За колко време ви свършва заплатата?

• 58 355
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Не знам как оцеляват хората с по 1000 на месец..... това е най-оптимистичния вариянт за провинцията.
Имам приятели, които дават по 400/мес на сина си-студент в Сф. Вече е 2 курс и не издържат. Искат да започне работа...
Точно затова говоря. Втори курс студент в Сф и затова започна работа.....а доходите ни както казах са около 900 лв. на човек и са едни от най-високите за града....... Tired
Направо тъжна картина...Човек да иска да учи, а да няма финансовата възможност да осъществи мечтата си!
Споделям написаното за студентите. Моята специалност е от популярните в момента, аз започнах работа /не по специалността, понеже е нископлатено/ в трети курс и разбрах, че съм ужасно закъсняла. Колегите, които започнаха от първи курс да поработват тук и там бяха много по-напред, дори и в чисто психологически план- знаеха как се търси работа, имаха идея от трудов пазара, с всяка смяна на работата се доближаваха до желаната сфера с прилична заплата. Всички завършихме...тези, които не работеха през студентството все още не работят...Тук курс, там курс, все нещо учат и техните им ги издържат...за тях все не се намира работа. Подчертавам, че моята специалност не изискваше постоянно стоене в университета и оправданията с много учене не вървят, понеже всички завършихме и резултатите на работещите не са по-слаби от тези, които само учеха.

А 240 лв. за семейство като моето, живеещо в София, без помощ от баби и дядовци /храна, пари, гледане/, което в момента си изплаща и жилището, е направо смешно. Трябва си гръб за тази работа...а някои можем само да мечтаем децата ни да ги приемат в садистичните ясли  Mr. Green.

# 616
Странно ми е като се каже "издържам" студент. Аз на 17 години станах студент и се издържах сама (да поясня - живеех в собствен апартамент, но си плащах всички сметки, храна и екстри сама).
Никога не съм оставала без доход, но и рядко съм спестявала.
Когато се роди синът ни и аз останах на майчинство ни беше трудно. Парите свършваха доста бързо и за това и през втората година започнах работа, но беше предимно от вкъщи.
После ни пораснаха доходите и се наредиха нещата. Сега откакто съм се преместила не ми се е случвало да ми свърши заплатата.

# 617
  • София
Странно ми е като се каже "издържам" студент. Аз на 17 години станах студент и се издържах сама (да поясня - живеех в собствен апартамент, но си плащах всички сметки, храна и екстри сама).
Когато се роди синът ни и аз останах на майчинство ни беше трудно. Парите свършваха доста бързо и за това и през втората година започнах работа, но беше предимно от вкъщи.
После ни пораснаха доходите и се наредиха нещата. Сега откакто съм се преместила не ми се е случвало да ми свърши заплатата.

Така е прието тук в България, тенденцията се променя в последните години /и според мен така е по-добре, понеже няма както преди 20 години уредена работа след студентството по разпределение/, понеже родители нямат възможности. Иначе дори и в Семейния кодекс, ако не се лъжа, има задължение да издържаш детето си до 25 годишна възраст, ако е студент редовно обучение.

# 618
Ами явно е прието, за тези, на които им изнася, защото аз съм била студент 93-98ма. Родителите ми бяха възрастни и се пенсионираха, когато аз бях на 15. От тогава насетне все съм подпомагала семейния бюджет и себе си. Да, за квартира пари не съм давала, но за всички останали разходи съм била солидарно отговорна.

# 619
Е то до съзнание опира всичко .
На моята приятелка двете деца са студенти в София .
Синът й вече кара магистратура и все още не може да си намери работа , а дъщерята работи от 2 курс без прекъсване . Тя пък без работа не остава .

# 620
Много зависи и къде си студент.
Не винаги е възможно човек да си намери работа. А и какъв е проблема ако родителите са преценили, че могат и искат да издържат детето?

# 621
Родителите са затънали в кредити , за да ги издържат .
Но на сина това не му прави впечатление .
Затова казах , че е до съзнание .

# 622
4 души сме с 740 лв  Sad Cry Sad

# 623
  • София
Eто какво пише в СК, чл.144: Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

По мои наблюдения много родители изнемогват и нямат реалната възможност, понасят лишения, само и само детето да учи...колкото и каквото и да учи и каква е реализацията от дадената специалност след това е друг въпрос. Има много хора, които учат за парлама каквото и да е, само и само да си осигурят още някоя и друга годинка свобода. Извинявай, но двама родители от малък град с доход около 1000 лв. надали им е лесно да пращат 400 лв. на студент в София, особено ако имат и друго дете. От малък град съм, 2007 завърших, тази година завърши и сестра ми и имам някаква идея.

# 624
  • Бургас
Там е въпроса, че когато си студент, се налага да плащаш квартира, ток, разните сметки и ако работиш за 300 или 400 лева, каквито са масовите заплати, откакто "кризата е на власт" и не остава с какво да си платиш обучение, храна и т.н., какво прави тогава този човек!Как би се издържал с тези пари сам човек, без помощ и учещ се, няма как!Би посрещнал част от разходите, но не и да си плаща обучението сам, дори и да работи.И ако родителите имат възможност, защо да не го подкрепят в желанието му да си "хване професията в ръце".

# 625
Eто какво пише в СК, чл.144: Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

По мои наблюдения много родители изнемогват и нямат реалната възможност, понасят лишения, само и само детето да учи...колкото и каквото и да учи и каква е реализацията от дадената специалност след това е друг въпрос. Има много хора, които учат за парлама каквото и да е, само и само да си осигурят още някоя и друга годинка свобода.

Точно за това става дума .
И на двамата , за които говоря специалностите са такива , че можеха и в Пловдив да учат и да не натоварват родителите си , но ...
Да не чупим хатъра на детето ...

# 626
Мирама, няма проблем ако искат и могат родителите да издържат децата си и до 40 годишна възраст. Проблем има, когато не могат да си го позволят, а децата си търсят оправдание. Аз мога да издържам детето си, но си мисля да го стимулирам и той да вложи нещо от себе си в бъдещето си. Според мен, така ще му е по-сладко.
В крайна сметка всеки решава за себе си и семейството си. Никой подход не е правилен или грешен. Аз познавам свестни хора и от двата типа - обгрижвани и справяли се сами. Познавам и не малко неудачници от същите два модела на семейство.
Шоколадово бонбонче, аз за това поясних, че не съм плащала за квартира, но пък днес има дистанционно обучение и какво ли още не.
Вече споменах в кои години съм учила и дори и тогава в София съм взимала повече от 300 лв.
Най добре е да си редовен студент, но когато не е възможно, не е зле да се търсят и алтернативни варианти, а не оправдания, колко е тежък живота.

Последна редакция: пт, 13 юли 2012, 15:13 от Down Under

# 627
А и какъв е проблема ако родителите са преценили, че могат и искат да издържат детето?
Че после е на 23-4-5 без ден трудов стаж, докато колегите му имат по 4-5 и са много по-конкуретни от него. Да, и Down Under е права.
Аз също съм работила от първи курс първи семестър, горе-долу наполовина се издържах сама, дургата половина са ми я пращали, около 200 лв месечно. 2003-2007ма. Като отидох на квартира ми плащаха всъщност квартирата, храната и забавленията си ги поемах аз.

# 628
  • София
Там е въпроса, че когато си студент, се налага да плащаш квартира, ток, разните сметки и ако работиш за 300 или 400 лева, каквито са масовите заплати, откакто "кризата е на власт" и не остава с какво да си платиш обучение, храна и т.н., какво прави тогава този човек!Как би се издържал с тези пари сам човек, без помощ и учещ се, няма как!Би посрещнал част от разходите, но не и да си плаща обучението сам, дори и да работи.И ако родителите имат възможност, защо да не го подкрепят в желанието му да си "хване професията в ръце".

Учих в СУ и имах общежитие, което зависеше от успеха, показан през изминалата година, класиране имаше всякак година...Струваше грубо 50 лв. на месец с консумативите, лятото повече /аз оставах, понеже работех/. Имаше и приети по социални критерии. В УНСС също е така, а ТУ по мое време нямаха никакви проблеми с базата. На квартира живееха студентите с големи финансови възможности, както и тези с посредствен успех- които пък на какво основание и с какво оправдание не работеха ...не успях да си обясня. За ВУЗовете в другите градове не съм осведомена.

# 629
Еовин, това вече си е проблем на конкретното "дете".
Аз съм завършила на 21г. примерно, когато хора тепърва започваха да учат.
А и малко студенти могат да си намерят работа по специалността. Не мисля, че работа като продавач консултант примерно, мъдреща се в СВто ще е от по-голямо значение, отколкото да няма нищо.

Общи условия

Активация на акаунт