Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 658
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Моите уважения,всеки има право да тълкува историята,както му е угодно,
но да наричаш нечие твърдение,позовано на исторически факти-
повърхностно...е меко казано ашлашко...
Разбира се,че никой не обръща внимание на Османската държава.Тя възниква в Западна Мала Азия в самия край на XIII век. Нейният основател Осман и неговите наследници обединяват разпръснатите мюсюлмански бейлици там. Те се опират на извиращите от Азия номадски племена. През 1301 г. току-що появилата се на сцената нова държава разгромява една византийска войска — първа заявка за отвоюване на Мала Азия от византийците. През първата половина на XIV век до голяма степен османците постигат това, като достигат до Мраморно море. Още по това време османската държава става сериозна военна заплаха за Византия, Балканите и Европа. Тя вече обединява многобройните мюсюлмански владения (бейлици) в Мала Азия в единен държавен организъм, който разполага със значителен човешки потенциал, а има и свой военен елит от борци за „правата” вяра — гази. И бързо се превръща в империя с огромна настъпателна мощ, която се устремява от Мала Азия през Балканите към Средна и Западна Европа. Кой да я спре?
  И така в навечерието и в началния етап на османската инвазия на Балканите функционират множество малки и немощни държавни образувания, които взаимно се изтощават в междуособни борби, а териториите им често менят очертанията и владетелите си. При това тия последните влизат в разни съюзи и комбинации едни против други, като търсят подкрепа за своите начинания срещу съседите си в лицето и на новите пришълци, османлиите. В същото това време основната маса от населението, селяните, се намират в зависимост от феодалите, като са обременени с тежки данъци и повинности. При общата анархия и неразбория без сериозна държавно обединителна организация и сила те не могат да станат бариера срещу османското проникване в земите им.
  Балканското общество през XIV век е във време на феодална раздробеност. Централизмът като принцип на държавно строителство и обществена организация е в тотална криза, която се развива с ускорен темп и съвпада с възхода на османската държава. Засилваща се османска държава, от една страна, и множество немощни балкански държавни образувания, неспособни нито сами да се защитят, нито да образуват антиосмански общ фронт, от друга — това е главната характеристика на политическата обстановка на Балканите по онова време.
  Друга причина няма,може да е плод на исторически измислици и интерпретации.
Ако България,не беше раздирана от вътрешни междуособици и борби за власт,
може би това нашествие щеше да бъда спряно...но това е вече друга тема.
  Пак казвам,важното е какво казват историческите факти и историческите извори.
Та...в тази напрегната обстановка,няма как да бъде оценено османското нашествие и ставаше въпрос за България и че вътрешните междуособици между трима братя водят до краха на държавата.

Този пост какъв смисъл имаше..да се изтъкнат исторически данни за Османските бейлици ли ? То и Византийската империя не успява да се противопостави на османските набези..та българската държава ли ще успее, да не говорим за византийските отношения с османците. Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.  [/size]

Някой преди мен спомена шейх-юл-исляма. Да си кажа честно..и на мен ми мина през ума, само, че облеклото на НП изглежда прекално светско..Иначе си мисля нещо за Искендер Челеби..ако той е НП..за какво ще полза разни пешки като има съюзник като Хюррем..Или другият вариянт.. ако Искендер служи на НП, защо предполагаемият НП не знае за отношенията между везира и хасекито..

# 121

Кой е Негово Превъзходителство не ми е важно, защото и той е вероятно вмъкнат, заради интригата, също недоказан като присъствие, както силиконовата Изабелка!
Важно е по-горното изречение, че Мистик и Невин работат заедно по последната серия от сезона. Ана3, правилно ли съм разбрала?

Правилно си разбрала  Peace Мистик и Невин поеха ангажимент с превода на 63 серия, за което аз лично съм им безкрайно благодарна newsm51  love001 smile3501 Всички знаем, че последната серия беше по-дълга от обикновенно (цели 2 ч. и 15 мин без рекламите). Въпреки всичко момичетата дадоха всичко от себе си за превод и за слагане на субтитри.  Hug Ако всичко върви по план се надяваме утре да пуснем серията  Peace

# 122
И едно видео от мен от благотворителната вечеря на екипа.

http://www.dailymotion.com/video/k44IRBx1XGMpUG37cAY

# 123
Цитат
Цитат на: soya-fen в Пет., 08 Юни 2012, 22:42
Цитат
Може ли да попитам някой от завер-ханъм ще има ли днес епизод или не, защото гледам 1/8 от епизода вече е качена във вбокс, но е лична ...
 Цитат на: Lqlqlqlqlqlqlqlq2 в Пет., 08 Юни 2012, 20:09
Цитат
Преводът на цялата серия ще бъде готов утре.   Остават още само 15ина минути.

Добро утро, към колко часа ще качите новата серия? newsm78  Благодаря Ви Мистик и Невин, много ще ни липсвате цяло лято, а пък Мистик ще ни лисва завинаги. Но съм сигурна, че редовно ще ни посещава, за което ти благодарим. Невин продължавай да си все така добра в преводите си, най-важното да ни радваш с този великолепен сериал.  Hug :flutter:javascript:void(0);

# 124
soya-fen, виждам, че си на линия, би ли ни казала кога ще можем да гледаме новата серия- преведена - на нас най-нетърпеливите и чакащи от ранни зори! Grinning Heart Eyes

# 125
soya-fen, виждам, че си на линия, би ли ни казала кога ще можем да гледаме новата серия- преведена - на нас най-нетърпеливите и чакащи от ранни зори! Grinning Heart Eyes
Два поста по-нагоре Ани е казала,че ще пуснат серията утре!
 Аз благодаря на момичетата за безкрайния труд ,който положиха и вярвам,че любовта към това , което правят ще надделее над всичко останало! Успех момичета!  bouquet

# 126
Този пост какъв смисъл имаше..да се изтъкнат исторически данни за Османските бейлици ли ? То и Византийската империя не успява да се противопостави на османските набези..та българската държава ли ще успее, да не говорим за византийските отношения с османците. Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.  [/size]
 Да,точно това целях,да изтъкна историческите данни.
Всякаква интерпретация на историята е възможна,но само върху основата на исторически извори
и факти.

Изречението:
Цитат
Ако България,не беше раздирана от вътрешни междуособици и борби за власт,може би това нашествие щеше да бъда спряно...но това е вече друга тема.
,
Ясно съм поставила в друга една категория-на вероятностите.
  Историята не е само факти и години.
Историята е учител,материя,която може да служи за пример и да бъде огледало на поколенията,
за допуснатите грешки.И тук не целя да изнасям урок за това,как,кога и защо...
а ставаше въпрос за братоубийството в ОИ,колкото и жестоко да е то,целяло е само благоденствието на държавността.Това,че направих паралел с нашата история,като дадох за пример Иван Срацимир,Иван Шишман и деспот Добротица,които от братска "любов" и раздиране от междуособици,не са успели да опазят държават,не прави моето мнение повърхностно.
  Който и експанзивен външен фактор да се беше намесил по това време,щеше да покори българските земи.

Ооооо и вие сама казвате:Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.
Да приема ли това изречение,като безсмислено!?

# 127
Два поста по-нагоре Ани е казала,че ще пуснат серията утре!
 Аз благодаря на момичетата за безкрайния труд ,който положиха и вярвам,че любовта към това , което правят ще надделее над всичко останало! Успех момичета!  bouquet

Мислех си, че с Ани имаме разминаване във времето и часовата разлика би могла да означава, че утре за нея е днес в късния следобед или довечера за нас. Затова помолих за уточнение от soya-fen.  Simple Smile

# 128
Цитат
Мислех си, че с Ани имаме разминаване във времето и часовата разлика би могла да означава, че утре за нея е днес в късния следобед или довечера за нас. Затова помолих за уточнение от soya-fen.  Smile
А дано да е довечера!
 Съжалявам ,че "уточних" вместо друг!  Cry

# 129
Цитат
Мислех си, че с Ани имаме разминаване във времето и часовата разлика би могла да означава, че утре за нея е днес в късния следобед или довечера за нас. Затова помолих за уточнение от soya-fen.  Smile
А дано да е довечера!
И аз се надявам да е готово до довечера. Peace

# 130
Цитат
Мислех си, че с Ани имаме разминаване във времето и часовата разлика би могла да означава, че утре за нея е днес в късния следобед или довечера за нас. Затова помолих за уточнение от soya-fen.  Smile
А дано да е довечера!
И аз се надявам да е готово до довечера. Peace

Щом казваш, значи ще бъде готова! Ако знаеш само колко много хора ще зарадваш с тази новина! Hug Heart Eyes

# 131
# 132
По-известни шейхюлислями през този период са Аляюддин Араби, Молла Гюрани, Молла Араби и др. Между тях по продължителност на шейху' л-ислямството им се открояват Аляюддин Али бин Ахмед, известен с прозвището Зембилли Али Джемали (ум. 1526), който остава на тази длъжност в продължение на 22-23 години по времето на трима султани - Баязид II, Селим I и Сюлейман I

Ахмед бин Сюлейман б. Кемал, или т.нар. Ибн Кемал (ум. 1534) бил 8 години главен мюфтия,

Мухамед б. Мухамед б. Мухийдин ел-Имади или т.нар. Ебусууд (ум. 1574), заемал този пост в продължение на 30 години във времето на Сюлейман I (1520-1566), Селим II (1566-1574)

Забележете годината 1534 в която умира и Валиде

# 133
Извинете,аз искам да запълня един пропуск.
Някой знае ли кой е този мъж,които показаха на екзекуцията на Фигани?
Дали е възможно да е същият човек,като този от снимката на другата
екзекуция...
Моля,някой да помогне.Този мъж кой е?

# 134
Миситк, убедена съм че всички които сме участвали в този форум (активно или пасивно)и които сме гледали преведените сериали на ВВ сме ти много, много, много благодарни, защото оценяваме това което правиш за нас. newsm51 Разбирам те ако поради ангажираност не можеш да бъдеш толкова активна, колкото до сега, но моля те , когато имаш свободно време бъди с нас. Аз съм от хората, които не знаят езика и допълващата информация която ни представяш по отношение на филма и винаги се радвам, когато видя, че си онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт