Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 853
  • 876
  •   1
Отговори
# 810
Извинявам се, че се намесвам, но следя мълчаливо нетърсения спонтанен другарски съд от последните страници и се чудя с какво право се раздават емоционални и морални квалификации над нечий чужд живот, и то на напълно непознати хора? Защото тук не се философства абстрактно "Какво може би ще е въздействието, ако...", а директно се раздават оценки и присъди. 

# 811
Моят син ( за 7 клас) има ралзлични дом. задължения през уч. година и през ваканциите ( не че ги свършва всичките всеки път).
През учебно време си подрежда стаята, оправя леглото, почиства я - прахосмукачка, забърсване на пода и на прах ( след няколкократно напомняне). Сам си прибира изгладените дрехи. Винаги прибира приборите и чиниите си след храна! (само неговите)
През ваканциите е негов ангажимент да зарежда и освобождава миялната. Ако съм пуснала пералнята за малко дрехи ( без чаршафи) понякого го моля да ги простре ( криво - ляво).

Това са задълженията. По-желание понякога подрежда масата за хранене, приготвя салати или сандвичи.

Имам позната мама, която не работи и си е по цял ден у дома. Дъщеря й е на 13 г. след храна дори не си прибира чинията - става и излиза от стаята. Детето не е ангажирано с абсолютно нищо, защото майката така или иначе го върши, а задължението й е само да учи.
Ами, аз не мисля, че това не  е правилно! Поне малко би трябвало да я ангажира в грижите за самата себе си: да си подрежда стаята си или да може да се изглади ( не да глади цялата къща, разбира се!)

# 812
  • Там, където ме обичат
Моят син ( за 7 клас) има ралзлични дом. задължения през уч. година и през ваканциите ( не че ги свършва всичките всеки път).
През учебно време си подрежда стаята, оправя леглото, почиства я - прахосмукачка, забърсване на пода и на прах ( след няколкократно напомняне). Сам си прибира изгладените дрехи. Винаги прибира приборите и чиниите си след храна! (само неговите)
През ваканциите е негов ангажимент да зарежда и освобождава миялната. Ако съм пуснала пералнята за малко дрехи ( без чаршафи) понякого го моля да ги простре ( криво - ляво).

Това са задълженията. По-желание понякога подрежда масата за хранене, приготвя салати или сандвичи.

Имам позната мама, която не работи и си е по цял ден у дома. Дъщеря й е на 13 г. след храна дори не си прибира чинията - става и излиза от стаята. Детето не е ангажирано с абсолютно нищо, защото майката така или иначе го върши, а задължението й е само да учи.
Ами, аз не мисля, че това не  е правилно! Поне малко би трябвало да я ангажира в грижите за самата себе си: да си подрежда стаята си или да може да се изглади ( не да глади цялата къща, разбира се!)

Какво точно имаше пред вид?

# 813
Най-вероятно е печатна грешка ! Wink

# 814
 Laughing" не мисля че не е правилно" Не е ли по ясно да се каже, мисля че е правилно  Laughing

# 815
Четох  темата в началото, накрая се престариш да вляза и да се оплача.
Значи както се казва - изпуснахме първите 7  години..., не знам кога точно.
Сега като накарам моя синковец / на 20/ да си оправи леглото - той го прави понякога  Twisted Evil
Оправя си стаята криво-ляво, забравя да си хвърли чорапите за пране често.....като се поскараме 1-2-3 дни и му свършва старанието.
Не помага с нищо в къщи, онзи ден имах голяма нужда от помощ за едни дърва - каза ми, че не можел.
Разбрали сме се да  дава 50лв седмично в къщи за пазаруване и режийни разходи - все се пазари кога не бил ял в къщи; като бил отпуска и на почивка за 2 седмици -що трябвало да плаща ???
Ей такива  разправии. Късно се сетихме какво сме изпуснали....иначе всичко за детето  , и накрая не само си отглеждаме търтейче, че и ни трови живота - сърди ни се , че сме се провалили като родители....

Та изводите са 2:
не бъдете роби на децата си  и ги научете  на труд от ранна детска възраст !

Другото- здраве да е , ама като те яде отвътре е трудно да си здрав.

# 816
Много правилно сте ме разбрали въпреки печатната грешка: Не мисля, че това е правилно. Извинявам се  bouquet

Орож: и аз намирам чорапи на невероятни места, но се надявам, че ще го науча и на това!

Мисля, че трябва да помагат съобразно ангажиментите и възможностите си:
1. за да се научи да се грижи сам за себе си.
2. за да цени чуждия (в нашия случай моят) труд

# 817
Орож, съчувствам ти, но по-малко, отколкото на пръв прочит. При пръв прочит се ужасих, че собственото ти дете ще брои хапките и стиска стотинките, за да помогне у дома. На втори прочит обаче - 200 лв всеки месец не са малко за 20-годишен. Предполагам, че работи, но с тези пари на практика се покриват ежемесечно ток, вода, парно през зимния сезон и евентуално интернет за цялото домакинство. Той лични нужди няма ли? Или нужда да пести, за да се отдели? Питам, защото аз лично, освен ако не съм притисната от финансови или здравословни обстоятелства, бих се чувствала некомфортно да изисквам от мое дете или родител (т.е., хора, който не са в най-цветущата работно-финансова възраст) немалък редовен процент от дохода им.

Разбира се, не знам дали ти изкарваш 400, а синът ти - 4000, но дори и в такава ситуация бих предпочела финансовите отношения да са на добра воля и не бих посмяла да поискам.

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 00:05 от Джазмин

# 818
Е човека е на 20 години редно е да го подтикват към самостоятелност и да го притормозват да се поизнесе за да вкуси от живота. Не може или поне не е здравословно цял живот до полите на мама да си живеят особено момчетата. Ами на 20 години, ако не е станал мъж кога ще става мъж.

# 819
Синапова, от поста е видно, че на тях би им било доста неизгодно да се изнесе, а и не виждам подтикване към това, по-скоро обратното.

# 820
Синковецът се изнесе на квартира за 5-6 месеца въпреки нашето несъгласие в най-голямата криза без да му пука за нас. След като фалира финансово и видя, че не може да си плаща сметките се прибра.  Аз не бях много съгласен, но жената го измисли да дава пари в къщи /хем е обидена на неговото неразбиране на нашите финасови затруднения, хем сумата е 1/4 от заплатата му, т.е. остава му достатъчно за лични нужди/
По-скоро това което исках да кажа, че трябваше повече да изискваме от него точно като беше тинейджър - не го ангажирахме нищо в домакинството,  давахме пари за уроци и курсове и от него се искаше само да учи. Е, завърши и не знаеше какво иска да учи и там се замота.  Единствено работата учи на отговорност.
Затова моя съвет е към другите родители да не повтарят нашите грешки - имаше един лаф бий дупе, за да не биеш дупище. Децата трябва да се учат на труд от малки и семейните задължения са част от това - щом сме в едно домакинство трябва всеки да има отговорности.

# 821
Разбирам ви. Да, на тази възраст би трябвало да поема грижи към поддръжката на домакинството. Останалото си е по ваша обща преценка.

# 822
Синковецът се изнесе на квартира за 5-6 месеца въпреки нашето несъгласие в най-голямата криза без да му пука за нас. След като фалира финансово и видя, че не може да си плаща сметките се прибра.  Аз не бях много съгласен, но жената го измисли да дава пари в къщи /хем е обидена на неговото неразбиране на нашите финасови затруднения, хем сумата е 1/4 от заплатата му, т.е. остава му достатъчно за лични нужди/
Ситуацията ви е взаимоизгодна, хем помага на вашите финансови затруднения, хем не се налага сам да се справя с живота.
 Laughing Laughing Laughing
Вярно, че за възпитание е късно Rolling Eyes
Аз ако имам такъв син на 20,
 мисля че ще му покажа вратата  Sad

# 823
Оорж, именно с тази цел карахме детето отсега да върши толкова работа, но и претоварването не било добре. Е, бащата изобщо не е съгласен с факта, че момичето няма да готви и че няма да чисти цялата къща, а само нейната стая, но се оправяме някак.

# 824
А за илюжън нямам думи... поне ние нямаме такава история с гаджета и къпане на чужди деца и темподобни.

Общи условия

Активация на акаунт