Можете ли да ядете с клечки?

  • 19 460
  • 139
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 11 743
Ми запознати с Япония казват, че е същото, конкретно за сушито, ама пак не знам лично. Суши съм яла на изток, ама не в Япония и не знам дали това, че е на изток е някаква гаранция за по- голяма приближеност до оригинала  Thinking
За Китай може да се дискутира, не е еднозначен отговора, но мога да коментирам. Според мен тукашното си е баш китайско каквото си е в Китай, но тукашното предлагане е ограничен асортимент, докато там бълва разнообразие и наистина прави впечатление, че е друго  Thinking  Както се досещаш зависи и от района - в тия огромни страни в различните краища се яде какво ли не  Thinking  Аз да си призная по този повод мой резил - в китайски ресторант наш приятел си поръчва пелмени, понеже не обичал китайско  Thinking Аз пък се учудих от къде ги изкопа тия пелмени в менюто... Имало. Последва учудване поради каква причина са се оказали пелмени в меню на китайски ресторант... и всички вдигаме рамене  Thinking То пък да разбера няколко години по- късно, че целия далечен изток яде пелмени та се къса, а в Китай има район (Шънси със сигурност, а може би и други съседни), където имало 12 ли, 14 ли различни вида пелмени  Laughing

# 76
  • Мнения: 5 710
Суши не е голяма философия ( макар да е обвито в ритуалност, както всичко японско), според мен клчовото са правилните продукти. Аз се бях интересувала по едно време, изгледах милиони инструкции на големи и малки спецове, и останах с впечатлението, че освен продукти ти трябва практика просто. Иначе нори, оризов оцет, японски ориз, постелки и т.н и тн се намират, на теб остава да осигуриш хубава риба, да изу4иш тънкостите и тн и после практика, практика.. докато ти се дръпнат очите  Grinning

# 77
  • Мнения: 28 937
пелмени в меню на китайски ресторант... и всички вдигаме рамене  Thinking То пък да разбера няколко години по- късно, че целия далечен изток яде пелмени та се къса, а в Китай има район (Шънси със сигурност, а може би и други съседни), където имало 12 ли, 14 ли различни вида пелмени  Laughing

Е, то и макароните са китайско изобретение.  Laughing
Марко Поло май ги беше примъкнал насам.  Thinking

ПП Проверих. Отхвърлена била вече тази теория, май-май коренът им бил в Гръцко, че даже и Източна Тракия споменават. Абе, и ний сме дали нещо на света...  Joy
http://en.wikipedia.org/wiki/Macaroni

# 78
  • Мнения: 11 743
Аз коментирах на базата на информация от наш приятел, който живя в Токио година и половина. Той сигурно не се е вживявал в сушито, но казва, че го продавали на всеки ъгъл и с всякакъв пълнеж. Не само риба. И пилешко и колбаси - какво ли не съм чувала и от другаде. Вероятно суши вече не е това, което е било някога, знам ли. Иначе се навива идеално и без постелка, аз поне така правя и ми се струва, че с постелката ще е едва ли не по- трудно даже  Thinking

# 79
  • Мнения: 11 743
Како Сийке, всичко е гръцко на тоя свят - питай ги гърците!  Laughing  Напоследък и други ги конкурират във 'всичкото', ама те са с дългогодишен стаж.

# 80
  • Мнения: 7 083
Не само риба. И пилешко и колбаси - какво ли не съм чувала и от другаде. Вероятно суши вече не е това, което е било някога, знам ли.
Това ми напомни на това
Скрит текст:
Явно перничани не са чак толкова далеч от идеята за суши. Остава да научим японците да ползват и лозови листа  Mr. Green

# 81
  • Мнения: 5 710
Аз коментирах на базата на информация от наш приятел, който живя в Токио година и половина. Той сигурно не се е вживявал в сушито, но казва, че го продавали на всеки ъгъл и с всякакъв пълнеж. Не само риба. И пилешко и колбаси - какво ли не съм чувала и от другаде. Вероятно суши вече не е това, което е било някога, знам ли. Иначе се навива идеално и без постелка, аз поне така правя и ми се струва, че с постелката ще е едва ли не по- трудно даже  Thinking

това явно са модерни вариации. те изобщо имат ли сирена/салами традиционно?
/в тайланд не знам дали си забелязала, че нямат салам и сирена по ресторантите, не е типично/

# 82
  • Мнения: 11 743
Забелязала съм, как да не съм забелязала - какъв глад брах  Laughing Майка ми после ми вика, като няма друго хляб и сол ще ядеш - е, де го хляба  Simple Smile

Колбаси написах обобщаващо, казвали са ми за кренвирши и кой знае каква модификация е било. Не мога да се задълбочавам, защото там всичко ми е от преразкази.

# 83
  • Мнения: 10 176
По казуса за пръчиците и Индонезия.
Пръчици използват,а понякога направо с ръце си хапват.
Според мен може да е свързано с уважението към храната както във Виетнам. Малко ми е странно,но във филмите дори си го показват това ядене с ръце. Нагледен пример има  в "Merantau" и "Love for Share" (разисква въпроса за полигамията в Индонезия).

# 84
  • Мнения: 22 036
По нагоре си редактирах поста, но да се плякна пак:
 "Пина, сега видях питането ти къде се хранят с клечки. Аз знам за Китай, Япония, Виетнам, Корея, Индонезия, Малайзия, Камбоджа.
Според мен не са свързани с ориза, тъй като в Индия също се консумира много ориз, но не използват клечки.
За "протокола" трябва да питаме Самурайката, но имам приятел китаец, който ги ползва и за супата - яде всичко "твърдо" с тях а с лъжицата само бульона, което е разбираемо, защото е невъзможно да загребеш нудълите например. 
А китайската храна в "Западния" свят е силно нагодена към вкусовете в съответната страна. Освен това в Китай, а и в останалите азиатски страни има много различни кухни, характерни за отделните региони, освен това има и храни, които са трудно "смилаеми" от европейците, американците и австралийците. Разни познати, които минават за познавачи,  живели из Азия, твърдят, че Тайландската кухня е перлата в короната."
А суши тук специално предлагат с терияки пиле, вегетарианско с авокадо и краставица и с риба тон от консерва  ooooh!. сашимито е друга бира и е с най - различни неща - сурова риба тон, скарида, сьомга, тофу.

# 85
  • Мнения: 7 083
И тук го има това с авокадото, краставицата и морковче Mr. Green

# 86
  • Мнения: 5 522
Гледам, че масово асоциирате клечките с китайско, по- рядко японско и почти никак с корейско, виетнамско, тайландско, монголците с клечки ли ядат?  Thinking
Защото само китайско и японско съм опитвала.
Виетнамско и тайско не знам къде има, а за корейски ресторант са ми казвали, но наред с похвалите, като ми казаха цените и сметнах, че няма да го посетя скоро, та не знам  Blush

Аз в България друга азиатска кухня, освен китайска, не съм яла. Иначе когато съм яла корейски /обожавам/ и японски ястия, също само с пръчици. Въобще някак би ми дошло неестествено да консумирам азиатски специалитет с европейски пособия.  Grinning

# 87
  • Мнения: 15 376
Въобще някак би ми дошло неестествено да консумирам азиатски специалитет с европейски пособия.  Grinning

Не съвсем Laughing, аз обожавам индийска кухня - люто и пикантно, точно по мой вкус. Индийците ядат с ръце, не с пръчки. Та в този случай добрата стара вилица ми идва идеално.


Всъщност вилицата не е европейско изобретение: http://selfire.com/2008/07/1251/

# 88
  • Мнения: 5 522
Може, може. Индийско не съм яла. Аз визирам онези азиатски кухни /за да не ги изброявам поименно  Wink/ в които наистина се яде с пръчици.

# 89
  • Мнения: 1 224
Идеята е с клечки и японски ориз, който е така приготвен, че да се отделя зърно по зърно. И ставаш луд, а всъщност си и гладен.
В грешка си за японският ориз. А пърженият ориз се яде с лъжица

Общи условия

Активация на акаунт