Отговори
# 585
Ох, пишман майсторки на зимнина като мен - с ентусиазъм, а без терен за правене.  ooooh!

Да питам сега, че не знам каква я свърших. Оказа се, че вкъщи тази година нямам достатъчно висок съд, в който да заваря бурканите, така че водата да покрие добре капачките.

Сложих ги легнали?! Дали са станали...притеснявам се, защото след изваждането им по думите на мъжа ми, капачките трябвало да ги затегне пак, сторило му се, че излиза въздух от тях.

И сега съм в чуденка дали въобще заваряването си е свършило работата или трябва пак да го направя - ако повторя процедурата проблем ли е...и въобще какво ще ме посъветвате? Легнали могат ли да се варят, има ли смисъл?

А с единият буркан нещата са още по-на кантар, защото при опит да я затегне, капачката превъртяла. Него какво да го правя? Ще издържи ли?

# 586
labrex, мерси  Hug

# 587
Labrex-че, за тази рецепта колко жива мая мога да ползвам? Така и не ги оправих пусто  ooooh!

# 588
А с единият буркан нещата са още по-на кантар, защото при опит да я затегне, капачката превъртяла. Него какво да го правя? Ще издържи ли?

Не съм варила така, само акъл давах на едно място, но помня, че хубаво ме отрязаха, че как така легнали - бурканите ще се изпочупят! Но твоите не са явно, жалко, че беше отдавна, иначе щях да кажа, че става. Не знам какво си затваряла, може би два пъти варене ще дойде вповече, просто ги остави така и наблюдавай, ако забележиш надигната капачка, освен да отваряш и, ако е добре, може да се хапне. Аз между другото имахтая зима няколко капачки, изпъкнали нагоре, а на компотите нищо им нямаше, като ги отварях, нормални си бяха? newsm78

# 589
Labrex-че, за тази рецепта колко жива мая мога да ползвам? Така и не ги оправих пусто  ooooh!
1:3 е прието съотношение суха-жива, така че 15-ина грама трябва да ти стигне. Peace

Сбъркали сме, в рецептата си е дадено 5 гр прясна, т.е. жива!

# 590
1:3 е прието съотношение суха-жива, така че 15-ина грама трябва да ти стигне. Peace

Златна си!! Благодаря!!   bouquet

# 591
  • Sofia
Ох, пишман майсторки на зимнина като мен - с ентусиазъм, а без терен за правене.  ooooh!

Да питам сега, че не знам каква я свърших. Оказа се, че вкъщи тази година нямам достатъчно висок съд, в който да заваря бурканите, така че водата да покрие добре капачките.

Сложих ги легнали?! Дали са станали...притеснявам се, защото след изваждането им по думите на мъжа ми, капачките трябвало да ги затегне пак, сторило му се, че излиза въздух от тях.

И сега съм в чуденка дали въобще заваряването си е свършило работата или трябва пак да го направя - ако повторя процедурата проблем ли е...и въобще какво ще ме посъветвате? Легнали могат ли да се варят, има ли смисъл?

Ако си намериш тенекия от сирене събира точно 8 буркана тип Омния
Другият вариант е с капачката надолу, за да е сигурно, че е под вода и няма да вземе въздух.

# 592
Благодаря ви, Лабрекс и Ани Ка.

Не се изпочупиха, слава богу, и аз имах подозрения, но нямаше такъв проблем.

Хрумна ми да ги сложа надолу, ама мислех, че ще е по-кофти...да му се не види.

Освен да пробвам сега и надолу да позаваря, държах ги малко. Едното е доматено с доста интересни добавки по идея на Джемма, а другото е зеленчуков пастет с патладжан и пипер.

Идеята за тенекията е добра, супер, ще си потърся занапред.  Hug 

# 593
  • София
Да споделя с Вас как стерилизирам буркани в готварската печка.
Пише го в упътването към печката, не съм го измислила аз.
Бурканите се нареждат в тава без да се допират един в друг и се налива 2 см. вода - като водна баня за крем карамела.
Тавата се поставя на 1-во ниво - най-ниското.
Режима е долен реотан с вентилатор на 180С.
Като заври водата и в бурканите се забележат малки мехурчета движещи се отдолу на горе, се засича времето - 5 минути за капачка или повече в зависимост от съдържанието.
Изключва се фурната и се оставят да изстинат вътре до възможност за пипане с ръка.

По тази технология като използвам голямата тава към печката правя наведнъж 12 буркана от големите.

Мисля си, че ако са легнали бурканите, няма да се стерилизират, т.к. идеята е да има 1 пръст въздух между съдържанието и капачката - поправете ме, ако греша!

# 594
Да споделя с Вас как стерилизирам буркани в готварската печка.
Пише го в упътването към печката, не съм го измислила аз.
Бурканите се нареждат в тава без да се допират един в друг и се налива 2 см. вода - като водна баня за крем карамела.

Идеално звучи. Добре, де, ама нали идеята е уж капачките да са покрити с вода...че аз прави можех да ги сложа и в тенджерата, но са височки и излизат, нямаше да ги покрива водата. Така става ли???

За тавата го умувах, но реших точно по тази причина, че отпада. Щом ти правиш, значи става?! Хммм.

# 595
  • Варна
Важното е капачката да е под вода. Можеш да ги обърнеш с дъното нагоре, щом не ти е достатъчно висока тенджерата.

# 596
  • София
Според мен за да се стерилизира капачката е важно целия буркан да се подложи на висока температура, а изискването да се вари под вода е когато е в съд върху котлон примерно, за да няма големи температурни разлики, което във фурната отпада като проблем, защото там го обдухва вентилатор с достатъчно висока температура.

# 597
О, че и аз ще се възползвам от метода във фурната, защото нямам голяма тенджера. Направо прекрасно! Алфа Бета, благодаря от сърце!   bouquet  bouquet  bouquet

А момичета, как затваряте домати, искам да си имам за спагети, манджи и прочие, от подправките само босилек бих сложила, ако намеря пресен?   bouquet

# 598
.........
А момичета, как затваряте домати, искам да си имам за спагети, манджи и прочие, от подправките само босилек бих сложила, ако намеря пресен?   bouquet
   Ето така : 1. 2.

Но май търсиш по-различен тип затваряне....  Thinking

# 599
Селма, прекрасни са рецептите. Сега питах майка ми и за нейната, тя каза, че ставала само с продълговати домати. За твоите, до колкото виждам няма значение, нали?   bouquet Отново си ми от полза!

Общи условия

Активация на акаунт