Отговори
# 105
  • София
Майка ми е така, едната ми прабаба /бабата на майка ми/- и двете слаби, нераждали големи бебета, както и другата ми баба /по бащина линия/- с едно леко и едно тежко раждане.

# 106
Аха, мерси, тъкмо бях намерила и се канех да дам същия линк  Hug
Обаче не трябва да се тълкува явно "вагиналното раждане води до...", справка особено т.2 от линка.
Да, усложнения от вагиналното раждане, или лошо водено такова, както и многократни раждания водят (евентуално) до този кофти проблем, поне аз така го разбрах.
А явно, че може и да има вродена предразположеност.

Не е толкова еднозначно, т.е...
Но пък когато всички жени в родатат ти са така, по-добре да се опита поне да се избегне, наистина.

# 107
При нас е и при двата рода, по бащина, и по майчина линия, т.е. нямат връзка.
Имам и колежки и приятелки, без родствена връзка м/у тях, аз самата не знаех, че е толкова разпространено, докато не забременях. Не че това ме отказа да раждам нормално (срязаха ме в процеса на раждане заради др. проблем)...

# 108
  • София
При нас е и при двата рода, по бащина, и по майчина линия, т.е. нямат връзка.
Имам и колежки и приятелки, без родствена връзка м/у тях, аз самата не знаех, че е толкова разпространено, докато не забременях. Не че това ме отказа да раждам нормално (срязаха ме в процеса на раждане заради др. проблем)...

И при мен е при двата рода  Tired.

# 109
Аз не мога да сравня двата типа раждане , имам само едно дете . Родих без упойка , нямам нито един шев , възстанових се много бързо , а на първия преглед след раждането , моят лекар заяви , че ако не бил присъствал , нямало да повярва , че съм раждала ...
Обаче , не съм много убедена какво бих избрала , ако има втори път . Първо , че не искам пак да изтърпя тези адски болки . Второ - едва ли пак ще имам такъв късмет . Трето - колкото и тъпо да звучи и аз се опасявам от някакви повреди по тялото си ... за форцепси грам не ми се мисли ...така че , не бих посмяла с лека ръка да отхвърля секциото  Rolling Eyes

# 110
Без нищо да имам предвид, но наистина ми стана интересно, защо ти е нужно да се натоварваш с разни подобни притеснения, след като едно първо раждане е минало повече от по вода при теб?
Разбира се, ти си знаеш..

# 111
При мен раждането започна естествено, но завърши със секцио.

Преди раждането бях чела много теми тук. Особенно темата за смешните раждания я знаех наизуст. Бях си втълпила, че естественото раждане си е най-доброто. В действителност когато дойде време да раждам аз нещата не ми изглеждаха толкова красиви и романтични... Тъй като преносвах се наложи предизвикване. Контракциите ми не бяха ефективни, а само ужасно болезнени. Тоновете на бебка също не бяха наред. След n часове и появили се множество фактори за секцио ме срязаха.
За болката след секциото- стори ми се тоооолкова незначителна  Whistling Даже не използвах всички обезболяващи, които ми даваха. Лекарката, която ме ши е направила "козметичен шев"- тоест беше само с един конец. Махнаха го на 8 ден. Сега белегът почти не се забелязва.

Честно да си кажа- предпочитам секциото. Със сигурност щях да имам по-добри спомени от раждането. Сега настръхвам само като видя бременна и като си представя какво я чака.

И все пак, независимо от лошите спомени, искам още едно детенце.

# 112
Без нищо да имам предвид, но наистина ми стана интересно, защо ти е нужно да се натоварваш с разни подобни притеснения, след като едно първо раждане е минало повече от по вода при теб?
Разбира се, ти си знаеш..
Просто разсъждавам ... аз дори не съм сигурна дали ще имам второ дете изобщо ...

# 113
Запис и от мен. Попаднах на темата, защото и мен ме вълнува подобен проблем относно избора на начин за второто раждане....Имам още време, но е време и сериозно да се замисля и поровя за инфо...така попаднах и тук и ще следя с интерес.
  Историята е следната - принципно съм за естествените неща, но не до фанатизъм...Първата бременост мина много гладко, бях се настроила, че всичко ще е ок и ще родя съвсем нормално. обаче след като преносвах ми казаха на 5 ден след термин в болницата с чантичката. Реално преносих 10 дни само по документи,защото когато се роди бебето нямаше признаци на преносване и водите си бяха съвсем бистри. Беше предизвикано с много системи и доста дълго раждане... Бях казала на лекарите, че искам да е нормално,но все пак те са лекари и ако преценят да ме режат... Когато ме качиха на магарето, реално нямах кой знае какво разкритие, а и контракции. Подканяха ме да напъвам, а аз усещах че ще изгубя съзнание, ако напъна още малко...В един момент при мерене на тоновете, нещо се засуетиха, някой отиде да извика анестезиолога и ...след час видях бебето измито и повито... Оказа, че пъпна връв около врата...Извадиха го с форцепс. Слава богу без деформации на главичката. Аз бях с множество шевове, дори не ми казаха колко. Много тежко се възстанових, трудно сядах...Мислих, че няма да се престраша да раждам никога повече Simple Smile. Накрая като питах , а защо не ме рязахте казаха,ч е било прекалено долу бебето вече и щяли много да го стресират. На майка ми пък и обяснили, че аз съм си виновна за ситуацията, защото съм държала да е нормално  newsm78. Както и да е...минало. Сега сме добре. В последствие получих пролапс... Confused Дали от тежкото раждане, дали от голямото бебе, дали фамилна обремененост, а може би всичко заедно...Мислих след някоя друга година да си направя повдигане, но...забременях Simple Smile Сега пред мен стои въпросът  - пак нормално или секцио. аз искам да е нормално, нали уж второто е по-лесно, така и така съм изсипана и ще се оперирам...лекарите поне за сега не мислят, че им основателна причина за секцио...пък и си е операция...Майка ми от друга страна ме накара да се замисля да не се съсипя съвсем, а и това повдигане не винаги е много успешно след това...

# 114
  • София
Запис и от мен. Попаднах на темата, защото и мен ме вълнува подобен проблем относно избора на начин за второто раждане....Имам още време, но е време и сериозно да се замисля и поровя за инфо...така попаднах и тук и ще следя с интерес.
  Историята е следната - принципно съм за естествените неща, но не до фанатизъм...Първата бременост мина много гладко, бях се настроила, че всичко ще е ок и ще родя съвсем нормално. обаче след като преносвах ми казаха на 5 ден след термин в болницата с чантичката. Реално преносих 10 дни само по документи,защото когато се роди бебето нямаше признаци на преносване и водите си бяха съвсем бистри. Беше предизвикано с много системи и доста дълго раждане... Бях казала на лекарите, че искам да е нормално,но все пак те са лекари и ако преценят да ме режат... Когато ме качиха на магарето, реално нямах кой знае какво разкритие, а и контракции. Подканяха ме да напъвам, а аз усещах че ще изгубя съзнание, ако напъна още малко...В един момент при мерене на тоновете, нещо се засуетиха, някой отиде да извика анестезиолога и ...след час видях бебето измито и повито... Оказа, че пъпна връв около врата...Извадиха го с форцепс. Слава богу без деформации на главичката. Аз бях с множество шевове, дори не ми казаха колко. Много тежко се възстанових, трудно сядах...Мислих, че няма да се престраша да раждам никога повече Simple Smile. Накрая като питах , а защо не ме рязахте казаха,ч е било прекалено долу бебето вече и щяли много да го стресират. На майка ми пък и обяснили, че аз съм си виновна за ситуацията, защото съм държала да е нормално  newsm78. Както и да е...минало. Сега сме добре. В последствие получих пролапс... Confused Дали от тежкото раждане, дали от голямото бебе, дали фамилна обремененост, а може би всичко заедно...Мислих след някоя друга година да си направя повдигане, но...забременях Simple Smile Сега пред мен стои въпросът  - пак нормално или секцио. аз искам да е нормално, нали уж второто е по-лесно, така и така съм изсипана и ще се оперирам...лекарите поне за сега не мислят, че им основателна причина за секцио...пък и си е операция...Майка ми от друга страна ме накара да се замисля да не се съсипя съвсем, а и това повдигане не винаги е много успешно след това...

На майка ми /с пролапс/ второто раждане в било много по-тежко от първото, макар че бебето е било 3.200. Въобще не бих рискувала, от много естествено виждам, че достатъчно сте пострадала.

# 115
  • Пловдив
Признавам си, че не прочетох цялата тема... Blush
Според мен една от основните причини мамите да искат секцио по желание е това, че в държавните болници все още не се дават никакви обезболяващи.../за София не знам, но в Пловдив и вероятно в по-малките градове е така/.
В нормалните държави изобщо не те оставят без упойка.
Аз имам две нормални раждания, първото в държавна болница, второто в частна. Ами искам да ви кажа, че поне през 2006 г. лекарите сякаш искаха да се ражда нормално на всяка цена.... оставиха ме без води повече от 15 часа, измъчих се да раждам "на сухо", изляха ми две системи окситоцин, накрая не знаех къде се намирам от болка и бях повече от сигурна, че там ще си умра...
Второто си го родих в частна болница, сложиха ми обезболяващи и всичко мина бързо лесно и почти приятно  Mr. Green
И само за сравнение: първото ми дете беше само скромните 2400 гр., а второто 3900 гр.

# 116
  • София
Ket_G, в какъв смисъл не дават обезполяващи в държавните болници??? Не съм чувала в някоя болница да е отказана упойка на родилка, освен ако има обективна невъзможност (например напреднала родова дейност) за такава. Айде да не се измества спора държавните колко са гадни, а пък частните колко прекрасни.

timide , трудна дилема имаш. Може би аз бих послушала лекарите. Искам само да уточня, че не всички бебета с увита пъпна връв ги вадят с форцепс, синът ми бе 4100 гр., с увита пъпна връв, едвам излезе, но форцепс не е ползван, не е бил с деформирана глава, но беше много син в лицето Успешно и бързи раждане, независимо как точно.

# 117
  • Варна
В окръжна болница във Варна до колкото знам все още няма опция епидурална упойка. В АГ-то също доскоро нямаше Rolling Eyes Което не ги прави гадни болници де.

# 118
  • София
В окръжна болница във Варна до колкото знам все още няма опция епидурална упойка. В АГ-то също доскоро нямаше Rolling Eyes Което не ги прави гадни болници де.

Хм, искрено съм изненадана, наистина.

# 119
  • Варна
И аз така, на всичко отгоре живот и здраве се точа за нормално раждане в Окръжна Rolling Eyes Но каквото-такова, ще се справя надявам се.

Общи условия

Активация на акаунт