Осолявате ли вашето бебче

• 15 994
  • 306
  •   1
Отговори
# 45
# 46
Нито мен са ме осолявали, нито ми е минавало през ум да осолявам децата ми.
Но си спомням, че ме посъветваха да слагам във водата жълтък от домашно яйце. Е, веднъж опитах, но не повторих.

# 47
  • на последния етаж
Но си спомням, че ме посъветваха да слагам във водата жълтък от домашно яйце. Е, веднъж опитах, но не повторих.
Това пък за какво?

# 48
  • София
На моя близка бабите й на село изкъпали бебето й с яйце. Гнусно й било, но разрешила (смее ли да откаже, вездесъщите баби са това, дето всичко знаят!). След това каза, че нямала търпение да дойде вечерта, за да го изкъпе нормално  ooooh!

# 49
Авторката и още една от посоляващите дезертираха от темата.
Надявам се, че разбраха безумството на осоляването.

# 50
Това пък за какво?
Било полезно за кожата и можело да замени сапуна.

На моя близка бабите й на село изкъпали бебето й с яйце. Гнусно й било, но разрешила (смее ли да откаже, вездесъщите баби са това, дето всичко знаят!). След това каза, че нямала търпение да дойде вечерта, за да го изкъпе нормално  ooooh!
Може би с цяло яйце е гадно, но при мен жълтъка дори не се пресече и нямаше нищо гадно, пък и след това детето се изплаква.

# 51
  • София
С цяло яйце е било, имало белтъчета по косата  Sick Пълен отврат.

# 52
  • София, център
Ох Божеее, пак ли бе... ooooh!

# 53
Щом има такива теми   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=670590.0 , ще има и за осоляването ! Shocked

Явно някои живеят все още в каменната ера ...

За това осоляване чух на възраст 20-25 г.
Моите родители не са били осолявани , аз също , за детето пък да не говорим . Naughty

И да , миризмата на потта зависи най-вече от хормоните .
Един здрав , с добра хигиена , човек няма как да мирише . Peace

# 54

Да, у нашия край се е спазвала тази традиция.
.
Ако става въпрос за Кърджали може би си чувала и за една друга традиция.  Grinning   Свеки много, много ми дуднеше за това, че детето трябвало да спи настрана, защото ако спяло по гръб щяла да му стане плоска главата отзад, а не можело така, защото турчетата така спяли и им ставали плоски главите, пък за българче това е абсолютно нечувано и недопустимо!  Naughty

За протокола - още спи малката изключително по гръб и още не й е станала плоска главата.  Wink

# 55
  • Кърджали

Да, у нашия край се е спазвала тази традиция.
.
Ако става въпрос за Кърджали може би си чувала и за една друга традиция.  Grinning   Свеки много, много ми дуднеше за това, че детето трябвало да спи настрана, защото ако спяло по гръб щяла да му стане плоска главата отзад, а не можело така, защото турчетата така спяли и им ставали плоски главите, пък за българче това е абсолютно нечувано и недопустимо!  Naughty

За протокола - още спи малката изключително по гръб и още не й е станала плоска главата.  Wink
Хм, това не бях го чувала.Как не се е намерил някой, който да ме осведоми и за това?Голям пропуск.
Иначе за солта, ми го казваха и по друг начин. Взимаш много солена свинска мас и мазеш гънките на бебето, задължително гънките. И бебето стои така... Не се подсичало уж... Не го казвам, за да тръгне някой да го прави, ама тъй и тъй за традиции си говорим  Simple Smile Беше предложено от свекървата, като компромисен вариант щом не съм искала осоляването. Заявих, че и това не искам.

# 56
Нито сол , нито мас  Sick , нито друг вид хранителни стоки съм използвала за бебето .
Абе аз съм на 40+ и не съм мазана с мас , нито солена , как може млади жени да питат за такива неща ? Shocked

# 57
  • София
Здравейте мами , искам да  попитам с тази тема дали осолявате вашите бебчета както едно време нас са ни осолявали

Извинявам се не се представих ,от скоро съм регистрирана в форума ,на 12 ,07,12г родих второто си дете, момиченце в Ветрен ,първото ми дете е момче и на 10г. , от Поморие съм,  и сега си припомням какво правих с него , а него го осолявахме с вечерната баня и за това сега питам дали ги осолявате децата или има нещо ново за това ,благодаря ви предварително

Мен не са ме солили /80-те/, майка ми /60-те/- също, аз не соля детето си. Не намирам никаква логика в осоляването, МЕКО казано.

Всеки ден срещам хора, които си мислят, че понеже са ги осолявали като деца, не следва да се къпят и смърдят.

Не мога да повярвам, че някой отново пита за това нещо...Някои даже си умориха децата- заривали ги със сол.

Цитат
На мен точно това ми е чудно -  защо се е правело това. Чак пък толкова да ги е било страх от потта.  Засега не намирам нищо, освен вопли на майки.

За да се намери оправдание да се къпят възможно най-рядко, затова. Един съсед в стария блок направи луд скандал на друг за временно спиране на водата в неделя / за 2 часа поради ремонт/, понеже "е неделя и тогава хората се къпят!"

# 58

Всеки ден срещам хора, които си мислят, че понеже са ги осолявали като деца, не следва да се къпят и смърдят.

Joy

А аз се чудех. Твърдо съм против осоляването. За къпането  Peace

# 59
  • София
понеже "е неделя и тогава хората се къпят!"
Joy
И перат!  Party

Общи условия

Активация на акаунт