За грубото отношение към чуждите деца....

• 10 054
  • 222
  •   1
Отговори
# 165
Ох, обаби се тази тема вече  Mr. Green

Чакайте да ви разкажа една случка от древното минало (2006-07), която още в зората на моето родителство ме научи на някои неща и същевременно се оказа финален щрих към отказа ми от обществена интеграция, включително площадкова.

Водя аз 3-4-годишния си тогава син на куклен театър, като една ентусиазирана Новоизлюпена Майка. Залата пълна с деца (родителите в кафенето), но тук-таме се среща и възрастна придружаваща аудитория. Започва се представлението, моят син се прехласва, но на 10-тата минута из залата се понася невъобразим шум - говорене, кикот, обсъждане и т.н, които заглушават актьорите. Айде, викам си, ще го преглътна, детска постановка е, все пак. В тоз момент на задния ред настава някакво брожение. Точно зад мен седи лелка, а в скута й изправено момиченце (имам предвид не седнало на коленете на майка си, а стъпило право върху тях) - хората отзад роптаят, че абсолютно нищо не могат да видят от това дете. Тогава тази ми ти матрона се обърна и рече на останалите: "Ами какво мога да направя аз?!? Тя така иска да гледа!!!". Позаглъхна скандалът, не помня девойчето седна ли, не седна ли, но след още 15 минути моето дете каза: "Мамо, тук много ми викат, нищо не чувам, хайде да си ходим". Права дума думаше момчето, та се надигнахме да излизаме. Трябваше да прекосим целия ред напред към изхода, затова се привеждаме двамата и лека-полека, на пръсти, се изнизваме. Хубаво, ама на едната седалка се изпънал левент невръстен и препречил пътя с крака. Моля учтиво и с усмивка: "Извинявай, моето момче, може ли да минем набързо?". "Не", отвръща също така жизнерадостно левентът и още повече се изтяга надолу, гледайки напред. Не ми остана друг избор, освен да го прегазя като валяк.

И тук идва моментът да претеглим възможността онази майка да се е прибрала вкъщи и огорчено да се е оплакала на мъжа си: "Как може такава грубост към чуждо дете? То си гледаше, милото, мирно и тихо, а тия отзад като се разкрещяха с гръмовни гласове, като ни заобиждаха..." (а те верно свирепо им се разкрещяха другите родители, щото учтивите молби останаха нечути). А момчето пък вероятно си е отишло вкъщи и е рекло на баща си, че някаква агресивна и груба буля му е премазала нарочно краката, докато си е гледал хубавото детско представленийце. Толкова по въпроса за двете страни на медала.

Кълна се в децата си, че казах истината, само истината и цялата истина!  Laughing

# 166

Извинявам се, че малко разводнявам темата, но ми направи ми впечатление, че в няколко теми се споменава карането на превозни средства (за и на деца)  на детската площадка- акумулаторни коли, велосипеди... Проблеми стават ли покрай тях?

Веднага пояснявам, че нямам абсолютно никакви наблюдения на нашите площадки (освен за един прословут багер с педали, но беше ползван само в пясъчника). Виждала съм при нас често по алеите на големи паркове, по дворовете на къщите естествено и един-два пъти на тротоара.. Това е. Simple Smile

# 167

Моята теза е, че бабата не избухнала, заради едното докосване до позлатената лопата, а нещата са натрупвани.
И то се базира на ....?
Хем не я оправдаваш хем пък едва ли не търпяла търпяла нахалството на това невъзпитано дете и накрая взела ,че избухнала.
Т.е. възрастен човек не може да реагира агресивно освен ако не е предизвикан основателно  Grinning

Ох, Илияна, ала Рокси ще споделя, че ми писнА. Цунки! /това пък по Шанел/.
Инак съм възпитана и ще ти отговоря, че тезата ми се базира на личен опит. 8 години митарствам из места, населени от деца и възрастни. Ок?

# 168

Извинявам се, че малко разводнявам темата, но ми направи ми впечатление, че в няколко теми се споменава карането на превозни средства (за и на деца)  на детската площадка- акумулаторни коли, велосипеди... Проблеми стават ли покрай тях?

Веднага пояснявам, че нямам абсолютно никакви наблюдения на нашите площадки (освен за един прословут багер с педали, но беше ползван само в пясъчника). Виждала съм при нас често по алеите на големи паркове, по дворовете на къщите естествено и един-два пъти на тротоара.. Това е. Simple Smile
И още питаш...........
Колелата не са толкова голяма атракция,но акумулаторните коли....... ooooh!
Ние имаме,но не съм я изнасяла по паркове,ползва я само в двора.
Но ми прави впечатление какво става по рожденните му дни.Гостенчетата ни се избиват помежду си кой по-напред да я кара.
Иначе за колелата рядко става проблем,обикновено разни току-що проходили бебета се вкопчват в колелото ,стискат ,реват и не пускат.

# 169
  • Пловдив
Нещо не виждам смисъла от темата...Какво цели авторката? Да получи съчувствие ли? newsm78 Как ще й стане по-добре от това, че всички грачат срещу бабата и жалят детето и хулят обществото, в което живеем?
Съгласна съм с Crazy chick. Имаше една приказка за сламката в чуждото око и за гредата в своето...
Странно ми е също, когато децата се третират като крехки стайни цветя...Нима никой няма да им каже една дума наопаки в живота, нима никой няма да им се скара и да им повиши тон?
В такива случай правим следните 2 неща:
1. Извличаме поука от чуждото поведение. Коментираме, за да разберат децата ми, че бабата има право да е ядосана (основателно или защото има крив ден), но е неприемливо, обидно и грозно да се държи така. Използвам случая да покажа, че както на тях им става неприятно, така й на другите им е, когато те се държат така.
2. Бихме се замислили и обсъдили дали бабата няма право (това само като пример....не сме част от обществото на никоя площадка, не задръстваме пързалките, даваме път на другите деца и не висим по люлките по 100 часа). За всеки случай напомняме, че всички имат право да се пързалят и люлят, че площадката е обща, че не се взимат чужди играчки без позволение, пита се и т.н...Това съвсем набързо и между другото в непринуден разговор, а не чрез нравоучителна лекция.
Така не хабим енергията си във възмущение, а я насочваме в положителна посока.  Mr. Green

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 11:24 от yulinga

# 170
  • София
Не, тук съм, но не знам какво повече да кажа.

Въпросната баба е баба на внука си, но не беше на повече от 60, според мен. Така че не си представяйте баба с бастун и потропващо чене, например.

Аз го бях написала още в първия си пост, но явно сте го пропуснали. Първото крещене се случи на пясъчника, но аз не съм реагирала тогава спрямо нея. Напротив, стана ми много неудобно, скарах се на дъщеря ми, взех кофичката от ръцете й и обясних още веднъж високо, че така не се прави, че се пита първо и се казва 'моля'.

Не сме си тръгнали от площадката веднага след това. Напрежението ескалира по-късно. Въпросното детенце беше по-малко от моето и упорито вървеше след  нея и искаше да си играят. На площадката освен люлки и пързалки има и детски столчета и масички, в един момент двете се посбутаха коя да седне първа и в крайна сметка седнаха заедно. Но пак подчертавам, нито е имало ревове, нито някой е паднал, нито писъци. Бабата отново долетя и се скара на дъщеря ми отново на висок глас защо бутала внучето й. Ето тогава я попитах ' Г-жо, как точно ви пречи моето дете и защо при толкова деца на площадката вървите точно след нея и постоянно търсите за какво да се хванете?' При което тя подхвана колко невъзпитано ми е детето, колко деца е отгледала и т.н.

Въпреки явното тенденциозно и наистина с нищо непровокирано отношение, отново си премълчах. Нямам навика да се карам с майки или баби на детските площадки, не седя на пейки отстрани, напротив, вървя плътно след нея и не я изпускам от око, защото може да се случи какво ли не. Един път например една люлка щеше да я отнесе, ако не я бях дръпнала навреме. Това го пояснявам за тези, които си мислят, че съм оставила нещата на самотек и гледам лениво от някоя пейка например.

Напрежението ескалира обаче при пързалките, към които дъщеря ми се втурна, след нея и другото детенце. Тя стигна първа и започна да се катери, при което бабата се развика - 'ето, пак се пререждаш, не те ли е срам'. Тогава вече избухна скандала, не си спомням даже какво съм й наговорила, толкова бях възмутена, треперех от нерви и безсилие. После си грабнах детето и се махнах.

И пуснах тази тема, не защото не мога да го преживея, както някой се изрази, а защото това не беше адекватно поведение, и то на детска площадка. Идеята ми беше да разбера какво се случва на вашите детски площадки, с вашите деца, трябва ли да се бъркаме в детските игри, ако не ги застрашават по някакъв начин, допустимо ли е да крещим по чуждите деца и какви очаквания можем да имаме към поведението на децата в тази възрастова група.

Именно това е целта ми и затова пуснах тази тема. Отново благодаря на всички, които наистина отговориха на тези ми въпроси, направих доста изводи за себе си. Благодаря.  Hug

# 171
Лъжеш  Grinning Касита има 8 годишен опит по детските площадки тезата и желязна.

Бабата просто трепери повече от нормалното над внучето си .

# 172
  • София
orhid, а с другите деца на площадката също ли се държи по този начин бабата?

# 173
Ами то другото дете май е било дружелюбно и то много,а бабата е реагирала сякаш е видяла някаква конкуренция в  детето на авторката (за какво ли?).

# 174
Приемате, че детето на авторката с нещо може и да е предизвикало неоправдания гняв на бабата, но предполагате ли, че може пък да не е хокала така жлъчно?
А защо не приемем,че детето не е предизвикало бабата с нищо?Може да е била ядосана от нещо друго и в последствие дреболията с кофичката да е отпушила яда ѝ.
Може и извънземни да има.Всичко това са все предположения.

# 175
  • София

Не, именно за това е странна цялата ситуация, защо се хвана точно за моето дете? И другите не правеха по-различни неща - и те пипаха техните играчки за пясък, и те се пързаляха и люлееха.

# 176
На пръв поглед не по темата,но всъщност точно по нея.

Само не зная истинска ли е случката, но се предава " от уста на уста " на студентите по право.

Лекции на многоуважаван професор.В един момент влиза младеж и с агресивен тон и казва "Докога ще се разправям с теб"разтърсва възрастния професор за реверите и си тръгва.Професорът запазва самообладание и се обръща към аудиторията:"Колеги, надявам се, че имаме почтени отношения.видяхте случилото се, ще помоля да опишете писмено случилото се, защото смятам да защитя честта си в съда."
Всички студенти откликнали на молбата на професора и започнали да пишат.Професорът събрал листите им.След което започнал на глас да чете.
"Той беше висок, едър", написал един слабичък студент
"Той беше нисък, дребен", написал един атлет
"той беше симпатичен на вид"-написала студентка
"Той се държа агресивно, удари шамар"
Да не влизам в подробности, но изумително различни ситуации и външност описали студентите, при все неоспоримата добронмереност към любимия си професор.
В това време отново влязъл младежът, усмихнат , а професорът собщил на студентите, че това е неговия син.И е "режисирал" случилото се с цел да им преподаде нагледно лекция по оценка на свидетелски показания... Simple Smile

И с детските площадки и форумските случки така... Simple Smile

# 177

Не, именно за това е странна цялата ситуация, защо се хвана точно за моето дете? И другите не правеха по-различни неща - и те пипаха техните играчки за пясък, и те се пързаляха и люлееха.
Ей с тези думи си вкара страхотен автогол.
Значи не е проблема,че твоето дете пипа.Проблема е,че и другите пипат,а само на твоето се карат.........

# 178
Нито е гнило, нито е непременно - просто се опитвам да бъда безпристрастна, доколкото това тук е възможно. Форумският ми опит ме научи да бъда по-малко лековерна, а от реалния си опит разбрах, че бялото може да е черно отляво и червено отдясно. И точно защото всички сме толкова различни, се нуждаем от няколко прости и общовалидни правила, чрез които да живеем заедно в относителна хармония. Едно от тези правила е именно това, че достъпът до всичко чуждо е възможен само с позволение. Без вариации и възрастови изключения, и без елементи на разсъждение. Щом даден човек е решил, че не желае вещите му да се пипат, ти си длъжна да зачетеш това негово решение, независимо колко малоумно ти изглежда. В този ход на мисли, не е вярно, че проблемът с броя чужди ръчички е на бабата. Проблем е на ръчичките, защото са забравили да си поискат позволение. Пясъчникът е общ, но не и играчките в него - те са общо достояние само след изрична уговорка и съгласие. Затова, разсъждавам си аз, но може и да не съм права, ако се беше извинила мило на жената от името на детето си, вместо да й вменяваш налудна обсесия и да твърдиш, че проблемът си е неин, до последвалите селски разпри би могло и да не се стигне.

Пиша в темата ти с най-добри чувства, без грам лично отношение!
Трудно е да си безпристрастен, ако това е възможно въобще.Човек винаги гледа от своята камбанария.
Тук(във Темата)се разсъждава сякаш всичко е черно и бяло.Поне с такива впечатления оставам аз.
Също така от моя гледна точка,човек,който вика на малко дете не ми се струва разумен.
И аз с добрите чуства. Simple Smile

# 179

Ей с тези думи си вкара страхотен автогол.
Значи не е проблема,че твоето дете пипа.Проблема е,че и другите пипат,а само на твоето се карат.........
Може техния ред да е минал.
Писах в първия си пост как една баба удари дете с бастун или някаква пръчка .Седнали на пейките край един от шадраваните ни /баби,дядовци,майки/,децата бъркат вътре с пръчки, поради някаква причина много пречеха на тази жена ,от всички деца тя си избра едно и го удари .Каква е причината да го избере точно него можем само да гадаем.

Общи условия

Активация на акаунт