Подкрепете приобщаващото образование за деца с увреждания!

• 26 725
  • 388
  •   1
Отговори
# 15
Всеки гледа от своята си камбанария. Аз съм за това деца с увреждания да посещават масовото училище с изключение на тези с умствени проблеми (простете ми е ако израза не е правилен). В подготвителната група на дъщеря ми тази година имаше две деца със СОП. Учителката беше разбита след всеки учебен ден, въпреки, че е млада и енергична. Родителите на двете деца прекарваха целия ден в училището във фоайето и ако имаше проблем се качваха. А проблемите бяха постоянни. Как се преподава урок и в същото време нечия баба укротява дете което не вдява от дума и пищи, независимо в стаята или в коридора... Имаха и ресурсен учител който обаче не беше постоянно с тях. Това което се случваше е, че вниманието на всички постоянно беше към двете деца и техните проблеми. Веднъж се случи дъщеря ми да вдигне температура, казала на учителката, че много я боли глава и вместо за бъде заведена при лекаря (защото отново двете деца създавали проблеми) и било казано да си седне на чина и да си почива. Оказа се, че изкарала учебния ден с 38 градуса температура и едвам ходеше като я прибирах... Не обвинявам никого, аз нямаше да издържа на мястото на учителката, разбирам и родителите, които искат децата им да са като другите... но е необходимо да се измисли начин това да не е за сметка на останалите деца. Да не говорим за това, че майките ходеха да пушат на пътя пред училището и като станеше проблем учителката изпращаше някое от децата да ходи да я търси!! А на тях им е забранено и до лавката да отидат сами!!

# 16
Всеки гледа от своята си камбанария. Аз съм за това деца с увреждания да посещават масовото училище с изключение на тези с умствени проблеми (простете ми е ако израза не е правилен). В подготвителната група на дъщеря ми тази година имаше две деца със СОП. Учителката беше разбита след всеки учебен ден, въпреки, че е млада и енергична. Родителите на двете деца прекарваха целия ден в училището във фоайето и ако имаше проблем се качваха. А проблемите бяха постоянни. Как се преподава урок и в същото време нечия баба укротява дете което не вдява от дума и пищи, независимо в стаята или в коридора... Имаха и ресурсен учител който обаче не беше постоянно с тях. Това което се случваше е, че вниманието на всички постоянно беше към двете деца и техните проблеми. Веднъж се случи дъщеря ми да вдигне температура, казала на учителката, че много я боли глава и вместо за бъде заведена при лекаря (защото отново двете деца създавали проблеми) и било казано да си седне на чина и да си почива. Оказа се, че изкарала учебния ден с 38 градуса температура и едвам ходеше като я прибирах... Не обвинявам никого, аз нямаше да издържа на мястото на учителката, разбирам и родителите, които искат децата им да са като другите... но е необходимо да се измисли начин това да не е за сметка на останалите деца. Да не говорим за това, че майките ходеха да пушат на пътя пред училището и като станеше проблем учителката изпращаше някое от децата да ходи да я търси!! А на тях им е забранено и до лавката да отидат сами!!

Това е ужасна картина която описваш. До колкото разбирам кукумявките от изброените по-горе  алианси се борят точно затова - описаната от теб картина да стане масова във всички български училища. Дано това не се случи...

Hear Again - не само , че няма да подпиша, но ще обвиня всички , които седят зад изброените от теб алианси, защото благодарение на тях много почтени хора ще останат без работа, а аз се сдобих без време с диабет от стреса, който ми образува измисленият от тях и зам.министърката нов законопроект.

Дори когато не става дума за пари и нещата се маскират зад благородни каузи, скъпи ми хора, става въпрос за мнооого пари...

Има си работеща система от областни ресурсни центрове, с ресурсни учители, психолози и логопеди, с прекрасно обзаведени за 6 год.  кабинети и обновени сгради. Сега на това се слага край! Закрива се, както и да го наричат тук изброените алианси... А общинските кметове , ако преценят , че имат нужда и средства ще разкрият нови рес. центрове, ще назначават рес. учите и специалисти, ще обзавеждат кабинети и т.н. Слага се черта на 6 год.  труд и усилие и се почва отначало, само и единствено , за да бъдат пренасочени ПАРИ... Каквото и да се напише след моя пост, не вярвайте...Госпожите грачиха и оплюваха във фейса и знам на какво са способни, за да оправдаят намеренията си и злото , за което съдействаха да се напише и направи...
Другото са безкрайни, безпочвени нападки и кусури на системата и тези ,които писаха-недописаха правилата и наредбите...

Няма да влизам в конфронтация, достатъчно за един месец във фейса си разруших здравето.
Страхувам се ,че се обмисля дори гратисният период за затваряне на РЦ - 2год, че ще бъде скъсен до следващата уч. год. и за това се пръкна тази петиция сега... Жалко за управлението на ГЕРБ, поредното срамно петно... Нито аз, нито семейството ми, нито колегите ми и техните семейства няма да гласуват, а ще стягаме куфарите...край , това не се търпи...по -добре да гледам стар човек в чужбина за 700-800 евро , отколкото да съм учител в Бг...и да ме унижават и подхвърлят...

Браво на теб ИКСИ че им го каза право в очите... с тях и без това не може да се води нормален диалог...  Peace

# 17
Янтра - на практика това означава, че държавната субсидия, която върви с всяко дете, няма да бъде насочвана към РЦ и училището , а към училището и гореизброените алианси, а дори някой от майките искат парите на ръка, за да изискат учители и специалисти от където си пожелаят , дори и от чужбина. И това не е най-лошото, нека да има и такава възможност, аз не съм против, но за да го постигнат искат закриването на сега съществуващите и опитващи се да огреят по всички училища и дет. градини областни РЦ. Доброто за едни не е най-доброто за други. Помощните уч-ща се закриват до 5г, РЦ до 2год. - защо е този зор, защо циклично унищожаваме и търсим нещо ново и неясно дали ще сработи, а в случая с приобщаващото образование и много, много скъпо.  

pogar - помощта в момента е мижава ,както казваш, защото , за да получи заплата от макс. 500лв един рес. уч-л трябва да обслужва група от 12-15 деца и ученици пръснати в 2 или повече учебни заведения.
Да, Икси, иде реч за мноого пари, които е крайно време да вървят след децата, а не къде ли не другаде.

Казвате, че сегашната система работи, искате ли да Ви кажа за 4г какво е получил от нея като подкрепа синът ми:
[/b]По 1 обследване годишно(за има няма 1час) от психолог и логопед, плюс 3 часа седмично ресурсно подпомагане.
Вие кажете за тези неща, колко пари е получил рес.център.[/b]
От 2г по нареждане на директора на ресурсния център на гр.София психолозите и логопедите от центъра НЯМАТ часове за работа с децата, защо?
След като не работите с децата ни в училище на място, как точно им помагате, къде е подкрепата ви?
Защо когато родител е насочен към вас за помощ го отсвирвате с репликата- ааа, за едно дете няма да разкарваме учител?
Ако заради подобни истини, предизвикали нашето недоволство Вие сте си образувала диабет за 1 месец, заповядайте в нашия отбор да се разнообразите- имаме богат набор от болежки.
Държа да подчертая, че синът ми е един от многобройните примери за работата на сегашната система.

ИКСИ, галопирането ви(на всички специалисти) от училище в училище ще спре само когато сте на място в самото училище, а не както досега ту тук, ту там, и накрая никъде.

И да, ако всички в тази държава дават пари за подкрепа на детето ми, то не искам, длъжна съм да я осигуря и то качествена такава, за да знаят тези хора къде отиват парите им, а не както досега- дават се някакви пари някъде, ама има ли полза, работи ли се с децата ooooh!

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 20:30 от pogar

# 18
Мигито, точно това се случва в момента- трябва да има подкрепа за тези деца, и уж я има, ама всъщност я няма, защото нито логопеда, нито психолога, нито ресурсния учител са до детето именно в моментите, в които се нуждае от тях.
И тази подкрепа е не само за конкретното дете, така и масовия учител е по-спокоен в работата си- знае, че в подходящия момент не е сам както е сега.

Никсана 2, кукумявките по-горе се борим след като плащаш данъци за да се образоват децата ни, то това наистина да се случва, а не просто да пребивават в училищата където без подкрепа не само, че не научават нищо, ами и пречат на останалите. Peace

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 20:41 от pogar

# 19
  • Пловдив
Очаквате да има ресурсен учител до всяко дете със СОП по време на всички часове в училище?

# 20
Очаквате да има ресурсен учител до всяко дете със СОП по време на всички часове в училище?

Очакваме след оценка на потребностите  на детето, то да получи нужната му подкрепа, за едно може да е ресурсен във всеки час, за друго 1 час седмично, същото важи и за останалите специалисти.

# 21
  • Най-сетне у дома
Ще подпиша, разбира се. И когато дойде време моят син да тръгва на училище, където и да е това, ще се погрижа да е в училище със силно застъпено приобщаващо образование. Практиката деца с някакъв вид дефицити да изпадат през борда заради липсата на специализирана подкрепа в училище е нещо, от което на всеки нормален човек му става лошо. Фантазиите, че от каузите за приобщаващо образование се печели, са опасни и трябва да бъдат конфронтирани с факти още в зародиш. Успех.

# 22
  • Ямбол
Защо се иска подкрепа, след като е залегнало вече като проект и предстои да се случи с приемането на закона?
На мен също не ми е много ясно какво е искането.
Само за децата със СОП или всякакви увреждания?

# 23
Защо се иска подкрепа, след като е залегнало вече като проект и предстои да се случи с приемането на закона?
На мен също не ми е много ясно какво е искането.
Само за децата със СОП или всякакви увреждания?

За всички деца с увреждания.
 Искаме подкрепа, защото ресурсните центрове са против тази промяна.

# 24
  • Пловдив

Очакваме след оценка на потребностите  на детето, то да получи нужната му подкрепа, за едно може да е ресурсен във всеки час, за друго 1 час седмично, същото важи и за останалите специалисти.
Money Трудно.

# 25
От толкова много мнения става ясно едно- децата с умствени увреждания  трябва да отиват за  сапун, в екарисаж или някъде, където пушещите им майки няма да пречат на също така пушещите край оградите майки на здрави деца...Вместо да създаваме условия децата с умствени  и с всякакви увреждания да  се обучават, но и не пречейки на останалите в клас, а майките им да са на работа вместо да пушат край оградите- на екарисаж...Много е странно в класове, където няма деца с умствени увреждания защо има деца, които пребиват, колят и разфасоват съучениците си, а учителите им ако не са пребити от тях, скоро започват да се чувстват като спомената енергична и съвестна учителка...

# 26
И ако помощните училища и ресурсните центрове в сегашния им вид са страхотни и чудесни-колко сеца, които са "обучили" са постигнали  някаква професионална реализация-защото ако я няма реализацията, какво е КПД-то им, да ги дюндюркат ли? И докато ги има концлагерите за деца с увреждания, наречени помощни училища и ресурсни и дневни  центрове в сегашния им вид- здравите деца кога ще се научат да живеят заедно с децата с увреждания? Особено пък както вървят нещата, ако вторите станат колкото или повече от първите...

# 27
  • Ямбол
...
 Искаме подкрепа, защото ресурсните центрове са против тази промяна.
А какви са техните аргументи?

# 28

Money Трудно.
Янтра, трудно, но не и невъзможно, с общи усилия ще успеем, защото децата ни със или без  увреждания го заслужават.

# 29
Преди 2 години се изградиха ресурсните центрове. Похарчиха се много пари да се приведат сградите в нужния вид, да се създаде достъпна среда за децата с физически увреждания, назначиха се специалисти. И сега какво...?

здравите деца кога ще се научат да живеят заедно с децата с увреждания?
Здравите деца нямат проблем с децата с увреждания. Единият ми син има физически проблем, но това не му пречи да има много приятели, да го уважават и да се чувства щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт