Консултации с адвокат

• 133 813
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте.
Имам един въпрос, на който ще съм благодарна ако ми дадете отговор.

С бащата на детето ми не сме сключвали брак, но детето е припознато.
Сега бившият ми приятел живее в чужбина, има законно жителство и работи съвсем законно там.
Към момента получавам издръжка в размер на 50 евро, но искам да заведа дело за нейното увеличение. Детето ми е с 90 % ТЕЛК от 2 години.
Предупредила съм бащата за намерението си, но единствено получих закана за спиране и на сегашната издръжка, ако си позволя завеждане на дело.
Изискването ми ще бъде за издръжка в размер на 300 или 350 лв., като доводите ми за това ще са по-големите разходи, свързани със заболяването на детето и размера на заплатата на бащата, за което обаче нямам писмени доказателства.
Моите предположения са, че той нито ще се яви на дело, нито ще представи каквито и да било документи за размера на заплатата си в чужбина.
 Въпросът ми е:
 При случай на неявяването му в съда, какъв размер на издръжката би могъл да определи Съдът, като аз единствено мога да представя доказателства за по-големите разходи на детето, но не и писмен документ за размера на заплатата на бащата? Възможно ли е това да е най-високият определен от Българското законодателство размер - 80 лв.?

# 76
Здравейте отново, във връзка с предишно мое запитване, ако съм дала децата на БНД за ваканция за 2 седмици (през които ми съвпадна едната с годишния отпуск) и първоначално е обещал да ги върне в неделя, но сега е решил,че му се полагат 20 дни накуп и няма да ги върне, какви са ми ходовете в този случай? Спешно моля за отговор, защото днес трябва да ми ги доведе.

# 77
Здравейте!
1. Възнамерявам да се разведа със съпруга си, поради системен психически тормоз. Убедена съм, че той няма да приеме спокойно това мое решение и реално се страхувам за живота си и този на децата. Какво мога да направя, за да сме защитени?

2. Жилището, в което живеем е негово (1/4 наследствено, 3/4 откупено  преди брака ни), имаме брак 11 години, той няма доказани доходи. Аз нямам жилище и единствено мога да се изнеса на квартира с децата. Мога ли да предявя претенции към жилището или поне той да плаща част от наема на жилището,  в което ще се премстим с децата?

3. Бих ли могла да изискам психо експертиза, понеже имам сериозни съмнения, че има психическо заболяване (което се задълбочава с годините, а той категорично отказва да се лекува)

4.  Ако децата не желаят да прекарват време с него, на каква възраст трябва да са, за да се зачете желанието им в съда.
Благодаря много  на адвокатите тук, за съпричасността и помощта, която ни дават!

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 13:40 от razlichna_mama

# 78
Здравейте, благодаря ви за помощта, но...отново ще ви замоля за помощ, тъй като до мен достигна жалба от бившия ми,че не му давам децата и че изобщо съм му възпрепятствала личните свиждания, което е пълна лъжа и вчера ходих в районното да пиша обяснителна бележка...децата вече са 2 седмици с него, явно я е пуснал преди да му ги дам, мислейки си,че ще го лиша, защото ваканцията съвпадаше с год. ми отпуск. Той самият не си е правил няколко месеца труда да идва да ги вижда всеки месец в края на месеца както беше пожелал в съд. решение, а сега твърди,че всеки път аз съм го възпрепятствала и не съм му вдигала телефона. Тук в случая предполагам ще са ми в помощ свидетели, които са видяли,че той не идва да ги взема...дори и този път отново изпрати майка си да ги вземе с колата...сега понеже той задържа децата повече отколкото се бяхме разбрали, аз трябва да сезирам прокуратурата, нали? Благодаря предварително!

# 79
Здравейте. Искам да попитам при теглене на пари от детски влог, може ли да се подаде молба за освобождаване от държавни такси( детето е с ТЕЛК) и кога следва да се направи това, при положение, че с подаването на молбата се иска и платена такса? След това се връщат таксите или вместо плащане са посочва подадената молба за освобождаване?
2) Важи ли правото за освобождаване от такса по чл.5 буква "о "(майка на дете до 6г.) от Закона за държавните такси при подаване на заявление по чл. 49(1) от закона за наследство?
Предварително благодаря.

1. Може, има формуляр за освобождаване от ДТ.
2. Не пречи да опитате, но зависи от предмета на молбата.

# 80

Въпросът ми е:
 При случай на неявяването му в съда, какъв размер на издръжката би могъл да определи Съдът, като аз единствено мога да представя доказателства за по-големите разходи на детето, но не и писмен документ за размера на заплатата на бащата? Възможно ли е това да е най-високият определен от Българското законодателство размер - 80 лв.?

Изискайте документ за доходите му със съдебно удостоверение или друг подходящ съдебен акт.

# 81
Здравейте отново, във връзка с предишно мое запитване, ако съм дала децата на БНД за ваканция за 2 седмици (през които ми съвпадна едната с годишния отпуск) и първоначално е обещал да ги върне в неделя, но сега е решил,че му се полагат 20 дни накуп и няма да ги върне, какви са ми ходовете в този случай? Спешно моля за отговор, защото днес трябва да ми ги доведе.

Ако съвпада с годишния отпуск на майката и това е записано в съдебното решение, няма право да ги задържа. Обърнете се към ЧСИ.

# 82
Здравейте!
1. Възнамерявам да се разведа със съпруга си, поради системен психически тормоз. Убедена съм, че той няма да приеме спокойно това мое решение и реално се страхувам за живота си и този на децата. Какво мога да направя, за да сме защитени?

2. Жилището, в което живеем е негово (1/4 наследствено, 3/4 откупено  преди брака ни), имаме брак 11 години, той няма доказани доходи. Аз нямам жилище и единствено мога да се изнеса на квартира с децата. Мога ли да предявя претенции към жилището или поне той да плаща част от наема на жилището,  в което ще се премстим с децата?

3. Бих ли могла да изискам психо експертиза, понеже имам сериозни съмнения, че има психическо заболяване (което се задълбочава с годините, а той категорично отказва да се лекува)

4.  Ако децата не желаят да прекарват време с него, на каква възраст трябва да са, за да се зачете желанието им в съда.
Благодаря много  на адвокатите тук, за съпричасността и помощта, която ни дават!

1. Заведете дело за защита от домашно насилие.
2.  Поискайте ползването на жилището, но ще плащате наем за неговата част.
3. Да.
4. След 10 годишна възраст се изслушват, но тяхното мнение не е задължително за съда. При всички случаи ще трябва да се виждат с него.

# 83
Здравейте, благодаря ви за помощта, но...отново ще ви замоля за помощ, тъй като до мен достигна жалба от бившия ми,че не му давам децата и че изобщо съм му възпрепятствала личните свиждания, което е пълна лъжа и вчера ходих в районното да пиша обяснителна бележка...децата вече са 2 седмици с него, явно я е пуснал преди да му ги дам, мислейки си,че ще го лиша, защото ваканцията съвпадаше с год. ми отпуск. Той самият не си е правил няколко месеца труда да идва да ги вижда всеки месец в края на месеца както беше пожелал в съд. решение, а сега твърди,че всеки път аз съм го възпрепятствала и не съм му вдигала телефона. Тук в случая предполагам ще са ми в помощ свидетели, които са видяли,че той не идва да ги взема...дори и този път отново изпрати майка си да ги вземе с колата...сега понеже той задържа децата повече отколкото се бяхме разбрали, аз трябва да сезирам прокуратурата, нали? Благодаря предварително!

Не видях конкретен въпрос освен подчертания, но да - може да пуснете жалба до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение.

# 84
Благодаря, но след като полицаят е разговарял с него, той е потвърдил,че децата сега с него и ще ги задържи до навършването на 20тия ден. В такъв случай за какво неизпълнение на съдебно решение говорим- моля давайте ни конкретни насоки какви са стъпките, с които можем да се застраховаме срещу едно такова лъжливо твърдение,че нито един път не съм му давала децата досега, след като и за Коледа, и за Великден, и за лятна ваканция бяха с него...например, имам ли право да изисквам протокол като взема и връща децата и ако не го прави той лично, то тогава свеки ли тряба да подпише, и ако тя ми откаже, какво правим тогава- как доказвам,че децата не са вземани или не са връщани навреме и т.н.- само със свидетели ли? Ей такива дребни на глед неща ни вълнуват, защото е явно,че хора, които им е кеф да пускат жалби, са с нагласата да водят война и всеки път ще трябва да си "връзвам" гащите с по нещичко, въпреки доброто ми желание да ги давам и да постъпвам човешки и да разговаряме по тези въпроси, то просто трябва да разговаряме само чрез адвокати и полиция явно...Не ми е ясно също  районна прокаратура ли трябва да ходя, да намеря познат прокурор ли, или в София да подам? (защото децата на са на територията на града ни по местоживеене...)

# 85
Здравейте и аз имам въпрос.
Преди брака купих апартамент и след това изтеглих потребителски кредит/10000лв./ в не особено голям размер спрямо цената на апартамента,който изплащах в началото сама ,а след това по време  вече на сключен брак. Сега като се развеждам със съпруга ми може ли той да има претенции към имота и какви ? Адресно регистриран е там ,ако има някакво значение. Кредита изплащах 5 години , 2 от които той беше безработен.

# 86
Благодаря, но след като полицаят е разговарял с него, той е потвърдил,че децата сега с него и ще ги задържи до навършването на 20тия ден. В такъв случай 1. за какво неизпълнение на съдебно решение говорим- моля давайте ни конкретни насоки 2. какви са стъпките, с които можем да се застраховаме срещу едно такова лъжливо твърдение,че нито един път не съм му давала децата досега, след като и за Коледа, и за Великден, и за лятна ваканция бяха с него...например, 3. имам ли право да изисквам протокол като взема и връща децата и ако не го прави той лично, то тогава свеки ли тряба да подпише, и ако тя ми откаже, какво правим тогава- как доказвам,че децата не са вземани или не са връщани навреме и т.н.- само със свидетели ли? Ей такива дребни на глед неща ни вълнуват, защото е явно,че хора, които им е кеф да пускат жалби, са с нагласата да водят война и всеки път ще трябва да си "връзвам" гащите с по нещичко, въпреки доброто ми желание да ги давам и да постъпвам човешки и да разговаряме по тези въпроси, то просто трябва да разговаряме само чрез адвокати и полиция явно...Не ми е ясно също  4. районна прокаратура ли трябва да ходя, да намеря познат прокурор ли, или в София да подам? (защото децата на са на територията на града ни по местоживеене...)

Първо да кажа, че всички конкретни стъпки не можем да описваме тук, защото се ориентираме само от ваши твърдения, които обикновено не са съвсем точни и изчерпателни, а и си говорим без документи, ей така наизуст. Разберете, че в този формат повече от общи насоки не могат да се дават.
1. неизпълнение е, ако в съдебното решение не се допуска да взима децата по време на годишния Ви отпуск, а го прави. Без да съм чела решението не мога да кажа повече.
2. не е нужно да се застраховате срещу твърдения. всеки може да каже каквото си иска, но после да се доказва.
3. не.
4. районна прокуратура във Вашия град.

# 87
Благодаря,значи ако правилно съм разбрала, ще пусна жалба до районна прокуратура сега срещу него,че е взел децата изобщо по време на годишния ми отпуск и че ги задържа - това мога ли да го направя сама, струва ли нещо или ми трябва адвокат? На третия въпрос "Не" е отговорът на въпроса относно това дали да им давам протокол за връщане на децата въобще?

# 88
Благодаря,значи ако правилно съм разбрала, ще пусна жалба до районна прокуратура сега срещу него,че е взел децата изобщо по време на годишния ми отпуск и че ги задържа - това мога ли да го направя сама, струва ли нещо или ми трябва адвокат? На третия въпрос "Не" е отговорът на въпроса относно това дали да им давам протокол за връщане на децата въобще?

Дали ще Ви трябва адвокат не мога да преценя, ако успеете да напишете една прилично мотивирана жалба може да опитате и сама. Нямате право да изисквате протокол, но ако той е съгласен - направете го.

# 89
Здравейте и аз имам въпрос.
Преди брака купих апартамент и след това изтеглих потребителски кредит/10000лв./ в не особено голям размер спрямо цената на апартамента,който изплащах в началото сама ,а след това по време  вече на сключен брак. Сега като се развеждам със съпруга ми може ли той да има претенции към имота и какви ? Адресно регистриран е там ,ако има някакво значение. Кредита изплащах 5 години , 2 от които той беше безработен.

След като сте купили апартамента на ваше име преди брака, той се води ваша собственост. Ако и кредита е изтеглен от вас преди брака, в такъв случай жилището си е ваше.  При развод обаче, съпругът ви би могъл да претендира за местоживеене там, само ако бъдат присъдени родителските права на него, ако имате деца до навършване на 18 год. им възраст. В противен случай няма как да предявява претенции към въпросното жилище.

Общи условия

Активация на акаунт