Бихте ли "преглътнали", ако ви удари?

• 28 536
  • 412
  •   1
Отговори
# 90
  • Насред хаоса
Това е ясно, Анди, има ги и такива. Но не мисля, че боят би донесъл друго, освен омраза, още невротизъм и непоносимост. Много бъркат мъжете, които си въобразяват, че така ще оправят нещата. Най-невинното, което могат да постигнат, е да й вземат страха. Което пак е задънена улица и отношенията пак няма да се оправят.

# 91
В такава ситуация едва ли удряш, защото смяташ, че така ще оправиш нещата.
Удряш в състояние на афект. А в такова състояние понякога хората са способни да направят неща, които по принцип не правят.

# 92
...Обаче с близките всичко е много по-драматично заради намесените емоции и очаквания, а и близките някаш се отпускат и много бързо и лесно преминават границата на добното поведение...

Да де, ама той не шамаросва близките си - баща, майка, сестра, брат, а само жена си. Защо? Защото няма уважение, защото я смята за по-долу от него и знае, че може да прави с нея, каквото си иска.

Ако тя го удари, ами мен, ако ме шамароса едно 3 годишно, мислиш ли, че ще го причисля за бой? Разликата идва в това кой е по-силния, ако жената е състезател по борба или нещо от сорта, да, тогава е физически тормоз, но в общия случай е смешно да говорим...

Пингуи, за пореден път казвам, не бъркайте самозащитата с насилие. Всеки би защитил себе си или децата си. И това няма нищо общо с насилието.

# 93
  • Насред хаоса
Ха, а тогава що не се приеме, че и тя е казала нещо в състояние на афект, примерно?
И аз съм изкарвала мъжа си извън кожата му, при това не е било нужно да мрънкам или да крещя като истерия.  Mr. Green И той ме е вбесявал до степен да искам да го разкъсам. Ама никой от двама ни не е посегнал на другия.

# 94
  • София
то не е толкова в самия удар, а в символиката, която носи. Културни особености. За нашенци, например, е недопустимо и много унизително мъж да бъде ударен през лицето с опакото на ръката от друг мъж, защото било все едно удареният е жена, защото с опакото на ръката се удряли жените, демек удрящият казва "ти не си мъж, затова те удрям не като мъж".

# 95
  • Насред хаоса
то не е толкова в самия удар, а в символиката, която носи. Културни особености. За нашенци, например, е недопустимо и много унизително мъж да бъде ударен през лицето с опакото на ръката от друг мъж, защото било все едно удареният е жена, защото с опакото на ръката се удряли жените, демек удрящият казва "ти не си мъж, затова те удрям не като мъж".
Уффф, и тук ли имало дискриминация, бе?!  ooooh!

# 96
Обяснения, в смисъла на "ето какво ме докара да направя еди-какво си" има и в повечето случаи на престъпления. Да удряш и биеш друг човек, е противозаконно. Точка.

Така че тези "обяснения" дето не били извинения, ама сме ги разбирали мъжете дето налитали да бият жените си, са преливане от пусто в празно. Единственото, което се проектира тука, е готовността на някои потребителки да приемат насилието. Което, ако имат нещастието те да са с мъж, който в състояние на афект ги удря, няма да им помогне хич.

А на нас какво ни пука, ще каже някой, ако те си приемат "обясненията", заедно с шамарите.  Пука ни когато тези трогателни "обяснения" се развяват като параван на търпимост. Ако ни се падне ние да сме в ролята приятелка, съседка, колежка или професионални съветници на бита жена, пак ли да започнем да й редим "обяснения", защо трябва да търпи? Обясненията са ирелевантни.

Това е. Другото са глупости на самопровъзгласили се форумски умници.

# 97
  • София

Има, еманципацията е съвременно изобретение на мисълта! Има твърде много неща, които са се вкоренили достанъчно дълбоко и ще има още поне едно поколение да се влияе от тях.

То, и системно да се опитваш да го обиждаш и да го унижаваш е престъпление! Многоточие.

# 98
на бита жена, пак ли да започнем да й редим "обяснения", защо трябва да търпи?

Тук не става въпрос за бой , а за шамар...нали схващаш , че разликата е огромна.прощавала съм един шамар , но до там не вярвам , че мъжа ми би ми посегнал , че да ме пребие.ако се случи има си съд и присъди , ако ли не лично ще се разправям с него...
Добре де , като видите жена да бие детето си по улицата , защото не слуша или е направило нещо там , какво правите...че то и това е престапление , ама си мълчите нали  , защо не се обадите на социалните да кажете , че тази майка е насилница?

# 99

Ако някоя тъпа патка застраши живота на детето ми, о да - способна съм и до шамари да стигна.
Не исках да изпадам в подробности, но явно се налага.

Говорим в случая за интимните отношения - мъж - жена. То е ясно, че замесено ли е дете може да се стигне и до убийство (не дай Боже).  #Crazy

Но как да се разбере дали мъжът е хроничен бияч или епизодично изкарван от кожата му?

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 11:12 от White_rose

# 100
White_rose, ако обичаш да си оправиш цитата, защото това не съм го казала аз.

# 101

White_rose поне си признай , че гаджето ти е лепнало един явно...иначе защо ти е да пускаш такава тема.няма никой да те напада за това , но поне кажи истината

# 102
Абе кой говори за приемане?! Някои хора тук имат проблем явно да схванат какво им се говори.
Аз не вярвам нито една жена от пишещите тук да приема, оправдава и разбира насилието под каквато и да е форма. Става дума за това, че понякога един шамар е провокиран от друг вид гадно поведение. И че нито едното, нито другото е приемливо. Аз лично познавам една такава госпойца, която си беше навила на пръста, че ще тества гаджето си дали е склонен да я удари като го предизвиква по всевъзможни идотски и често унизителни начини. Не знам в крайна сметка как завърши експеримента й, но е факт, че това не е по-малко неприемливо.

Ха, а тогава що не се приеме, че и тя е казала нещо в състояние на афект, примерно?

Приема се, бе. Само че когато двама души се афектират до краен предел е възможно да се случат неща, които по принцип не се случват между тях. Да си в състояние на афект не е като да си просто ядосан. Не случайно състоянието на афект има основно значение в съда и се счита за някакъв вид смекчаващо условие, защото в такова състояние човек губи самоконтрол. Това не означава, че не подлежи на съдебна отговорност в случай на сериозно насилие, естествено.
Състоянието на патологичен афект си е научен термин и е доказано, че в такова състояние човек не може да се контролира. Възниква при силни психични дразнители. Счита се, че човек в състояние на патологичен афект е с помрачено съзнание, на прага на невменяемост.
Така че нещата не са толкова прости и както се казва крушката си има опашка.
Естествено не всеки шамар е причинен от състояние на афект. Има си откровени простаци, побойници, комплексари и т.н.
Това да се опиташ да намериш обяснение за дадена постъпка, не означава, че я приемаш, защитаваш и т.н. Ако на някой това все още не му е ясно, значи има проблем с разбирането на това какво му се говори.

# 103

Мхм, срамно е да те удари нечовек Simple Smile така са приемали жената тогава, като обслужващ персонал и средство за поколение. В някои семейства и днес си е така.

# 104
Да шамара не е бой , нито побой, но е шамар. Отпусне ли се веднъж ръката пиши го бегал. Бях писала и по напред, шамара е проба и началото - за жалост. Особено за мъж ударил жена. Може теб да не пребие, но вече е пробвал, друга ще получи също такъв. Афекти в живота разни разнообразни, но контрола върху емоциите ни е по-важен.  Мислещите същества не се бият, това го правят животните, мислещите същества имат речеви способности и е нужно да ги използват по предназначение. Дори и шамар не е допустим. В човешките взаимоотношения шамарите не са нито на долният, нито на горният  рафт в "шкафа" от взаимоотношения мъж-жена.

Общи условия

Активация на акаунт