Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 660
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Mistik, Невин, много благодаря за преводите на сериите, наистина е голям ангажимент  - работа по 12 часа на ден и когато дойде време за почивка, пак ангажимент. И то в продължение на месеци. Напълно оценявам щедрия и безкористен жест. Съгласна съм, че и всеки има нужда от заслужена почивка. Затова благодаря, направеното до сега е много много голям жест към хората не само във форума.
Филмът е чудесен и интересен и ние пак ще гледаме и трети сезон / и непреведен/.
Ако се намерят повече добри хора може и преведен!

Не разбирам друг език освен български. Превода за мен е много артистичен и повече от половината удоволствие от гледане на филма идва от него!
Приятна и заслужена почивка. Благодаря Ви.

# 136
[/size]Този пост какъв смисъл имаше..да се изтъкнат исторически данни за Османските бейлици ли ? То и Византийската империя не успява да се противопостави на османските набези..та българската държава ли ще успее, да не говорим за византийските отношения с османците. Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.  [/size]

На мен ми беше интересно и се радвам че има историк във форума

# 137
# 138
Здравейте ! Имам два въпроса ще се радвам да ми отговорите
1) Искам да попитам автора на поста за шейховете по онова време, какво по-точно трябваше да забележим.Че Валиде Айше Хафса умира в една и съща година с Ибн Кемал и след 30 години, пак година завършваща на 4 умира следващи шейх.Какво учудващо има в това ? Дори в сериала се спомена, че Ибрахим паша отива при шейха, защото последния се чувствал неразположен.Може скоро да имаме и смърт на шейх, макар че само ще я споменат няма да е нещо кой знае какво.
2) Знаете, великолепният век са в почивка, днес или утре ще видим и последния епизод, преведен на БГ и ще чакаме 3 месеца за нещо ново.За това - знаете ли някой филм, свързан с Османската империя или сериал, преведени на български.Има ли някъде преведена руската версия на Роксолана ? Видях, че има преведени епизоди, но не докрай.
Някой от вас знае ли други филми свързани с Османската империя (независимо дали е за началото или за края на държавата).Гледах този за Махпейкер ама ми се стори ниско качество , ако не знаех историята нищо нямаше да разбера.

# 139
Виждам, че си си отговорила, сама на въпроса  Grinning

# 140
Този пост какъв смисъл имаше..да се изтъкнат исторически данни за Османските бейлици ли ? То и Византийската империя не успява да се противопостави на османските набези..та българската държава ли ще успее, да не говорим за византийските отношения с османците. Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.  [/size]
  Да,точно това целях,да изтъкна историческите данни.
Всякаква интерпретация на историята е възможна,но само върху основата на исторически извори
и факти.

Изречението:
Цитат
Ако България,не беше раздирана от вътрешни междуособици и борби за власт,може би това нашествие щеше да бъда спряно...но това е вече друга тема.
,
Ясно съм поставила в друга една категория-на вероятностите.
  Историята не е само факти и години.
Историята е учител,материя,която може да служи за пример и да бъде огледало на поколенията,
за допуснатите грешки.И тук не целя да изнасям урок за това,как,кога и защо...
а ставаше въпрос за братоубийството в ОИ,колкото и жестоко да е то,целяло е само благоденствието на държавността.Това,че направих паралел с нашата история,като дадох за пример Иван Срацимир,Иван Шишман и деспот Добротица,които от братска "любов" и раздиране от междуособици,не са успели да опазят държават,не прави моето мнение повърхностно.
  Който и експанзивен външен фактор да се беше намесил по това време,щеше да покори българските земи.

Ооооо и вие сама казвате:Ако Балканите се бяха обединили нещата щяха да бъдат може би различни. Но все пак изречения , които съдържат "ако, можеше, щеше" нямат смисъл.
Да приема ли това изречение,като безсмислено!?

[/size]
Simple Smile Аз също съм историк и не само, моята специалност е тясно свързана с изучаването на Балканите във всички аспекти , било то исторически, политически, езиково-културни и т.н. Съжалявам, но аз отново не ви разбрах пост-а..Явно се засегнахте и се опитахте да ни представите колко много неща знаете за бейлиците. Но за мен, не знам..няма да коментирам това. Както и да е. Хубаво ми цитирате заключението, но с доста избирателен смисъл. Умишлено съм го написала, тъй като исторически погледнато липсата на Балкански съюз е най-изтъкваната причина за последвалите събития ( Нека отбележа, че дори България да беше единно царство, това не означава, че тя би устояла на османското нашествие. За пример ще ви давам Византия, имаме много успешни войни срещи ромейте, но те никога не са използвали цялата си сила срещу нас..винаги са гледали и на Изток.) и все пак.."Ако"..в историята няма "ако". Само анализираме случилите се събития. Българската държава иначе се е спрявала с династичнич въпрос успешно, до този момент, и без практиките на братоубийство. Може би само Самуил е изключение, но той поставя  началото и на нова династия.[/size]

Извинявам се на всичко за горния пост, не знам как да го скрия, за да е видим само са тези, които за заинтерсувани.

Огромно благодаря на всички, който превеждат, обработват, слагат субтитри и изобщо на всеки съпричастен   bouquet
Преди бях писала нещо..Интересно ми е до кой период ще е сериала, може би до възкачването на Селим, но тук има нещо интересно. Когато Сюлейман умира, според изворите, смъртта му не е оповестена веднага , за да не се създаде смут, тъй като по това време е имало военна кампания, и..са го държали облечен, движили са му ръцете...

# 141
До възкачването на Селим би трябвало да е филма.И надали ще покажат как прикриват смъртта на Сюлейман.Навярно в последните си мигове ще има едно "Аз съм Сюлейман... Сюлейман, който...",  което е стандартно за този сериал.Последните сцени ще показват възкачването на Селим, според мен така ще е.

# 142
И едно интересно видео със сем. Ергенч  Laughing

http://www.dailymotion.com/video/xrf2t2_halit-ergenc-berguzar-ko … nd-ali_shortfilms

# 143
Много се радвам да чета постове на историци, благодаря ви, момичета, на мен лично ми беше много интересно.  newsm51

А как и кога умира Роксолана според историческите извори?

# 144
Хюррем султан умира през 1558 година, 8 години преди султан Сюлейман Simple Smile

# 145
Много се радвам да чета постове на историци, благодаря ви, момичета, на мен лично ми беше много интересно.  newsm51

А как и кога умира Роксолана според историческите извори?
Ще се опитам да отговоря. Това, което аз знам е, че умира на 50+, не знам точно на колко, но това може да се погледне в интернет. Многократно е карала Сюлейман да промени практиката с братоубийството. Тя се разболява и умира преди да види смъртта на Баязид. Някой историци твърдят, че е искала Баязид да стане следващият султан, но това разбира се е в кръга на предположенията. Навсякъде се твърди, че тя има пръст в смъртта на Мустафа. Мисля, че може да е спомогнала за засилването на съмненията у Сюлейман, но чак да й се преписва, все пак , ако е имала чак такъв контрол върху решенията на Сюлейман, той щеше да промени и традицията с братоубийствата и да посочи престолонаследник. Разбира се, имала е своето влияние, но много избирателно градивните и хубави решения са изцяло на Сюлейман, а лошите са на Хюррем. Дано успях да отговоря Simple Smile Ако не, някой ще допълни Simple Smile

# 146

Много сладко гласче има Али Grinning
Султана вече е във ваканция и  ще има по- вече време за  семейството си Peace
Ани  bouquet  благодаря  Hug

# 147

Ани, много ти благодаря за видеото. Hug Hug
Детето е изключително сладко! Heart Eyes Бащичко! Joy Joy Joy

# 148
...Явно се засегнахте и се опитахте да ни представите колко много неща знаете за бейлиците...тъй като исторически погледнато липсата на Балкански съюз е най-изтъкваната причина за последвалите събития... Българската държава иначе се е спрявала с династичнич въпрос успешно, до този момент, и без практиките на братоубийство. Може би само Самуил е изключение, но той поставя  началото и на нова династия.
Благодаря,но не съм тесен специалист.Познанията ми по Балканистиката на са така добри,колкото по История на България.
   Не съм се засегнала,споменах само,че основателят на ОИ,Осман и неговите наследници обединяват разпръснатите мюсюлмански бейлици.Това не демонстрира добри познания относно бейлиците.
   Освен липсата на единен общо османски фронт,друг много важен аспект е именно централизмът,които като принцип на държавно строителство и обществена организация е в тотална криза и феодална раздробеност през XV на Балканите.
А относно Братоубийството,вижда се колко важна роля играят размириците за трона във времена на децентрализация,неспособността да се създаде единен анти османски пакт,както и зачестилите набези от страна на османските турци.

И аз да се извиня,че досаждам,обичам историята и ми е любопитен всеки един аспект от нея,
може би затова толкова харесах "Великолепният Век".
Hug

# 149
Здравейте,
Аз съм 3-ият историк, който се включва в дискусията. Дълго време четох (тема 36 и 37) и накрая реших да припомня някои факти.
По отношение на разпокъсаността в управлението на българските земи не може да се спори. Тук не трябва да се забравя и факта, че османците като интелигентни завоеватели, ликвидират физически (посичат) или духовно (помюсюлманчват) българската интелигенция. В този исторически момент това е българската аристокрация. Това са малкото образовани хора, които имат ресурса да органират и осъществят отпор на чуждата инвазия. Спомнете си търновското клане и не само то...
Другото, което ми се ще да напомня е, че завоевателите като че ли имат помощ "свише". Точно по време на техния поход става катастрофално земетресение и крепостта (т.е. руините, които са останали от нея) Цимпе се превръща в  удобен плацдарм за техния поход.
Що се отнася до Византия искам да поясня, че такава държава по това време няма.  Това е историко-топографско понятие въведено от историците едва през 19 в. До този момент се говори единствено за Източната Римска Империя... А като заговорихме за нея трябва да се подчертае, че в 14 - 15 в. тя просто не може да окаже съпротива никому... Блясъкът и силата са започнали да се стопяват столетия преди походът на онзи 19-годишен младеж Мехмед Фатих...
Преди много години чух нещо умно от един мой преподавател. Цитирам по памет "Всяка империя е призвана да завоюва други народи. Когато започне да губи битките започват и вътрешните и противоречия...увеличение на данъци, кризи, корупция..." Да ви звучи почнато?! Така, че до 1699 г. (Лепанто 2) Османската империя има сравнително добре балансирана политика спрямо завоюваните земи. След като "пресъхва" плячката започва увеличението на данъците и ред други безобразия...
Последно искам да спомена, че Османската империя е теократична, а не абсолютна монархия. Общо-взето в нея има един свободен човек и това е султанът(системата кул), а другите са негови роби.. Има и изключения в стил "слугата- господар", но те не са характерни за начина на управление.
Накрая само една бележка под линия. За турци може да се говори едва след революцита на К. Ататюрк. До този момент това османци, или наследници на една велика империя според тях...

Общи условия

Активация на акаунт