140 Американки анализират 50 еротико-фикционални пози в бук клуба

• 35 467
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Clairette, погледни за твоя район кой слага апостили, не е задължително да биеш път до някъде. Става с пращане на документа по пощата само.

Angova, а за червения флаг не е градска легенда - все пак повече от 16 години работя в тази сфера и имам доста практически опит. А на граничните служители не им се е занимавало с теб, иначе закона е ясен, дете бг гражданин трябва да има задграничен паспорт за да напусне страната. Или и закона не е истина

# 496
Титина, за американски апостил ми е ясно, мен за български ми е въпроса. А и ако ми се налага да летя по спешност с детето, очевидно пощата не е вариант.

Ангова, никога не можеш да предполагаш на кой служител ще попаднеш. Лошото в Бг е, че всъщност това на кой ще попаднеш е ключа към палатката. Хубаво е, че не си имала проблеми, но това, за съжаление, не значи, че следващия път със същия наръч документи, няма да имаш  Peace

# 497
Титина, аз сега за дребния започвам да мисля. Той е роден тук, но все още се мотам и БГ паспорт не съм му извадила. Знам, че по закон трябва да го запиша като БГ гражданин, защото аз съм Българка и подлежа на санкция. Така, сега като напускам БГ по закон, какво е РЕДНО да представя за него- раждан тук и само с Ам. паспорт и за кака му- раждана в БГ с изтекъл БГ паспорт, но с Американски валиден. Сигурно ще ме арестуват, а? Laughing

Ще взема да се обадя на Гранична полиция и да ги питам, егати и драмата. Знам, че е правилно и е закон, ама...

# 498
Знам, че по закон трябва да го запиша като БГ гражданин, защото аз съм Българка и подлежа на санкция.

Въобще не трябва и не мисля, че подлежиш на санкция  Naughty

# 499
Титина, за американски апостил ми е ясно, мен за български ми е въпроса. А и ако ми се налага да летя по спешност с детето, очевидно пощата не е вариант.

Нотариуса заверява само подписа ти, а апостила е доказатество че нотариуса е оторизиран да извършва такива заверки. Така, че ако се навие някой американски нотариус да ти завери пълномощно/декларация на български, не е никакъв проблем.
Ако ходиш и в консулството ти заверят документа нямаш нужда от апостил, защото според закона консулът изпълнява функциите на нотариус
http://www.mfa.bg/bg/88/pages/view/4901

vanhorne, в закона за бг гражданство пише, че може да придобие, но не че е задължително. а за каката - зависи от служителш, по закон трябва да има валиден бг паспорт - като снемяш паспорта погледни дали в декларацията от баща и има данните на стария и паспорт. Ако ги има за да не се налага да вадиш нова декларация, като ти поискат стария и паспорт искай да ти го оставят - подписва се само една декларация

# 500
  • Чикаго / София
Angova изглеждаш ми леко сърдита, че ние сме ти казали едно, пък те видиш ли граничните полицаи са те пуснали без проблем. Трябвало е явно да те спрат и да се поразправяте малко Laughing

В Закона е казано, че трябва да има валиден Задграничен паспорт. Това че ти си попаднала на човек на който не му се е разправяло в момента е супер за теб.  А и никой не е казал, че форумите дават на 100% достоверна информация. Все пак човек трябва да си я провери сам. Следващия път използвай форумите само за забавление, не за набиране на информация, така явно ще ти е по-спокойно. Peace

Я се опитай да излезеш от САЩ ако си американски гражданин, без да имаш валиден паспорт? Дали ще те пуснат, хм?

За апостила не мисля, че е нужен. Аз апостил до сега не съм слагала на пълномощните, ама да видим дали ще се приберат децата тази година и тогава ще знам със сигурност.  Имат само подпис и печат от нотариус - вярно българка, ама все пак американски нотариус.

# 501
Може би тези 6 месеца са за регистрация през посолството... ох  ooooh!

Чл. 69. Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, могат да поискат при спазване на българските или местните закони съставянето на актове за гражданско състояние от съответния български дипломатически или консулски представител, или от чуждестранните местни органи по гражданското състояние в мястото, където са настъпили събитията, подлежащи на регистрация.
70. (1) Български гражданин, който е поискал от местен орган по гражданското състояние в чужбина съставянето на акт за гражданско състояние, е длъжен да се снабди със заверен препис или извлечение от съставения акт и не по-късно от шест месеца след съставянето му да го предаде или изпрати на българския дипломатически или консулски представител в тази страна, като същевременно му съобщи постоянния си адрес в Република България."
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Ако българският гражданин не е могъл да предаде или изпрати съставения от местен орган по гражданското състояние в чужбина акт на български дипломатически или консулски представител, той може да го представи направо на длъжностното лице по гражданското състояние в общината по постоянен адрес съгласно чл. 72, ал. 2, т. 1, 2 и 3, заедно с легализиран и заверен превод на български език.

# 502
... никога не можеш да предполагаш на кой служител ще попаднеш. Лошото в Бг е, че всъщност това на кой ще попаднеш е ключа към палатката. Хубаво е, че не си имала проблеми, но това, за съжаление, не значи, че следващия път със същия наръч документи, няма да имаш  Peace

Именно! В това се изразява възмущението ми! И abuse-ът в това се изразява - едни минават многократно без декларации и без проблеми, а други попадаме на неправилния офицер и късаме нерви за едното нищо. Щом са ме качили на самолета, значи разправиите преди това са били абсолютно ненужни и това си е abuse, ей така - само да си поиграят с мен и да ми покажат, че са голямата работа. Ние като живеем в Щатите какво си мислим, я да ни посмачкат малко на тръгване...

Цитат
Зои, за да ти признаят американско пълномощно заверено от американски нотариус ти трябва апостил ( мисля, че се базира на Хагската конвенция). А в българия официален език е все още българския и на всички документи се изисква превод.  Опитвам се да се сетя на каква база в България изискваха и заверка на документи с апостил от Външно министерство, но в момента ми убягва....Така че си била нередовна ( доколкото разбрах си имала документа само на език различен от официалния в страната) и въпросната служителка на Гранична полиция е била в правото си да те спре ( тази година на сейта на гранична позиция го няма посоченото)

Ех, Титина... хайде за теб да потретя: Тази година имах пълномощно на БГ с апостил!!! Така че не съм била нередовна  Wink Миналата година това на сайта го имаше и аз и тогаве не съм била нередовна!  Как може толкова много да изпишеш в коментар на нещо, което не си прочела внимателно  newsm78

# 503
до колкото съм запозната Апостила (няма значение къде е слаган) има едно и също значение или

An apostille can be used if both countries (the country issuing the document and the country in which the document will be used) are part of the international "The Hague Apostille Convention* ".

The United States is a party to the Hague Convention Abolishing the Requirement of Legalization for Foreign Public Documents. The Convention abolishes the requirement of diplomatic and consular legalization for public documents originating in one Convention country and intended for use in another. For the purposes of the Convention, public documents include: (a) documents emanating from a court, (b) documents issued by an administrative authority (such as civil records), and (c) documents executed before a notary. Such documents issued in a Convention country which have been certified by a Convention certificate called an "apostille" are entitled to recognition in any other Convention country without any further authentication.

# 504
Ако сте обърнали внимание на подробностите от моята драма с пълномощните - имах пълномощно на английски и с печат от Ам. нотариус - беше страхотен проблем че не е на БГ и че не е с апостил от консулството (за която услуга тази година платих $20). Ам. нотариус не означавал нищо за тях. Това ми е драмата лично на мен.

Или аз не мога да чета или ти не си спомняш какво си написала. И ако обичаш поуспокой малко топката

# 505
Щом са ме качили на самолета, значи разправиите преди това са били абсолютно ненужни и това си е abuse, ей така - само да си поиграят с мен и да ми покажат, че са голямата работа. Ние като живеем в Щатите какво си мислим, я да ни посмачкат малко на тръгване...

от сърце ти пожелавам, скоро да се сдобиеш с американски паспорт и да приключиш тази мъка "български гражданин".

# 506
Извинявам се за предположението, че си нередовна, в такъв случай може просто да не си им била симпатична.

Мда, ти може и да се майтапиш, но това е много вероятна причина, за съжаление. Не мислиш ли, че е абюз това, при положение, че СЪМ напълно редовна и с 3 месечно бебе в ръце, което връщам в родината му (!), при баща му (!)...  newsm78 Rolling Eyes

Цитат
Сега си представи, че някой иска да пътува с детето ти без твое разрешение, ще си много благодарна ако някой наистина проверява всяка американска и българска хартийка дали е ревдовна.

Да, наистина ще съм благодарна, но бих искала първо на всички служители преглеждащи хартийките, да им бъде обяснено какви точно хартийки да искат, и съответно всички служители да искат едни и същи хартийки от всички. И не на последно място, пътуващите с деца да могат да намерят точна и категорична информация какви точно хартийки искат да разгледат служителите!

Отново да уточня - не съм се опитвала да прескачам закона и не съм се надявала да мина между капките.

И да обобщя моя опит за пътуващите скоро, пък всеки да си направи извод:

Миналата година го имаше текста на сайта, обаждахме се в консулството, нямало нужда от апостил. Проверих какво е положението от Американска страна - искат пълномощно - направихме такова на английски. Въпреки това, на връщане искаха пълномощно, макар че на сайта пишеше, че няма нужда. При това го искаха с апостил! И за акт за раждане ме питаха, който също трябвало да е на български.

Тази година го няма текста на сайта, направихме пълномощно и на БГ, с апостил от консулството. На връщане "реални" проблеми не сме имали (като например да не искат да ни качат на самолета), но служителката беше объркана от документите, не знаеше какво да прави с тях, направи няколко неприятни коментара, забави ни.

# 507
Ако сте обърнали внимание на подробностите от моята драма с пълномощните - имах пълномощно на английски и с печат от Ам. нотариус - беше страхотен проблем че не е на БГ и че не е с апостил от консулството (за която услуга тази година платих $20). Ам. нотариус не означавал нищо за тях. Това ми е драмата лично на мен.

Или аз не мога да чета или ти не си спомняш какво си написала. И ако обичаш поуспокой малко топката

Това беше за миналата година когато текстът на сайта го имаше.

# 508
Щом са ме качили на самолета, значи разправиите преди това са били абсолютно ненужни и това си е abuse, ей така - само да си поиграят с мен и да ми покажат, че са голямата работа. Ние като живеем в Щатите какво си мислим, я да ни посмачкат малко на тръгване...

от сърце ти пожелавам, скоро да се сдобиеш с американски паспорт и да приключиш тази мъка "български гражданин".

Имам право да се сдобия с Американси паспорт от доста време, та допълнителни пожелания не са ми нужни  Wink Мисля, че този коментар беше напълно излишен. Аз пък от все сърце ти пожелавам да не ти се налага да разбереш колко боли българи да те третират по начина, по който третираха мен, при положение, че съм напълно редовна!

# 509
А, любима тема. Айде няма да наливам масло в огъня. По принцип съм съгласна със Зои, че трябва изискванията да са ясно и подробно описани, публикувани на общодостъпно място и прилагани спрямо всички и винаги. Иначе става мазало.

Клерет, в България апостил слага само Външно министерство. Преди години гишето им работеше само сутрин 9-12, сега не знам как е. Български власти нямат право да искат български апостил върху български документ. Апостилът е заверка, предназначена само и единствено за друга страна.

Общи условия

Активация на акаунт