Консултации с адвокат

• 133 813
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, имам следните въпроси свързани с дело за насилие.
Делото е спечелено от жената претърпяла насилие и на него му е присъдено да плати разходите по делото в размер на 250 лв, глоба от 300 лв и му е забранено на вижда детето и майката за 1 година.
Той обжалва решението, въпросите ми са:
1. Необходим ли е нов хонорар за адвокат от страна на ищцата?
2. Какво би станало, ако те не се явят, нито техен адвокат?
[/quot
1. Да, за втората инстанция.
2. Може да отменят решението, може и да го потвърдят. Желателна е защита от адвокат.
Благодаря много за бързия отговор.
Ответника няма как да върне тези суми, защото е безработен - как се процедира в този случай?
Може ли да отговорите ако обичате на последният въпрос защото и мен ме интересува.В случай че ответника не работи и няма нищо на негово име.Благодаря Ви за отговора.

# 46
С изпълнителен лист се образува изпълнително дело за разноските, ЧСИ прави проучване  и ако има върху какво - насочва изпълнение. Ако няма - правят се периодични проверки, и когато има доходи или МПС или нещо друго, изпълнението се насочва върху него.

# 47
Бих искала да ви попитам предвид наближаващата дата, в която бившият ми иска да вземе децата за лятна ваканция, част от дните се застъпват с годишния ми отпуск, за което аз нямам против, но тъй като разбрах,че ще води децата в София и то не в бившия ни апартамент, където по неговите думи имало ремонт, а най-вероятно в апартамента, в който живее с жената, заради която се разделихме и с която уж работят заедно. Имам ли право да знам къде ще ги води- след пребиваването в София е планирал ваканция в някакъв хотел до Пловдив с аквапарк, тоест няма да води децата на село при баби и дядовци този път. Знам,че е негово право да ги води, където пожелае, но все пак малкият е все още в тези невръстни години, а голямата е  достатъчно объркана вече по отношение на тази нова женa, затова си мисля,че все още е рано да прекарват време и да живеят с нея...те се надяваха да бъдат в старото ни жилище, където могат да си видят легълцата и да играят с играчките си.
Досега той не се е възползвал от правото си да ги вижда всеки месец, а сега изведнъж иска да ги вземе за 2 седмици през юли и за още 2 през август....излишно е до споменавам, че към момента вече ми дължи издръжка за 2 месеца. Какви са ходовете ми в този случай.

# 48
     моминасълза, нямаш полезен ход по отношение на режима на свиждане. Имаш право да знаеш, но не можеш да влияеш на начина, по който другия родител прекарва времето си с децата. Освен ако не прави нещо опасно за здравето им. На почивка, у баба или другаде - това си е неговото време. Няма значение, че не се е възползвал от правото си да ги вижда в съботите и неделите.
    За издръжката - информирай го, че разполагаш със средства за защита - съдия-изпълнител, прокуратура и ако е възможно, разберете се да ти я плаща доброволно и навреме.

# 49
Моминасълза, разбирам те напълно! И моя вече бивш съпруг в момента е на море с децата ни с новата си жена и забележи...тя се оказа една от най-добрите ми приятелки. Все си мислех, че това го има само в латино сериалите, ама не би!
Та исках само да те подкрепя морално, за съжаление в юридически план нещата не са в наша полза, ама хич. Лично аз като разбрах какви са му плановете за почивката и с кого възнамерява да заведе децата на море категорично му отказах. Да , обаче като се свързах с адвокатката си, направо ме заля със студен душ. Обясни ми, че в момента, в който не му дам децата, така както е описано в споразумението от съда за право на виждане с тях през лятото 20 дни, той на секундата щял да сезира прокоратурата и после...д....да ми е яко! Не само, че щял да ме осъди, ами в последствие може с това си поведение родителските права да се преразгледат от съда. Направо си изкарах акъла. И накрая направо ме довърши като каза: " Миличка, ама ти какво очакваше- да влезе в манастир ли след развода ви? Може да си се вижда с когото си пожелае- с жена, с любовница, с мъж, с който и да е, когато е с децата си, стига да пази здравето им. Това си е лично негова преценка и ти нямаш законово основание, с което да му противодействаш за съжаление. Вече не сте си никакви и е нелепо още да го контролираш с кой е, когато децата са с него, а още по-малко да изразяваш несъгласие и да протестираш.Това вече няма значение за съда дали ти харесва или не. Животът продължава! Не се коси излишно!"
Вярно, че адвокатката ми беше супер в съда и защити категорично интересите ми, ама като че ли тези хора са оперирани от емоции, някак много ми стана кофти от безапелационността и.

# 50
  • В градината...
В крайна сметка темата не е за коментари, а за консултации. Но все пак се замислете - утре като се омъжите, как бащата на децата ви ще гледа на техния контакт с новия мъж. Винаги има две страни на монетата и не си мислете, че сме безчувствени.  Просто професия.

# 51
      Не сме оперирани от емоции, molen. Но когато си вършим работата, те повече вредят. С какво ще ти помогне адвокат, който почне заедно с теб да се вайка, напада бившия и те подведе, че имаш право на контрол? А и голяма част от хората искат решение на проблема в съответствие с емоциите си. Ние няма как да им предложим такова решение, защото нито законът, нито съдът предлага такова. Не вярвам някой да отива при адвокат с мисълта, че той е магьосник, който ще даде точно желания от клиента отговор. Не вярвам, че някой ще е доволен адвокатът му да го излъже, за да изглежда съпричастен с проблема. 

# 52
      Не сме оперирани от емоции, molen. Но когато си вършим работата, те повече вредят. С какво ще ти помогне адвокат, който почне заедно с теб да се вайка, напада бившия и те подведе, че имаш право на контрол? А и голяма част от хората искат решение на проблема в съответствие с емоциите си. Ние няма как да им предложим такова решение, защото нито законът, нито съдът предлага такова. Не вярвам някой да отива при адвокат с мисълта, че той е магьосник, който ще даде точно желания от клиента отговор. Не вярвам, че някой ще е доволен адвокатът му да го излъже, за да изглежда съпричастен с проблема. 

Да, права си, така е. Така ми каза и адвокаткта- емоциите пречат много, особено когато става дума за съдебно производство или изобщо за каквато и да е съдебна процедура. Вероятно жената с такъв дългогодишен стаж особено по бракоразводни дела имаше основание да ми каже тези неща, но въпреки това мисълта, че той е с децата ми и с най-добрата ми приятелка направо ме жегна дълбоко. Тя се опита да ме вразуми с логични доводи, но емоцията ми надделя.
Извинявам се, ако съм ви засегнала. Не това беше целта ми. Знам, че тук наистина е място за консултации, а не за психоанализи и емоционални излияния, но като прочетох моминасълза и нещо ме сряза и....се изкуших да коментирам, тъй като все още раната е доста прясна.
Иначе нямам нищо против адвокатите-професия като професия, а емоциите както разбрах нямат много място в нея в името на доброто на клиента им. Благодаря на моя адвокат за това, че не ме подведе и не ме излъга, само и само аз да съм доволна. Това и прави чест!

# 53
      Не се тревожи, molen. Няма от какво да се засегнем. Доколкото мога да преценя по написаното, част от колегите тук също сме преживели неприятните емоции покрай развода, така че отлично разбираме чувствата ви, преживели сме ги. Но мястото на тази дискусия не е тук.  Peace

# 54
  • Варна
 Благодаря предварително за помощта. Ситуацията е следната: Изнесе се преди месец с обвинението, че много го ревнувам. Имаме сключен брак от 2002г. и две деца на 9 и 2. Нямаме общо движимо и недвижимо имущество. Аз и той имаме отделни жилища на името на родителите ни. Аз в най - скоро време ще се регистрирам на борсата и ще получавам около 250лв обезщетение и 70 лв детски, докато си намеря работа. Той е безработен и е студент редовно обучение в друг град от 1 година, т.е. оттогава не живее при децата и не внася доказуеми пари в семейния бюджет.
Била съм жертва на психически и физически тормоз от негова страна. Но свидетели са били сестра ми и децата. В момента има връзка с друго момиче. Когато взема децата ги води при родителите си, а брат му не е добре здравословно и те стават свидетели на скандали без свидетели и без да са пряко засегнати, но все пак се товарят още повече психически.  Децата са при мен, ходят на училище и ясла тук,  по адресна регистрация се водим на неговия адрес. Но от 4 години живеем в моето жилище заедно с него. В момента нямам никаква възможност да си променя адресната регистрация, даже и на временна. Въпросите ми са:
 1. Имам ли право да огранича децата да ги взема, след като смятам, че средата там е нездравословна за тях?
 2. Могат ли моите роднини да са свидетели по дело развод по вина, заведено от мен срещу него.  Като причина ще изтъкна физическия и психически тормоз?
 3. Може ли 9-годишното ни дете да е свидетел по същото дело?
 4. Може ли това, че не съм на работа да повлияе по някакъв начин на решението на съда относно родителските права?
 5. Каква издръжка ориентировъчно може да наложи съдът при положение, че е безработен и е студент редовно, а е на 32г и по какъв начин той ще се задължи да я плаща? Няма никакво имущество на негово име.
 Благодаря още един път!

# 55
  • В градината...
 Първо, да отбележа, че отговор на тези въпроси е даван много кратно, дори и в тази нова тема, ако си направите тръда да прочетете няколко страници назад.

1. Имам ли право да огранича децата да ги взема, след като смятам, че средата там е нездравословна за тях?
- Това ще го прецени съда, след като изслуша свидетели, становището на Дирекция Социално подпомагане. Но не означава, че ще лишиш бащата от контакти. Може да поискате съда да определи срещите да се осъществяват при определени условия, в инетерс на децата, ако има доказан риск за тяхното психическо състояние.
 2. Могат ли моите роднини да са свидетели по дело развод по вина, заведено от мен срещу него.  Като причина ще изтъкна физическия и психически тормоз?
Да. Но съдът взема предвид тяхната евентуална заинтересованост като ваши близки.
 3. Може ли 9-годишното ни дете да е свидетел по същото дело?
Не.
 4. Може ли това, че не съм на работа да повлияе по някакъв начин на решението на съда относно родителските права?
Не.
 5. Каква издръжка ориентировъчно може да наложи съдът при положение, че е безработен и е студент редовно, а е на 32г и по какъв начин той ще се задължи да я плаща? Няма никакво имущество на негово име.
Зависи от съда и града, но най-вероятно около 80-100лв. Ако няма доходи и имущество, ще образувате изпълнително дело и ще получавате минимална издръжка от държавата.

[/quote]

# 56
molen, благодаря за навременната намеса и коментар, благодаря за откровеността...и аз се чувствам попарена и се опитвам всячески да погледна позитивно на нещата и да го приема...Просто това исках да знам категорично дали имам някакви ходове като например ако детето е болно, да не пътува сега или в случая, ако дните се застъпват с отпуска ми и не съм съгласна с това...Всъщност не ми стана ясно след отказа ви, БНД заведе ли дело срещу вас?

# 57
Изведнъж бащите станаха много любящи, как не помислиха, като си намериха любовница  как през годините се е срастват на диваните и компютъра  и не ги интересува абсолютно нищо.Сега ми се обажда ,че не можел без детето, но не пропусна да каже ,че въпросната любовница е готова с двете си деца да дойде и да живее при него .Мислех ,че моя проблем е голям ,но и има и други млади жени с моята съдба.Какво става с тези мъже,защо е необходимо да създават деца и после те миличките да страдат. Моето дете така е раздвоено.  Сега и казал,че като пораснела щял да избере при кого да живее. Настройва я против майка ми защото те ни приютиха след побоя .

# 58
molen, благодаря за навременната намеса и коментар, благодаря за откровеността...и аз се чувствам попарена и се опитвам всячески да погледна позитивно на нещата и да го приема...Просто това исках да знам категорично дали имам някакви ходове като например ако детето е болно, да не пътува сега или в случая, ако дните се застъпват с отпуска ми и не съм съгласна с това...Всъщност не ми стана ясно след отказа ви, БНД заведе ли дело срещу вас?

Моминасълза, не посмях в крайна сметка да му откажа достъп(той за това и в момента e с тях на море с нея). Просто моята адвокатка ме спря категорично с аргументите, които посочих по- горе, уплаших се и му ги дадох. Не ми се искаше да рискувам и отново да ходя по съдилища, но този път като обвиняема и съответно осъдена.
Не знам, може би ако беше друга жена по щях да го приема като съвсем естествено, но тя беше една от най-добрите ми приятелки....а на вас желая нещата да се развият така, както вие искате!

# 59
Добре, а тези 20 дни задължително ли трябва да са накуп, как се броят точно- само през лятото ли?

Общи условия

Активация на акаунт