Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма и дали кърмата ми е хранителна?
Как да се справя с раздразнените зърна и болезненото кърмене?
Как да се справя с намаляването на честотата и количеството на кърменето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма и дали кърмата ми е хранителна?
За да определите дали вашето бебе получава достатъчно кърма и дали тя е хранителна, важно е да се подготвите теоретично. Това включва четене на информация от форуми, уебсайтове като Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ или „Ла Лече лига“, както и книгата „Азбука на кърменето“. Оптимално е да поставите бебето на гърдата възможно най-скоро след раждането и да го храните толкова често и толкова дълго, колкото иска. Нощните хранения са особено важни. Важно е да наблюдавате бебето, докато суче ефективно, преглъща и усещате изтичане в другата гърда, докато бебето суче. При някои сънливи бебета в началото може да се наложи да ги будите и храните поне 8-10 пъти на ден, докато „вземат нещата в свои ръце“.
-
Как да се справя с раздразнените зърна и болезненото кърмене?
За да облекчите раздразнените зърна и болезненото кърмене, препоръчва се използването на крем за зърна Lansinoh след всяко хранене, който не е необходимо да се отмива и е безопасен за бебето. Освен това можете да използвате силиконови протектори за зърна, които могат да помогнат по време на кърмене. Важно е да продължите с кърменето, тъй като няма по-добра храна за вашето бебе и трябва да потърсите съвет от консултант по кърмене за допълнителна помощ.
-
Как да се справя с намаляването на честотата и количеството на кърменето?
Ако забележите намаляване на честотата и количеството на кърмата, важно е да се консултирате с консултант по кърмене. Освен това можете да използвате нощните хранения и дневните дремки, за да предлагате кърма по-често. След хранене оставете малко размазана кърма върху раздразнените зърна, което може да ускори заздравяването им. Също така следете месечното/седмичното наддаване и наблюдавайте бебето си, като му се доверявате.
-
Как да стимулирам зърната да се покажат и какво да правя, ако нямам зърна?
-
Как да накарам бебето да отвори широко устата си?

Затова за толкова малко бебе е хубаво да има поне 10-12 кърмения за 24ч., като поне 2 от тях да са нощни (тогава нивото на хормона отговорен за производството е най-много и съответно стимулацията най-голяма). Ако бебчо спи нощем, не е задължително да го будиш, можеш да го издебнеш когато е в леката фаза на съня (мърда си очочките под клепачите, мърда устнички и тн) и тогава да го накърмиш, много бебенца в такова състояние сучат най-добре.
Надявам се все пак да съм дала някои идеи, които да ти помогнат и ще очаквам да споделиш как вървят нещата при вас!
. Сестрите в частната болница не помогнаха много. Въпреки, че инстинктивно го исках постоянно, до третия ден ми го даваха за няколко минутки максимум 2 пъти дневно.
преди 10 дни имах не повече от 80 милилитра от двете гърди - до ден днешен се налага да редувам двете, сега обаче мога да изцедя 200 (опитах при едно от проспаните нощни хранения от любопитство
Влюбена съм в усмивката ма мъничето си, което току що се е наяло и вече асоцирам кърменето с влюбване, а не с тга и чувство за малоценност. Часовете, които отделях за цедене и стерилизиране сега са часове за гушкане
Понякога на човек му трябва толкова мъничко, и ако наистина не го открива като подкрепа в реалното си обкръжение, то поне остава надеждата за виртуалното - там където го намерих и аз.
Сигурна съм , че има и по-цивилизовани начини за прием на билките от моя - аз просто слагах по 1,5с.л от всички в литър вода и пиех 4 пъти на ден заедно с 11 х 610 г Фенугриик. Нека не служи за дословен пример, а само за идея. Според собствените ми наблюдения, комбинацията от хмел и таблетките сминдух (Fenugreek) бяха най-ефективни, но единствено и само в комбинация с променящата се нагласа и извоюваното лично спокойствие. Нещата са свързани и вървят ръка за ръка.
На тази възраст бебенцата вече започват да трупат впечатления, да имат своите претенци, да се разсейват повечко. Би могла да се замислиш кое нещо дразни бебчо като го следиш по-внимателно.