Въпрос - в училище как стои положението, кога се учи, как, какво.
Интересно ми е.
Защо децата - защото за възрастните сигрурно е късно, но ако се заложи правилно за децата, след Х години проблемът ще е доста намалял.
Теоретично всичко е ОК.
Децата имат уроци по безопасност на движението от 2-ра група в детската градина (тоест - от четиригодишни). В повечето от градините имат очертани пешеходни пътечки, улици и т.н. и разиграват различни ситуации на пътя.
Миналата година имаше един проект, по който доста градини получиха пари да очертаят такива полета, да се оборудват със знаци и светофари, и да онагледяват по-добре наученото в среда, близка до реалната. Не знам дали тази година проектът продължава.
След това в училище поне в начален курс има специално пособие по безопасност на движението, по което се учи в т.нар. "Час на класа" - той е веднъж седмично, но аз намирам пособията за много добре измислени, защото са съобразени с възрастта, има за оцветяване, за изрязване, има тестови задачи, не е никак лошо.
Въпросът е в практиката, в това, което децата виждат ежедневно на пътя. А то е - хаос. И тотално незачитане на правилата от едно 95% от хората.