Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 038
  • 876
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Съветът е да се заемеш първо с превъзпитание на таткото. Wink Никой не може да ме убеди, че е чак толкова зает, че нищо да не пипва, като да изхвърли например боклука (пак до тоя боклук опряхме Wink), тръгвайки за работа или да мине през супера, връщайки се от работа (като естествено му продиктуваш какво точно трябва да купи). Някои неща не опират до липса на време, а до липса на уважение и до манталитет. И още нещо: щом толкова работи, значи не сте много зле финансово и би могъл да отдели средства една миялна машина да купи. Mr. Green Миялната не е лукс, е необходимост, дори по-голяма от пералнята (чинии се мият ежедневно).Laughing
Колкото до общуването с девойката - консултирай се със специалисти. Не е срамно човек да отиде на психолог.
Това е просто уникална тема, никога не съм срещала друга, в която да има такова единомислие на пишещите. Shocked На практика мненията не се различават особено. Вероятно, защото всички сме получавали съвети и информация относно възпитанието от различни източници (психолози, учители, лекари, статии, книги и предавания), но всички те следват един модел. Всички сме чували, а и знаем от опит за значението на поощрението, похвалите, мотивацията, самочувствието, за изграждането на детето като стойностна личност. Никой не е перфектен родител, на всеки се случва да греши, да си изпуска нервите, да дудня прекомерно и т.н, но всеки родител иска детето му да стане Човек, не перфектна домакиня (или поне аз така си мислех...). Странното е, че във вашето семейство ценностната система е толкова различна. Thinking

# 271
След като обобщихме положението може ли да получа и съвети? Макар че вече получих доста/повечето саркастични/, бих искала да прочета още.

Не е необходимо да пишеш пост след пост. Има опция за редакция.
Не ми харесва начинът ти на изказване. Някакси е надменен. Ако и вкъщи говориш така   newsm12....... Хората ти изписаха 19 стр., ти искаш да почетеш още. Ами има книги. Вземи, чети. Но полза няма да има, защото ти си знаеш своето и не си готова за промяна. За мъжа ти няма да коментирам. Щом ти харесва така, гледай си го, търпи го. Но ти, като жена, би трябвало да си възпитана в същите тези традиции и да щъкаш като сърничка вкъщи. Но не е така, прехвърлила си всичко на детето. Защо ли? Традиции, традиции, но всеки май си гледа кефа, а?
Имам познати турци - прекрасни хора. Най-добрата приятелка на дъщеря ми е туркиня. Две от най-умните деца в класа ми са турчета. Не търси причините само в традициите на етноса. По- напред те попитах дали дъщеря ти ползва интернет. Би ли отговорила?

# 272
  • Пловдив
На мен ми се струва, че авторката има претенции да са модерни хора и би трябвало наистина да се замисли малко повече над това какво иска да направи от децата си

След като обобщихме положението може ли да получа и съвети? Макар че вече получих доста/повечето саркастични/, бих искала да прочета още.

Тук само съвети да търсиш. Но ако това е важно за теб, може да редуцираш част от нещата, които върши. Нека си оправя стаята, но включи и малката дъщеря - не е толкова малка, че да не може да си прибира сама нещата.

Миенето на чинии може да се разпредели - тя мие примерно на обяд, ти след вечерята.

Боклукът се хвръля мимоходом от този, който излиза първи, според ситуацията. През деня специално го хвърлям, ако съм в отпуска (както съм сега) и съм го напълнила до степен да прелива.

Пералнята, простирането и събирането у нас отново са според ситуацията. И аз се занимавам с пералнята, и майка ми - според това кой има нужда. Ако първо е заредила и пуснала тя, изчаквам да се заврти, простирам и си пускам моите неща. При пране през седмицата аз простирам и събирам, през уикенда - който превари.

Пазаруването сме си го разпределили вече кой какво ще купува, но ако ми се обади за нещо допълнително - взимам и него покрай основните ми неща за покупки.

Зарежи да къпе сестра си - това вече няколко пъти го споменаха и други момичета. На осем години е достатъчно голяма и сама да се къпе.

За готвенето определено не смятам, че трябва да й се вменява като задължение. За момента според мен е важно да знае някои леки неща да приготвя, ако това й е интересно на нея, иначе забрави да се получат нещата. И не, няма да я върнат, ако не може да готви. Принципно човек се научава, но трябва и желанието да го има, иначе не вървят нещата. Споменах го вече по повод правенето на сладкишите - обикновено двойките се допълват, та не се знае на какво момче ще попадне. Нека прави това, което й харесва на нея, дори да са сладкиши.

# 273
  • София
Най-важният съвет е да започнеш да хвалиш дъщеря си и да оценяваш това, което е и това, което прави. Продължиш ли с това отвратително, граничещо за мен с престъпно поведение спрямо детето си, ще го изгубиш с такава скорост, че няма да се усетиш дори.
Дори да оставим настрана тоновете работа, които детето върши, отношението ти е това, което потриса всички, нали и ние сме майки, знаем колко са ни мили децата.
Чакай пак да го напиша, белким разбереш: от-но-ше-ние-е
И още веднъж: ХВАЛИ ДЪЩЕРЯ СИ!

# 274
  • В царството на мечтите
Та, дълго се чудих къде да пусна темата. Първо си мислех към Семейни отношения, но там липсваше бутона ''нова тема''...не разбрах защо. Въпроса ми е какви домашни задължения възлагате на своите тинейджъри. Аз съм с дъщеря на 15 години и винаги съм се чудела какви задължения се възлагат на другите тинейджъри от страна на родителите им, защото с моята дъщеря имаме сериозни спорове относно това. Задълженията, които възлагам на моята дъщеря са: всеки ден да се мият чиниите и да се хвърля боклука, веднъж в седмицата да минава с прахосмукачка в стаята си, също така веднъж седмично да бърше праха по мебелите и да бърше пода, да къпе сестра си, да прибира прането и да го сгъва, когато има такова, да оправя леглата в стаята си, стаята й винаги да е прибрана/дрехи,принадлежности/, да приготвя закуска и обяд за себе си и сестра си всеки ден, да оправя масата и да приготви нещо за пиене всяка вечер, да ми помогне с готвенето. Да, но според мен трябва да започне да готви, защото за нейната възраст смятам, че другите тинейджърки са започнали да готвят. Какво мислите вие и ако имате тинейджър, какви задачи му възлагате?
Не съм чела темата признавам само този пост ама искам да питам това истина ли е??? #Crazy #Crazy
Значи да подрежда стаята си съм съгласна ама за всичко останало да е само нейно задължение се чудя на майката какво е задължението тогава newsm78

# 275
На мен ми се струва, че авторката има претенции да са модерни хора и би трябвало наистина да се замисли малко повече над това какво иска да направи от децата си

Подкрепяйте детето си.И ти и баща и.Да не се държи баща и като бей в къщата.Подкрепяйте я в Мечтите и.Не и се присмивайте на мечтите и на труда, който полага.Не омаловажавайте помощта, която ви оказва, като е нагърбила 80% от домакинството, а напротив, благодарете и.особено, че къпе сестра си и че я храни-нещо, което е работа на майката в къщата или на бащата, но не и на сестрата.Не и казвайте, че е мързелива, защото не е истина това.Не и обяснявайте как нищо няма да постигне, защото е жена.Напротив, кажете и, че вярвате в нея и че усилията, които полага Неминуемо ще дадат резултат.Защото Това е Истината.Човек, който се труди, полага усилия и гони мечтите си, знае какво иска да постигне и към какво д асе стреми-успява.
Зарежи манджите,остави детето да си прави сладкишите.
Кажи на мъжа си да ви помага повече-той е родител, не дете.Да не чака детето да му сложи масата-не е нормално.Да не чака едното му дете да отглежда другото-не е нормално.
Успех.
ПП. И защото обещах да кажа-вчера не сложих на масата манджа на мъжа си.Познай дали оцеля? LaughingНе само оцеля, ами ме покани на ресторант.Хвани мъжа си да те заведе и теб веднъж на ресторант, вместо да ви гледа пред печката само.

# 276
  • София
Най-важният съвет е да започнеш да хвалиш дъщеря си и да оценяваш това, което е и това, което прави. Продължиш ли с това отвратително, граничещо за мен с престъпно поведение спрямо детето си, ще го изгубиш с такава скорост, че няма да се усетиш дори.
Дори да оставим настрана тоновете работа, които детето върши, отношението ти е това, което потриса всички, нали и ние сме майки, знаем колко са ни мили децата.
Чакай пак да го напиша, белким разбереш: от-но-ше-ние-е
И още веднъж: ХВАЛИ ДЪЩЕРЯ СИ!
Това е квинесенцията на всичките 19 страници. Повтарям го и аз, белким разбереш.  Tired

# 277
     И аз ще си позволя един съвет. Ако за културните ви традиции е толкова важно момичето да умее да готви, нека това не е негов постоянен ангажимент. Просто я моли за помощ, да речем веднъж седмично или на две седмици. Гответе двете заедно и след това й благодари. Поощрявай го това дете, нека види, че трудът му е оценен. Така и само ще прояви желание да се научи. Изненадана съм, че не позволяваш на 15-годишно момиче да забърка някакъв сладкиш. Приятелките ми туркини са големи майсторки на баклавите, пък и на други сладкиши, като има желание това да прави, остави я да пробва. Ние и от по-малки правихме опити, без да ни карат родителите. От желание. Е, случва се да не стане нищо, да изхвърлиш продуктите, но пък така се учи човек.

# 278
Всъщност тя темата си е доста интересна и благодатна за дебати ................ Леле, какви плувци дават на телевизора, как са ги дисциплинирали майките им ?  ooooh!

С водене на детето на басейна от малко и попадане на добър треньор, който да мотивира и да покаже спорта в красивата му светлина.Моето момиче е по 5 часа на тренировки лете, а не се гласи за олимпиади. GrinningДисциплинира спорта в случая, а не майката.Това е съвсем, съвсем различно.Познавам културист-изряден в порциите, в сериите, в живота , който води.Къщата му е кочина.Едното няма общо с другото.

# 279
  • В царството на мечтите
Стана ми интересно и искам да питам авторката. Казваш че си от малък град един ден детето като отиде да учи или се ожени и няма да ги прави тези неща кои ще ги прави?????

# 280
И аз си помислих, че е пързалка, но като прочетох какви са обстоятелствата, ми се изясниха някои неща. Само не разбирам защо трябва да отглежда сестра си и защо на 8-годишно се гледа като на бебе, а на 15 вече трябва да е домакиня. Надявам се, че не се готвите да я омъжите на 16.

Множко са й задълженията, но би могла да се справи.  Както са ти писали - отношението.  Тя не е слугиня, тя е дете.

# 281
Стана ми интересно и искам да питам авторката. Казваш че си от малък град един ден детето като отиде да учи или се ожени и няма да ги прави тези неща кои ще ги прави?????

Неволята  smile3503

# 282
  • в пералнята
Аз бих дала и още един съвет - не позволявай на НИКОГО, независимо колко близък е на семейството, да критикува децата ти и да изразява такива негативни мнения за тях, още повече пред самите деца. По този начин те косвено критикуват не друг, а самата теб и възпитанието, което си дала. При подобни коментари от страна на близките, много бързо бих ги поставила на място. И без друго хората, които по този нагъл начин изказват мнение, са невъзпитани и нетактични.

# 283
Сестрата си я представям точно като някоя жлъчна стара мома, като по филмите.  Хубаво би било да не й се дава тази възможност в къщата, където са я приютили.
Новото в нашия свят е, че си хвалим децата, подкрепяме, показваме им обичта си. . Отдавна отмина времето - дете се целува, само докато спи.

# 284
  • Пловдив
Да, редно е и лелята да се съобразява малко, защото това е чужд дом, а не нейния собствен

Общи условия

Активация на акаунт