Помогнете - искам да кърмя

• 3 628
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • София
 Няма ли кой да даде съвет какво да правя  Praynig

# 31
  • Mars Hotel
gfrty, бебенцето е много малко и сигурно се уморява да суче, затова заспива. Ако спи, както ти казваш, между 10 и 30 минути, после не му давай другата гърда, а предложи пак същата, защото така има повече шанс да стигне до задното, по-хранителното мляко. Редувай гърдите на около 3 часа, но му давай да суче колкото иска, така ще стимулира производството на мляко.
Ако можеш, опитай да го кърмиш нощем поне веднъж - нощното кърмене също помага за увеличаване на лактацията. За бебе на една седмица ми се струва ужасно голяма пауза цяла нощ.

# 32
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
  gfrty, здравей и честито бебенце!   bouquet
 Виждам, че се притесняваш за кърменето ви. Като начало може ли да те попитам колко кг се роди бебчо, как - естествено, секцио, имало ли е някакви интервенции, които да са правили на теб или него в болницата, имате ли ти или той някакви анатомични особености - плоски или вддлъбнати зърна при теб, къса юздичка при него, разранени, зачервени и болящи зърна и др.?
 Освен това за да може да се получи правилен трансфер на млякото е нужно позата и засукването да са добри, съвсем накратко - тялото, рамото и главата на бебето трябва да са на една линия, за да засуче правилно зърното главичката на бебето трябва да се извие леко нагоре и за да захапе зърното да е някъде м/у нослето и горната устна (така за да засуче ще му се наложи да отвори широко устичка). Ето една статия за позата кръстосана люлка, която чудесно описва правилната поза за кърмене.
 Както вероятно вече ти е известно количеството мляко се регулира според търсенето - колкото повече се търси, толкова повече се предлага.  Grinning Затова за толкова малко бебе е хубаво да има поне 10-12 кърмения за 24ч., като поне 2 от тях да са нощни (тогава нивото на хормона отговорен за производството е най-много и съответно стимулацията най-голяма). Ако бебчо спи нощем, не е задължително да го будиш, можеш да го издебнеш когато е в леката фаза на съня (мърда си очочките под клепачите, мърда устнички и тн) и тогава да го накърмиш, много бебенца в такова състояние сучат най-добре.
 Хубаво е и както е писала Светлица при кърмене с придремване да сменяш гърдата на 2-3 часа за да може бебчо да получи и от по-мазното бебе, за да увеличиш приема на мляко можеш да използваш компресия на гърдата (притискане в основата на гърдата, което изстласква млякото от по-задните дялове на гърдата).
 Ако ти се налага да даваш добавка (независимо дали изцедена по-рано кърма или АМ) е хубаво да го правиш по алтернативен начин - със сонда, капкомер, лъжичка, спринцовка или дозатор от температуро свалящ препарат. Ако това не е вариант за теб, можеш да даваш млякото с шише по начин запазващ уменията за сукане.

Извинявай за забавянето и не толкова подробният отговор, но тези дни при мен е пълна лудница и не ми остава почти никакво време.  Crazy Надявам се все пак да съм дала някои идеи, които да ти помогнат и ще очаквам да споделиш как вървят нещата при вас!  Hug

# 33
Здравейте,

Първо бих искала да благодаря на всички мами, чийто споделен опит, мнения и коментари споделяха нощите ми през последния месец и ми помогнаха да намеря правилният начин и нагласа да кърмя сина си.

Историята ми сигурно наподобява тази на хиляди други мами, затова искам да я споделя с вас - защото именно вашите истории ми помогнаха да намеря светлинка в тунела.

Малчо се роди на 10.07 с непланирано секцио. От гърдите ми капваше коластра още от седмия месец. Толкова много се стараех да се подготвя с всичко необходимо, че забравих, че преди дрешки, играчки, количка и легълце, мъничкото човече ще има нужда от храна. Бях твърдо решена да кърмя, но моментът ме свари неподготвена.. Cry. Сестрите в частната болница не помогнаха много. Въпреки, че инстинктивно го исках постоянно, до третия ден ми го даваха за няколко минутки максимум 2 пъти дневно.

Започнахме опити да се храним на 3ия ден. Малкият се роди близо 4 килограма и беше доста лаком. Когато ми го дадоха беше почти отбит. Захапваше гърна, но плачеше, защото от нея не течеше много. Същата нощ, плакахме и двамата докато се опитвах да изцедя няколко капчици с ръчна помпа (от онези наподобяващи помпа за колело), защото той не искаше да суче докато мляко потече, а аз не исках да му давам АМ, което ми носеха сестрите.

Прибрахме се вкъщи. Започнах да давам само кърма - когато той отказваше да се бори, се цедях с помпа и дохранвах с изцеденото. И то не стигаше и давах вода - така ме посъветваха в родилното отделение. Всичко беше поносимо през първите 2-3 седмици. Докато на третата не осъзнах, че гладът на Малчо расте, а кърмата ми не става повече. Вече изпитвах константно чувство за вина, следродилната депресия тресеше яко и в комбинация с умората и ужасната жега нещата ставаха все по-зле. Давахме по 300 понякога 400 милилитра вода на ден + 550 до 600 млл кърма. Педиатърката  ме съветваше да давам вода, заради топлото време, но винаги ми казваше, че щом детето иска вода кърмата не достига.

Всички ми повтаряха да купя Адаптирано Мляко и да го дохранвам, "било по-сигурно" от това да държа детенцето гладно и да се надявам да ми тръгне кърма. Постоянно срещах жени които ми разказваха, че са раждали секцио и не са имали кърма, и такива които са имали изобилие от кърма с естествено раждане. Фокусът върху проблема стеснява мирогледа. Чувствах се все по-непълноценна майка. А кърменето в съзнанието ми ставаше все по-трудно, и се асоциираше с детски плач и неспособност от моя страна.

Опитвах всичко, което чуех, лук, кисело мляко, пълнозърнести храни, чаят на Хип, който действа точно седмица и последва привикване. Стигнах до там, че само цедях, през 2,5 часа, хранех на 3 часа със шише и прекарвах по 5 часа на ден в цедене, миене, стерилизиране, докато някой друг хранеше с шише Малчо, спях около 2-3 часа на нощ. Така към гореизброените тегоби се добави и усещането, че не съм достатъчно време до него. Забравих да отбележа, че съм вегетарианка и познайте какво обвиняваха малкото хора, на които си позволявах да споделя това, което изпитвах и което ми се случваше. Добре че Малкят наддаде килограм за 40 дни - иначе сигурно щях да бъда линчувана заради принципите си. И все пак - детето наддаваше, но плачеше след всяко хранене и пиеше МНОГО вода.

След като започнах да заспивам по 4-5 пъти докато го храня със шише през нощта и да ми прилошава от ниско кръвно, реших, че е време да опитам всичко останало. Детенцето ми все още плачеше след като кърмата в гърдите ми спре и давах вода в промишлени количества, биберони също.
   Докато търсех информация за медикаменти попаднах  на няколко статии за релактация тук. след което започнах да чета форума - библиотека, постове, статии - всичко, което ми попадаше.
  След още няколко безсънни нощи прекарани в сайта събрах последни сили за голяма битка.

Започнах с билковата аптека - купих ВСИЧКИ билки за които намерих информация, че помагат за увеличаването на синтеза на пролактин. Резена, копър, лактогонен чай -микс - български, коприва, малинови листа, хмел, анасон . Поръчах Fenugreek. 
Спрях да давам биберон, остана опция само за "спешни случай". Спрях да давам чайче от копър и анасон, с което замествах подсладената вода, защото Малчо отказваше неподсладена.
 Заредих се с търпение за многото плач и с надежда.

10 дни по-късно - детенцето ми се храни само от гърда. Благодарение на комбинцията от билки кърмата ми се увеличи дотолкова, че Малчо не само заспива щастлив и не плаче. За възрастните обичащи цифри  Wink преди 10 дни имах не повече от 80 милилитра от двете гърди - до ден днешен се налага да редувам двете, сега обаче мога да изцедя 200 (опитах при едно от проспаните нощни хранения от любопитство  Embarassed ).
   Сега почти не използваме биберон, пийваме по 30-40 млл чайче на ден когато хълцаме и мъничето ми суче...
  Намалих приема на билки, въпреки, че страхът от намаляването на кърмата все още е тук, не се и доизцеждах -докато не усетих, че гърдите ми са препълнени и в тях остава млекце след като Малчо се е нахранил - чувство, за което само си мечтаех.

Кърменето вече не е мъка, а удоволствие Simple Smile Влюбена съм в усмивката ма мъничето си, което току що се е наяло и вече асоцирам кърменето с влюбване, а не с тга и чувство за малоценност. Часовете, които отделях за цедене и стерилизиране сега са часове за гушкане Simple Smile

Благодарим Ви  Hug На всяка мама поотделно : Hug Аз сбъднах мечтата си  Heart Eyes Понякога на човек му трябва толкова мъничко, и ако наистина не го открива като подкрепа в реалното си обкръжение, то поне остава надеждата за виртуалното - там където го намерих и аз.

П.С.  NaughtyСигурна съм , че има и по-цивилизовани начини за прием на билките от моя - аз просто слагах по 1,5с.л от всички в литър вода и пиех 4 пъти на ден заедно с 11 х 610 г Фенугриик. Нека не служи за дословен пример, а само за идея. Според собствените ми наблюдения, комбинацията от хмел и таблетките сминдух (Fenugreek) бяха най-ефективни, но единствено и само в комбинация с променящата се нагласа и извоюваното лично спокойствие. Нещата са свързани и вървят ръка за ръка.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 02:17 от Шанти

# 34
Здравейте мами, преди четири години родих по-големия си син и благодарение на вашите съвети и с Божията помощ го кърмих 9 месеца.  Минахме през редица трудности, но вярвах, че този път е най-добрия за детето ти и се справихме, но това ми костваше много усилия, нерви и безсънни нощи. Преди 40 дни се роди едно малко човече Ради и въпреки подготовката, настройката ми и желанието ми за кърмене пак се появи проблем.
Родихме се 3800, изписаха ни 3540, след 1 месец бяхме 5140. Това много ме радваше и се поуспокоих. Последната една седммица сме наддали около 180 гр., имаме по 3 обилно накани памперси и по 6 обилно мокри. НО последните дни вечер бебчо е много нервен, заспива за малко и пак се буди. Вечерните кърмения са кошмар, през 30 минути, засуква, бута, рита, плаче. Странното е, че след тях заспива за 3-4 часа което ме кара да мисля, че не е от глад. Но след вчерашния подобен маратон размразих кърма и бебо изпи 80 мл. Въпреки това не заспа, напротив. Следващото кърмене беше след 5 часа т.е. реално за това време аз щях да го кърмя два пъти и той пак да си набави това количество.
Уж кърмя през 2 часа, нощем през 3 часа, какъв е проблема? Имаме и силни колики от които само пъшка и ръмжи, буди се и е много неспокоен. Досега го отдавах на това, но вече не знам.
Този линк е уникален, но не ни ли е малко рано за лактационни кризи. Макар, че към 6 седмица мисля, че имаше http://namama.bg/article-imam-li-dostatuchno-kurma-mezhdu-purviy … hestiya-mesec/121

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 09:48 от mariaemanouilova

# 35
 Мария, здравей и честита втора радост!  Hug
 Виждам, че се притесняваш от вечерното неспокойство на бебчо и честото, неспокойно и дълго сучене вечер. Мога да те успокоя, че в повечето случаи, ако предлагаш гърдите достатъчно често (поне 8-10 пъти за 24 часа) имате достатъчно напишкани и наакани памперси за 24 часа и иначе бебчо си изглежда наред това поведение е нормално и много често срещано.   Peace На тази възраст бебенцата вече започват да трупат впечатления, да имат своите претенци, да се разсейват повечко. Би могла да се замислиш кое нещо дразни бебчо като го следиш по-внимателно.
Възможно е вечер да се дразни на по-слабата струя мляко (често вечер млякото е по-малко и е възможно да слиза по-бавно) и това съчетано с нормалното вечерно неразположение да го кара да суче мн често, да се дърпа и/или опъва на гърдата. При такава ситуация би могла да пробваш да изцедиш малко докато тръгне млякото и тогава да му дадеш да суче, както и да редуваш гърдите когато усетиш, че предложената вече не пуска (бебчо не суче ефективно), също така можеш да приложиш и компресия на гърдата.
 Възможно е и точно обратното - бебчо да се възмущава на по-силната струя защото иска да се приспива например, а тя да го дави. В такъв случай можеш да го дръпнеш за малко от гърдата докато силната струя изтече както и да го кърмиш в легнала или по-изправена поза.
 Друга възможност е и бебчо просто да е по-кисел вечер и съчетано с нормалните вечерни неразположения и многото нови впечатления от деня да има нужда просто да си го изкара някъде, а какво по-добро място за това от мама. В такъв случай просто ще трябва да изчакаш този период да отмине като се заредиш с много търпение и разбиране към нуждите на бебчо.
 Относно скок в растежа - съвсем нормално е на тази възраст да има такъв, но доста често когато майките хранят на поискване и достатъчно често тези кризи не се усещат тъй като млякото си се регулира неусетно.  Ако сте в такъв скок бебчо ще иска да суче по-често от обикновено (на час, час и половина например) и ще иска много гушкане. Ако сте в такъв период това което можеш да направиш е да даваш гърда по-често (винаги когато бебчо поиска), да се въоръжиш с търпение и да изчакаш няколко дни докато количеството мляко се регулира според нуждите на бебето.

Надявам се скоро мъничкото човече да се успокои и всичките ви неразположения да изчезнат! Ще се радвам да споделиш как вървят нещата при вас и дали сте открили проблема.  Hug

# 36
благодаря, за подкрепата за съветите, за разбиране и най-вече за куража. Днес се кърмим на 1час и половина и засега всичко върви много добре, като изключим домакинската работа. Но слава Богу таткото ме подкрепя с кърменето и не очаква от мен невъзможното. Ще пиша пак след няколко дни.

# 37
Здравей не съм,
Както обещах да пиша след няколко дена ето и резултатите от куража, който ми даде. Вечерното нервничене се оказа от колики. Стигнахме до извода след като още първия ден след като го храних през деня на 1.5 часа-2 часа-3 часа /различно според събуждането и настроението/ вечерта направи една пауза от 5 часа и една от 3 часа. Следващият ден нощните паузи бяха две по 4 часа, а  през деня подобен режим. Последваха почивните дни, в които по стечение на обстоятелствата бяхме почти изцяло навън или когато бяхме вкъщи бебчо спеше. За моя огромна изненада той започна да показва признаци на глад и да се буди на 2.5 часа - 3 часа и да прави подобни на предишните нощни паузи. Продължава докато спинка да е неспокоен, да пъжка, напъва се, свива се, но след внимателни наблюдения установих, че това се случва около 1 час след хранене, когато червата започнат да преработват кърмата, започва се къркорене, газове и т.н.
Статистиката ми показва, че за 10 дена е наддал 400 гр., което е повече от добре, а памперсите /напишкани без тегло на памперсите/ е около 500 гр., което говори, че има отличен прием на кърма /не давам никакви чайове, вода и т.н./.
Притесняваме, че два от дните се изходи по веднъж на ден /обилно до тила  Laughing с норлен цвят горчица и рядка консистенция/, а за последните 2 дни още няма изхождане. Знам за статията на хеdra за изхожданията след 6-та седмица, а при нас е 7-ма и че разредяват и е нормално да са по един път на 2-5 дена. Но дали не е сигнал за друго? Как мислиш?

# 38
 Мария, здравей!  Hug
Радвам се, че при вас нещата вървят добре и наддаването е чудесно!
Както и сама си прочела, често се случва след 6тата седмица някои кърмачета да започнат да се изхождат по-рядко, на 2-5 дни. Стига бебчо да се чувства добре, да няма дискомфорт в коремчето, да се храни достатъчно често, има достатъчно напишкани пелени за 24часа, а когато се изходи изпражненията да са обилни и с нормална консистенция и мирис вероятно всичко е наред.  Peace За да му помогнеш да се изаква по-често би могла да включиш в менюто си по-разхлабващи храни, като например овесени ядки, които освен това за мн майки имат и лактогонен ефект. Други подходящи храни са плодовете и зеленчуците, особено сливи, круши, спанак и тн. Освен с хапването можеш да му правиш и масаж на коремчето - на намазнено коремче с дланта или горната част на пръстите (както ти е по-удобно) правиш масаж около пъпчето по посока на часовниковата стрелка (този масаж е подходящ и при колики) с умерен натиск, също така можеш да свиваш краченцата към коремчето като ги хванеш преди коленцата и ги присвиеш към коремчето, друга подходяща гимнастика е тъй нареченото каране на колело - движиш крачетата на бебето все едно кара колело - последователно сгъваш ту едното ту другото краче. Можеш също така когато бебчо се напъва да го съблечеш и да го сложиш в поза за изхождане над легенче (със свити крачета към коремчето).
 Ако се притесняваш за количествата мляко които бебчо поема, винаги можеш да добавиш още 1-2 кърмения към досегашниите.  Peace

Надявам се всичко при вас да продължава да се развива нормално и да се радвате на едно прекрасно кърмене!  Hug
 Не се притеснявай да питаш и споделяш за всичко, което те вълнува около кърменето!  Hug

# 39
Здравей Не съм,

Позволявам си пак да се обърна за помощ Hug, защото миналия път много ми помогна информацията и настроените, което ми вдъхна. Последните три дни бяха доста тежки за нас. Но вчера надмина себе си. Цял ден беше изключително нервен малкия Ради. Заспиваше за по 15-30 минути и то само, ако биваше приспиван на ръце, в количка или кенгуру. Спеше доста леко /той по принцип спи така и лесно се буди/. След 4 часово будуване така и не пожела да заспи както правеше предишни дни сам било в люлка или в кошара. Нямах възможност да го изведа навън където задрамвя най-лесно. Не знам дали поради тази причина се изнерви, но кърменията станаха невъзможни. Дърпа се, бута се, не иска да суче и никакви методи за успокоение не помагат. Сукне два-три пъти, максимум 3 минути и после пак следва въртене, оригване по 100 пъти, защото сучи трескаво, не захапва правилно и вероятно гълта много въздух. Така цял ден. Мерих памперси, защото се опитвах през един час да го накърмя. В началото тежаха дори повече от обикновено, вероятно в резултат на по-спокойното нощно хранене, но последните бяха напишкавани 2-3 пъти.
Възможно ли е поради недостатъчно мляко? Особено неспокойния сън и честите будения. Заспа в 00.30 в следствие на поне 5 кърмения за последните няколко часа за по 3-4 минути. Нощните памперси са изключително леки, за разлика от други нощи. Странното е, че въпреки това направи нощна пауза от 4 часа и от 3 часа и половина. единствена промяна за последните дни е, че кърмя на 2 часа и половина, през нощта сме с 2 нощни хранения /както преди/, дадох пробиотик на аква сорс /за тежките колики. Изхожда се вече на 2 дена /т.е. по-често от преди/ нормално кашаво жълто на цвят. Иначе за последните 20 дена е наддал около 700 гр.
Днес съм предприела кърмене на 1 час и половина и гушкане по цял ден. Но на какво може да се дължи това поведение? Може ли за 2-3 дена да се променят толкова нещата, че да спре да суче.

# 40
здравейте , искам да споделя с вас нашет положение .  да почна от там , че в болницата 3 дена бебка не яде почти нищо - нзз какво им правеха , но тя идваше при мен толко заспала  , че не можеше да си отвори устата ...когато се прибрахме имах ужасно много кърма  и тя се давеше ужасно ( моя грешка че не изцеждах малко гърдата преди да я храна) та реших да се цедя и да и давам от шише - хем да знам колко яде , хем да не се дави , и също така ме боляха ужаснооо зърната , чак кърмех със сълзи на очите а се мажех с гермастан от 8 м на бременността) . Та къде е моята драма - сега се цедя и давам веднага кърмата ( да не престоява, че сега е дефицит и дохранвам със замразена) така е по лесно за мен , и май за нея ! реших един ден да я слагам на гърда , но това е един малък ад ! яде през 1 час , заспива докато суче , та целия ден си отива в кърмене - същата нощ се буди 2 пъти да яде ! дайте моля някакъв съвет !

Общи условия

Активация на акаунт