Помогнете - искам да кърмя

• 3 631
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
Параход, благодаря за отделеното време! Първата статия описва точно нашата ситуация и четейки я стигам до извода, че излишно се притеснявам за кърмата си  Shocked
Така...на въпросите - от няколко дни успява да ака по веднъж на ден. Преди акаше на всяко хранене, но лепна някакво вирусче с разстройство и от смектата, която пи по съвет на педиатъра леко се позапече. Всъщност май е нормално да ака по веднъж на ден, ама аз нали бях свикнала да са 5-6 изхождания. За пишкането - всеки памперс (сменям по 6-7) е доста тежичък, така че поне това прави! За наддаването мога да напиша роман! Вече сме 7 300, като последния месец (юли) сме качили килограм, преди качваше по повече  Confused
Нощем се храним след полунощ - горе долу към 1-2 ч. (предишното обикновено е към 8 или 9 ч. вечерта, а следващото - в 5-6 сутринта). Последната нощ обаче му давам през три часа и вчера геройски направихме 7 хранения за денонощие - не е правил така от новородено!
Нямам още цикъл.
Ми това е в резюме....всъщност притесненията са ми от около седмица насам. И ако е наддавал добре до сега и се е хранил нормално, то именно тия дни нещата нещо взеха да се объркват. Не издържах и му дадох 60мл. АМ на предишното хранене преди час, ревеше та се късаше, блъскаше ми гърдите и след като видях, че повече няма да изсуче му направих АМ.
Замислих се, че тъй като имах страшно много кърма, не направих нищо и се оставих да намалеят храненията като брой и продължителността им и ето резултата....
Дълго стана, за което се извинявам, просто искам да си кърмя детенцето  Sad

# 16
Мисля, че с това, което си направила - добавяне на едно нощно хранене - ще се нормализират нещата бързо, и ще се успокоиш...
След вирус с разстройство е нормално да има временно запичане, дори и да не са приемани медикаменти - а с тях, още повече. След няколко дни, предполагам, и това ще влезе в релси. Отделно, че е възможно апетитът да е намалял вследствие на заболяването.
При това наддаване... аз не бих се притеснявала, то твоето дете си е удвоило рожденото тегло за по-малко от 3 месеца Grinning

# 17
Само да добавя, че почти всяка жена има реалните възможности да кърми детето си, най-важно е желанието, проблемите се преодоляват с малко или повече помощ. Аз също препоръчвам книгата Азбука на кърменето за теоретична подготовка.

Цеденото количество не е никакъв критерии за количеството кърма. Аз общо взето никога не съм могла да изцеждам и грам...

Също, количествата изцокана кърма са относителни. На всяка мама кърмата й е идеална за бебето в количествата, в които то си я яде, важно е да се следи месечното/седмичното наддаване и пампите. Опитът с моя син поне беше такъв, до около 3тия месец му се събираха по 5-6 хранения за денонощие, макар и доста продължителни, като го мерех все беше под нормата за необходимо количество. Но наддаването и пампите бяха ок. След третия месец вече започнах само в бебето да се вглеждам и да му се доверявам.

Успех на всички!

# 18
Параход, благодаря още веднъж!

Епона, абсолютно съм съгласна с теб. Желание имам и за сега удържаме фронта, повече АМ не съм давала. Заинатих се, че ще кърмя и няма да си позволя,ако зависи от мен да ми спира кърмата. Ама ела обясни на тъпата (без извинение) ми педиатърка за изцеждането. Щото онзи ден като се бях панирала, че детенце ми е гладно и й звъня да я питам колко АМ да му дам и тя ми вика - ами изцеди се и виж разликата до 140 мл...... Shocked

# 19
  • София
Здравейте! Искам да псоделя тревогите си тук, тъй като виждам с какво разбиране се отзовавате на всички въпроси, а и изхождайки от заглавието на темата не намерих друго подходящо място. Аз все още съм на няколко месеца от кърменето, но искам да се подготвя, тъй като имам голямо желание да кърмя детето си. Проблемът е, че нямам зърна, по-скоро са много хлътнали и рядко успявам да ги изкарам буквално.Това страшно много ме притеснява и си мисля, че би било пречка при кърменето. Решила съм при всички случаи да се обърна към консултант, когато се стигне реално до храненето на бебока, но все пак искам да знам, ако има нещо, което мога от сега да правя, за да стимулирам зърната да се покажат. Знам за изкуствените зърна, които се продават, но дали няма начин всичко да е възможно най-естествено? Другото нещо, което винаги ме е притеснявало е, че лявата ми гърда е видимо по-голяма от дясната. Откакто се помня е така, винаги е била по-голяма, не знам това проблем ли е. И така, има ли нещо, което мога от сега да правя, за да се реши проблема? Предварително благодаря!

# 20
  • Mars Hotel
Големината на гърдите няма никакво значение, за това не бива да се тревожиш изобщо. Относно хлътналите зърна - повечето бебета се справят доста добре със захапването, дори в някои случаи зърната се коригират вследствие на кърменето. Ако видиш, че има трудности със захапването, опитай силиконови накрайници за известно време, докато нещата се подобрят.

Най-важното е да се информираш и да си спокойна, че нещата ще се получат. Успех.

# 21
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Шушумига, здравей!  Hug Чудесно е, че се информираш своевременно за това което ти предстои, това е първата стъпка към успешното кърмене!   bouquet
 Ето ти една чудесна статия, която отговаря на въпросите ти: Плоски и вдлъбнати зърна. Лека бременност и раждане и успешно кърмене след това!  Peace

# 22
  • София
Благодаря ти Светлица  Peace Да, силиконовите накрайници ще се взимат, да ги има, но ако може да се мине без тях май ще е най-добре.
Не съм, благодаря ти за статията и за окуражаването, повечето ми казват, че е много рано да се задълбавам в тия теми, но аз не съм спокойна иначе.

# 23
 Шушумига, не е важно какво казват другите, а как ти чувстваш нещата.  Peace Щом ти ще се почувстваш по-добре, ако се подготвиш от рано с нужната информация, значи така е най-добре за теб. Винаги е добре когато ще се сблъскаме с нещо ново да имаме нужната информация за него, това изключително много помага за справяне в новата ситуация.  Peace

# 24
Здравейте! Имам отчаяна нужда от помощ - объркана  съм и не зная как да постъпя.

Родих на 12 юли, но се наложи бебето да остане в болницата за 1 месец. През това време аз се цедях с помпа през три часа денонощно (в същите часове, както хранеха бебето в болницата), стимулирах лактацията до толкова, че през този месец ежедневно носех замразена кърма и успях допълнително да съхраня около 3 литра във фризера. Но последните три дни преди да ни изпишат се налагаше да ходим и сутрин до болницата, което в комбинация с умората, времето за път и престой в болницата развали режима ми на изцеждане. Когато бебето се прибра вкъщи, от стрес или умора, не зная точно, но кърма вече почти нямах, често от двете гърди изцеждах общо 40 мл, а трябваше да давам по 60 мл на хранене (изписването беше на 14 август). Започнах да вземам от резервите. До тогава бебчо беше хранен от биберон. В болницата точно преди изписавнето направихме опит да засуче от мен, успяхме само веднъж и то при неправилно положение на тялото (което по-късно разбрах, че е така заради раните, които имах по зърното и допълнителната информация от Интернет). Когато се прибрах вкъщи, направих неколкократни опита, но крайно безуспешни - бебчо въртеже глава, не отваряше устичка широко, плачеше... Положението при нас е деликатно, понеше е недоносен, роди се в осми месец, мина тежка инфекция и в момента даже приема стимулиращи медикаменти. Роди се 2,180 кг, изписаха го на 2,350 кг. Не трябва да позволявам да пада теглото, а да наддава. До днес успешно се справихме с наддаването като го хранех на шише с изцеждане (колкото има) и допълване от резервите. При последното мерене беше 2,650 кг. Междувременно взех силиконови зърна, понеже моите не са толкова големи (има ги, но при възбудено състояние на гърдата изпъкват малко, в спокойно състояние гърдите ми са гладки), за да стимулирам по някакъв начин лактация, а и да приучавам бебчо към мен, а не към шишето. Снощи се порових в Интернет и установих, че неправилно използвам силиконовите зърна, трябва и при тях бебето да отваря широко устичка, а аз ги използвах като биберон - малко отворена устичка и пъхам зърното. Уплаших се, че губя шансове за приучаване към гърда. Изчетох куп материали, много неща ми станаха ясни по отношение на основните "правила" на кърменето, но практически е трудно. Днес цял ден се мъчим взаимно да засуче направо на гърда. С много нерви и сълзи от двете страни, три пъти мисля горе-долу успешно (чувам го да преглъща). Десетина минутки суче и заспива. Не успява да се оригне след около половин часово държане на ръце, като го сложа да легне, връща.
Към вас се обръщам със следното:

1. Как да го накарам да отвори широко устичка? Опитах за брадичката, но се ядосва, дърпа се... Страхувам се, че поема в устичката само зърното и почти никаква част от ареолата и най-вероятно поема малко количество мляко, въпреки, че го чувам добре да преглъща и ако не го оригна, връща.
2. Иска ми се повече да не използвам биберон, за да не направи разлика и да откаже гърда. С биберона бяхме на режим през три часа да се храним, той изглеждаше доволен, наддаваше, спеше непробудно, дори се налагаше аз да го будя, за да се храни. Сега обаче ако го подложа само на гърдата, има ли опасност да не се храни добре и да свали? В болницата ме предупредиха, че трябва да заякне, за да може да суче сам, че бързо се изморява (което е така, той суче не повече от 10 минутки и заспива, а от шише суче около 15-тина минутки и поема около 60 мл). Как да постъпя, за да се научим да се кърмим, без опасност от падане на теглото? Ако комбинирам биберон и гърда, ще започне ли да прави разлика и да не иска от мен?
3. Да изцеждам ли допълнително с помпа, за да тръгне повече мляко? Тук се чудя, защото предполагам, че ако бебо е гладен по-често, трябва да имам мляко, а ако го изцедя с помпа, няма да имам в гърдите си и пак ще се наложи да опра до биберона. От друга страна зная, че това, което цедя с помпата е теоритично по-малко от количеството, което бебето успява да изсуче.
4. Какво да направя, за да увелича кърмата вечер? Четох, че по принцип вечер е най-много, но именно през нощта аз цедя от двете общо 15-20 мл (в най-добрия случай общо 40-50), а през деня успявам от едната с малка помощ от другата да събера 60-70.

Не намерих по-подходящо място да потърся помощ. Моля, помогнете да сбъдна мечтата си да кърмя ефективно!  Praynig Praynig Praynig

# 25
 Херувимче, здравей и честито бебче!   bouquet Съжалявам, че се е наложило да бъдете разделени с малчо толкова време!
 Сега да отговоря направо на въпросите ти:
 1. За да го накараш да си отвори устичката трябва главичката на бебето да е почти м/у гърдите ти (за класическата поза люлка и кръстосана люлка), телцето му да е обърнато към теб, коремче до коремче, а главата, рамото и бедрото да са на една линия. Зърното на гърдата ти трябва да се пада някъде м/у нослето и горната устна, така, че за да захапе бебчо да трябва да повдигне леко главичка назад и да отвори устичка. За съжаление бебчетата доста кратичко седят с отворена широко уста и ти трябва да улучиш точно този момент за да засуче хубаво.  Peace
 2. За момента, както са ти казали и в болницата за твоето детенце е важно да наддава за да заякне, би могла да опиташ алтернативни методи за дохранване, като да храниш със система за дохранване, хранене с чашка, лъжичка или спринцовка или по метода за хранене от шише за запазване уменията за сукане.
  Важно е да знаеш, че добавката се дава винаги след кърмене и само тогава когато бебето я иска и колкото поиска. За да свикне на гърда е хубаво да го слагаш по-често на гърда (поне 10 пъти за 24ч.), ако се сърди на бавното тръгване на млякото, а и като се умаря бързо би могла да поизцедиш малко, докато тръгне струята и тогава да му дадеш да суче, когато бебчо спре да суче активно (спреш да го виждаш и чуваш че преглъща) можеш да направиш компресия на гърдата (притискаш гърдата за да се изтласка повече мляко), след което да предложиш и другата гърда.

3. Дали да изцеждаш допълнително зависи от това колко мляко имаш в момента и колко често суче бебчо. Ако имаш достатъчно количество и бебенцето суче често и активно няма нужда да цедиш. Ако количествата са малко можеш да цедиш след кърмене и изцеденото да даваш като добавка на следващо хранене, когато има нужда. Не се притеснявай, че като изцедиш млякото после няма да има за бебо - млякото се произвежда по време на кърмене, така, че реално в гърдите винаги има мляко, дори и бебчо да се събуди 15мин след като си се изцедила до капка.  Peace Колкото по-често и по-пълно се изпразват гърдите, толкова повече мляко се произвежда.  Grinning
4. А бебо суче ли нощем? Важно за производството на мляко е бебенцата да имат поне няколко нощни кърмения (поне 2 м/у 2 и 8 сутринта), тъй като тогава нивото на пролактин е най-високо, а това е хормона отговарящ за лактацията.  Grinning В същото време през следобедните и вечерните часове количеството често е по-малко, затова много бебенца правят тъй наречените струпани кърмения - сучат много дълго време или през мн. кратък интервал в продължение на часове за да си набавят нужното им количество мляко. Някои майки, за да избегнат това дават изцедена от по-рано през деня кърма, някои се зареждат с търпение, хубави филми, книги, хапване, чай, вода, слинг и просто оставят бебето да се насуче. По принцип колко кърма ще има за вечеря зависи от това от колко е имало нужда сутринта, т.е. ако даваш достатъчно често на бебчо да суче нощем и рано сутрин и/или се цедиш достатъчно вероятно и количествата следобед ще се увеличат.
 Надявам се нещата при вас да потръгнат, извинявай, че се забавих с отговора, сега видях темата и ще очаквам да споделиш как се развиват нещата при вас!  Hug

# 26
Не съм, благодарна съм безкрайно за отзивчивостта и съветите ти  Hug Ние успешно вече се кърмим няколко дни (съдя по пълните памперси). Предлагам и двете гърди на почти всяко хранене (в случай, че не заспи). Има няколко неща, които мъничко ме безпокоят:

1. Всеки памперс е много наакан и обилно напишкан (сменявам ги горе-долу на 2-3 часа). Акито е жълтеникаво, лигаво-течно (нормално ли е толкова често и с такава консистенция?!)

2. Денем се храним често и през различни интервали - от 30 мин. до рядко се стига 3 часа. Вечер обаче кърменията са приблизително към 01:00 ч, после около 04:30-05:00, след това към 07:30-08:00. В последно време дори се случва в 01:00, в 05:00 и в 08:00 (тогава бебчо се събужда, аз вече не го будя за хранене). Зная, че е добре нощем да са по-често, но след цял ден кърмене, гушкане (имаме си колики) и неспане ми идва добре да си поспя поне вечерта. Това може ли да се отрази негативно на кърмата или организма ми ще се нагоди към този "график"? Важно е да кажа, че като излязохме от болницата, там го хранеха по твърд график с кърма на 3 часа. В началото вкъщи продължих по този начин, цедях се и давах от шише по графика, докато постепенно не заменихме с гърда. Предполагам, че от гърдата не може да изсуче толкова голямо количество, като от шишето, затова се налага по-често.

Реших да не изцеждам допълнително, уморително е, а и както споменах вече си имам резерви. Оттук насетне ще се надавям организъма ми да се нагоди спрямо нуждите на бебчо.

3. На зърната ми се появиха проблеми - на едното имам вече отминаваща рана и кърменето там е безболезнено. Но на другата имам голямо мехурче, пълно с течност и при всяко кърмене като че ли се дразни повече. Въпросът ми е да го спукам ли или да го оставя? Дали това мехурче може да запуши канал или си има начин кърмата да излезе? Мажа се с Ланолин на Лансинох, но не съм много редовна, мия със сапун и топла вода само веднъж дневно; след всяко кърмене оставям гърдите да изсъхнат и ги прибирам.

4. Роднини непрекъснато ме съветват да не уча малчо да виси на гърдата, че после съм щяла да съжалявам. Аз всеки път обяснявам, че откликвам на нуждите му - било то за утеха или глад, или за да облекчи болките от коликите. Все пак от скоро се кърмим от гърда и ми се струва неуместно да го лишавам при поискване от негова страна. Надявам се честото поставяне да е полезно за него, а не както твърдят около мен - че така се разглезва и после няма да мога "да се откача" от него. Нали като порасне сам ще разреди суканията и ще стане по-самостоятелен?

5. И последно - педиатърката ни категорично настоява да давам по 150 мл вода на денонощие. За мен това е абсурдно и когато ме попита дали давам вода, аз лъжа, за да не влизам в излишен спор с нея. В началото давах по няколко глътки, когато видех, че слюнката му се влачи. Сега давам гърда. Това със слюнката нормално ли е и какво означава?

Благодарна съм за всяка минутка, която отделяте за мен и майчета като мен, които правят всичко възможно да кърмят децата си.   bouquet

# 27
 Херувимче, здравей!  Hug Радвам се, че се справяте успешно с кърменето, продължавай в същия дух!  Peace
 А сега на въпросите:
1. Щом памперсите са добре напишкани и наакани, значи бебчето си хапва добре, а това е хубаво! Нормалните изпражнения на здравото кърмено бебе приличат на горчица и обикновено имат малки бели топченца, като пресечено мляко. Това което трябва да следиш е в памперса да няма кръв, слуз (в акото да има нещо като сопол), пенести изпражнения, зелено ако, ето една статия със снимки на различни бебешки изпражнения - цък Малко е гадно, за което се извинявам. Честотата на изхожданията на бебето зависи от самото бебе и може да е от 1-2 пъти дневно (а при някои изцяло кърмени бебета и не всеки ден) до акане на всяко хранене, също така честотата може да се мени с времето.

2. Виждам, че се притесняваш дали са ви достатъчно нощните кърмения и се страхуваш, че може да ти намалее кърмата. Според мен на този етап няма от какво да се притесняваш - имате 3 нощни кърмения, при това на поискване, което вероятно достатъчно стимулира лактацията.  Peace
 Относно честотата на кърменията през деня, освен, че бебчо суче и за успокоение (колики, впечатления и др.), което увеличава броя на кърменията, той изсуква различно количество мляко на различните кърмения в зависимост от това от колко има нужда в момента, т.е. суче толкова колкото да се засити, защото за разлика от храненето с шише, чрез кърменето от гърда бебето може само да определи колко да изсуче.  Grinning

За цеденето - ако кърмиш на поискване, достатъчно на брой пъти (най-малко 8 за 24ч) включително и нощем, бебето има добър вид, жизнено е и има достатъчно на брой наакани и напишкани памперса, няма нужда да цедиш.  Peace

3. Би ли описала по-подробно това мехурче? Дали не става въпрос за блистер, това е запушена пора на зърното, от там не тече мляко и отгоре има нещо като ципа или пъпчица. Ако е това можеш да накиснеш зърното в топла (колкото можеш да издържиш) подсолена вода преди кърмене за да омекне кожичката и като дадеш на бебето да суче, като усетиш слизането на млякото да направиш компресия на гърдата за да се избута ципата. Може да се наложи да приложиш тези мерки в няколко поредни процедури.
 Ако след няколко опита мехурчето все още си седи и се вижда ясно къде е запушването като ципа или точка може след накисване да се опиташ да го свалиш с хавлиена кърпа или след старателно измиване на ръцете да го отлепиш с нокът.
 Ако нищо от тези мерки не помага съществува вариант блистерът да се пробие със стерилна игла, но това е желателно да стане с помощта на медицинско лице.
 Нараненото място се третира като всички др наранявания на гърдите - държиш на открито, мажеш с ланолинов крем или друго предписано от лекар. При чести блистери се препоръчва прием на лецитин.

4.Херувимче, чудесно е, че откликваш на нуждите на бебчо! Щом така и ти и той се чувствате добре и ти чувстваш нещата така - значи така е правилно. За бебенцата е много важно да усещат близостта на близките си за да се чувстват сигурни и защитени, а в толкова ранна възраст няма как да се разглези бебето. С времето повечето кърмачета сами разреждат честотата на кърменията и/или установяват един сравнително постоянен режим (не на равни интервали през деня, но горе-долу по едно и също време всеки ден), който отговаря точно на нуждите им в даден момент.

5. Извинявай, но не разбрах какво точно означава, че слюнката му се влачи? Че пуска лиги ли? Ако е това, предполагам си е напълно нормално. Кърмените бебета нямат нужда от вода, все пак кърмата е почти 90% вода и ако поемат достатъчно от нея водата само би напълнила излишно малкото стомахче.  Peace

Надявам се, че съм дала отговор на поне част от въпросите ти и ще се радвам да споделиш кое се е оказало удачно за вас и как се справяте с бебчо. Не се притеснявай да питаш за всичко което те интересува и притеснява свързано с кърменето!   bouquet

# 28
  • При моите мъже...
Здравейте,
Имам няколко въпроса, на които се надявам да намеря отговор от мамите с по-добър опит в кърменето.
Първото си дете не успях да кърмя, цедих се и го храних с кърма от бутилка почти до година.
Този път реших да дам всичко от себе си за да станат нещата.

Малкия се роди преди седмица и първите дни много трудно успявах изобщо да го накарам да захапе гърда. Сега суче, но само от едната гърда, а другата както и да го обърна и въртя - не иска и не иска.

Освен това като суче изтърва постоянно и по 10 пъти на кърмене му бутам да захапе пак. Цялата одисея продължава от 40 до 80 минути... Препотявам се цялата Crazy Но пък като се насуче си спи по 3 часа непробудно. Надявам се всичко това да е защото е малко бебето и като набере сила да започне да суче като хората, че е много изморително.

Другата гърда я цедя с помпа и баткото доволно си пийва кърмица за приспиване Heart Eyes Но се се надявам, че ще махнем помпата и ще почне да си цока от двете...

Другото, което ме притеснява - на едното зърно (на гърдата, от която суче) имам две бели точки в средата. Не ме болят, но се чудя какво е и дали е нормално newsm78

# 29
  • София
 Здравейте пак. Аз вече си имам момченце, роди се на 3.09 секцио и вече сме в къщи. Обръщам се с молба към консултантите по кърмене. Историята се повтаря. Пак няма кърма давайте съвети какво да правя.
 Сутринта бебето изсука 20гр след което аз с помпата изцедих още 30гр./от двете гърди/ това към 9.00 сутринта като последното хранене беше в 3.00 през нощта. На обяд давам от едната меря го нищо не е изял давам другата 20гр. Какво да правим. Вчера купихме кантар да го меря за да знам колко яде, но резултатите са ужасни и сега давам добавка по 30 - 60 гр.
 Сутрин явно се събира повече кърма и като си хапне си заспива и спи 3ч., но после става ужас гладен е и си прави устата за ядене слагам го на гърда той суче 10-15мин и заспива /явно се уморява/ дремва си между 10 и 30 мин и се буди пак гладен аз го слагам на другата гърда държа го по 15 до 30 мин /докато не заспи пак/. Така издържаме почти цял ден и накрая му давам АМ той като си го изяде и си заспива доволен. Ама аз искам да го кърма, а не да го храня с АМ още повече че той е на 1 седмица бебе.
 Освен това нощно време не се буди за ядене. Като му дам в 22.00 може да изкара цяла нощ.
Давайте съвет как да си увелича кърмата какво да правя

Общи условия

Активация на акаунт