Помогнете - искам да кърмя

• 3 627
  • 40
  •   1
Отговори
  • София
 Здравейте. Скоро ще си имам бебе  и много искам да го кърмя. Това ще ми е второ дете, а с първото спомена от кърменето е ужасен. Накратко - бебе си сучеше от гърдите ми, държах го по 15 мин на гърда, от гърдите ми течеше мляко /буквално/, бебето акаше всеки дени т.н. Като отидохме на преглед 15 дена след като ни изписаха лекарката само като го видя и вика той е недохранен. Изпаднах в потрес. Прибрах се и почнахме да даваме АМ + аз да се цедя и това което изцеждах. В следствие на това че не съм разбрала, че кърмата ми не стига бебето ми страшно много отслабна /още в родилния дом/ и кара дълга жълтеница.  Освен това като започнах да се цедя ми направи впечатление, че кърмата ми е доста рядка и беше много малко. Виждала съм толкова гъста кърма чак с каимак, а моята беше като леко оцветена вода.
Сега пак ще имам бебе и искам да го кърмя възможно най-много, но имам много големи притеснения.
 Моля дайте съвети. Кака да разбера дали ще изсуква достатъчно, дали кърмата ми е хранителна?

# 1
Gfrty,
няма рядка или нехранителна кърма, различната кърма отговаря на моментните нужди на конкретното бебе в точно този един момент. (Нейният състав и консистенция се променят в рамките на кърменето, в рамките на денонощието и според възрастта на бебето, но във всички тези периоди тя остава оптималната храна за него).
При първото раждане най-вероятно си имала достатъчно мляко, но - тук можем само да гадаем - си хранила бебето твърде рядко, твърде кратко или пък то е било поспаливо от жълтеницата и не е сучело ефективно, а може би и комбинация от тези три неща. Недостатъчното сукане на свой ред, освен до ненаддаване на бебето, води до бързо намаляване на количеството произвеждана от гърдите кърма.

Какво можеш да промениш този път?
И така: знаем, че си здрава, права жена, която произвежда достатъчно мляко за бебетата си Simple Smile
Най-доброто, което можеш да направиш сега, е да се подготвиш с малко четене.
Ето, аз ще сложа началото, а останалата информация можеш да получиш от библиотеката на този форум, сайтовете на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" или "Ла Лече лига", а също и книгата "Азбука на кърменето" (има я в книжарниците, не те съветвам да ползваш главите за кърмене в повечето масови книги за отглеждане на бебета).
Добре е да опиташ да сложиш бебето на гърда колкото се може по-скоро след раждането, идеалният вариант е то да не получава въобще АМ от биберон. Оттам нататък оптималното е да бъде неразделно при теб в болницата (това зависи от болничното заведение, в което ще раждаш, но в повечето е факт) и да го храниш толкова често и толкова дълго, колкото поиска. Но! Тъй като някои бебета са поспаливи в началото и може да не се будят достатъчно често, ако вашият случай е такъв, се налага ти да го будиш и кърмиш поне 8-10 пъти в денонощие, докато то "вземе нещата в свои ръце". Нощните хранения са особено важни, все едно какво ти казват в болницата. Ранното закърмяне ще ти помогне да избегнеш неприятното препълване на гърдите, което тормози много майки.
При цялото това упражнение, е хубаво да следиш бебето да суче ефективно (да преглъща, а не просто да седи на гърдата, гърдите да омекват и олекват след кърмене, да усещаш потичане в свободната гърда, докато бебето суче и т.н.) Някои ще ти препоръчат да кърмиш от 1 гърда на хранене: по-добрият вариант е да предлагаш и втората гърда, след като бебето е изсукало първата. Ако се е нахранило, то ще я откаже бързо.
Ако по някаква причина не можеш да бъдеш с бебето в първите дни след раждането - е добре да започнеш с изцеждането на ръка или с помпа, за да стимулираш лактацията. Най-късно 24 часа след раждането, пак поне 8 пъти в денонощие.
Минеш ли успешно през първите дни, "адаптационния период" между мама и бебе, най-вероятно всичко ще продължи по мед и масло.
Можеш винаги да се обадиш на консултант, ако имаш някакви въпроси - както от болницата, така и след това от дома.
Пожелавам ти успех и горе главата!

Eто и линк към една статия Подготовката за кърменето и първи дни с бебето, която, вярвам, ще ти бъде от полза.

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 17:13 от Параход

# 2
  • Mars Hotel
Параход е обяснила нещата много подробно.

Мога само да добавя, че трябва да си спокойна и уверена и да не робуваш на мерките твърде много. Кърми детето, когато то поиска, а не по часовник. И наистина - подготви се теоретично, за да знаеш какво да очакваш и да не изпадаш в паника при проблем. Успех!

# 3
И наистина - подготви се теоретично, за да знаеш какво да очакваш и да не изпадаш в паника при проблем.

Това е наистина много важно. След провала с първото си дете, поради крайната ми неграмотност по всякакви въпроси, свързани с кърменето, сега се подковах теоретично отвсякъде  Crazy Това наистина много ми помага, дано е така и занапред.  Simple Smile

П.С. Боже, доживях да пиша и аз в този подфорум  Blush

# 4
  • Mars Hotel
 Laughing
Блонди, честито!

# 5
Ей, Блонди, честита дъщеричка и честити първи стъпки в подфорума Grinning Пожелавам ти кърменето да ти хареса.

# 6
Освен това като започнах да се цедя ми направи впечатление, че кърмата ми е доста рядка и беше много малко. Виждала съм толкова гъста кърма чак с каимак, а моята беше като леко оцветена вода.
Сега пак ще имам бебе и искам да го кърмя възможно най-много, но имам много големи притеснения.
 Моля дайте съвети. Кака да разбера дали ще изсуква достатъчно, дали кърмата ми е хранителна?

Доста неща са ти написали момичетата, аз искам само да добавя едно изречение което една консултантка на мен ми каза - "Всяка майка произвежда млякото нужно на нейното бебе". Според сезон и според възрастта на бебето млякото е различно - има доста материал по въпроса, непременно прочети.
Моето бебе изкара повече от месец и половина жълтеница, но вода със захар или глюкоза така и  не опита Wink Мина му Simple Smile
При нас кърменето продължи година и половина, а можеше и още, ама това е друг въпрос ....

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 14:51 от Taни

# 7
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
gfrty, както е писала и Параход, с малко подковаване с правилната информация, малко упоритост и повечко търпение вероятно всичко ще тръгне както трябва! Успех и браво за решението ти да кърмиш и това, че търсиш информация по въпроса!   bouquet

Ехе, Блонди, честита дъщеричка  Hug и първи постове в този форум! Дълго и успешно кърмене!

# 8
здравейте
искам да кърмя  малката е на 5 дни но зърната ми са много раздразнени тече кръв от тях -при това положение да продължа ли да си я кърмя

# 9
  • София
Danita05, честито бебенце! Ох, много позната история ми разказваш, аз до скоро бях с разранени зърна и кърменето много болеше. Вземи си кремче Лансинох и се мажи с него след всяко кърмене. Не е нужно да се отмива, не е вредно за бебето. Моето изяде цяла тубичка  Wink Другото, което може да спаси кърменето е да си вземеш силиконови протектори за зърна. Аз с тяхна помощ продължих да кърмя, даже наскоро ги махнах. Искрено ти пожелавам да продължиш с кърменето, колкото се може по-дълго, защото няма по-добра храна за твоето бебенце, никое АМ не е в състояние да замести кърмата. Знам, че боли, знам, че е трудно, кърмила съм и съм виела от болка, вярвай ми, но си струва, особено след като видиш физиономията на нахраненото бебе  Hug Прегръщам те и ти пожелавам много успех и скоро всичко отрицателно да отшуми!  Hug  Hug  Hug

# 10
благодаря ти sugar baby няма да се откажа да я кърмя  Hug

# 11
  • София
Също така можеш да ускориш заздравяването, като след кърмене оставяш размазана кърма върху раничките така те по-бързо ще заздравеят, и не се поколебавай да питаш консултантите по кърмене, те дават наистина златни съвети даже честно казано имам по-глямо доверие на тях, отколкото на някои лекари. Ще се радвам, когато отново влезеш и се похвалиш, че всичко вече е наред!  Hug  Hug  Hug

# 12
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Данита, здравей и честито бебче! Би ли споделила малко повече подробности за вас, като това къде, как и колко точно са ти разранени зърната, как, колко и в каква поза се кърмите, колко често кърмиш, колко дълго, по колко време седи бебенцето на гърдата, даваш ли залъгалки, шише, вода и тн.? Би ли описала зърната си - колко са дълги, широки, по-скоро изпъкнали ли са, по-скоро равни или по-скоро вдлъбнати навътре? Забелязала ли си дали бебенцето може да си изплези езичето навън и дали няма сърцевидна форма ако го плези?
 Най-честата причина за болките и разраняването на зърната е неправилната позиция и засукване на бебето и начина нещата да се оправят е като се коригира позата и засукването.  Grinning  За да може бебенцето да засуче правилно зърното трябва да се намира някъде над горната му устна, така че за да засуче да трябва да си отвори широко устичката и леко да извие главичката си.
 За разранените зърна е важно да ги поддържаш чисти и сухи, като ги миеш с чиста вода преди и след кърмене, оставяш ги хубаво да изсъхнат, след което можеш да изстискаш малко мляко, което да оставиш да засъхне на зърното и да намажеш с ланолинов крем (най-добре да е такъв без отмиване).
 Ето ти една много подробна статия за разранените зърна и как да ги избегнем и да се справим … ато вече ги имаме. Хубавото в нея е това, че има много подробно описание на правилна поза за кърмене и как бебето да засуче. Надявам се да съм ти била поне малко полезна и ще очаквам да пишеш как вървят нещата при вас.  Peace

# 13
Здравейте момичета, и аз моля за помощ....
Кърмим се на поискване от изписването ни. В последно време броят на храненията ни намаля до пет-шест, просто детенце не иска повече. Едновременно с това намаля и продължителността на сукането му - най-много по 15 минутки общо от двете гърди (предлагам и двете на всяко кърмене). И така до снощи за последното хранене, когато усетих, че нямам почти никаква кърма. По простата причина, че след като се наяде се опитах с помпата да изцедя нещо и така на "празен ход" около 10 минути не изкарах и един грам! Малчо порева и като видя, че няма повече заспа, през нощта естествено го будих на три часа и успяхме да закрепим положението. Тази сутрин хапна около половин час, нещо което не е правил от месец поне.....Усещам обаче как няма да се справим. И как от няколко дни следобедните и вечерни хранения не са както бяха и количествата определено не му стигат. Изчетох доста по темата, пия лактогонни чайчета, полза обаче от тях не виждам, искам да се кърмим.....Стигнах до там че купих една кутия АМ преди малко за всеки случай, за да не остане бебчето ми гладно, че плачка доста снощи.....

# 14
Джоанна, бебето наддава ли? Нормално ли ака и пишка?
Ако отговорът на тия два въпроса е да, хич да не ти пука...

Тримесечните са странни птици за кърмене. Става им интересно, разсейват се, отказват гърдата, сучат кратко и вяло. Отделно, че на 3 месеца им набумкват едни многовалентни ваксини, които се отразяват на апетита понякога.
15 минути не е малко сукане за толкова голямо бебе - обаче, да не иска повече от 5-6 хранения ми се струва странно. Нощем суче ли? Обикновено в полусънено състояние най-добре сучат, особено на тази възраст. Освен това 1-2 нощни кърмения правят чудеса с лактацията, при повечето жени. Можеш да използваш и дневните дремки, за да предлагаш.

Цикълът ти да е дошъл случайно?

Две статии и за теб - 1 и 2, като втората касае директно ниско наддаване след 3-ия месец, а не просто майчински съмнения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт