но да наричаш нечие твърдение,позовано на исторически факти-
повърхностно...е меко казано ашлашко...
Разбира се,че никой не обръща внимание на Османската държава.Тя възниква в Западна Мала Азия в самия край на XIII век. Нейният основател Осман и неговите наследници обединяват разпръснатите мюсюлмански бейлици там. Те се опират на извиращите от Азия номадски племена. През 1301 г. току-що появилата се на сцената нова държава разгромява една византийска войска — първа заявка за отвоюване на Мала Азия от византийците. През първата половина на XIV век до голяма степен османците постигат това, като достигат до Мраморно море. Още по това време османската държава става сериозна военна заплаха за Византия, Балканите и Европа. Тя вече обединява многобройните мюсюлмански владения (бейлици) в Мала Азия в единен държавен организъм, който разполага със значителен човешки потенциал, а има и свой военен елит от борци за „правата” вяра — гази. И бързо се превръща в империя с огромна настъпателна мощ, която се устремява от Мала Азия през Балканите към Средна и Западна Европа. Кой да я спре?
И така в навечерието и в началния етап на османската инвазия на Балканите функционират множество малки и немощни държавни образувания, които взаимно се изтощават в междуособни борби, а териториите им често менят очертанията и владетелите си. При това тия последните влизат в разни съюзи и комбинации едни против други, като търсят подкрепа за своите начинания срещу съседите си в лицето и на новите пришълци, османлиите. В същото това време основната маса от населението, селяните, се намират в зависимост от феодалите, като са обременени с тежки данъци и повинности. При общата анархия и неразбория без сериозна държавно обединителна организация и сила те не могат да станат бариера срещу османското проникване в земите им.
Балканското общество през XIV век е във време на феодална раздробеност. Централизмът като принцип на държавно строителство и обществена организация е в тотална криза, която се развива с ускорен темп и съвпада с възхода на османската държава. Засилваща се османска държава, от една страна, и множество немощни балкански държавни образувания, неспособни нито сами да се защитят, нито да образуват антиосмански общ фронт, от друга — това е главната характеристика на политическата обстановка на Балканите по онова време.
Друга причина няма,може да е плод на исторически измислици и интерпретации.
Ако България,не беше раздирана от вътрешни междуособици и борби за власт,
може би това нашествие щеше да бъда спряно...но това е вече друга тема.
Пак казвам,важното е какво казват историческите факти и историческите извори.
Та...в тази напрегната обстановка,няма как да бъде оценено османското нашествие и ставаше въпрос за България и че вътрешните междуособици между трима братя водят до краха на държавата.
Някой преди мен спомена шейх-юл-исляма. Да си кажа честно..и на мен ми мина през ума, само, че облеклото на НП изглежда прекално светско..Иначе си мисля нещо за Искендер Челеби..ако той е НП..за какво ще полза разни пешки като има съюзник като Хюррем..Или другият вариянт.. ако Искендер служи на НП, защо предполагаемият НП не знае за отношенията между везира и хасекито..