Можете ли да ядете с клечки?

  • 19 449
  • 139
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 7 083
Самурайке, ти ни уби с моите приятелки, такъв зор да се научим да ядем с клечки и накрая "суши се яде с ръце", туш  Mr. Green

# 121
  • Мнения: 11 743
Чак хирургия... по- скоро касапщина. И в България се прави същото, но не с риба, а с прасета и крави, агнета... Занаят си е, безспорно, ама ми идва в повече толкова превъздигане за едни прости две хапки, дето се изяждат. Изобщо храната не е такава философия каквато ѝ се предава последните години, то чудо голямо стана. Козунака сякаш е кой знае какво - айде. Чак 60 години да стискам ориз на топка и да слагам парче риба отгоре  Rolling Eyes
Срещу никого не е насочен поста ми, просто много превземка ми дойде. И то не превземки във форума, ами в световен план се преекспонира приготвянето на която и да е храна.

Самурайка, това дето го показваш за суши в Япония, ми и тука го има, бре!  Simple Smile Даже и аз съм го правила. И скаридата върху ориза, и рибата и с лентичка водорасло обвито, и кошничката с хайвер. Не е било майсторско суши, ама пак така изглеждаше.

# 122
  • Мнения: 5 710
Samuraika, както винаги много интересно и информиращо, но аз все пак  не  визирам само нори маки, въпреки, че това е масовото суши на Запад и е най-лесно/достъпно, мдам. Ако мога да напредна в това нещо, бих се пробвала, но не мога. Може би за някои риби да. Наличните в Адриатика:)
Моята лична представа за 'истинско суши", е не толкова бърза закуска за рибари, а в съвременността начин да опиташ различни /до колкото са останазли/ висококачествени морски продукти и да оцениш вкусове, до които нормално нямаш достъп ( това е ясно и съжалявам, ако си останала с впечатление, че претендирам именно за нещо повече тук).
Класическо меню суши ще вкл. hirame, sumi-ika,aji, akami, chu-toro , o-toro, shima-aji ..
и се поднасят в определен момент и последователност , с определена .. скорост, всяка риба се държи на специална температура, някои са мариновани за няколко минути, някои са сурови, други обработени , някои са измити до стерилност, други са оставени в морска вода, после има импровизираща серия и накрая финалът , който също вкл. и яйце, и хайвер, kobashira..  /  да не си помислите сега, че ги знам наизуст тези неща/.

Освен, че не всяко суши се яде с ръце, сушито, за което говоря се яде само така , както ти го поднася майстора.
Не се предполага да подправяш лично абсолютно нищо. Слага го пред теб и след точно определена минута си го изял и се появява следващото.
Цялата материя е сложна не толкова, заради ножа  или подпалките, с които се прави огън, за да се опърлят леко норите, а защото стремежът е, както казах и в 1вия постинг към  Пина да се достави най-доброто качество продукти, които съчетават познания не само на суши майстора, а и на рибарите, търговците и тн. Аз 100 кг. риба тон не съм виждала, още в самото начало 'моето суши' ще се издъни откъм продукти, независимо, че мога да имам всички пинизи на плота и да съм из4ела 100 тома за суши или да съм тренирала ръката си в перфектния разрез...
Така че, да, ясно ми е, че говорим за разли4ни неща, но смятах, че се подразбират Grinning
И е ясно, че в този свят на 'суши' има много търсене на перфектност и постоянно усъвършенстване, което аз лично никога не мога, и не искам да постигна.

Приятен петък!

Последна редакция: пт, 29 юни 2012, 09:34 от 10 c's caffè&lounge

# 123
  • Мнения: 1 224
Ееее...аз вече се обърках  Crazy

То от хилядолетия човеците се превъзнасят по какво ли не - "От котюр" па то два тегела и една сиджимка, "точкови масажи" па то едни разтривки, "кама сутра" па то едното еб.не  Crazy Та и кулинарията така.  Peace

10'с ми ти си го описала много по-сложно и превъзнесено и от мен. Аз само казах, че всяка риба се реже по определен начин. Аз и скумрия като си купувам моля да ми я филетират - както го правят в супермаркета аз нивгаш не мога го направи в къщи, а не съм с две леви. За суши да правя не бих и помислила! Ама на мен ми се вижда сложно, пък явно хич не е. Козунак поне правя.

Ео с клечки се яде суши, не бой се. Яденето с ръце е интимен момент, само на бара пред тайшо (суши-майстора) или в сепаре с приятели можеш да си го позволиш, но това е традиционният начин, преди сушито да стане международна религия, когато все още е било японски фаст-фууд.

ПО темата - мога да ям с клечки. Пина кога ще споделиш от какво е провокиран въпроса ти?

# 124
  • Мнения: 5 710
Интересува се дали българите имаме моторни проблеми, за да не можем да се научим да боравим с клечки  Twisted Evil

# 125
  • Мнения: 1 479
Една диета, която работи - купичка с ориз и хранене с клечки.
Условието - хапва се зрънце по зрънце. Гаранция за отслабване на лакомите, които като мен се хранят бързо.

аа това е живо мъчение
Toгава друга по приятна:  Simple Smile
Слагате няколко зрънца черен пипер в пъпа си и  ги разтривате с мъжки пъп докато станат на прах. След като стриете едно пакетче, резултатът е гарантиран.  Laughing

# 126
  • Мнения: 86
Егати, как ми се дояде суши от тази тема  Crossing Arms. Сега експертките, моля кажете къде в София сушито се доближава поне малко до това, за което говорите тук. Никога не съм била някакъв запален фен на суши, но четейки тук направо ми пристърга на стомаха.  Peace

# 127
  • Мнения: 11 743
И аз така! Яде ми се, че две не виждам!  Laughing

# 128
  • Мнения: 0
 Сушито е модно явление , за префърцунени корпоративни чиновнички.

# 129
  • Мнения: 7 083
Кафеин, ние много харесваме това в Кабуки. Не знам колко се доближава до истинското, де.
Това в Онли ю също е много хубаво, но мястото не е толкова гъзарско.
Във Флоримонт за мен е съвсем на малко по-ниско ниво от горните два, там те убива и ходенето до Околовръстното  Crazy Но пък имат жестока бисквитена торта, която препоръчвам за десерт след сушито.  Sunglasses

# 130
  • Мнения: 86
Eовинка, мерси много за инфото. Кабуки изглежда доста добре, но Флоримонт ми е на 5-6 мин. с колата - екстра програма за вечерта   bouquet Ще споделя после  Hug

# 131
  • Мнения: 7 083
Дано да си прекарате добре  Hug

# 132
  • Мнения: 60
Мога, научих се за 5 минути, майтапеха ме, че имам нещо китайско в потеклото. Но не ги ползвам, даже и китайски манджи когато ям, което е много рядко защото не ми харесват, тези в България са много изопачени.

# 133
  • Мнения: 5 710
И аз така! Яде ми се, че две не виждам!  Laughing

 Аз от снощи направо изкрейзих за суши Grinning то толкова обяснения не съм правила и на мъжа си ...
непрекъснато това ми е в главата

# 134
  • Мнения: 6 365
Ползвам клечки толкова майсторски и елегантно, че и японците ми се радват. За тази цел тествах способностите си с истинско токийско суши, където номерът е да не се изложиш, като ти се разпадне хапката и напълниш соевия сос с ориз. Та хващам сушито, обръщам го с рибката надолу, потапям в соевия сос и без изпускане и окапване го хапвам.

После се оказа, че сушито в Кабуки не отстъпва на японското, даже беше по-добро, щото в Япония попаднах и на гнусничко суши.

Наистина е изгъзица, не е храна. Обаче уважавам суровата риба тон. Но повече уважавам свинската вратна пържола, с клечки или без.

Общи условия

Активация на акаунт