Проблем с наемодатели

• 13 531
  • 102
  •   1
Отговори
# 90
Наистина ли ипотеките са 300 - 400 лева на месец? Мислех че са към 800.  Rolling Eyes

# 91
Опитваме се да намерим квартира, не през фирма този път.
Успех в намирането на квартира! Не се притеснявай, не мрънкаш Simple Smile

# 92
  • София
Наистина ли ипотеките са 300 - 400 лева на месец? Мислех че са към 800.  Rolling Eyes

Не са по 300-400, долу-горе от 650 до плюс безкрайност и трябва начален капитал.

# 93
  • София
Не знам темата доколко е актуална, но я прочетох цялата и съм доста изненадана от отношенията наемодател-наемател в Бг.

Аз под наем в Бг не съм живяла, но живях под наем 5 години в Испания. Не знам какъв точно договор сме имали, мъжът ми се занимаваше с тези неща, но за това време каквото пожелаехме, то ни се купуваше от хазяйката. Хладилник - хладилник, диван-диван и то не защото нямаше или сме повредили нещо, а защото например хладилника не ни се струваше достатъчно голям и защото просто искахме още един диван за хола, например.

Само веднъж за времето на престоя ни в този апартамент дръжката на вратата към балкона ми остана в ръката. Обадих й се, дойдоха и смениха цялата врата, не знам защо, явно не можеше само дръжката, не разбирам. Но скандали, пазарлъци, кой какво и как ще плаща, кой е виновен и кой не е - даже и намек е нямало за такива. Жената си поддържаше жилището и се съобразяваше с нуждите ни.

Много ми беше странно да прочета - някакви епични битки за платки на перални, пък разследване кой е виновен....Дано не ми се наложи да живея под наем в Бг, много е сложно...

# 94
Това е нормалният начин на протичане на такива отношения, просто у нас нещата масово са в сивия сектор и затова после има последствия от типа "ни лук ял, ни лук мирисал".

Когато и аз живеех под наем също беше така - хазяинът покриваше текущите ремонти, като се приспадаха от наема.

# 95
  • Бургас
Не, не е сложно. Когато нещо е повредено от наемателя, защо наемодателят да има грижата за неговото поправяне? Ако уредът се е повредил в следствие, да речем, на токов удар или просто му е дошло времето - разбира се, че наемодателят трябва да поема разходите по поправянето или закупуването на нов уред. Но ако наемателите са съборили телевизора, например, съответно той вече не работи, наемателите трябва да се погрижат. Че те може така да си живеят - без елементарно опазване на дома, това значи ли, че наемодателят трябва да подменя всичко повредено, строшено безвъзвратно от наемателите?

Освен това описаното по-горе, за отношенията между наематели и наемодатели в Испания, тук не мисля, че е прието. Все пак наемодателят не е длъжен да изпълнява желания. Странно ми е, че някой си е поискал още един диван и хоп, наемодателят купува. Не ми се струва изобщо задължително. Че то наемателите може постоянно да искат нещо - днес още един диван, утре по-голям хладилник, после по-нов модел телевизор и т.н. Наемателите наемат жилището при определени условия, ако са съгласни и условията ги устройват. Оттам нататък, ако искат нещо си го закупуват сами. Е, за дребни неща, да, но при положение, че същият уред си работи, но наемателите искат по-голям или по-нов, не мисля, че наемодателят е длъжен да удовлетворява желанията им. Ако сам прецени - добре дошло за наемателите, но в никакъв случай те не бива да очакват това или да го изискват. Peace

# 96
  • София
елфче, аз наистина не знам как е прието в България и какви са взаимоотношенията между двете страни. Нито съм наемодател, нито наемател тук, просто описах своя опит в тези отношения, но в друга страна.  Peace

Не, разбира се, че не е длъжна да ни купи диван, но тя го направи. Даже и не съм го изисквала ултимативно. Бях й споменала, че би било добре да имаме още един диван в хола, вече и не помня какви точно причини съм изтъкнала, както и за хладилника, че ни е малък. След около седмица дойде доставка на диван и хладилник. Така преценила, така направила. Може би просто сме попаднали на такъв човек. Иначе жилището й беше перфектно обзаведено, съвсем ново и модерно.

# 97
А размерът на наема?
При над 1000 и повече евро наем, що да не подмени старото диванче с ново за 500, ама при 300 лв. наем как се купува ново за 500, пък било и лв. Laughing

# 98
Не става дума за неправилно експлоатиране на уреда или направо злоупотреба с него, а за нормални и коректни отношения - при нас бойлерът се развали, хазяинът приспадна ремонта от наема. Не е правено нищо по-различно от включването на едно копче - кой е отговорен тогава?! Естествено че наемодателят.
Когато отдаваш жилище с вече ползвани уреди, които не са в гаранция, си поемаш риска да спрат да функционират в един момент, да се появи повреда и т.н. Ако си по-умен, можеш и някаква амортизация да си начислиш в наема. Правиш си сметката. Всичко това се описва в договора за наем и в ППП, включително и при неправилна експлоатация или възникнала повреда кой носи отговорност за поправката на уреда.

# 99
И аз да се включа от двете страни) Като наематели не сме имали проблеми със собственика за абсолютно нищо, слава Богу не ни се беше счупило нищо, а и имахме доста коректни отношения - ние се нанесохме и си направихме ремонта, а той си пое ремонта след нас. Сега съм наемодател на напълно обзаведен апартамент + един куп екстри - направих си приемо - предавателен протокол с всички описания на уреди и т.н.т. и в клауза на договора стриктно е записано, че всички повреди по вина на наемателя се поемат от него, а амортизацията на уредите от мен т.е. предполагам,че ако им се развали пералнята от "старост" няма да ги карам да ми купят нова, но е имало случаи да пробият дупка във вратата на хола  за да им минава кучето, което естествено при напускане се поема от тях...ама, че ще ми купят нова врата не е мой проблем)

Договора е много важно нещо, така че следващия път по - сериозно отделете внимание на това. Peace

# 100
Много ми беше странно да прочета - някакви епични битки за платки на перални, пък разследване кой е виновен....Дано не ми се наложи да живея под наем в Бг, много е сложно...
Никак не е странно като се имат впредвид доходите на двете страни. Липсата на излишни парични средства е причина за "епичните битки".

И ние даваме апартамент под наем, но наемът не ни е притрябвал. Доволни сме, че изобщо някой живее в апартамента, защото при нас /в Унгария/ парното не може да се спира по никаква причина и през зимата за два месеца без наематели, празен апартамент беше отопляван на 25* /нямаме и регулиране / и платихме големи сметки. Отделно за ползване на газ, ток, канализация също има такси, независимо дали апартаментът  се ползва. Затова и само плащането на тези такси ни е достатъчно. Съвсем друго е когато наемът осигурява стредства за живот - тогава започват пазарлъците.

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 11:24 от Ванилия Канелска

# 101
  • Бургас
orchid, точно това исках да кажа и аз Simple Smile. Ако наемодателят сам прецени да закупи по-нов или по-голям уред, когато същият е изправен и работи, чудесно, наемателите ще са доволни. Хубаво е, че вие сте имали такива отношения. Но не бива това да се очаква и изисква от наемодателя. При вас не е било така Peace.

# 102
  • София
Всичко зависи от разумните очаквания и добрите отношения между двете страни.
Дадох пример с повреда на нова пералня от навряна лъжица, която от сервиза върнаха на хармоника. Пералнята беше в гаранция, която в случая не важеше. При това положение защо да поемам за моя сметка повредата? Въпросът не е в парите, а в грижата на добър стопанин.
Сега и ние сме под наем. Ако повредим, оправяме за наша сметка. Наемът, който плащаме, не е малък за държавата, в която живеем. Смятам, че е редно да се грижим за поверената ни собственост, разбира се, отчитайки обичайната амортизация на вещите.

Общи условия

Активация на акаунт