Консултация с логопед - тема 4

• 239 178
  • 860
  •   1
Отговори
# 615
Оториноларинголог - д-р Владимир Лазаров в ИСУЛ. Не съм ходила лично при него, но съм чувала добри отзиви.

# 616
Здравейте,имам дъщеря на 2.4години.Живеем в чужбина,ходи на градина от 4 месеца и там слуша чуждия език.Когато беше на 2 се прибрахме до Бг и направих консултация с психолог-логопед,защото знаеше около 20-30 думи и рядко ги свързваше-казаха,че тепърва проговаря и вс е наред.Да,да призная сега 4месеца по-късно знае  тройно повече думи и вече ги сързва и прави кратки изречения (-мамо Деси ела тук долу!това е май наи-дьлгото)Но почти всяка дума,която казва е грешна и неправилна,страшно много звуци са и трудни,сякаш просто не знае как да я изговори,ако буквата си смени мястото в др дума.Като я карам да повтаря сричките ги казва правилно,но не може да ги свърже заедно,страшно много се занимавам с нея,но не знам как я накарам да си извърти езика и да говори правилно нашия труден език,усещам я,че англ език е по-лесен за нея.Решила съм,ако до 3 не се оправи да се приберем в БГ,за да ходим по логопеди.Дали обаче няма да е късно тогава?Има ли някакви специални упражнения,които да правим,за да я улесня с говора..
Благодаря и се извинявам за дългия пост Simple Smile

# 617
Здравейте,имам дъщеря на 2.4години.Живеем в чужбина,ходи на градина от 4 месеца и там слуша чуждия език.Когато беше на 2 се прибрахме до Бг и направих консултация с психолог-логопед,защото знаеше около 20-30 думи и рядко ги свързваше-казаха,че тепърва проговаря и вс е наред.Да,да призная сега 4месеца по-късно знае  тройно повече думи и вече ги сързва и прави кратки изречения (-мамо Деси ела тук долу!това е май наи-дьлгото)Но почти всяка дума,която казва е грешна и неправилна,страшно много звуци са и трудни,сякаш просто не знае как да я изговори,ако буквата си смени мястото в др дума.Като я карам да повтаря сричките ги казва правилно,но не може да ги свърже заедно,страшно много се занимавам с нея,но не знам как я накарам да си извърти езика и да говори правилно нашия труден език,усещам я,че англ език е по-лесен за нея.Решила съм,ако до 3 не се оправи да се приберем в БГ,за да ходим по логопеди.Дали обаче няма да е късно тогава?Има ли някакви специални упражнения,които да правим,за да я улесня с говора..

Здравейте!
Това, че детето смесва думите за сега е нормално, особено поради факта, че в тази ранна възраст слуша два различни езика ежедневно. Около 2 годишна възраст би трябвало да може да свързва 2 думи в изречение "Мамо, ела", "Обичам банан", "Ритам топката". В речника би трябвало да са натрупани около 50 активни думи. Тоест, спокойно ги има, доколкото прочитам. Щом за 4 месеца има такъв прогрес, то не би трябвало да се безпокоите.
На 3 годишна възраст се използват 250 думи в активния говор и се свързват 3 думи в изречение - "Колата е червена". Ако на тази възраст няма необходимият набор от думи или звуковете се смесват непрекъснато, то тогава може да помислите за такъв специалист. За сега изчакайте още малко, а през това време в домашни условия можете да слушате детски песнички, да говорите бавно и ако прави грешки да засичате проблема и да го поправяте навреме. Успех!

# 618
  • София
ЗДравейте,

Синът ми е на 7 години и половина. В първи клас е и няма говорни проблеми, но при четене разменя местата на буквите. Ако пише "от" той го чете "то", както и подобни смени в някои по-сложни думи. Пише и огледално някои цифри, но не постоянно, а само по някога. Когато беше в предучилищна в началото пишеше почти всички цифри огледално, до края на предучилищната останаха само 1-2 огледални цифри. Тогава логопеда каза че е ОК за възрастта. Обаче това упорито четене на обратно ме притеснява.
Освен това малко е труден с концентрацията, все си измиля за какво да говори, клатушка се на стола си, чопли страниците ... ей такива неща.

Та се чудя към логопед ли да се обърна или към спихолог за насоки как да го обучаваме след училищните часове. За София търся препоръки.

Мерси предварително.

# 619
  • София
Логопед като начало. Да ви насочи към специалист.
Питайте и в тази тема Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 6.

Моят син също разменя буквите в "то"/"от", "но" и т.н.
Логопедката беше казала, че има "козметична дислексия".

# 620
  • Слънчевия дом
Това е нормално децата които проговарят двуезично проговарят по- късно и това е доказано , не се притеснявай.

# 621
  • София
Здравейте, предполагам, че много такива въпроси има назад.
С мъжът ми се чудим дали да се консултираме с логопед за сина ни. Доста сме ходили по доктори за други проблеми и ми се иска да сверя часовника дали реално има проблем или ние се тревожим.
Детето е на 2г. и почти 3 месеца. Казва няколко думи-тати, дай, тао(чао), падау(падна), мама в много редки случаи и по-скоро като срички, когато е разстроен, бау бау(за куче), биби(птица, биберона, бебе), ало, кола, не ...и това е.Не прави изречения, не казва имена или звуци на други животни, не назовава играчки, не употребява думи за други членове от семейството, други възрастни или деца, не си казва името, колко ще стане голям.Няма нужда всъщност да изреждам какво не казва, изредила съм буквално всичко, което употребява.
Занимаваме се, по различни книжки го питам еди кое си къде е(посочва частите на тялото си също) , за да го посочи, напоследък разчупвам модела и го питам-кое казва Пи пи, с кое ядем, в кое правим пиш-и той в почти всички случаи го посочва.
Разбира доста от нещата, които му говоря, но са по-скоро ежедневни.Например няма да ме разбере ако кажа-Мама е тъжна, защото загори яйцата. Разпознава емоцията ако направя физиономия(т.е. се втренчва в мен), но не реагира на думи за някакви по-абстрактни, по-непростички и ежедневни неща.
Бърбори доста, но с измислени думи, език.Понякога повтаря едни и същи съчетания от срички, вероятно е дума за него, но ние не я разбираме. Като го попитам"Какво искаш...повтори" повтаря същото, но е неразбираемо.  
Не знам дали се отразява, но като малко бебе няколко лекаря ни казаха, че има ретро/микрогнатия, но е изключително кърмен, повече време и предполагам, че с времето челюстта е развита.Имаше къс френулум под горната устна, но се скъса, има лек тип и под езика. Проходи на година и половина, ако това също има значение  newsm78  
Вкъщи почти не гледа телевизия, мъжът ми е силно против и затова ограничаваме. Пускам песнички, като се старая да ги гледаме и слушаме заедно, показвам му движения, измислям нещо като танц към думите  Crazy  Ходи на ясла, обаче, където мисля, че гледа доста.Те самите казаха, че зимните месеци"малко повечко ще им пускат".
Така като го написах на мен ми изглежда, че трябва да се консултираме, от друга страна дали покрай другите проблеми не се вглеждаме повече. Около мен само ми повтарят, че щяло да му дойде времето...от една страна имам спомени сестра ми как ъ-каше до 3 годишна, от друга-друго близко дете е с говорни дефекти и други проблеми и си спомням, че още на 2 и половина си личеше.

# 622
  • София
Дезидерия, най -добре е да се посъветвате с логопед. Подобна консултация обикновено не е травмираща за детето, напротив, протича на игра и на децата им е интересно и забавно (казвам го от гледната точка на родител). А за вас ще е полезно и ще ви дадат насоки какво да правите вкъщи. Потърсете специалист, който работи с малки деца с изоставане в говора и различни други проблеми, а не логопед, който се е специализирал основно в говорни дефекти.

# 623
  • София
Много благодаря за съвета.
Просто не искам излишно да го тормозим. Заради яслата боледува често и все сме в поликлиниката, има проблеми със зъбите и ходи и на зъболекар, което е много травмиращо за него, колкото и да се опитваме да го омайваме и да е набързо. А и не знам от възрастта ли е или неговия темперамент, но хич не обича чужди хора(всички извън мен и баща му), та се старая за момента да не го слагам в такива ситуации принудително. В яслата ходи с усмивка и е спокоен. Там казват, че не говори, понякога контактува с другите деца, но на неговия си език , радва се ако пеят песни и имат театър.

# 624
Здравейте, дъщеря ми е на 3 г. И 2 месеца и все още не е проговорила.  Повтаря думи, като някой не изговоря правилно  и прави изречения от две думи. Говори си на нейн бебешки език.  За съжаление много боледуваше и не е посещавала детска ясла. Сега е на градина, но много отсъства. От гледане на детски филмчета на английски език говори думи на английски и бърка двата езика. Вече се притеснявам за нея и ми се иска да се консултирам с логопед. Това трудно говорене и пречи и в общуването. Моля дайте ми насоки какво трябва да направя и ми препоръчай те добър логопед. Трябва ли да потърся и психолог.

# 625
  • София
Изречения от 2 думи се брои за проговаряне.
Логопеди много, в кой град си?

# 626
# 627
Здравейте,
Скнът ми е на 2.5 години .
Искам да знам до колко е притеснително положението ни.
На 1.3 г почна да сочи и до 1.8 не казваше почти нищо, освен някой звуци на животни и постоянно бебешко говорене.
След което почна да се отпуска лека по лека и към днешна дата свързва две думи в изречение - "падна колата", "шшшшш бебе спинка " ( имаме бебе вкъщи ), "нани мама тати нани " ( иска да спи на нашето легло ) , "сипи сок, дай сок", "купа ам ", "мама чай " ( като си правя чай ). , "голямата кола " , "карай джипа " и т.н
Знае и казва имената на някой дечица в кооператива си, на бебето, на баща си, но не и своето ..
Като го повикаме се обръща, но не може да го казва .

Има думи за повечето неща, някой думи повтаря , някои не .
Знае цветовете, знае някой думи на английски ( цветовете, да брои до 5 на английски и повтаря останалите до 10, знае да започне една две песнички, но само първите две думи оттях ).. Реди пъзели от максимум 4-6 части, свързва и "баубау ам кокал ""зайо ам моков" ( това е от един пъзел кой какво яде ) , знае и един деуг ко къде живее и свързва че жабата живее в блатото, кучето спинка в къщичката, кончето в конюшната.
Знае зеуците на животните и като посочим хи казва като има желание , знае си и частите на тялото , но не ги казва .
Обича игри на сенки , конструктори , основно предпочита баланс байк , тротинетка , да готви,чисти и игри за камиони и коли, самолети . Като знае всеки звук на всяко превозно средство .
Като му посочвам на картинка на някой пъзел , примерно покажи къде е автобуса и той ми го посочва, казва "жълто бъс" ( понеже е жълт )..
Кма и други неща, но не се сещам ..
Притеснението ми е основно че не задържа за дълго погледа си, няма го този изпитателен поглед . Гледа ни за одобрение, гледа ни и докато правим нещо от време на време , има очен контакт, но не е перфектен .
Изпълнява сложни команди, може да си отключва вратата, да се обува сам и е без памперс от доста време .
Храни се сам, когато иска и знае да си поиска основните неща.
повечето му връстници вече свързват изречения пл 3-4-5 и повече думи , рисуват , с при него Концентрацивта не е на високо ниво..
Реди пъзел и казва свършии, прибира го и отива нещо друго да прави, след пет минути отново пъзел и така .. Бързо му омръзват нещата..
Не знам до колко е нормална такава ниска концентрация ..
Благодаря за отговора предварително

# 628
  • София
Здравейте  bouquet
Моля да препоръчате добър логопед в гр. София. Синът ми има лек проблем с изговарянето на буквите "Р" и "л" - в първи клас е.

# 629
Здравейте! Търся препоръка за логопед във Варна, за дете на 4г. Не изговаря добре "р'', "л", може би и други звукове, говори малко носово.

Общи условия

Активация на акаунт