Малка тема за пешеходците по магистрала Тракия, но и не само.

• 14 936
  • 244
  •   1
Отговори
Снощи, на магистрала Тракия , в 22 часа вечерта едно 27годишно същество , от вида хомо сапиенс, притежателка на  количка и детенце на годинка в нея , гражданка  на град Съединение, решава да пресече магистралата , и бива помляна няколко пъти от няколко коли. Детенцето е живо, слава на Бога, в болница, майка му на място.

Повдигам обаче не тема за Бог да прости , а за пешеходеца, неговото възпитание, култура и инстинкт за самосъхранение. Започвайки от децата. Интересувам се как ги възпитавате , имат ли познания как да се държат на пътя като пешеходци и част от сложната картина на движение, какви неща учат в училище, колко часа и с какво ги занимават, имат ли изпити ( и сертификати) за пешеходци.  Спокойни ли сте, че децата ви могат адекватно да се държат на пътя, и всичко което ви хрумне тук споделете с надежда, някой тиквеник, който чете и утре ще задърпа детето си да пресекат някой булевард напряко, че бърза да се сепне и поне да се огледа, ако не друго.

# 1
  • n/a
Много въпроси като за събота. Но нека, защото са много важни. Тенденцията е броят коли да
се увеличава, а броят хора да намалява (в България), затова срещите между хомо сапиенс -
пешеходец и колите ще зачествяват.

Възпитанието на моето дете в ролята на пешеходец протича в две положения - когато сме
заедно при пресичане и когато сме заедно при пътуване в автомобил. Така се получава смяна
на гледната точка, която, считам, обогатява. Когато пресичаме - на разрешени места, на зелено,
ако има светофар, с оглеждане и т.н. (по алгоритъм), като никога не си позволявам и най-малката
волност. Включително правя забележки на хората, които не пресичат правилно и не ме интересува
тяхната реакция. Когато се возим (аз карам) коментари за спиране на пешеходна пътека. Всеки
повод използвам, без преувеличение. Учим и знаците (хо-хо, пък после колко е сладко да чувам
как прави забележки на татко си, че е пропуснал да види и отрази някой и друг знак  Mr. Green) ...
В училище виждам, че се учи, преговаряме вкъщи, даваме си примери и т.н.
Та, много държа на възпитанието в ролята на участник в движението (не само като пешеходец,
а и като бъдещ шофьор).

# 2
  • София
редовно виждам възрастни, повели за ръчичка деца от всякаква възраст, най-убедено да пресичат на червено или по средата на някоя скоростна отсечка между два светофара, и то при липса на пешеходна пътека! Най-много са бабите и дядовците, прибиращи или водещи внучета на училище и градина. Или пък на червен светофар минават половината платно.

Не, не съм спокойна за децата, защото колкото и да ги уча как да пресичат, те са деца и винаги може точно в неподходящия момент да им щукне нещо. Като има една групичка деца, като тръгне едно, и другите след него, стадният принцип действа. И шофьорите не ги знам на какъв акъл са.

# 3
Но първо място уча сина си ,че той трябва де пази и на улицата никога не се излиза без да се огледаш хубаво независимо дали е на пешеходна пътека.
Пресича се на обозначените места по най-бързия начин.
Масово обаче се пресича на най -удобното за пешеходеца място ,дори и червения сфетофар не се смята за проблем .
Масово се ходи по улицата независимо ,че има свободни тротоари ,причината за това наистина не мога да я разгадая.
Оправия не мисля ,че ще има .
Тази жена има вероятност и да е искала да се самоубие ,иначе не виждам какво ще прави по това време на това място с дете.

# 4
  • Пловдив
Голям страх ми е пресичането и изобщо пешеходството. За сега е малка за знаци и други правила, че и ляво от дясно не различава добре. Но уча, че се пресича само за ръка, че не се спира за нищо, че не се тича като пресича (това и таткото го схвана от 20-тото повтаряне). В колата обяснявам светофара, защо е спрял тати, давам примери как някой стои и чака да минем ние. Но за съжаление се налага да обяснявам и защо баткото/бабата или който и да е там пресича, когато на нас свети зелено. Избягвам да използвам думата „глупаци” за обяснение, ама скоро ще спра. Както има шофьори камикадзета, така има и пешеходци.

# 5
  • Пловдив
Какво общо  има нормалното поведение на пешеходец с това на някаква откачалка решила да пресича магистрала с детето си? Че на всичкото отгоре сега невинните шофьори, които са я прегазили ще ... си имат проблеми най-малкото. Магистрала!!!! И да, невинни са. Не се предполага да магистралата да има пешеходци, средната скорост на колите е нормално да е 120-130км/ч, изобщо нямаш време за реакция. И аз да бях щях да я блъсна, нямаше да мога да направя друго. Затова магистралите имат огради, за да няма пешеходци и животни.

Последна редакция: сб, 09 юни 2012, 13:06 от Янтра

# 6
  • София
Янтре, такива откачалки има постоянно по големите софийски, а сигурно и варненски и пловдивски булеварди! Цариградско шосе е натоварено като магистрала, но редовно, през минути някой решава да пресече напряко през мантинелите, да се чудиш как изобщо ги прескачат така пъргаво!

# 7
редовно виждам възрастни, повели за ръчичка деца от всякаква възраст, най-убедено да пресичат на червено или по средата на някоя скоростна отсечка между два светофара, и то при липса на пешеходна пътека! Най-много са бабите и дядовците, прибиращи или водещи внучета на училище и градина. Или пък на червен светофар минават половината платно.

Моето наблюдение е същото. Майките обясняват с думи и показват с поведение, но повечето баби...стой на гледай. Те по принцип и без внучета така си пресичат - навик от времената, когато е имало 3 коли на село.
Наистина пешеходците са по - невъзпитани от шофьорите. А уж същите хора са и шофьори. като са в колата - пешеходците трябва да се пазят. Като се пешеходци- шофьорите трябва да ги пазят. Интересна ми е тази логика.

# 8
  • Пловдив
Янтре, такива откачалки има постоянно по големите софийски, а сигурно и варненски и пловдивски булеварди! Цариградско шосе е натоварено като магистрала, но редовно, през минути някой решава да пресече напряко през мантинелите, да се чудиш как изобщо ги прескачат така пъргаво!
По някое време предполагам ще подейства естествения отбор за всички, които пресичат неправилно.

# 9
  • n/a
Всички са еднакво невъзпитани. С напълно сходно разпределение на броя на откачалките и броя
на разумните. Не се свеня да се произнасям грубо в присъствието на детето си, ако някой хомо-
сапиенс забравя да използва черпеното си съдържание, независимо дали като шофьор, или като
пешеходец. Глупаво е това поведение и не виждам основание да не наричам нещата с правилните
имена.

# 10
Първото, което помислих за тази жена е, че е имала мозъчно помрачение. Иначе няма причина да излиза на магизтрала с детска количка по тъмната част на деня Shocked
Често съм изпадала в абсурдни ситуации да обяснявам на сина ми, че въпреки че този дядо пресича на червено, това не е правилното поведение.

# 11
 Ромка ли е била?

# 12
В София по булевардите има майки с детски колички пресичащи малко преди или след светофар.
Днес и едно детенце на видима възраст десетина години си правеше кръгчета между спрелите коли и минаващите. Tired
Пресичащите и тичащи за рейс са най - неуправляеми.

# 13
никакво значение няма.

Въпрос - в училище как стои положението, кога се учи, как, какво.
Интересно ми е.
Защо децата - защото за възрастните сигрурно е късно, но ако се заложи правилно за децата, след Х години проблемът ще е доста намалял.

Честно казано аз от София ( като шофьор) си донесох вредните навици , например нямах навик да спирам на пешеходна пътека, признавам. Мога да обясня и защо, мислила съм по въпроса. Сигурно в 1вия ден, в който се качих на кола щях да блъсна майка с количка на пешеходната пътека. От този момент нататък никакви проблеми никога с моето спиране не е имало, вече 7 години. Значи, човек подлежи на поправка, все пак.
Разгледах статистиката и ми прави впечатление, че София не е най-оживеното откъм тежки катастрофи и жертви място. Което е интересно и може би показва, че културата на пешеходеца/шофьор в града не е чак толкова ниска, или пък че е някакво много обиграно в оцеляването и реакциите същество. Виждала съм не един и двама, които пресичат Цариградско шосе, например. За някои сигурно им е на пътя за работа това пресичане. 

От началото на месеца са станали 154 катастрофи, загинали са 24, ранени са 172-ма, с опасност за живота са 5-ма. От началото на годината са станали 2239 катастрофи, загинали са 219, ранени са 2655. За района на София са станали 106 леки и 2 тежки катастрофи с 2-ма ранени.

# 14
Въпросната жена няма какво да я коментирам - не вярвам да е била с "всичкия си".
Но... процесът е двустранен - ежедневно съм свидетел на /как ли да го нарека/ "странно" поведение и на пешеходци /пресичащи, където и както им падне/, и на шофьори /каращи, където и както им падне/. Да не коментирам пешеходните пътеки. Слава Богу, вижда се напредък - все повече хора пресичат на пешеходна пътека и все повече коли спират на пешеходците, но още има хукващи рязко от първите и надуващи газта от вторите. Не знам още колко години ще ни трябват да "влезем в крачка", но това е като с боклука - вчера минах покрай разкошна детска площадка, която буквално беше превърната в бунище, а родителите си седяха необезпокоявани на пейката, продължаваха да цапат наоколо и не се впечатляваха от търкалящите се из боклуците техни собствени деца.
Не знам къде сме сбъркани - като цяло, но е време да се направи нещо по въпроса.
Относно моите деца - сигурна съм, че ги уча да се държат адекватно на пътя, но не съм сигурна дали няма нещо да им "щукне" - още са само на 8 г. и ме е страх. Страх ме е и от хората зад волана, които може да срещнат, дори самите те да спазват правилата, понеже съм преживяла ужаса да се разминем трите на косъм, когато бяха бебета в количка и пресичах пред спрял бус и при всички правила, докато един моторист реши да изпревари буса с бясна скорост отдясно и мина между мен и количката /успях да я блъсна напред и самата аз да отскоча назад, а той отпраши с мръсна газ/...
В училище ги учат - специално класната на моите деца го прави, но трябва масово да се въведе предмет "Безопасност на движението" - още от яслата.

Общи условия

Активация на акаунт