Честито на шофьорите - фарове цяла година

• 21 802
  • 475
  •   1
Отговори
# 60
Като сте бедни, ползвайте градския транспорт, та белким се разтоварят малко улиците от двайсетгодишните таралясници на "бедните", дето не слизат от тях  Peace
Ползването на градският транспорт излиза далеч по-скъпо от горивото и поддръжката на автомобил, пък бил той и не последен писък на техниката

Една карта за един месец за цялата градска мрежа (вкл. метрото) струва 60 лв, ако не е персонализирана, 50 лв ако е с име и снимка. Много моля да ми кажеш кой е този автомобил, чието гориво и поддръжка за един месец излиза по-евтино, сигурна съм, че ще е от полза на много хора в темата  Peace

Не се заяждам ни най-малко, нито пък говоря за частни случаи като твоя (нощни смени и т.н.), но автомобилът си е ангажимент като всеки друг, и човек наистина трябва добре да си направи сметката дали, кога и как му е необходим, може ли да го поддържа, и т.н. а не да не слиза от него на всяка цена, независимо, че е "беден" и не може да си го позволи ... Нещо като S-класите с газова уредба...  Peace

Имам десетки живи примери на таралясници пред очите си, включително и един архивен вартбург, ръждясал и разпадащ се, но не - "бедният" му собственик в никакъв случай не може да даде 1 лв (един лев!) за билетче, за да отиде до вилата си в Панчарево, а трябва гордо да прекара лимузината си по Цариградско шосе  ooooh!

# 61
Цената е хабене на лампички, един чифт около 30 лева на година заминава.

Иначе колите с фарове наистина се виждат по-добре.

Какво стана, едно време беше гъзария да се кара на фарове през деня...даже в началото не ми се палеха, виждаше ми се просташко, но сега ценя видимостта.

# 62
Може би за милиарден път ще повторя нещо, което е дъвкано, но контролът и събираемостта на глобите е много слабо.

Нали знаете колко народ се изтрепа на Околовръстното в София заради гонките и състезанията, които си устройват? Сложиха камера, уж, има уж полиция, а в момента в Драгалевци вечер се чува неистовият вой на мотори. Не дай Боже да ми се наложи да се прибирам към 12 - 01 часа през нощта - никога няма да мина по Околовръстното.

Иначе съм Ок със закона или наредбата, каквото и да е и ще се съобразя.

# 63
Изненадвам се, че хора, които карат непрекъснато кола, могат да не одобряват тази мярка. Мисля си, че на всеки му се е случвало да забележи в последния момент изпреварваща кола с тъмен цвят и незапалени фарове в неподходящи атмосферни условия - дъжд, сумрак и т.н.
Иначе съм съгласен, че е напълно излишно да се кара със запалени светлини при нормална осветеност, но няма друг начин да накараш част от хората да пуснат фаровете когато това наистина е необходимо.

Има друг начин, нарича се закон и санкциониране, това, че не могат, не искат или не знаят как не е разумен довод всички да са длъжни да правят нещо безполезно, затова, че някои не правят нещо, което е задължително.

Никой тук не виждам да е обявил гражданско неподчинение.

Трудно се следи за субективни критерии - кой определя кога е достатъчно мрачно, та да се включат фаровете? Нещо повече - аз карам сребрист металик и съм видим и при по-слаба светлина, дори и без запалени фарове. Но при същата осветеност тъмносиви и тъмнозелени коли са абсолютно неразличими на фона на асфалта - особено в огледалото за обратно виждане. Така че сега вече има ясно правило и никакви основания за шикалкавене.

# 64
Относно забравянето да се включат светлините - от 1.11 до 01.03 са 4 месеца, в който до сега не трябваше да се забравя, а 4 месеца са достатъчно време да се изгради навик. Предполагам, че ако влизането в сила съвпадне с досегашния период, в който светлините са задължителни, ще е по-лесно за забравящите или да има преходен период, както беше при първоначалното въвеждане. Но чак такава драма, че и конспирация за пълнене на държавната хазна - те не пълнят хазната за груби нарушения и неправилно паркирали коли, които са стотици на ден в големите градове, да я напълнят от незапалени фарове, някак си не ми се вярва.

# 65
Този закон е рай за катаджиите-от далече се забелязват несветещите фарове,спираш ,глобяваш или си взимаш рушвета-все нечий джоб ще се пълни.
Ама как ще пълниш джоба на полицаите като спазваш правилото, не разбирам Rolling Eyes

- в 1% от случаите да забравиш да си пуснеш фаровете и може да те глобят;
- ако забравиш да ги спреш после няма да можеш да тръгнеш.

Веднъж като забравиш и те глобят, няма да се случи повече Wink А и нали половин година карате на фарове, не сте ли свикнали вече?

Колкото до забравянето на фаровете включени, то останаха ли коли, при които това да е проблем. Вкъщи имаме две коли - на моята й се изключват фаровете автоматично като загася двигателя, на мъжа ми пищи на умряло като отвориш вратата. А са коли на 10+ години.

# 66
  • България-Швейцария
Имам десетки живи примери на таралясници пред очите си, включително и един архивен вартбург, ръждясал и разпадащ се, но не - "бедният" му собственик в никакъв случай не може да даде 1 лв (един лев!) за билетче, за да отиде до вилата си в Панчарево, а трябва гордо да прекара лимузината си по Цариградско шосе  ooooh!
От и до вилите обикновено се мъкнат багажи, щайги и каквото още се сетиш там, как става това с транспорта? След като е минал на преглед, вземат му данъците и са му издали гражданска, значи може да я кара. Иначе и на мен ми е неприятна смрадта от двутактовите, да не говорим някои дизели как пушат ooooh! Но такива возила наистина се разпадат необратимо в един момент, така че скоро ще спрат да ги карат Wink

ПП.  В Швейцария засичам непрекъснато автомобили на по над 30 години, има и такива мой набор - освен по модела, по нищо не можеш да ги различиш от останалите. И няма драма. А движението е с такава интензивност, че като се прибера в София (като изключим разни джигити като снощния и неспезващи правилата) в първите дни имам чувство, че съм в някой курорт.

Колкото до разчета - никога не се минава само с цената на картата, все се налага понякога да се качиш на такси, на друг транспорт, който не влиза в абонамента и в крайна сметка излиза същото.

# 67
  • Бургас
Абсолютно винаги шофирам с включени фарове. Не ми прави впечатление, също толкова естествено е за мен, както и да си сложа предпазния колан Rolling Eyes Подкрепям промяната в нормативната уредба. Случвало ми се е да избегна на косъм челен удар /около 7-8 часа лятно време/ с автомобил, чийто цвят се слива с цвета на асфалта и шофьорът не беше сметнал за необходимо да си включи светлините, но смело предприемаше рискови изпреварвания ooooh!

# 68
Автомобилът е затворена енергийна система и ел енергията за светнатите фарове няма откъде другаде да се вземе, освен от резервоара. Което означава, че се бърка в джоба на водача, и се дава на петролните магнати монополисти, увеличават се вредните емисии.
 Прав беше Карл Маркс като каза, че като се слеят капиталът и властта, и става да си такова таковата (той не каза така, забравих как каза)

# 69
Като сте бедни, ползвайте градския транспорт, та белким се разтоварят малко улиците от двайсетгодишните таралясници на "бедните", дето не слизат от тях  Peace
Ползването на градският транспорт излиза далеч по-скъпо от горивото и поддръжката на автомобил, пък бил той и не последен писък на техниката

Една карта за един месец за цялата градска мрежа (вкл. метрото) струва 60 лв, ако не е персонализирана, 50 лв ако е с име и снимка. Много моля да ми кажеш кой е този автомобил, чието гориво и поддръжка за един месец излиза по-евтино, сигурна съм, че ще е от полза на много хора в темата  Peace

Прецени сама дали е така: пътя ми до работата е 4,5 км., т.е. изминавам 9 км. дневно. Разход на газ 12/100 км. = 1,08 л = приблизително на 1,20 лв. 22 работни дни по 1,2 лв = 26,40 лв. Дори допълнителните разходи по поддръжка на колата да добавят 12-15 лв. още на месец, пак ми излиза по-евтино от градския транспорт. Да не споменаваме, че с кола пътя ми до работата е 15-30 мин., в зависимост от задръстванията, докато с градски транспорт е 40-60 мин., като сменям по две превозни средства. Допълнителни екстри - не чакам по спирки, не ме ръгат с лакти, не ми кашлят в лицето, не вися от вратите на препълнени автобуси и т.н.

# 70
  • България-Швейцария
М, това е една чудна сметка, май ще си преразгледам отношението към газта Thinking, особено като взема предвид дни, в които минимумът ми е 50 км градско.

# 71
Автомобилът е затворена енергийна система и ел енергията за светнатите фарове няма откъде другаде да се вземе, освен от резервоара. Което означава, че се бърка в джоба на водача, и се дава на петролните магнати монополисти, увеличават се вредните емисии.
 Прав беше Карл Маркс като каза, че като се слеят капиталът и властта, и става да си такова таковата (той не каза така, забравих как каза)

Големият ми син преди години сподели такава една своя мечта:
-Аз, мамо, ще имам бизнес с бензиностанция. Обаче ще управлявам и държавата и ще направя пътищата стръмни и то само такива, дето да ги качваш.  Laughing

Абсолютно реално, това са думи на 7- 8 годишното ми тогава дете, на което обяснявах разликата в разхода на гориво при качване и слизане.
Напомних му, че като качваш, трябва и да го слезеш тоя баир. Той зацепи и му стана кофти, че бизнесът му няма да потръгне тъй, както го бил планирал.  Laughing

CTramell, ние така имаме една баба с очи и очила /на бензин и газ/ и едно младо на нафта. Сутрин следим цените на горивата, съпоставяме и решаваме- бабата или младото.  Laughing

# 72
Дори допълнителните разходи по поддръжка на колата да добавят 12-15 лв. още на месец, пак ми излиза по-евтино от градския транспорт.

Не се заяждам, но прибави и още 15-20 лв. на месец гражданска отговорност и технически преглед. Годишен данък в зависимост от колата,а ако има и каско - съвсем няма да излезе сметката.

# 73

Прецени сама дали е така: пътя ми до работата е 4,5 км., т.е. изминавам 9 км. дневно. Разход на газ 12/100 км. = 1,08 л = приблизително на 1,20 лв. 22 работни дни по 1,2 лв = 26,40 лв. Дори допълнителните разходи по поддръжка на колата да добавят 12-15 лв. още на месец, пак ми излиза по-евтино от градския транспорт. Да не споменаваме, че с кола пътя ми до работата е 15-30 мин., в зависимост от задръстванията, докато с градски транспорт е 40-60 мин., като сменям по две превозни средства. Допълнителни екстри - не чакам по спирки, не ме ръгат с лакти, не ми кашлят в лицето, не вися от вратите на препълнени автобуси и т.н.
Това са някакви утопични сметки, фантазе. С 12-15 лева на месец ще си платиш застраховката. А технически преглед, гуми, масла, филтри, винетка, такси по паркинги, и не може нещо да не се повреди. Айде, холан, и ние караме. Плюс тия трябва да си разхвърляш и стойността на автомобила по месеци, не си го намерил на улицата

# 74
Дори допълнителните разходи по поддръжка на колата да добавят 12-15 лв. още на месец, пак ми излиза по-евтино от градския транспорт.

Не се заяждам, но прибави и още 15-20 лв. на месец гражданска отговорност и технически преглед. Годишен данък в зависимост от колата,а ако има и каско - съвсем няма да излезе сметката.

Мда, 25лв. месечно са само да платиш гражданската отговорност, техническият преглед, винетката и данъка (и то при условие, че падаш в ниския клас и ти е 20лв. годишният данък).
Отделно ако караш повечко както аз, горе-долу два пъти в годината сменяш и масло и филтри - дотук сметката грубо стига до 40лв. на месец, без изобщо да сме заговорили за бензин/газ и за регулярните ремонти, които дори са по-скоро някакви дребни поправки...

Общи условия

Активация на акаунт