За грубото отношение към чуждите деца....

• 10 056
  • 222
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Напълно споделям мнението на Angel_Dust.
 Angel_Dust и аз съм в недоумение,как така Иванчо трябва да си споделя играчките на всяка цена, а сладоледът и солетите - не.

На три години наистина е редно децата да се разбират сами за играчките в пясъчника, без намесата на възрастни. За мен, колкото по-рано се научи едно дете, че когато го почерпят с храна на детската площадка, трябва да попита дали може да си вземе, преди да започне да си играе с чужда играчка да поиска разрешение – толкова по-добре. Като отиде в магазин за играчки да не пипа и да си играе с всички, които му привлечат вниманието, защото е малко и не разбира. Като отиде в магазин за хранителни стоки да не иска да му се купуват всички лъскаво изглеждащи пакети. Да не се разтройва, ако Иванчо е изнесъл скъпа играчка или колело, защото това е негово право. Както и е право на моето дете да реши дали да си дава играчките или не.
 И не избягвам  детските площадки, защото детето ми ще се растрои като види другите деца с по-хубави играчки или защото някой ще му предложи храна. Сигурно и на детска градина не трябва да ходят децата, защото някое от тях може да отиде с по-хубави дрехи. В училище също е трудно да се приспособят, защото ще има деца със смартфони. А като станат абитуриенти сигурно ще трябва да се изтегли заем, за да се направи грандиозно тържество, за да не се чувстват децата ощетени.

А относно казуса - не ми стана ясно от постовете, дали бабата(подчертавам, без да я оправдавам) си е зарязала внука в пъсъчника и е ходила след детето на авторката и му е правила забележки да не се предрежда на пързалката и да не се люлее на люлката, а авторката е гледала отстрани, седнала на някоя пейка или просто внучето и се е пързаляло и се е люлеело заедно с нейното дете и бабата е реагирала. И защо не е реагирала на другите деца от площадката, при положение, че често ходи там.За мен има нещо недоизяснено в цялата история.

# 151
  • София
не да не се споделя Wink но да не се насилва да се споделя когато  има ясна съпротива....

т.е. да, ако някое дете иска нещо да види на синът ми  мога да кажа - дай го да го види ще ти го върне след 5 мин... или ако искаш дай му го, а ти виж неговото и после ще си ги върнете... ако каже ок  - супер, ако каже - не, не искам сега...пак ок, в правото си е и това не е егоизъм, особенно когато иде реч за почти или съвсем непознати...съгласете се, че и вие не си делите вещите с непознати по улиците и това не е проява на егоизъм Wink

# 152
За мен нещата са ескалирали точно този ден и бабата е избухнала, а иначе са натрупвани от доста време.
Описах ви една поредица от случки, които доведоха до един такъв родителски взрив и недоумението на отсрещната страна с какво детето го е предизвикало?

Преди дни направих забележка на една майка, която имаше вредният навик да нарича детето ми "стиснато", защото никога не давало единствената кофа и единствената лопатка, с която ходи на нейното дете. И това се повтаряше еври дей в половиния час, прекарван на така омразния ми пясъчник. Пробвахме да носим друга кофа- не, пак се ходи конкретно за тази, с която играе в момента. Носехме две- пак се дърпа тази от ръцете. А другото определено биваше поощрявано- ходи научи Х, то е голямото дете вече, да се научи да дава! Що? Ти какво даде на моето в замяна? Сделка или не.
За какво да разстройвам своето, за да угодя на каприза на чуждото? Алтруизмът не ми е присъщ.

# 153
  • София
 Касита, авторката се изгуби,а ние само задаваме въпроси и гадаем.

# 154
  • София
Касита - абе ескалирало, ескалирало...ама може и по-кротко и учтиво към дете...или поне да си го изкара на майката, не на детето.... 

А за пясъка...да и на мен са ми странни такива особи... също и една по-странна порода има, дето отиват на пясъчник без играчки за пясък и чакат някой да им даде, като не им даде се сърдят и децата са им виновни, че стиснати били....

# 155
На кой въпрос да ви отговори авторката ?
Направила е забележка на детето след като бабата е изразила възмущение и детето е оставило кофичката ,не пише да е имало конфликт между децата ,трябвало е може би за наздание да го изправи и накаже пред цялата площадка ,за да се научи че чужди неща не се пипат.
Или пък бабата направо да го беше ошамарила това виновно дете -крадец със сигурност щеше да си  научи урока.

# 156
Уф, за кой ли път пиша- не оправдавам бабата. Но хората сме различни и по различен начин реагираме. Ако вярвам, че мога да убия отсрещната страна със сарказъм, то въпросната може пък да вярва, че виковете са силната й страна.

# 157
Абе истината е някъде по средата.Нито едната крайност не е хубава-нито да възпитаваш детето в стиснатост,нито да може всичко да му взимат от ръцете,нито да го възпитаваш,че може да получи всичко което иска.

# 158
Много и различни ситуации се смесиха тук, които според мен нямат чак такава взаимозависимост.

Ставаше въпрос за игра на пясъчника, в градинката.Изнесени различни играчки, често собственикът не може да си играе сам с всичките, какво толкова, че някое дете му е пипнало играчката.Виж, ако има дърпане от ръцете или нещо подобно, не е редно и трябва родителят да въдвори ред.

На пясъчника точно са най-мъничките, те често не могат и да говорят или знаят една-две думи.Аз досега почти не съм виждала съпротива от деца, но май на родителите/бабите по-скоро не им е приятно някой да пипа играчките на детето им.

Абе истината е някъде по средата.Нито едната крайност не е хубава-нито да възпитаваш детето в стиснатост,нито да може всичко да му взимат от ръцете,нито да го възпитаваш,че може да получи всичко което иска.

С това съм абсолютно съгласна!Принципно, по въпроса за "притежанието" и "споделянето".

# 159
  • София
аз никъде не твърдя, че трябва да се възпитава в стиснатост, само, че  детето има право на избор да дава или не и нещата изнесени вън от къщи си остават притежание на собствениците им, а не  стават автоматично общи, това е корено различно от стиснатост....Wink

Светкавица аз пък виждам деца на всякаква възраст в пясъка.... и да виждала съм и дете да прави драма и да не си дава играчките или да иска да бъдат върнати, а друго да не му ги дава и пак да настане - ред сълзи, ред сополи положение....
 Както и да е... авторката има на какво още да научи детето си със сигурност и за чуждите играчки и за блъскането и предреждането по уредите... пък бабата малко повече  самообладание и спокойствие в реакциите не би й навредило със сигурност.

# 160
Аngel_Dust,възпитанието в стиснатост не се отнасяше до теб.

# 161
Уф, за кой ли път пиша- не оправдавам бабата. Но хората сме различни и по различен начин реагираме. Ако вярвам, че мога да убия отсрещната страна със сарказъм, то въпросната може пък да вярва, че виковете са силната й страна.
За какво се спори тогава ?
Да са се карали децата за играчка разбирам бабата да се намеси и то пак не по този начин.
Ако едното дете иска чужда играчка ,другото пък не дава предлага се размяна ако пак не става край играчката не се взема/дава.

# 162
Аngel_Dust,възпитанието в стиснатост не се отнасяше до теб.

До мен? Ако да- объркала си се. Не възпитавам в стиснатост, не, ни най-малко, но и не толерирам даването винаги и на всяка цена. Не намирам за редно да разваля играта на детето си, за да угодя на което и да е друго, ако и да по-голямото/по-малкото ми дете.

За какво се спори тогава ?
Да са се карали децата за играчка разбирам бабата да се намеси и то пак не по този начин.
Ако едното дете иска чужда играчка ,другото пък не дава предлага се размяна ако пак не става край играчката не се взема/дава.

Аз не споря, ти долиташ и ме репликираш. Думи към теб не съм отнасяла.
Моята теза е, че бабата не избухнала, заради едното докосване до позлатената лопата, а нещата са натрупвани. Не познавам човек, който да крещи без причина, но познавам такива, на които се е крещяло, а те не знаят заради какво!

# 163
Не,Касита.Принципно говоря за възпитанието на децата в споделяне/несподеляне,защото и това играе роля.

# 164

Моята теза е, че бабата не избухнала, заради едното докосване до позлатената лопата, а нещата са натрупвани.
И то се базира на ....?
Хем не я оправдаваш хем пък едва ли не търпяла търпяла нахалството на това невъзпитано дете и накрая взела ,че избухнала.
Т.е. възрастен човек не може да реагира агресивно освен ако не е предизвикан основателно  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт