Отговори
# 600
  • Пловдив
Здравейте, имам и аз питане към вас. Как се приготвя филе от Дяволска риба, защото вчера купих такова, но никъде в интернет не намирам рецепта? Благодаря Ви предварително   bouquet

# 601
polly, много странно наистина. От както ползвам тази сметана съм нямала провал. Дори ми се случвало да бързам и не винаги е добре охладена. Даже утре ще разбивам и ако искаш ще покажа резултата.
Ще съм ти много благодарна, също и ако ми кажеш как разбиваш, захар добавяш ли?

# 602
Селма, прекрасни са рецептите. Сега питах майка ми и за нейната, тя каза, че ставала само с продълговати домати. За твоите, до колкото виждам няма значение, нали?   bouquet Отново си ми от полза!
     За съжаление не става със всякакви.....
     Ако не са от продълговатите,то поне да са малки месести и твърди. Simple Smile

# 603
Добре, ще имам предвид. Благодаря ти много!  Hug

# 604
  • Sofia
Да споделя с Вас как стерилизирам буркани в готварската печка.

Това, ако е изпробвано, как само ми отваря фронт, ако знаеш...
Само стерилизирането ме е спирало досега от повече приготовления на зимнини и разни такива!

# 605
Селма, прекрасни са рецептите. Сега питах майка ми и за нейната, тя каза, че ставала само с продълговати домати. За твоите, до колкото виждам няма значение, нали?   bouquet Отново си ми от полза!

всякакви домати стават за консервиране. Рома се предпочитат или Слава, защото са по-сухи,  малки и влизат целите в буркани. Но тъй като рядко готвим цели домати, не пречи да са обеени, нарязани и заляти със соса, който пускат.  
Начините:
Или ги слагаш цели, обелени, ако са дребни и допълваш със сок, да не се губи място. Лесно се белят ако: цепнеш  кръст на дупето и бланшираш във вряла вода за минута или преминеш с гърба на ножа през целия домат. Винаги можеш да ги затвориш и небелени, но като ги готвиш си ги белиш.
Ако са големи - белиш ги, режеш на каквито искаш парчета по големина, пълниш си буркана, а докато ги режеш имаш вече сок, който също влиза.
Подправки: магданоз, риган, целина, босилек - на вкус; зависи за какво ще ги ползваш.  тъй като предварително не се знае всичко, най добре без подправките, само със сол.
Стерилизация - ако доматите не са предварително "готвени" - т.е. изварявани - 20 до 30 мин. Ако са изварявани, или  приготвени на сос - 5 до 10 мин., или затворени  от врящата маса и обърнати на капачка. На това последното аз не вярвам, откакто изхвърлих доматена манджа. Вярно, че лук, но това е друга тема.

За стерилизацията -  ще го обясня малко лаишки - буркана трябва да е прав. Оставя се  празно място във всеки буркан от гърлото до капачката, защото при завиране продукта  се разширява от топлината, на него му трябва място за кипене, но през това време въздухът И излиза  от съда (нищо, че капака е запечатан) и се получава вакуум при изстиването и запечатването му. Може и легнал да се постави и с капачката надолу, но това е за храни, които няма да се съхраняват дълго. Сещате се, че ако буркана е на капачката поставен, трудно ще излезе въздуха, защото при загряването силикона също се нагрява и залепва за стъклото. А когато е прав има възможност  от достатъчното изпускане на въздуха.   Стерилизация с капачката надолу - само за капачка се прави, когато нещо е за бързо - за 3-4-5 седмици, ако човек ще пътува някъде.  За съжаление пак от опит го научих и изхвърлих кюфтета, които си мислех, че ще траят година, както стерилизираните в тенекията или казана.

Стерилизацията се прави заради  микроорганизмите - причина за развалянето на храните. Кипенето, и високата Т*  ги унищожават и  спират развалянето., а  специфично количество топлина  е свързано с  унищожаването на  даден вид бактерии. Бурканите може да са затворени, стерилизирани, но ако не е минала нужната Т* и време - няма гаранция,  че всички микроорганизми са унищожени.  
В нискокиселинните храни обаче някои микроорганизми не се унищожават при температура от 100 градуса и се налага ползването на съд под налягане, с помощта на който се постига по-висока температура. Тогава  бактерията на ботулизма, останала жива  в буркан продължава да се развива, произвежда токсин и разваля храната  вътре - това е бомбажа. И която храна вече е опасна заради токсина, ако се приеме по невнимание. Затова всеки път се ослушваме за ясното "пльок"   Laughing
Храни като  месо, варива, някои зеленчуци са с ниско киселинно съдържание

Храните с ниско киселинно съдържание (тук се гледа рн-то) , като червените домати, лук, варивата, , месото,  месо и рибата трябва да се консервират при повишено налягане за определено време и при определена температура, така че да се унищожи бактерията, причинител на ботулизма.   Тук стерилизирането изисква по-висока Т* (т.е. тихото къкрене не върши работа) , а времето е различно и зависи от вида на консервираната храна, от  големината и начина на поставяне и подреждане на бурканите. Заради тези бактерии месото  не се консервира при високи околни Т* - бактерията се развива бързо в самото месо, преди да бъде кипнато в стерилизация; трябва му повече време на варене, както и на бобовите, зърнени, царевици и прочие. На тези последните  буркана дори не се  пълни до ръбчето на гърлото, а се оставя повече свободно място, защото при варенето продукта се разширява и ако няма достатъчно място, няма да може да "се сготви" както трябва и онази горната бактерия  ще го развали бързо.

Много  дълго стана. Сега за  рн-то  баба дори не е била чувала, но това са неща, които се натрупват с опит.  И добри опити и изхвърлена продукция. Като се научава, че бобовите са варят 2 часа, за да няма гаф (а бобовите са нискокиселнни, ама това го научаваме ние по-късно), месото също, заради онази бактерия на ботулизма, а зеленчуците, от които се правят трушии - може съвсем малко - 5 мин. дори. За капачка. Защото (вече не от баба) те са високо киселинни и там бактерията бързо умира,  а освен това на трушиите се поставят киселина - лимон, оцет, които спомагат за по бързото и разрушаване. Така за тях дори е достатъчно и само заливането с вряща вода, което правим в много труиши.

ooooh!

# 606
олеее, извинете, отнесла съм се, ама го писах на пресекулки  Laughing комай час.  уж си следвах мисълта, дано няма много "пуснати с парашут"  Blush

но да допълня, за фурната е нормално да може да се стерилиза, там може да се поддържа висока Т*. Но не става за месо, печени чушки, бобови, царевици и тн. Т.е. става, но нямат дълга трайност и трябва да се съхраняват на ниска  околна Т* - това между другото се отнася и за такива буркани, стерилизирани по нормалния начин в казани с вода.
и да допълня, че както добавянето на киселина при трушиите спира развитието на микрорганизмите, така става и със захарта, добавяна  при сладката и конфитюри

ПП: Капачките на бурканите при стерилизиране трябва да са покрити с вода. Когато стерилизирането е за кратко, е нужно 1-2 см. над капака, но когато са буркани, които ще се варят по-дълго - повече вода, за да може а има вода над капака през цялото време на варенето. Или се добавя  още вряла вода, но не се сипва върху буркан, а встрани, м/у тях.

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 18:58 от пеп-4o

# 607
  • София
Евалата Пеп-чо, мнооого обичам научните обяснения, макар и лаишки.

newsm20 newsm20

# 608
Определено трябва да се копира в темата за зимнината! Благодаря ти пеп-4о!   bouquet  bouquet  bouquet

# 609
това са си мои извлечения от Мишевите книги  Laughing понякога и те са полезни. Сигурна съм, че нещо съм пропуснала, или повторила. *Ally* , допълних за водата,  но най-вероятно утре сутрин ще ти пиша за останалото  Hug

# 610
Имам огромно количество боровинки и се чудя какво да ги правя.
Сложих в две пластмасови кутии и ги пъхнах във фризера, но има още.
Да пълня в още кутии и да прибирам или сладко да правя?  Thinking  Всъщност, ако някой знае рецепта за сладко ще е супер.

Едит: Сетих се, че мога да изсуша една част, но нямам идея как.

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 19:27 от Диамантче

# 611
това са си мои извлечения от Мишевите книги  Laughing понякога и те са полезни. Сигурна съм, че нещо съм пропуснала, или повторила. *Ally* , допълних за водата,  но най-вероятно утре сутрин ще ти пиша за останалото  Hug
Видях, и безкрайно ти благодаря! Бях решила да се захващам да изчитам темите от край до край за зимнината, но май няма да има нужда. Благодарение на теб!   bouquet

# 612
  • София
Сложих в две пластмасови кутии и ги пъхнах във фризера, но има още.
Да пълня в още кутии и да прибирам или сладко да правя?  Thinking  Всъщност, ако някой знае рецепта за сладко ще е супер.

Сладко от боровинки

1 кг боровинки
1/2 кг захар
250 мл вода
сок от 1/2 лимон

От водата и захарта се сварява сироп, кипва се и в него се сипват почистените боровинки. Вари се около 30 минути, като се бърка от време на време и се отпенва. В края на варенето се добавя лимонената киселина. Сипва се в буркани и се оставят да изстинат с капачките надолу.

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 20:31 от Vanja77

# 613

всякакви домати стават за консервиране. .............
Само да уточня,че  *Ally*питаше за една конкретна моя рецепта(или аз поне така разбрах),която наистина не става толкова сполучлива от какъвто и да е домат.
   Wink Peace

Иначе,няма спор.....Всеки домат може да бъде консервиран по подходящ начин.  Peace Hug

# 614
  • София
.........
Ух, как ти завиждам!
Аз ги купувах по 7 лв/кг.

Общи условия

Активация на акаунт