Лежащи бъдещи мами, заповядайте да не скучаем - 19 тема

• 18 891
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Жени,благодаря за списъка,ще свърши добра работа!
Да ви питам, някоя от вас подавала ли е документи за удължаване на болничинте в ТЕЛК?Аз понеже съм в болнични от трансфера насам и сега ми тече последния 30 дневен болничен.После ще ми дадат още един за 12 дена, а през това време трябва да подам документи в ТЕЛК.Дано не ме мотаят много там newsm78

Белоснежка и аз съм като теб, но предпочетох да си пусна отпуска. Не ми се занимаваше с ТЕЛК. А и парите ще са по- малко сигурно.

# 421
Да ви питам, някоя от вас подавала ли е документи за удължаване на болничинте в ТЕЛК?Аз понеже съм в болнични от трансфера насам и сега ми тече последния 30 дневен болничен.После ще ми дадат още един за 12 дена, а през това време трябва да подам документи в ТЕЛК.Дано не ме мотаят много там newsm78

Белоснежка и аз съм като теб, но предпочетох да си пусна отпуска. Не ми се занимаваше с ТЕЛК. А и парите ще са по- малко сигурно.

И аз така. А имаш ли идея после това как се отразява на майчинството? Някой ми каза, че ако имаш прекъсване в болничния намалявало майчинството, затова едва ли не било по-добре да си болничен плътно, а не да го накъсваш с отпуск Thinking

# 422
  • на земята
 ivette,да така е,колкото повече болнични взимаш,ще се намалява после общата база за майчинството..)))

# 423

И аз така. А имаш ли идея после това как се отразява на майчинството? Някой ми каза, че ако имаш прекъсване в болничния намалявало майчинството, затова едва ли не било по-добре да си болничен плътно, а не да го накъсваш с отпуск Thinking

ivette,да така е,колкото повече болнични взимаш,ще се намалява после общата база за майчинството..)))

Няма да ти се отрази.
Пример:
Болнични: 1,2,3,4,5,6, част от 7 месец,
Отпуска: част от 7 ми и част от осми
Болничен 45 дена преди раждане: част от осми и девети

Болничните се изчисляват на база доходите ти еди колко месеца назад. Отпуската се плаща като РЗ.
Майчинството се смята на база доходите 24 месеца назад. Ти в тези 24 месеца ще имаш грубо 8 месеца болнични и 16 работени. За 16-те се взема за база дохода, за 8-те се взема за база дохода върху който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение. В 16-те се включва и този с отпуск, защото се плащат пак осигуровки.

Така че няма да се отрази. Като термини сигурно не съм много точна, но ще ме извините, смисълът е този. Разбира се това е в идеалния случай, когато сте работили 24 месеца назад и ви осигуряват на реалната заплата.

# 424
Искам да си запазя отпуската за после /тя, платената и без това няма да ми стигне до 45 дневния, а неплатена не искам/ и съм решила да пробвам с ТЕЛК.Да видим какво ще стане, надявам се с този голям корем след месец да не ме мотаят много Joy Иначе съм си запазила копия от всички болнични дотук /това го искали/, от ЖК ще ми направят протокол за представяне там, казаха да си приложа всички епикризи от пункция, трансфер, серклаж и т.н.
За намаляване на базата за майчинство в отчетната тема бяха коментирали, че болничните не се отразяват върху майчинството, ако по принцип си с твърда заплата и не взимаш някакви бонуси. При мен от 4 години заплатата не е мръднала, даже сега с болничните получавам с 10-15 лв. отгоре, за това,че не смятам това да се отрази кой знае колко на майчинството.

# 425
  • на земята
 f(x),за отпуска е едно, за болничен друго,намаля се,аз не споря де,но това са думи на счетоводителката,като бях решила да взимам болничен,много промени има,но тя каза че болничните намалят обема на майчинството.Така каза тя..)))

# 426
вижте и тук, ако искате или направо питайте
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=659964.0

# 427
f(x),за отпуска е едно, за болничен друго,намаля се,аз не споря де,но това са думи на счетоводителката,като бях решила да взимам болничен,много промени има,но тя каза че болничните намалят обема на майчинството.Така каза тя..)))

Лаленце, казано така общо наистина не е вярно. Може би е имала предвид случаи, в които назад са се вземали по- ниски заплати/ се е самоосигурявал човек на по- малко или разчита по време на бременността да се осигурява на макс. сума и това да повлияе обезщетението после.

По- конкретни въпроси можете да задавате тук. Момичетата, които са консултанти отговарят винаги.

# 428

Лаленце, казано така общо наистина не е вярно. Може би е имала предвид случаи, в които назад са се вземали по- ниски заплати/ се е самоосигурявал човек на по- малко или разчита по време на бременността да се осигурява на макс. сума и това да повлияе обезщетението после.

По- конкретни въпроси можете да задавате тук. Момичетата, които са консултанти отговарят винаги.

Много ти благодаря, звучи ми доста логично. Ще попитам и там все пак Grinning

# 429
Мен по принцип не ме притеснява колко ще е майчинството и дали болничния ще се отрази върху него. Питането ми беше за процедурата в ТЕЛК, ако някой е минавал, но май освен мен,няма други лежащи, които да са се престрашили  Crazy Няма лошо, аз като мина, ще помагам на следващите  Hug Дано да не изникне нещо извънредно до тогава, че това ще е лошото, друго не ме притеснява

# 430
Мен по принцип не ме притеснява колко ще е майчинството и дали болничния ще се отрази върху него. Питането ми беше за процедурата в ТЕЛК, ако някой е минавал, но май освен мен,няма други лежащи, които да са се престрашили  Crazy Няма лошо, аз като мина, ще помагам на следващите  Hug Дано да не изникне нещо извънредно до тогава, че това ще е лошото, друго не ме притеснява

Хайде успех и ще чакаме да кажеш как е било.  Wink Дано наистина не те мотаят много

# 431
Да отплеснахме се, но наистина не познавам никой, който се е занимавал с това. Обаче ще стават сигурно повече случаите, защото вече не могат да се влачат отпуски и рядко някой има повече от 20 дена, и то само ако мен хване втората половина от бременността да е в нова календарна година.
Притеснението ми за теб е, че когато ще се налага да го правиш може би ще трябва да лежиш по- усърдно, заради увеличената тежест на младежта и няма да е добра идея да се разнасяш по институциите....

# 432
  • на земята
Това означава,че мога да си взимам болнични колко искам и накрая пак да ми изчислят майчинството все е дно съм работела,а не съм била в болничен  newsm78 (може и така да е незнам) абе ще се консултирам да питам утре дано не забравя..)))Лека нощ момичета и да спите в златен кош  Hug

# 433
Това означава,че мога да си взимам болнични колко искам и накрая пак да ми изчислят майчинството все е дно съм работела,а не съм била в болничен  newsm78 (може и така да е незнам) абе ще се консултирам да питам утре дано не забравя..)))Лека нощ момичета и да спите в златен кош  Hug

Можеш до 180 календарни дни болнични без прекъсване. Ако не ти стигнат до 45 дена преди раждане трябва да ходиш на ТЕЛК за удължаване над тези 6 месеца или да си пуснеш отпуск. Ако към момента на излизане в болнични си имала 18 месеца назад (мисля върху 18 месеца се изчислява вече болничния) работени без прекъсвания, със сравнително постоянна заплата, работодателят те е осигурявал коректно - Да, ще получиш същото майчинство, което би получила и ако работеше до 45 дена преди раждане. Белоснежка спомена, че може и да е по- малко майчинството, но ако бидейки в болнични изпуснеш да получиш някакви допълнителни бонуси или увеличение голямо на заплатата.

Лека нощ  Heart Eyes

# 434
6) Носов аспиратор...

Този за прахосмукачка е супер. За шума - ако на бебето му е запушен носа и не може да заспи, много малко други хора ще могат да спят покрай него.  Peace

Но ако ще пътувате и ще стоите примерно на хотел, не е удобно с прахосмукачка наистина. Има такива, които могат да се ползват и с прахосмукачка, и с уста.

В действителност тия с ръчна помпичка са безполезни.

Аспиратор със сигурност ще ви потрябва - дори и да не е в началните месеци.

Общи условия

Активация на акаунт