Недохранено кърмаче, трябвало дохранване....

• 2 911
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте мами. Преди време бях пуснала тема, че бебка иска постоянно да суче и че не ака по няколко дни. Вчера отидох при педито, но нея я нямаше. Заместваше я някакъв доктор, който ми се стори абсолютно некомпетентен. Отидохме заради проблема с неакането, той директно каза да направим клизма, с което абсолютно не се съгласих. Поисках първо да изтеглим бебка, за да видим колко е наддала. На предния преглед (1 месец) бяхме 4.400 (+ 800 гр). А сега като я примериха - 4800. Качила е 400 гр за 23 дена. Казаха ми да я дохранвам на след всяко кърмене с по 30 мл АМ. Аз обаче имам лоши спомени с това дохранване. Още от родилния дом нямах кърма и я бяха захранили с АМ, че после колко трудно ми беше да минем само на кърма. Сега ако почна да дохранвам, се притеснявам че ще се отбие и ще трябва да я храня само с АМ, а аз не искам. По принцип по цял ден се кърмим, вече 1 месец сме като скачени съдове, от както спрях с АМ след родилния дом, я кърмя на поискване, а тя иска постоянно. Вечер яде до към 21:30 и после ми се буди към 3:00 да суче и след това към 5:30 - 6:00. Денем обаче нямаме режим, все сме гладни все сучем. Моля, посъветвайте ме какво да правя, не искам да я дохранвам за да не се отбие, но и не искам детенцето ми да е гладно Sad(((( Пия чай за кърмачки, като спре да суче малката и стисна гърдите избива мляко, предполагам че това е показателно че имам достатъчно, въпреки че не чувствам тежест в гърдите или да се "напращели". Какво да правя?

# 1
  • София
Ми...наддавате добре като че ли....Не разбирам неакането как ще се оправи с АМ Crazy
Храни си я на поискване и не и включвай допълнителния съвет на доФтура Mr. Green
На един месец - та това е супер мъничко бебе....Ние с моя синковец две години бяхме като скачени съдове.... Laughing

А по колко дни не ака?
Защото , когато са на кърма и толкова мънички май не е нужно да ака всеки ден. Нали мокри памперсите качествено?

# 2
По принцип още като малка акаше на 2 дена 1 път. Сега като  мина 1 месец на два пъти не ми е акала по 4 дена, с до вчера не беше акала 6 дена. Дохранването е понеже казаха че е качила малко и не и стига млякото, усвоявала го всичкото и нямало какво да изака. Иначе си пишкаме мн стабилно.

# 3
  • София
Ако акото е с нормален цвят, детето няма проблеми и не е неспокойно, щом пишкате нормално - трябва всичко да е наред.....Четири дена не са май много за кърмаче на месец и само на кърма....
Ще се включат по-компетентните мами и ще ти кажат....
Колко трябва да качва? Моят син качваше много, беше само на кърма и ме обавиха за луда, защото щял да стане дебел и да развие диабет - мнение на доцент от Токуда Crazy
Пълни ненормалници.....
Ти как мислиш, детето ти недохранено ли е? Преди този да се изкаже ти имаше ли подобни съмнения?

# 4
Имах, като всяка млада майка, която иска да кърми детето си. Първо дете ми е, сега се уча на всичко по гледане на детенце. Обаче като и давам АМ се чумери, пие го едва ли  не на зор. 5 мин пием 30 мл и за това си  мисля че няма нужда от дохранване, а в същото време била качила малко кг newsm78

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
можеш да пробваш да се цедиш и да даваш с шише, за да видиш колко изпива.

аз имах подобен проблем - бебето нон стоп искаше да суче, но и заспиваше нагърда... оказа се, че са ми тесни каналите и се уморяваше и заспиваше и не се наяждаше. наложи се да го дохранвам, но само за 2 седмици, после пак само на кърма, та до сега  Crazy
аз с една везна гледах колко е изсукал, но си е голяма галимация  Rolling Eyes

4 дена неакане не е проблем. щом е на кърма до 10 дена без акане е нормално.

# 6
Аз в началото като исках изцяло да я кърмя правех така - цедене и хранене с шишенце. И сега след като спре да суче и стисна гърдите, в повечето случаи млякото излиза на струйки. А иначе сега с цедене излиза не повече от 10 мл, няма как само от цедене да мога да я храня.

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
трябва по някакъв начин да видиш по колко суче. след като не можеш да изпомпваш, пробвай с везна, ако имаш от къде да вземеш една.

трябва да видиш дали на бебето му стига млякото. може ти да имаш, но то да не изсуква, колкото му трябва. бебето не трябва да гладува - то е на първо място. после гледаш да е само кърма (след като не можеш в момента да изпомпваш и да даваш с шише).

пожелавам ти успех  Hug

# 8
Давам и АМ, но не иска да го пие - нито с биберон, нито с лъжичка. Плюе го, плаче, напъва се да го повърне..... Иначе като я пробвам с вода от шишенцето - пие ако е жадна, но АМ не иска. Пие но много рядко и то само когато съм я оставила при баба и и е огладняла много , а мен ме е нямало да я нахраня.

# 9
  • Mars Hotel
можеш да пробваш да се цедиш и да даваш с шише, за да видиш колко изпива.

Съжалявам, че ще го кажа, но това не е адекватен съвет.
Първо - количеството изцедено мляко не може да е показател за количеството, което бебето изсуква директно от гърдата.
Второ - прекомерното цедене може да доведе до хиперлактация и запушвания, които освен болка за майката, ще доведат и до затруднено сучене. Особено за толкова малко бебе.

MuxaeJIa
, продължавай да кърмиш детето на поискване и както вече са ти казали - наблюдавай консистенцията и цвета на акото, както и дали пишка достатъчно.

# 10
Акото е като горчица (цвета), но по гъсто. Понамирисва повечко... ooooh! А за пишането - пишка си по много, аз и сменям на около 3-4 часа памресите и се е изпишкала минимум 2 пъти в един. Въпросът ми беше какви са границите за качване на тегло, в нормите на които може да се каже че качва нормално и няма нужда от дохранване, защото с това дохранване по-скоро ще се отбие, отколкото да ми стане повече кърмата за да и е достатъчна. Tired

# 11
  • Mars Hotel
Доколкото си спомням, минимумът беше около 120гр на седмица, т.е. бебчето качва в рамките на нормалното. Акото и количествата урина ми звучат нормално.

# 12
Аз спрях да я дохранва, по цял ден си сучем и се надявам докато отидем другата седмица на консултация, да сме качили поне 500-600 гр за месеца, че да не ни карат пак да се дохранваме.

# 13
400 гр ми се виждат малко за едномесечно бебе. На един и същи кантар ли се мерихте?
Аз бих се обърнала към консултант по кърмене. Нека да погледне някой как суче детето, как захапва, въобще как протича кърменето.

Съветът ми е течности, спокойствие. Не е проблем да сте като скачени съдове.  Започваш с едната гърда, после втората, след това се връщате на първата. Трябва да изчакаш бебето добре да изпие млякото от едната гърда преди да преминете на следващата. ЗАдното мляко е по-мазничко, това е причината.

Ако се налага да дохранваш, само след като сте се накърмили колко се може по-дълго.
Относно шишетата, тук имаше хубава статия как да се храни с тях без да се отбие бебето. Може вместо шише да ползваш лъжичка или капкомер.

Пишкането как е? То е много добър показател, когато не се дава вода. Около 5 памперса напишкани, ако сменяте (напишкан памперс = чист + 2 с.л. течност, за да се ориентираш), значи количеството би трябвало да е достатъчно.

# 14
  • Mars Hotel
Въпросът за пишкането вече е уточнен няколко поста по-назад. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт