Отговори
# 165
  • София
jeny, ти имаш цитонамазка в пакета за женската консултация, нали? Доколко е опасен - нямам инфо, защото лично аз не съм имала проблем от такова естество.  
Цитонамазката е нещо съвсееем различно от HPV тест, въпреки че материал за изследване се взима по един и същ начин Stop
Но да не изместваме темата...
Мисля че е редно да се направи HPV тест преди естествено раждане...

# 166
Току-що по друг повод ми попадна този клип. Направи ми впечатление, че във Великобритания, където не се практикува секцио по желание на майката, всяко 1 от 3 раждания е такова, а повечето са по спешност.

# 167
Добре, аз имам въпрос - защо ви притеснява жената да има право на избор? Като оставим на страна до колко е информирана. Ето за пример - лекарка, с медицинско образование, гинекологично, решава да ражда секцио, без показания за това, просто се притеснява от болката и отива в частна клиника. И? Ще се радвам на конкретни отговори.  Simple Smile
Относно жените, които искат да се направят на мъченици и на героини заради начина, по който са родили, не твърдя, че са всички, но твърдя, че е често срещано. Веднага ви давам пример - навсякъде се чува : "гордея се, че съм имала болки", "без болка не се става майка", "тези, които не са родили естествено, просто все едно не са родили детето си", "предпочитам сама да си го родя, а не да ми го родят" - такива изказвания - бол! Дори ги има в темата, все пак. Това си е чисто и просто защитен механизъм, компенсиране. За тези, които питат - в психологическата литература суууууупер подробно са описани защитните механизми. Макар че Ирпуц много умно го е написала - форумът си е направо представителна извадка и всеки може да се убеди.
П.П. ЧПВ се предава на бебето чрез естествено раждане. За тези, които разчитат на цитонамазката - грешат. Както са писали и други - не си ли си направила специално изследване за ЧПВ не можеш да знаеш дали имаш такъв проблем или не. Изследването не е евтино, а и изследват само част от разновидностите на вируса. Кофти проблем е това,за съжаление.  Sad

# 168
Аз не твърдя кое колко значение има, давам просто информация.  Факт е, че санитарната граница на цезаровите се движи около 16-20%, а в БГ е доста повече.

http://www.nationmaster.com/graph/hea_bir_by_cae_sec-health-birt … caesarean-section

И да, нормално е цезаровите сечения да растат с нарастване на средната детеродна възраст, разбира се. Но при нас не е само това.

Всеки да прави каквото си иска, разбира се. Наясно съм, че като искаш да убедиш сам себе си в нещо от 100 кладенеца ще донесеш вода  Wink.

Но искрено ще се радвам поне да не се манипулират още нераждалите девойки Peace. За какъвто и да е вид раждане.  

Мonikamaria, какво точно се компенсира, че не разбрах? А изказвания като цитиране, слава богу, от мои връстници не съм чувала.

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 16:41 от тинки

# 169
Кой каквото си има за компенсиране - това.  Mr. Green
Хората на връстници и не-връстници ли ги делим? И по брой години или по "тежест" на преживяното.  Wink Защото богат опит трябва да имаш, за да можеш за всички твои връстници да говориш.  Peace

# 170
Очевидно не говоря за всички, а за тези които съм чувала и се навъртат около мен.
Това, което искам да кажа е, че в наше време раждането не се свързва само с някаква нечовешка мъка, без която не можеш да си извървиш достойно пътя.
Няма какво да навлизам в подробности, който каквото го интересува ще си го разбере.

На мен ми се струва, че Мonikamaria се опитва нещо да компенсира ама айде  Grinning.

Аз съм си доволна и от двете (и по вид) раждания  Mr. Green.

# 171
Стана ми интересно че някой майки предпочитали сами да си го родят, а не да им го родят - ами с хапчета, системи и цялата медицина, включена в процеса на раждането, малко ми убягва момента със самостоятелното раждане, при мен голяма част от нещата свършиха лекаря и акушерката, моята роля се изчерпваше с това да търпя болките и това, което те двамата правеха.

# 172
  • Пловдив
Веднага ви давам пример - навсякъде се чува : "гордея се, че съм имала болки", "без болка не се става майка", "тези, които не са родили естествено, просто все едно не са родили детето си", "предпочитам сама да си го родя, а не да ми го родят"
Никога не съм чула подобно изказване лично, но знам, че има и такива "мами-героини".
За мен всяка родила жена /секцио или не/ си е героиня, защото на такова нещо никой мъж не може да се подложи и да оцелее  hahaha
Сега сериозно... аз познавам точно три мами, освен мен, родили нормално. Затова не вярвам на статистиката.. според мен повече от 60-70 % раждат секцио... не коментирам причината, защото не съм наясно
По-скоро съм склонна да си мисля, че се ражда масово секцио поради презастраховане от страна на лекарите.
Никога и през ум не ми е минало да се правя на велика, че съм родила две деца нормално, едното от които 4 кг...

# 173
  • София
Лошото е че в България естественото раждане все още се свързва с болки! Имам приятелка която роди 2 деца в Америка (естествено) и по нейни думи нищо не е усетила от ражданията. Става въпрос за обезболяване, разбира се. Така че ми се струва безумно да се счита за някакво геройство, ако си се мъчил повече...

# 174
За  "  глупостите  на  своя  глава "  ти  отговарям  чак  сега  заради времевата   разлика....Въпросните   глупости  се   отнасят   и  за  двете  страни.  Не  мисля,  че  е  нормално  да  отидеш  и  да  си  поискаш   секцио,   защото  така   си  решил  -  без  никакви  медицински  показатели,  както  и  не  мисля,  че  е  нормално  да  обиколиш   половин  България,  за  да  намериш   някой  доктор  който  ще  те  изроди  нормално  след   секцио. /  попаднах  на  подобна   статия,  поддържаща   естественото  раждане/
Болките  са  си едни   и  същи,  независимо  къде  раждаш.  Дали  в  БГ  или  в  Щатите    бебето  минава   по  един  и  същи  път.  В  България   опасно  явление  е  отношението  на   персонала  към   една   родилка.  Такива  историйки  се разказват,  че  понякога  може  да  ти  се отще  да  раждаш...Дори  и  във   форума  неведнъж  съм  попадала  на  разкази  от мами,  които   от  раждането  си  са  запомнили  само  обидите  и  скачането  по  корема.  Не  мога  да  си  кривя  душата  -  да  болеше,   но   мъжът ми  беше   до  мен,   едната  акушерка  не  ми  се отделяше   от  главата.   

# 175
Относно жените, които искат да се направят на мъченици и на героини заради начина, по който са родили, не твърдя, че са всички, но твърдя, че е често срещано. Веднага ви давам пример - навсякъде се чува : "гордея се, че съм имала болки", "без болка не се става майка", "тези, които не са родили естествено, просто все едно не са родили детето си", "предпочитам сама да си го родя, а не да ми го родят" - такива изказвания - бол! Дори ги има в темата, все пак.
Аааааа не, моля, моля, никакви героини не са-  Naughty Моето бебе е ин витро, претендирам да съм по- голяма героиня/ мъченица от тях. Crazy Crazy Ин витрото боли хем физически, хем в душата, защото не си сигурен в резултата. Айде мойто стана от първия път, ама има момичета става от 4-5-6ти път.
То ако така се разсъждава, все има "по и по и по измъчени така да се каже" ..............и какво накрая резултатът един и същ. Твърдо съм за правото на избор. Не начина на раждане те прови добра майка, а това как ще си гледаш детето. Те и ромките раждат нормално, даже съм чувала, че лекарите ги мъчат допълнително, белким ги откажат да раждат повече, и после си зарязват децата- това по- добри майки ли ги прави #Crazy  Това вместо "запис"   bouquet

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 19:10 от Delight31

# 176
Не  мисля,  че  е  нормално  да  отидеш  и  да  си  поискаш   секцио,   защото  така   си  решил  -  без  никакви  медицински  показатели,  както  и  не  мисля,  че  е  нормално  да  обиколиш   половин  България,  за  да  намериш   някой  доктор  който  ще  те  изроди  нормално  след   секцио. /  попаднах  на  подобна   статия,  поддържаща   естественото  раждане/

Аз пък не намирам за нормално да се подложиш на адски мъки само заради идеята, описана по-горе от Моникамария. А за обикалянето на половин България - внимават лекарите, след случаите на починали родилки напълно разбирам нежеланието им да поемат и най-малкия риск.

Моникамария е деликатна, аз няма да съм, ще го кажа брутално: Когато си се измъчил, ти се иска да намериш нещо положително в цялата тая работа, да не излезе, че си се минал напразно. Спестете ахканията по повод употребената дума 'минал'. Колкото и да ми повтарят колко е несравнимо вагиналното раждане, аз съм убедена за себе си, че моментът, в който дъщеря ми изплака нямаше да е по-уникален или велик ако не я бях родила оперативно.

О, Delight31, ти даже не си си го направила сама? И секцио ще раждаш... Много зле, никаква героиня не си.  Hug Hug Hug
Скрит текст:
Шегувам се, нали знаеш. Шапка ти свалям отвсякъде.

# 177
ИрПуц   Hug Hug
Добре де, не съм героиня, ама поне светица.........нали заченах непорочно.  Laughing Laughing Сори за офф-а.

# 178
Аз пък, да ви кажа честно, никак не ги харесвам тия драматизации.
Ако си родил супер - както аз неведнъж твърдя и все така ще си твърдя, понеже е истина, и да беше страхотно - неминуемо лъжеш (не може да е хубаво, може да е само адски мъки и агония  ooooh! ) и се правиш на нещо, дето не си. Не се... гордея, просто се радвам за изживяното. Ама не, не могло, според някои...
А да, и като го казваш, значи се изтъкваш и искаш да намекнеш нещо на някой... ужас просто  Crazy

Тия камъни в чуждата градина са излишни. Никой не е на мястото на другия, за да знае.
И в същност забелязвам, че не нормалнородилите се подиграват на другите, а е тъкмо обратното, и тук пролича.

Защо?  Tired

Но добре, щом вие казвате... мъка е, ужасна.... това е глупаво.

# 179
  • София

Моникамария е деликатна, аз няма да съм, ще го кажа брутално: Когато си се измъчил, ти се иска да намериш нещо положително в цялата тая работа, да не излезе, че си се минал напразно. Спестете ахканията по повод употребената дума 'минал'. Колкото и да ми повтарят колко е несравнимо вагиналното раждане, аз съм убедена за себе си, че моментът, в който дъщеря ми изплака нямаше да е по-уникален или велик ако не я бях родила оперативно.

Какво му е несравнимото, умрях от болка, признавам си откровено, че се прецаках, щото имах положителна нагласа, висок праг на болка и бях надъхана в полза на нормалното. Имам познати, на които упойка им беше отказана- анестезиологът бил не знам къде си, разкритието вече било голямо и бля бля...ми къде са блеели като е било малко.

Общи условия

Активация на акаунт