Подкрепете приобщаващото образование за деца с увреждания!

• 26 725
  • 388
  •   1
Отговори
# 60
Няма да подкрепя въпросната петиция, защото проблема е сериозен, а информацията за него почти никаква.
Не мога да взема отношение за нещо, с което не съм запозната добре.
Но така като чета, не е добър вариант. Но не бих могла да кажа и кое точно е добър вариант в тези случаи.
В БГ училищата дори деца без СОП не винаги получават адекватно внимание, образование, обучение и т.н., а учителите са го ударили на....мързел да кажем, за да не използвам по-сериозни думи.
Е, чудно ми е на мен, как ще се справи един такъв учител, на когото изобщо не му пука и с няколко деца със СОП?

# 61
Не мисля,че учителите в масовото у-ще не искат да работят с тези дечица,но те просто не са обучени как да го правят. За това трябва не само "четене на литература",а сериозно обучение отквалифицирани хора.И да,трябва да има диференциация в заплащането ако учителят има в класа дете със СОП.Не е редно всички да са под един знаменател и хайде хоп в училище. Има различни случай и трябва индивидуален подход и преценка. Случаят с детето в седми клас е доста показателен. мислите ли,че родителите на останалите деца в този толкова важен за тях седми клас са били доволни от тази ситуация? Да се нарушава учебния процес точно когато трябва най-много да учат. За това пак казвам:трябва индивидуална преценка.

# 62
  • София
Темата за промените в Закона за образованието и частта деца със СОП е дискутирана от първото представяне на проекта в тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.0 . Родители и специалисти, които се чувстват близко до проблема четохме, писахме и т.н. Тази промяна в ресурсните центрове не е добре обмислена. Тя няма подкрепа на работещите специалисти, както и на много от родителите, ползващи такава помощ. Направили сме няколко становища - http://mamtomam.wordpress.com/2012/03/18/stanovishte/ , линк е пуснат и от констанца няколко мнения преди това. Трябват още обсъждания с по-голям кръг от специалист и родители.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 14:38 от TanyaMG

# 63
Не мисля,че учителите в масовото у-ще не искат да работят с тези дечица,но те просто не са обучени как да го правят. ... мислите ли,че родителите на останалите деца в този толкова важен за тях седми клас са били доволни от тази ситуация? Да се нарушава учебния процес точно когато трябва най-много да учат.
В България учебния материал е на МНОГО по ВИСОКО ниво от останалите страни на ЕС и САЩ а освен това е написан на академичен стил.  Около 90% от нормалните ученици не могат да го освоят при нормални условия. Само благодарение на изкуственото занижаване на изискванията резултатите са такива каквито ги виждаме.

Според мен приемане на такива деца специално в България може да има само в случаите при които детето е с по висок IQ  поне от "златната среда" и реално се справя по добре от нея с материала.

# 64
Не мисля,че учителите в масовото у-ще не искат да работят с тези дечица,но те просто не са обучени как да го правят. ..
Знам лично случай, при който две учителки не искаха едно такова момиче в класа си. Третата го "получи", т.к. не бе наясно с проблема.

# 65
Пламен е прав,че учебниците са истинско безумие. Всички по-стари учебници помагала са много по-добри от сегашните. Как преди имаше по един читав учебник за всеки предмет,а сега десет един от друг по-нескопосни?Всичко това затруднява и учителите и децата. И е достатъчно много малко,за да се наруши часа и дисциплината.

# 66
може би са преценили,че не могат да се справят. За мен това е по-коректно отколкото само да се отчита дейност,а останалите деца от класа да не могат да учат нормално.

# 67
А какъв е смисълът да се правят инициативи, в които поантата е да се иска тези деца да учат в общия кюп /който  в момента у нас е повече от ужасен и за здравите/?
Би следвало акцентът да е поставен върху промяна в условията, щото те да са такива, че тези и децата без СОП да могат да посещават училище и да учат, без това да им създава затруднения- на тях и на родителите им.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 11:37 от Judy

# 68
Човече plamenhk, не знам мъж ли си, жена ли си, но искам да ти кажа, не смесването, за което говориш остана  в миналото на цивилизования свят (Европа, Северна Америка, Австралия и дори Азия). Циганетата, "арабетата", пък и "българетата" в страните от ЕС и децата с лека умствена изостаналост са в масовото училище. Да не говорим за децата от аутистичния спектър, 70% от които  нямат никаква умствена изостаналост. Последни проучвания във Великобритания, Ю.Корея и Япония показват, че близо 4% от 8-годишните деца са от този спектър и 2/3 от тях нямат диагноза и си учат безпроблемно с останалите деца, без някой да допуска, че са различни.  А много надарените деца, наричани понякога  гении не са сред така наречените нормални. Сред децата от аутистичния спектър те са 10%, а сред "нормалните" под 1%. Така че, светът се променя, включително ЗАКОНОДАТЕЛНО.  И ЕК няма да ни позволи да не спазваме законите на цивилизования свят.
Пред Конституцията и здравното/образователното законодателството всички деца са равни. Държавното образование в страните от ЕС е за всички. Който иска децата му да не контактуват с циганчета или деца със СОП, просто си ги взема на хоумскулинг, частно училище, дистанционно обучение и т.н.
Само че няма никаква гаранция, че точно неговите обгрижени специално деца няма да станат мафиоти, наркомани и пр. Затова, мисля, че трябва да сме по-умерени, когато говорим за щастието на едни деца за сметка на нещастието на други. Никой не знае какво ще му донесе бъдещето, а има и нещо, от което всички трябва да се пазим. Това е "кармата", която натрупваме за себе си, децата си, внуците ни и т.н., не само когато сме извършили съзнателно нещо лошо, а и когато сме несправедливи, когато презираме хората, които считаме за по-долу от нас, когато се възгордяваме от това, което сме ние или децата ни.  

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 12:44 от констанца

# 69
А какъв е извода от многото приказки които изговорихте ? "Щат не щат ще ги приемат , защото така е в ЕС"  или "не е поликоректно така да се говори" за тези деца ?

Вие не виждате ли разликата между България и развитите страни ? Къде я има тази беднотия, "морал", непокизъм и безочие каквото има в Чалгастан?  Не си ли давате сметка, че това ще се отрази повече негативно на тези деца ? Колко ли обиди ще чуе такова дете от себеподобните си ? Те в специализираните заведения не си гледат работата а камо ли в общите у-ща.

В цивилизованият свят обществото се е селектирало (в случаят по местоживеене) в продължение на стотици години (богатия на ум е богат и на джоб) а в България стана обратното. Там има изградена система за надарените деца а и умните деца като цяло са концентрирани в отделни квартали по местоживеене.
Циганетата, арабетата и пр други в цивилизования свят са в такива квартали, където присъствието им в училище не създава критични проблеми. В източният блок не е така поради последствията от диктатурата на цървула т.е. там няма такова масово селектиране на обществото по местоживеене

Вече писах за нивото на учебния материал, който и сега не е РЕАЛНО по силите на може би на 90% от учениците.

Така че мислете с мозъка си и не оставяйте емоциите да ви ръководят.

Пред Конституцията и здравното/образователното законодателството всички деца са равни. Държавното образование в страните от ЕС е за всички. Който иска децата му да не контактуват с циганчета или деца със СОП, просто си ги взема на хоумскулинг, частно училище, дистанционно обучение и т.н.
След като сте такава боркиня за интеграция, създайте една тема и за циганетата.
Подкрепете приобщаващото образование на ромските деца! та поне да видим отзвука на българите.  Laughing

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 13:23 от plamenhk

# 70
Tова нещо от сорта на "петиция-антипетиция,протест-контрапротест" ли е ?

# 71
Констанца, никой не е против различните в масовото училище, не преиначавайте думите. Преди няколко поста питах как точно смятате, че ще се осъществи това приобщаване и даване на качествено образование. Получих общи приказки в декларативен тон.
Образованието в Бг е пълен батак, без стратегия, визия, решаване на парче и сляпо преписване на директиви, без отчитане на националните особености.
Имаме 4 деца в семейството, 3 от тях са учили и учат в едни и същи училища, дори един профил в гимназията. Имат малка разлика помежду си, но аз не успях да използвам нито един учебник от едното дете за другото. Непрекъсната смяна на програми, критерии за оценяване, начин за кандидатстване. Летвата с изискванията пада все по-надолу. По едно време решиха, че трябва да интегрират циганчетата (не знам тогава бяха ли станали ромчета или не) - ще ги разкарват с автобуси в училищата из града и във всеки клас ще има по няколко. Учебниците са безплатни, по помагалата - не. И с всяка изминала година струват все повече.
Местното циганско училище, в което не учи нито едно българче, в такъв случай трябва или да го закрият, или насила да запишат българчета там. Е, не става.
Децата със СОП ще се запишат в масовите училища, ще изпълним директивите на ЕС, но дали това ще е от полза за тях - не се знае.

# 72
Ама вие изобщо знаете ли какво е дете със СОП? Или просто си пишете ей така да си запълвате времето?

Интегрирането ще има резултат ако всеки си свърши работата, в това число и родителите на другите деца.

# 73
Ама вие изобщо знаете ли какво е дете със СОП? Или просто си пишете ей така да си запълвате времето?
Интегрирането ще има резултат ако всеки си свърши работата, в това число и родителите на другите деца.
Какво очакваш от родителите на другите деца?
Какво е дете със СОП - зная, както и това, че от СОП до СОП има огромна разлика.

# 74
Какво точно очаквате от родителите. Да,уча детето си,че хората са различни,някои имат здравословни проблеми и трябва да сме по-внимателни,да им помагаме и пр.-само най-елементарното като за дете. Но като в случая със седмокласника,ами извинете,но и аз бих реагирала. Има различни видове СОП-важното е детето да може да се"впише"сред останалите.А не зорлем да го тикаме там,където то самото не би се чувствало добре ако драстично изостава от другите. В класа на детето на моя приятелка имаше едно дете-не знам скакво заболяване беше,но през целите учебни часове виеше,мучеше,търкаляше се по земята-представете си за какво учене става въпрос. Накрая щеше да извади очите на друго дете с ножица в час по трудово. Естествено и другите родители реагираха. Как учителката,която има грижа за още 25 други деца да се справи?

Общи условия

Активация на акаунт