето мляко-за телетата, козето-за козлетата и т.н.Не съм виждала друг бозайник да яде/суче мляко, след една определена възраст.Дори и човека, след като мине кърмаческия период, спира да суче/яде майчиното мляко.
И естествено , следва логическия въпрос:Защо е необходимо , и дали изобщо е необходимо да се яде млякото на други бозайници?Ако е така, защо човешкото мляко не се дава на възрастни животни, за да им доставя някакви вещества например?А логичният отговор е, че човешкото мляко едва ли ще даде на кравата, козата , котката, или което и да е животно нещо ,просто защото не е предназначено за тях.Защо тогава сме решили, че което и да е животинско мляко е предназначено за хора?
За веганството също не мога да кажа категорично "Да, полезно е, няма да нанесе вреди!" или "Веганството е опасно, защото ......!"
Аз съм споделяла , че следя себе си, как на мен ми влияя този начин на живот и начин на хранене.
А именно:откакто спрях месото, спря да ме боли главата (която ме мъчеше всеки ден от поне 30 години насам).С ниско кръвно съм, но това лято за пръв път нямах световъртежи, замайвания и прочие неприятни усещания заради жегите.Дори напротив, доста лесно ги преживях.....а не понасях жегата от 20-годишна....Не се уморявам така, както преди.Сега мога да измина няколко км, и като се прибера, не ми се налага да лежа поне час, за да си почина, а направо си действам по задачите....и още мога да пиша, ама дълго стана....

# 404
stray cat, ако си се почувствала обидена от нещо - лично се извинявам, моя цел не е била да те засегна. Аз нямам проблем с другомислещите. Peace Заобиколена съм от тях и живеем мирно, тихо и в любов.
Когато някой попита нещо във връзка с месото или млечните, се старая да съм максимално кратка, точна и ясна в доводите си. НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГО УБЕЖДАВАМ, А ДА СПОДЕЛЯ СВОЕТО ВИЖДАНЕ. А именно на тебе написах: "няма да говоря за вредности, а за основната причина, поради която аз не консумирам - млякото на другите животни не е предназначено за нас, а за техните деца!" На което ти ми отговори - ама аз не говоря за кравето, а за козето...което за мене означава, че въобще не четеш какво пиша, тъй като ако четеше, щеше да ти стане ясно, че разлика между краве и козе няма предвид това, че и двете са предназначени за съответните новородени.
Обаче аз приемам, че тази причина не те задоволява и ти търсеше конкретен отговор за вредности. Тогава се включи take a smile, която доста подробно ти обясни - за белтъка, за видовете...
Твоят отговор какъв беше? че не се интересуваш от научни факти. Ами...ако искаш да научиш за вредности и полезности, трябва да влезеш в такива факти, иначе няма как Wink Казано е - който търси-намира, според мене - ти не търсиш. Wink
След това, за да отговориш на достатъчно обоснования отговор на take a smile за вредностите на млякото, ти реши да заложиш на похвата - чакай да оплюя други начини на хранене като например този, в който се използват супер храни от другия край на планетата. Така ги виждам аз нещата. Ти пък се чувстваш нападната, неприета и т.н. Различни хора, какво да се прави.

На въпроса ти - как могат да се избегнат дефицитите при веганството едностранчив отговор няма. Затова и никой не се заема да ти го даде. Това важи същото и при въпроса - как могат да се избегнат дефицитите при месоядните. Тъй като всички сме уникални организми и всеки се влияе по различен начин от всяка различна храна. Аз лично си правих пълни кръвни изследвания 2 години след като бях вече пълен веган, резултатите бяха перфектни, а година и половина от тези две години бях и кърмачка /период, в който организмът се нуждае от засилени запаси и количества. Аз лично не се притеснявам от липси. Ако погледнеш възможно най-простото разделение на вещества, от които организмът има нужда и техните източници, може да го видиш така: протеини - има ги в семената, ядките, зърнените, бобовите, зеленолистните зеленчуци, въглехидрати - отново в зърнените, в плодовете, в семената, в ядките, витамини и минерали - плодовете и зеленчуците, мазнини - семена, ядки. Не бих се притеснявала за никакви липси, дори напротив - по-скоро за излишества:)

Общи условия

Активация на акаунт