Проблем с наемодатели

• 13 551
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
  • където ми харесва
Изобщо не си правим тънки сметки, търсим си правата! Ако платим за ремонта , това означава ли че ако някога се изнесем, трябва да си вземем новата платка, все пак сме си я платили над наема!? И да , частично обзаведени квартири са доста под цената на напълно обзаведените, обратното може да го твърди само някой некомпетентен по въпроса, който на всяка цена държи да бъде на всяка манджа мерудия!
И не еднократно повтарям техниците могат да установят освен каква е повредата и от какво е причинена.
Абе, да ти кажа съм доста компетентна по въпроса, предвид факта, че доста съм работила като брокер, и самата аз съм наемодател. И частично обзаведена квартира не означава квартира, без пералня. Това първо.
Второ-да, техника може да устанаови от какво е повредата, а вие, ако имахте приемно. Както казах, може да се разберете с хазяйката си, без да се джафкате. Ама при вас, всеки си дърпа чергата към себе си... Изчакайте експертната оценка на втория техник, че ми е много интересно, в присъствието на вас и на хазяйката, какво може да се окаже, и колко ще струва ремонта. Винаги може да се разберете да си го разделите.

# 31
  • Бургас
Точно такава ни е уговорката, да разделим ремонта . И какво правим от там нататък,все пак има и други уреди...? Сега вече ми трябва компетентно мнение, как се процедира ? Щом сме пропуснали да го впишем в договора, ще го добавим като анекс. Ако някой и писал такъв ще помоля да сподели.

# 32
  • където ми харесва
Ами, трябвало е да си направите един приемо-предавателен протокол, за да се знае какво има в квартирата ви и в какво състояние е. Това листче, на което е описано всичко-от душа в банята, през печката в кухнята, до матрака в спалнята, и състоянието им, е много полезно в такива случаи.
Така че, днеска се хванете с хазяйката и направете един такъв-с всеки уред, шкаф, батериите на чешмата даже, гардероби, рафтове, абе всичко. И минавате, проверявайки всичко как работи, дали не е счупено някъде и прочие. После се подпишете отдолу с днешна дата и да се знае.

Например, при мен се случи така, че като си давах апартамента, единя котлон на печката не работеше. И още като дойдоха на оглед сегашните ми наематели им го казах това, те поискаха да се впише тази особеност. И сега не можем да се пипнем един друг за този котлон. Щото и аз можех да се направя на ударена и да ги обвиня после, че са го съсипали, и те можеха да обвинят мен, че не съм им казазала. Проверката е висша форма на доверие, а така като сте заедно с нея, наистина няма да може да се измъкне за нищо друго.

# 33
  • Бургас
Предполагам че няма закон за наемни отношения,всичко е по договорни отношения. Това означава ли че този договор или приемо -предавателен протокол може да се изготви по два начина: единия в полза на наемателя, другия в полза на наемодателя. Интересува ме има ли среден вариант, в който няма потърпевша страна?

# 34
  • където ми харесва
Предполагам че няма закон за наемни отношения,всичко е по договорни отношения. Това означава ли че този договор или приемо -предавателен протокол може да се изготви по два начина: единия в полза на наемателя, другия в полза на наемодателя. Интересува ме има ли среден вариант, в който няма потърпевша страна?
Както казах-изготвяйки го заедно, шанса да е полза само на единя клони към нула.
Иначе, можете да си занесете договора, със все протокола при нотариус, това малко или много спестява разни неудобства, но все пак.
Та, на въпроса ти-може да се изготви във ваша полза, ако вие направите протокола сами, или в нейна, ако тя го направи сама. За това и по принцип протокола се пише от брокера, а когато няма такъв, се изготвя от двете страни едновременно.

# 35
  • Бургас
Отиваме при брокер ,сядаме и пишем и стигаме до първоначалния въпрос, ако се развали електроуред какво правим? Тя си дърпа нейната черга, ние нашата... и така пак се завъртаме в порочния кръг...

# 36
Ами ако не можете да се съгласите - кой откъде е, разбира се.... И за другия път ще знаеш.
Надявам се да не ми се наложи друг път да живея под наем, но си имам обеците на ухото, това, че аз съм еди какъв си наемодател, не значи, че и другите са такива.

# 37
  • Бургас
В крана сметка нито един наемодател няма да се съгласи на моите условия да си поправя уредите, и нито един наемател няма да се съгласи на техните. Едва ли сме първите попаднали в такава ситуация. Ако въпроса е правен да тичаме при адвокат да си търсим правата? Все някой трябва да може да ни разреши проблема?

# 38
Ох, не можах да го дочета... баси и тъпотиите.

Била съм и наемател и наемодател. Уредите са грижа на собственика им. Ако искаш да вадиш парички от наем на пералня, ще си кихаш да я държиш в изправност, ако ще и 10,000 пъти да се развали. За туй белите хора са измислили 'гаранции' и 'застраховки за уреди'.  Ако взема кола под наем, и нещо се развали, аз ли трябва да го плащам? Ееее, много са интересни някои хора, хем искат да вадят пари, хем да не вложат нищичко. Това си е бизнес, наемателите са клиенти и в пълно право да си търсят правата. Който не иска да поема рисковете по развиване на бизнес, не му се полага да се радва на печалбите. Едното върви ръка за ръка с другото.

Авторке, търси си правата!!!

# 39
  • където ми харесва
В крана сметка нито един наемодател няма да се съгласи на моите условия да си поправя уредите, и нито един наемател няма да се съгласи на техните. Едва ли сме първите попаднали в такава ситуация. Ако въпроса е правен да тичаме при адвокат да си търсим правата? Все някой трябва да може да ни разреши проблема?
А вие сами не можете ли да стигнете до някакъв компромис, който устройва и двете страни? Не е много трудно.
Валентина007, ти хубаво си купуваш кола, ама всяка повреда на колата ли ти се покрива от застрахователя? Я помисли малко?! Ако щетата е предизвикана от друг-да, той ще ти я плати, но смяна на масло, подръжка на гуми,  смяна на части,сипване на бензин-не ги ли плащаш ти?
Наемателя НЕ Е клиент. Той е човек, който плаща, за да живее в твоето жилище. Ако ти си му дал развален уред, си носиш последствията и плащаш ремонта, ако той е съсипал уреда-той си плаща, а ако уреда сам се развали-тогава се позовавате на клаузите в договора си, личните си уговорки, или добрата воля на наемодателя/наемодателя...това е.

# 40
Тъй като не е ясно къде точно е истината за повредата,бих предложила да си поделим ремонта. Обаче ако ви протече покрива и тя твърди,че той видиш ли бил здрав като сте се нанесли...?! кво правим? Най добре доведете брокера с който сте наемали и той да обясни как стоят нещата. Ако обаче тя иска да поемате пълни ремонти на всичко счупило се, аз на ваше място бих се изнесла.
Приемам ,че грижата за доброто състояние е на наемателя, аз си боядисвам с латекс или си сменям тапетите но ако се счупи бойлера викам хазяина.

# 41
  • с/у ОколоМръсТното
И не еднократно повтарям техниците могат да установят освен каква е повредата и от какво е причинена.

Tрудно може да се каже и докаже, от какво е повредата.
Съвременните уреди са изцяло с електроника, а тя е чувствителна към много неща: прах, хлебарки, влага, токови удари, нетипични атм. условия на работа и т.н.
Може да се каже: дошло й е времето, да. Резонно е.

Хубаво е 2-те страни да живеят в мир и сговор. Щото с карби до никъде няма да стигнете. Аз понеже съм 3-тата страна (на техника) казвам, че сме имали хиляди такива случаи. Но хазяйн-наемател се разбират помежду си за ремонтите. Често дребните ремонти са изцяло за сметка на наемателите.

П.П: Нова платка (програматор) е от порядъка на 150 - 250лв. да. Но ви я продават БЕЗ гаранция и ако не е хваната причината за "гъмването" й, може и новата ей тъй да ви гръмне в ръцете.
Така, че за мен по-добрият вариант е нова пералня. Има чудесни перални 2-ра употреба по 250-300-350лв. Пак са с 24м. гаранция.

# 42
  • Бургас
Експертното мнение за този вид ремонт какво е? Кам дребните ли спада?

# 43
  • с/у ОколоМръсТното
е, не... Никак не е дребен ремонтът.
Въпросът е, че е без гаранция. И може да вложите 200 кинта на боклука.

# 44
Адел, говорим за 6 годишна пералня без доказана злоупотреба с уреда.
За мен тази машина отдавна си е изпяла песента. Аз напоследък смених уреди, които са купени чисто нови преди 2 години. Сега си научих урока и новите ги купих с удължена гаранция от 5 години, за което платих малка сума отгоре. Сори, но не може да строиш къща от слама и плюнки и да се чудиш що пада при най-малкия полъх на вятъра.

Не говоря за случаи, когато има злоупотреба по невнимание.
Но какъв им е зорът на наемателите сами да си повреждат уреда?

Общи условия

Активация на акаунт