141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 435
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Ати, защото очакваме да имаме избор - ако детето по рождение има право на две гражданства, да можем да изберем едното. Особено в страни, които не разрешават двойно гражданство дори за деца, това е сериозен проблем.

Ако детето е родено в САЩ, но няма свидетелство за раждане, американското му гражданство ще бъде поставяно под съмнение от всяка институция.

# 76
  • The QC to be!!!
В БГ се приема, че гражданството следва родителя, а в САЩ, че е според земята - сиреч, ако е родено в САЩ е гражданин, това е единствената разлика.
Не съм съгласна. Дете имащо 1 родител американец, получава Ам. гражданство, даже и да не е родено на щатска земя (но трябва да се обяви за да му се издаде свидетелсво за раждане). http://travel.state.gov/law/family_issues/birth/birth_593.html

# 77
Добре де, но преди 2 дни когато споменах, че имам Декларация, а не Пълномощно ти каза- ОК си vanh.

Да имаш декларация, за гранична полиция си ОК.

Цитатът който съм дала е от сайта на външно министерство. Гранична полиция ( те проверяват в крайна сметка) са дали примерен документ и се нар декларация. От няколко дни преглеждам съдебни решения по въпроса- навсякъде казват декларация. Има логика, защото декларираш съгласието си за нещо, а не прехвърляш правата си. Попаднах и на доста случай в нета за проблеми, че документа не се нар. декларация.
Преди около година смъкнаха от сайта на гранична полиция онзи цитат, че деца бг граждани с постоянно пребиваване извън България не се нуждаят от декларация

# 78
Бейби, дете на американски гражданин може да претендира за гражданство, но има определени условия, които трябва да са покрити от родителите/родителя. Vanhorne дори спомена за случай на изискване на ДНК тест като доказателство.
На мен ми е интересно какви са процедурите по отказ от българско гражданство и има ли хора, които са го направили. При условие, че при натурализация се очаква да се отречеш от предишното си гражданство/ поданство, би било правилно да се постъпи точно така. Това би разрешило много "проблеми" при пътуване.
Titina, след като аз получих грешна информация точно от Външно миналата година, за подобни казуси гледам единствено сайта на гранична полиция. Мисля, че още пазя имейла от Външно, в който ме уверяваха, че детето няма нужда от български паспорт, щом има чужд такъв и български акт за раждане.  ooooh!

# 79
Държавата иска да съм изрядна, а те самите не са. Е, няма как да стане.

# 80
Baby, разбира се че има изключение за американски граждани в чужбина, то оставаше и да няма, но правилото е "на земята."
В БГ също има изключение за деца, родени на територията на страната, които не придобиват друго гражданство по произход. Аз например имам една позната от Южна Африка, която по време на Апартида е избягала в БГ с мъжа си и там се е родил синът им, който сега има българско гражданство (предполагам не са могли като бегълци да вземат ЮАРско тогава за него)
Яна, имаш избор, даже във зкаона до пише. Винаги  можеш да се откажеш от българско гражданство. Между другото този принцип - на кръвта е доста по-широко разпространен, ако си спомям правилно, така че това е правилото в повечето държави.
За документите изобщо не споря, че са нужни, но е факт че има много американци, които цял живот си изкарват без такива. Да не говорим колко недукоментирани "имигранти" има, които всъщност имат гражданство.

# 81
Така е, да. Всъщност моят личен проблем по въпроса за гражданството е, че ЕГНто автоматично те вкарва в бюрократичните системи и е един малък ад да следиш за задължения и да се отписваш овреме. Ако това го нямаше, хич не бих протестирала. Но както казах, това си е мой проблем. Peace

При условие, че при натурализация се очаква да се отречеш от предишното си гражданство/ поданство, би било правилно да се постъпи точно така. Това би разрешило много "проблеми" при пътуване.

Лена, пак зависи - само ако децата нямат вече ЕГНта в момента, в който родителите се откажат от БГ-гражданство. Иначе те си остават български граждани с произтичащите задължения, декларации и прочие и трябва да поискаш отмяна на гражданството и за тях.

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 01:00 от ianajar

# 82
Добре де, но преди 2 дни когато споменах, че имам Декларация, а не Пълномощно ти каза- ОК си vanh.

Да имаш декларация, за гранична полиция си ОК.

Цитатът който съм дала е от сайта на външно министерство. Гранична полиция ( те проверяват в крайна сметка) са дали примерен документ и се нар декларация. От няколко дни преглеждам съдебни решения по въпроса- навсякъде казват декларация. Има логика, защото декларираш съгласието си за нещо, а не прехвърляш правата си. Попаднах и на доста случай в нета за проблеми, че документа не се нар. декларация.
Преди около година смъкнаха от сайта на гранична полиция онзи цитат, че деца бг граждани с постоянно пребиваване извън България не се нуждаят от декларация

Титина, сега вече съм убедена, че ти самата си сериозно объркана.

Аз за себе си вече съм на ясно и съм до тук и не споря  Peace

Яна, това е интересен въпрос  Thinking не че бих го направила, това си е тяхно решение.

===========================================================

http://abcnews.go.com/International/wireStory/bulgaria-sophistic … 3794#.UBBrUrR5GSo

=============================================================

Соу Уат, сипи по едно, че почти му е време  Laughing

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 07:15 от vanhorne

# 83
  • Чикаго / София

Аз забравих да попитам тези с печалния опит: ако не ви пуснат през паспортен контрол, после как пътувате? Билетите горят ли или компаниите разрешават презаверка?

Моята колежка, каза, че е платила 250$ на билет за презаверка на билета. Тъй като некачването й на самолета не се е водило по нейна вина, т.е тя е била на летището, а не е закъсняла или въобще да не е отишла, затова плаща само глоба. После е чакала да й се появи багажа около час и половина на лентата и чак тогава е излезнала навън, където е нямало никой. Нейните изпращачи отдаван вече са си били тръгнали към града си. Не е имала Бг телефон да им звънне, от информацията на летището са отказали да й дадат телефон да се обади. Добре че, американския й апарат е имал батерия и се е обадила от него на родителите си и на мъжа й тук. Накрая е платила и 200$ сметка за телефон.

# 84
  • WA, USA
А като се пътува другаде пак ли трябва да се носи акта за раждане на детето за да доказваш, че си майка/баща? Да речем че решим да ходим до Франция, на френски ли трябва да го превеждам?

Мен като цяло не ме дразни българското гражданство, но ме дразнят някакви бюрократични неуредици. Като например че трябва да подам за ЕГН по местожителство на майката, но няма вариант в който майката да не живее постоянно в България. Би трябвало в тези случаи да може да се регистрира детето през Консулски отдел. Както и не виждам смисъл да имам валидна лична карта при положение че не живея в страната и не се идентифицирам пред органи на страната. Защо трябва да ме глобяват след като просто не съм на територията на страната?

Благодаря на всички които се включиха в дискусията и всяха малко светлина по въпроса. Определено се оказва че едно евентуално пътуване трябва да се планира поне няколко месеца напред за да се заредим с печати и бумаги.

# 85
  • The QC to be!!!
Защо трябва да ме глобяват след като просто не съм на територията на страната?
Сипируми, може и да не те глобят. Аз съм си подновявала изтекъл Бг. паспорт (личната карта беше ок). Бях решила, че не ми трябва, но се оказах в грешка. Та, лелката на гишето каза, че по принцип има глоба, но е до Х (3 мисля беше) месеца след изтичането му, след това нямало. Ей така я погледнах  Crazy Хич и не ми пукаше има ли колко е и т.н. Но бях готова да я платя без да кажа дума. Е... това беше още едно шокиращо правило/закон или каквото и да било там. Значи ако отида до Х месеца да го подновя, плащам глоба, след тези Х месеца, няма глоба.  Crazy

# 86
На мен в консулството в НЙ ми обясниха, че глобата е след 3тия месец закъснение. До тогава няма.аз бях закъсняла 4 ри месеца с лична карта и паспорт, но не ме глобиха. Оказа се, че бременност и невъзможност за пътуване по тази причина са официално извинение. Не ми искаха документ от лекар. Служителят преценявал трябва ли да се доказва писмено причината.
Брат ми също сменя лична карта и паспорт заедно с мен. Старите бяха изтекли преди 2 месеца. Глоба нямаше.

# 87
Здравейте,

аз малко се включвам ни в клин, ни в ръкав, но току-що прочетох това (може-би съм изостанала с бг-новините)
http://inews.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%92%D0%B … 390_i.205388.html
 и се сетих за блога на Солей (за профилактичните прегледи за рак на шийката на матката) и затова, че пишеш тук, Солей  Hug   bouquet Бих искала да те помоля по възможност да направиш личен коментар на това ваксиниране- според теб добре ли е, не е ли, плюсове и минуси. Предпочетох директно да пиша тук, а не на лични, за да може повече жени да знаят затова, както и да попитам дали някой знае в САЩ да има подобна практика на ваксиниране и ако да- на колко години започва?

# 88
Ей, много пишете бе, два дена само чета да наваксам. Темата е много интересна и полезна.
От това , което прочетох плановете ми за догодина леко се променят. Летим 3-мата, оттук само носим документ , че се упълномощаваме един друг да пътуваме с Плами, В БГ 2 седмици заедно иху- аху, после преди баща му да се е прибрал обратно  в УС , ми попълва документ, с който ми разрешава да пътувам с дребуса . Надявам се тия хартийки да ни вършат работа поне 3-4 години.
ако нещо сам объркала да ме поправите

# 89
Ъпдейт от мен.
Ако двамата родители са в България и искат да си направят пълномощно един на друг ви трябва следното:
1. паспорти на родителите
2. паспорти на децата или друг документ със снимка
3. преведени актове за раждане на децата, в които фигурират имената и на двамата родители
4. декларацията (текста става дума), която е "до навършване на пълнолетие". Децата да не се описват в нея с паспорт номер, а с "акт за раждане номер, роден еди къде си, на еди коя си дата". Последното, за да не се налага при смяна на паспортите на децата да се прави нова декларация. Не разбрах обаче какво се случва при смяна на паспорта на единия или двамата родители.
Допълвам се за тази точка. На гранична проверка ще ви искат и преведени актовете за раждане на децата. По закон. По осмотрение на служителя, може да минете и без превод... предполагам.

Ние пътуваме утре и нямаме време да превеждаме актовете за раждане.  Tired С други думи, моля да подадете отново инфото (или линк) как в САЩ може човек да се снабди с такава декларация БЕЗ да ходи в консулството. Мерси!

П.П. Някой беше писал суми за тази услуга в САЩ. Може ли пак?! Мерси!
(Извинявам се, че чакам наготово. Искам да споделя последните часове с много болен родител.)

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 16:11 от Solley.

Общи условия

Активация на акаунт