Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 887
  • 876
  •   1
Отговори
# 525

Но може би някой ще се замисли върху това, което казвам.

Замислих се /даже мн внимателно/ и продължавам да поддържам подхода на майката с 3-те деца. Убедена съм, че децата й ни най-малко не се чувстват нещастни.Всеки родител трябва много ясно да очертае границите и да определи правилата и още по-ясно да разясни какви ще са последствията, ако не се спазват. При това правилата може съвсен да не са много или строги – просто трябва да се прилагат. Нормално е да се остави един толеранс при първо-второ нарушение, в зависимост от възрастта. Естествено няма подход, валиден за всички, аз например не мога да си представя, че ще вървя след сина си и ще му мрънкам, в очакване да му писне и да свърши работата, за която сме се разбрали.

И аз тъка с мрънкането. Ми то е много по-голям труд това мрънкане. Моето е на 2 години ама мисля един ден след 10 - 12 годишна възраст да оставя неговата стая изцяло на неговите грижи и аз да не влизам и да има правила само за общите помещения.

# 526
Имам две момчета на 5 и на 7 години.Казвала съм им че след игра трябва да си прибират играчките,което на тях не им допада много,но като цяло баткото оправя сутрин леглата.След като се събудят и преоблекат.
Както казва Кака Сийка използвам любопитството им за някои навици отсега да ги изграждат.Аз слагам масата за вечеря,те после отсервират понеже "съм само една,а те трима мъже(с баща си),после искат да си измият вилиците или лъжиците,ок не ги спирам.Дето се казва докато не поначупят някоя чиния няма да се научат.Денем единия хваща метла,другия прахосмукачка и чистят.Нямам намерение да ги спирам да ми помагат, нищо че са малки.Харесва им също да ми помагат и в готвенето.Още повече че и баща им готви също добре.Не мога да се оплача,дано и занапред да са така.

# 527
  • Там, където ме обичат
Имам две момчета на 5 и на 7 години.Казвала съм им че след игра трябва да си прибират играчките,което на тях не им допада много,но като цяло баткото оправя сутрин леглата.След като се събудят и преоблекат.
Както казва Кака Сийка използвам любопитството им за някои навици отсега да ги изграждат.Аз слагам масата за вечеря,те после отсервират понеже "съм само една,а те трима мъже(с баща си),после искат да си измият вилиците или лъжиците,ок не ги спирам.Дето се казва докато не поначупят някоя чиния няма да се научат.Денем единия хваща метла,другия прахосмукачка и чистят.Нямам намерение да ги спирам да ми помагат, нищо че са малки.Харесва им също да ми помагат и в готвенето.Още повече че и баща им готви също добре.Не мога да се оплача,дано и занапред да са така.
И аз искам така  Peace
Встрани от шегата моите тийнейджъри помагат, но не защото им е интересно, а защото така е разпределена работата - един чисти с прахосмукачка, друг бърше прах. За съдомиялната се редуват. За мен е част от готвенето и банята с тоалетната.
Доволна съм. Те не - но това е животът, казвала съм им, че ние сме семейство и всеки върши нещо, няма женска и мъжка работа. Трябва всички да участват според физическите си възможности. По-рано недоволстваха, вече свикнаха.  Peace

# 528
  • Пловдив
като тинейджър имах задължението да стана от леглото и да оставя стаята що годе във вид (после жена минаваше да ми я изчисти и доподреди всеки ден от около 8-10 годишна) и да уча. това и правех. храна - тази жена приготвяше, баба имах на долния етаж, както и мама ми оставяше различни неща. майка ми беше заета нощем и денем да лекува хора и да се утвърди като лекар, баща ми с неговата фирма и всичкото свободно време на тримата сме ходили по света и у нас, докато някои готви и чисти вкъщи. дай боже така да е и за моето дете и за неговото...
не се имам за разглезена, обичам чистотата до безобразие, обичам да съм заета и да върша нещо/работя и за годините си съм образована на максимума почти и не спирам да се образовам.
моята дъщеря, боклук не мисля да я учи да хвърля, при нас е мъжка работа това, добре, че и при мъжа ми е така, смятам да продължим традицията с учение и основно домакинство, всичко опира до семейството и навиците, както и характера на детето.

# 529
Нещата, които дъщеря ми (12 год.) прави задължително и без напомняне е всяка сутрин да си оправи леглото, да хвърли боклука на път за училище, а почивните дни си чисти стаята с прахосмукачка и бърше прах от шкафовете. Сама си  сгъва и подрежда и дрехите по шкафовете след като са изпрани. Ако я накарам нещо друго не мрънка, но просто така е възпитана. Знае, че ако откаже да свърши нещо, ще й бъдат отказани много неща и на нея и не прави опити да провери какво ще се случи.

# 530
  • сф
като бях на тази възраст, налагаше се да върша много повече неща от изброените. и то, повечето бяха "черни" - чистене, гладене на всички дрехи, пране, търкане, прозорци, бани, тоалетни, подове, кухни, коридори, балкони, простиране, събиране, перални, миене на съдове, прибиране след всеки... никога не беше доволна. готвенето е творчество, там е друга работа. в резултат, мразя чистенето и "черната" работа, и чувствам че родителите ми са ме експлоатирали. защото ме караха да им "помагам" дори и извън дома в работата им и на полето. понякога им бях дете, понякога - прислуга.
все пак смятам, че повечето родители сега дават все пак прекалено малко домашни задължения на децата си. и децата често стават малко като компютърни търтеи.

смятам, че е несправедливо детето да къпе и обгрижва сестра си... който си има деца, да си ги къпе. и какво е това къпане във втрои клас, тя трябва отдавна да се къпе сама, мисля си.

# 531
Извън всичко...моето момиче е дребно-не достига ръба на контейнерите за боклук, ако е затворен капака-абсурд да го вдигне.Освен това има кучета около контейнерите.Не бих я пратила да хвърля боклук, Ако и да е най-възпитателното на света.

# 532
  • София
на мен ми е гнусно да пипам контейнерите, затова ако пред нашия блок е затворен, ходя до другия най-близък отворе.

# 533
  • Пловдив
А аз направо мятам торбичката вътре

# 534
на мен ми е гнусно да пипам контейнерите, затова ако пред нашия блок е затворен, ходя до другия най-близък отворе.

Пак не бих пратила дете да обикаля контейнерите в търсене.Пресичат се улици...
С мятане не би се справила, най-много да изсипе по земята боклука. ThinkingРазделни кофи нямаме, махнаха ги, всичко е на куп.Често има бутилка, барабар с другите неща. Thinking
tonitabrandtner , мяташ, ако е отворен контейнера.Ако е затворен-как мяташ вътре нещо?

# 535
  • Пловдив
Да чукна на дърво, но никога не ми се е случвало да е затворен - и в стария квартал, и в новия. Контейнерите за толкова години не помня да са били затваряни, а доста често хвърлям боклука

# 536
Ок, аз казах, че при нас се затварят понякога.Ако са отворени-често има кучета.Затова-детето си няма да пратя никога.Толкоз. Peace

# 537
  • Пловдив
Е, да, то зависи от ситуацията - аз затворени контейнери не съм виждала, а също и кучета не са се въртели, виж - боклукчии минават най-редовно

# 538
Аз като дете винаги хвърлях боклука, от съвсем малка, после с брат ми се редувахме. И не знам дали помните едновремешните контейнери - като танкове ми бяха, и високи, но никога не съм протестирала ,имаха по 6 капака все един ще да е отворен. Не съм обикаляла да търся ...

Сега се старая да хвърлям разделно  Peace

# 539
Една кофа с 6 капака? Thinking
До блока има един контейнер.Преди 30 години-пак беше един. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт