Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 675
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Благодаря за резюмето.
Честно казано, моите спомени са същите, не съм историк.

# 106
# 107
Аз си мисля, че сеньор Гритти е НП. Той още от началото се целеше в трона и напоследък нещо се загуби ... "тихите води са най-дълбоки". Винаги е искал да заеме мястото на Сюлейман можеи да греша, но това е лично мое предположение!

# 108
алабала&Ники Hug ако не се лъжа,в последната серия съобщиха за смъртта му newsm78

# 109
има ли вече всъщност някъде последната серия?

Има я на турски, а на български се превежда от Мистик и Невин в момента  Peace

Кой е Негово Превъзходителство не ми е важно, защото и той е вероятно вмъкнат, заради интригата, също недоказан като присъствие, както силиконовата Изабелка!
Важно е по-горното изречение, че Мистик и Невин работат заедно по последната серия от сезона. Ана3, правилно ли съм разбрала?

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 22:57 от Елпида

# 110
алабала&Ники Hug ако не се лъжа,в последната серия съобщиха за смъртта му newsm78
Така е.

# 111

Почти във всеки сериал умрелите възкръсват ( типичен пример Ефе от " Мечтатели"  Grinning ). Няма да се учудя ако се окаже, че е той. Вестта за смъртта му ще го държи в по-голяма безопасност.

# 112
Може ли да попитам някой от завер-ханъм ще има ли днес епизод или не, защото гледам 1/8 от епизода вече е качена във вбокс, но е лична ...
Преводът на цялата серия ще бъде готов утре.  Peace Остават още само 15ина минути.

# 113
Преводът на цялата серия ще бъде готов утре.  Peace Остават още само 15ина минути.
newsm44 newsm44 newsm44
Браво момичета...чакам с нетърпение!  love001

# 114
БЛАГОДАРЯ!  bouquet newsm51 txtloves newsm51 smile3525 smile3525

# 115
НП иска да свали Ибрахим от поста му, защото смята, че не може един роден християнин да приеме исляма и да управлява империята.Гритти си е християнин, никога не е бил с османците, по-скоро си е гледал собствените интереси - кой колко хиляди дуката ще му даде.Той не би се интересувал от Ибрахим паша и от вътрешните проблеми на османската империя.Гритти няма дълг към османската империя, в нея той не вижда нищо повече от машина за дукати и търговия.
Благодаря за информацията, с нетърпение чакам утрешния ден да видим епизода и с превод да разгледам диалозите м/у Искендер и Аяз паша, да ги поразгледам пак.

# 116
Може ли да попитам някой от завер-ханъм ще има ли днес епизод или не, защото гледам 1/8 от епизода вече е качена във вбокс, но е лична ...
БРАВО, БЛАГОДАРНОСТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. ОЧАКВАМ Я С НЕТЪРПЕНИЕ!

# 117
Сюлейман I, известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател (на турски Кануни).

Начело на непрекъснато разширяващата се държава, Сюлейман лично провежда законодателни промени, свързани с обществото, образованието, данъците и наказателното право. Неговите занони придават формата на империята в продължение на векове след смъртта му. Самият Сюлейман не само е изтъкнат поет и златар, но и е голям покровител на културата в Османската империя, преживяла по негово време Златен век в изкуствата, литературата и архитектурата. Сюлейман говори пет езика: османски турски, арабски, чагатай (диалект на тюркските езици, свързан с уйгурския език), персийски и сръбски.

В исторически план, от всички ислямски страни през средновековието единствено в Османската империя съществуват едновременно религиозни закони и кануни. Това е характерна особеност единствено и само за османската правна система.

В редица случаи, султанските актове се отличават съществено от религиозното право. Затова в практико-теоретичен план се констатира противопоставяне на двата най-съществени компонента на османското право.

Законодателната дейност на османските султани продължава до смъртта на султан Сюлейман І Кануни (1566). По време на управлението си, той е въвлечен в конфликт с тогавашния шейх юл-ислям, приключил с премахване пожизнеността на длъжността на религиозния водач.

Шейх-юл-ислям - главният мюфтия, главата на мюсюлманската църква, върховен тълкувател на ислямския закон и съветник на султана, на практика равен на великия везир. След около 1566 г. титлата му не е пожизнена.

Превъзходителства: Титла на коронована особа или на други високопоставени в служебната йерархия лица.

Поправям се, не е Мустафа, по-вероятно е Шейх-юл-ислям.

# 118
Цитат
НП иска да свали Ибрахим от поста му, защото смята, че не може един роден християнин да приеме исляма и да управлява империята.
А с това,че НП мрази  пашата заради христянството може отново да ни подхлъзват!НП може да има съвсем други причини да ненавижда Ибрахим,но за да настрои хората срещу него умело използва фанатизирани мюсюлмани,които да  свършат мръсната работа!(Доколкото съм чела през този период не е било необичайно султаните да назначават роби приели исляма на много високи постове както и да ги женят за сестри и дъщери, и едва ли Ибрахим е бил изключение, та христянския му произход да е такъв проблем). Thinking

# 119
  • Варна
Мистик,Невин
Момичета това,което прочетох ме направи много щастлива !Нека всички останем приятели.Не ви познавам,но и двете сте ми много близки.Заедно съпреживяхме  серия по серия  цели два сезона.Нека всичко лошо остане там ,някъде далече,знам,че е трудно когато си огорчен,но вие не веднъж доказахте колко големи са душите ви.Ако има начин нека всичко бъде по старо му.
Респект

Общи условия

Активация на акаунт