Честито на шофьорите - фарове цяла година

• 22 291
  • 475
  •   1
Отговори
# 270
За Валя!

Жертва на бързото каране и несъобразяване с правилата за предимство при преминаване на пешеходна пътека! Такива, каквито бяха и миналата година и всяка една година.
newsm10

Не само за Валя, а и за всички загинали по улиците следствие на пътни инциденти!

# 271
...
Някой по-назад написа колко светло било в скандинавските държави. Колко са слънчевите дни там? Колко са с валежи и мъгла? Колко трае денят през зимата?
умнико, ела да видиш преди да плещиш простотии
от началото на март до края на септември слънцето пече почти непрекъснато
да не говорим, че нощ почти няма, смрачава се за 2-3 часа
мъгли рядко има, досега за 7 лета ми се е случвало само за няколко дни

виж, зимният ден е къс
но това е за кратко, ноември-февруари
но пак е слънчев и пак фаровете се виждат добре на комбинацията слънце+сняг+лед

снощи изпреварихме един джип Кайен на магистралата
беше без фарове (което е незаконно тук)
е, спрямо съседните коли със запалени фарове се виждаше и възприемаше по съвсем различен начин от окото и мозъка
хем знам, че се движеше с поне 100, а изглеждаше спрял

# 272
Нямам такова чувство. Не е вярно, че не карам 6месеца в годината. Не карам в снега и леда. Но понякога зимата е по-мека и снегът е малко. Това е през последните години.

Последно - караш или не караш през зимата? С фарове или без?
Ако е без - какво става с твърденията ти, че си безупречен шофьор? Ако е с - излиза, че мозъчният ти капацитет не е чак толкова малък, та да не може да усвои още един навик - включване на фаровете, преди да потеглиш. А за теб е много по-необходимо да караш с включени фарове. Като знам какво караш и с каква скорост (споменавал си го многократно), за околните сигурно е много трудно да различат дали се движиш, или си спрял. Поне по фаровете да го разберат...
Прави ми впечатление също, че често говориш за себе си в множествено число. Не знам и не ме вълнува кого имаш предвид - някой твой спътник в живота или вътрешното ти Аз. Който и да е, спокойно може да поеме задължението да ти напомня да включваш фаровете. Така де, не е честно само да се вози наготово, а ти да караш, да следиш за пътя, правилника да спазваш... Една глава за кое по-напред?

ПП Не знам защо, обаче, оставам с впечатлението, че имаш някакви проблеми с фаровете. Почти съм сигурна, че не караш и нощно време. Ако не знаеш как се включват - помоли някого да ти покаже, не е срамно. Ако просто не работят... Оправи ги. Не е честно да имаш такъв хубав ретро автомобил, а да не можеш да го караш заради едните фарове. Тъжно е.  Tired

# 273

В Директивата се регламентира задължителното поставяне на Дневни светлини с цел повишаване на безопасността.

"Поставянето на дневни светлини" не е ли различно от включване на къси?
Не става ли въпрос за онова LED осветление, което май вече е задължително при производството на нови автомобили?

http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-inf … v-balgariya-23124

Да, различно е. При някои модели автомобили дори дневните гаснат, когато се включат късите. Аз за това попитах има ли някъде информация как ще се процедира с колите с дневни светлини.

# 274
От данните, изнесени от Джуди е видно, че бед фарове птп-тата са намалели със сто трийсе и нещо, а с фарове - само с трийсе и нещо.
За каква файда от светнати фарове става въррос?

Когато спреш да гледаш на ПТП-тата като проценти, а като на човешки животи, и 0,1% ще ти се види огромна цифра. А ако се замислиш, че някой от тях може да е скъп за тебе човек... Сигурна съм, че ще предпочетеш да е в 1% спасените, отколкото в 0,1% загиналите.
Ако чак толкова не ви пука за вашия живот и този на близките ви, помислете за всички онези невинни хора около вас. Повечето от тях - деца и немощни старци. Те нямат брони около себе си, които да ги пазят. Могат само да не пресичат пътя ви, ако успеят да ви видят навреме. Не им отнемайте и този малък шанс.
Не всички коли са жълти, не всички шофьори - внимателни и с бързи рефлекси. По-добре е човек да види отдалече опасността, отколкото да разчита, че другият ще го предпази. С толкова арогантни и нагли шофьори на пътя, даже Господ не може да ни опази. Особено, когато акумулаторите, крушките на фаровете и икономисаните милилитърчета гориво са по-важни от човешкия живот.

# 275
От данните, изнесени от Джуди е видно, че бед фарове птп-тата са намалели със сто трийсе и нещо, а с фарове - само с трийсе и нещо.
За каква файда от светнати фарове става въррос?

Когато спреш да гледаш на ПТП-тата като проценти, а като на човешки животи, и 0,1% ще ти се види огромна цифра. А ако се замислиш, че някой от тях може да е скъп за тебе човек... Сигурна съм, че ще предпочетеш да е в 1% спасените, отколкото в 0,1% загиналите.
Ако чак толкова не ви пука за вашия живот и този на близките ви, помислете за всички онези невинни хора около вас. Повечето от тях - деца и немощни старци. Те нямат брони около себе си, които да ги пазят. Могат само да не пресичат пътя ви, ако успеят да ви видят навреме. Не им отнемайте и този малък шанс.
Не всички коли са жълти, не всички шофьори - внимателни и с бързи рефлекси. По-добре е човек да види отдалече опасността, отколкото да разчита, че другият ще го предпази. С толкова арогантни и нагли шофьори на пътя, даже Господ не може да ни опази. Особено, когато акумулаторите, крушките на фаровете и икономисаните милилитърчета гориво са по-важни от човешкия живот.

Тъжно е. Много е тъжно и жалко, че все още има хора, които не желаят да се съобразят с тези неща и поставят живота на близките си на заден план. Имам чувството, че сме някаква държава в която никога не стават инциденти, а шофьорите са ни едни възпитани и никога не нарушават правилата.

# 276
Ами не, така си го предстаням - от ноември до март през 2010г без фарове - х катастрофи са станали
                                                    от ноември до март през 2011г с фарове      - х-у катастрофи са станали
Където х и у са цели положителни числа, у не е нула, и х е по-голямо от у

Пострадали българи при ПТП:
От ноември 2009 до април 2010- 324 с фарове
От май до октомври 2010 -   478   без фарове
От ноември 2010 до април 2011- 291 с фарове
От май до октомври 2011-  356  без фарове

Какво се опитвате да ме изкарате някакъв изверг, който обича да трепе пешеходци и да яде варено жито.
Вие можете ли да разчитате числа?
С фарове са намалели от 324 на 291, т.е. с 10,18%
Без фарове са намалели от 478 на 356      с 25,52%

# 277
  • sofia
Тълкуването на резултати от статистики е "опасна" работа  Wink
Като цяло, зимата по-малко коли се движат, хората не предприемат толкова ваканционни пътувания, както през лятото.
От така написаните цифри, може да се направи единствено извод, че ПТП с пострадали са намалели.
За да се правят изводи за светнатите фарове трябва поне година (най-малко) да се кара на светнати фарове и тогава да се правят "анализи" на база броя ПТП.

# 278
Тъжно е. Много е тъжно и жалко, че все още има хора, които не желаят да се съобразят с тези неща и поставят живота на близките си на заден план. Имам чувството, че сме някаква държава в която никога не стават инциденти, а шофьорите са ни едни възпитани и никога не нарушават правилата.

Къде видя "хора, които не искат да се съобразят с тези неща и поставят живота на близките си на заден план"?
Четене с разбиране, толкова много се говори в последните години за него, какво разбираш под "не искат да се съобразят"?
Някой тук декларира ли, че няма да кара на фарове, че съм изпуснала?

На мен пък ми е любимо като свършат аргументите да се започне с личностните характеристики и нападки. ooooh!

......има ли някъде информация как ще се процедира с колите с дневни светлини.

След като "Директивата" е за дневни, то вероятно, поне логично звучи да са разрешени, но знае ли човек? newsm78

# 279
  • n/a
Не може, няма как да се докаже статистически (особено по сезони) дали има или няма влияние на светнатите фарове. Изменението на числата може да е причинено от други фактори. Ама включете си мозъците, моляяяяя! Ако те са включени (мозъците), би могло да се мине и без включени фарове.

# 280
Хайде стига сме се ръбали един друг! Ето Ви още едни добри промени в НК, направени днес от парламента:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/26/1874024_parlamentut_ot … sporazumenie_pri/

Освен да приемат неща, които не се харесват на всички, ето, че приемат и неща, които би трябвало да се харесват на всички или поне на тези, които спазват правилата на пътя.

# 281
Нямам такова чувство. Не е вярно, че не карам 6месеца в годината. Не карам в снега и леда. Но понякога зимата е по-мека и снегът е малко. Това е през последните години.

Последно - караш или не караш през зимата? С фарове или без?
Ако е без - какво става с твърденията ти, че си безупречен шофьор? Ако е с - излиза, че мозъчният ти капацитет не е чак толкова малък, та да не може да усвои още един навик - включване на фаровете, преди да потеглиш. А за теб е много по-необходимо да караш с включени фарове. Като знам какво караш и с каква скорост (споменавал си го многократно), за околните сигурно е много трудно да различат дали се движиш, или си спрял. Поне по фаровете да го разберат...
Прави ми впечатление също, че често говориш за себе си в множествено число. Не знам и не ме вълнува кого имаш предвид - някой твой спътник в живота или вътрешното ти Аз. Който и да е, спокойно може да поеме задължението да ти напомня да включваш фаровете. Така де, не е честно само да се вози наготово, а ти да караш, да следиш за пътя, правилника да спазваш... Една глава за кое по-напред?

ПП Не знам защо, обаче, оставам с впечатлението, че имаш някакви проблеми с фаровете. Почти съм сигурна, че не караш и нощно време. Ако не знаеш как се включват - помоли някого да ти покаже, не е срамно. Ако просто не работят... Оправи ги. Не е честно да имаш такъв хубав ретро автомобил, а да не можеш да го караш заради едните фарове. Тъжно е.  Tired

Боже каква дълбочина на мисълта, каква аналитичност! А какво възпитание....За чудо и приказ. Дълбок поклон!

Предпочитам да карам нощем, заради липсата на каращи с 200! И изпреварващи на ръба на катастрофата. Вече написах, че тези са най-тежките нарушения. Колко пъти трябва да го повторя???

Уморих се от тази извънредно глупава дискусия и повече няма да се включа в тая тема.  

# 282
  • n/a

Амин!
Сетих се филма "Форест Гъмп" и кой прави глупости, но това е една друга тема.

# 283
Охххх,и аз да споделя какво ме вълнува.Имам книжка от 12 г.,но шофирам от два месеца и честно казано още ме е страх.В центъра се осмелих да карам само 2 пъти и то през почивните дни.Колко време ви отне,момичета,да се отпуснете и да се возите спокойно?

# 284
в4ера 1/2 за малко да пропусне едно лапе на моторетка
ние на силно слънце
то без светлини, цялото 4ерно и на дебела сянка

Общи условия

Активация на акаунт