Отговори
# 615
Селма,   bouquet

# 616
Радвам се, че предизвиках дискусия и има толкова полезни постове.  Heart Eyes

Моля ви, обаче, обяснете ми като на човек, който въобще не разбира.

Тези буркани, които вече съм ги почнала, мога ли повторно да стерилизирам във фурната по описанието, което е дадено, за да съм сигурна, че всичко ще е наред? Или да сложа надолу с капачката в тенджера?

Вътре в тях в едните има домати по тази рецепта на Джемма - http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/2.html

Другите напълних с пастет от смлени патладжани и печен пипер.

Сега оново огледах всички и виждам, че капачките им са хлътнали, получило се и легнали, както казва Пепчо, но колко ще държат...явно това все пак е деликатната част.

От написаното поне си съставих извод, че във фурната е удачен вариант, което е супер.

Наредила съм ги в тавата - само вие сте ми надеждата. Grinning

# 617
  • София
.....
От написаното поне си съставих извод, че във фурната е удачен вариант, което е супер.

Наредила съм ги в тавата - само вие сте ми надеждата. Grinning

Пробвай смело, няма да сбъркаш!
Няколко буркана са все пак!
Аз метода случайно го научих препрочитайки си книжката на фурната по друг повод, и съжалих, че по-рано не съм вникнала!

# 618
Селма, прекрасни са рецептите. Сега питах майка ми и за нейната, тя каза, че ставала само с продълговати домати. За твоите, до колкото виждам няма значение, нали?   bouquet Отново си ми от полза!

всякакви домати стават за консервиране. .............
Само да уточня,че  *Ally*питаше за една конкретна моя рецепта(или аз поне така разбрах),която наистина не става толкова сполучлива от какъвто и да е домат.
   Wink Peace

Иначе,няма спор.....Всеки домат може да бъде консервиран по подходящ начин.  Peace Hug

да, извинете, хванала съм неподходящия цитат.   Peace
Отговора ми е на този И въпрос

А момичета, как затваряте домати, искам да си имам за спагети, манджи и прочие, от подправките само босилек бих сложила, ако намеря пресен?   bouquet

# 619
По повод доматите, току що затворихме с милото към 13 кг. Беля, режа на кубчета, слагам в буркани с малко сол и стерилизирам.

# 620
Да споделя с Вас как стерилизирам буркани в готварската печка.
Пише го в упътването към печката, не съм го измислила аз.
Бурканите се нареждат в тава без да се допират един в друг и се налива 2 см. вода - като водна баня за крем карамела.
Тавата се поставя на 1-во ниво - най-ниското.
Режима е долен реотан с вентилатор на 180С.
Като заври водата и в бурканите се забележат малки мехурчета движещи се отдолу на горе, се засича времето - 5 минути за капачка или повече в зависимост от съдържанието.
Изключва се фурната и се оставят да изстинат вътре до възможност за пипане с ръка.
По тази технология като използвам голямата тава към печката правя наведнъж 12 буркана от големите.
И аз все пак не разбрах,капачките във водата ли са?/т.е надолу/ newsm78
Малко разяснения за несхващащите от един път!Иначе ми стана интересно,а и имам възможност да го изпробвам.

# 621
Преди време гледах в "Fiesta" да си говорят за варене на буркани /и то точно с домати/ в миячната машина newsm78Моята е с max температура 65 градуса - това дали е достатъчно? И въобще някой правил ли е този опит?

# 622
  • София
Антония ,благодаря за идейките  Hug !

# 623
  • София
Да споделя с Вас как стерилизирам буркани в готварската печка.
Пише го в упътването към печката, не съм го измислила аз.
Бурканите се нареждат в тава без да се допират един в друг и се налива 2 см. вода - като водна баня за крем карамела.
Тавата се поставя на 1-во ниво - най-ниското.
Режима е долен реотан с вентилатор на 180С.
Като заври водата и в бурканите се забележат малки мехурчета движещи се отдолу на горе, се засича времето - 5 минути за капачка или повече в зависимост от съдържанието.
Изключва се фурната и се оставят да изстинат вътре до възможност за пипане с ръка.
По тази технология като използвам голямата тава към печката правя наведнъж 12 буркана от големите.
И аз все пак не разбрах,капачките във водата ли са?/т.е надолу/ newsm78
Малко разяснения за несхващащите от един път!Иначе ми стана интересно,а и имам възможност да го изпробвам.

Не разбира се, как ти хрумна! Ако беше надолу с капачките щях да го напиша и болдна!
И Пепчо ви е написала цял ферман! Ако е покрита капачката със съдържание как ще излезе въздуха?

# 624
капачките нагоре, покрити във вода. Там в по-краткия ми пост пише. Ако ще вариш буркани за кратко време - 1 пръст вода стига; ако повече - повече вода.
С капаците надолу заварявам само буркани, които с храна, която ще се изяде до 2-3 седмици.  Peace хващат вакуум, но вероятността да гръмнат бурканите е голяма  (какво ти голяма, последния път от 6 такива 3 се пукнаха, това си е половината и спрях с експериментите.
сиси на 65* няма да ти заври нито един буркан. Това е целта на стерилизацията .

# 625
Здравейте, момичета.
Вчера нарязах една тавичка смокини и ги посипах със захар, за да варя сладко /правя го с орехи и канела/. После обаче вдигнах температура и зарязах всичко. Тази сутрин исках да сваря сладкото, но заради високите температури видях, че е е тръгнало да ферментира /има малко бяла пяна и понамирисва/. Сега не знам какво да го правя- ще стане ли на сладко или да хвърлям в някой бидон за ракия Simple Smile Някой ако е варил ферментирала маса за сладко, моля да сподели получава ли се?

# 626
ако имаш бидон за ракия, хвърляй го  Peace

# 627
Мерси за бързия отговор. Хвърлям веднага. Надявах се, че се получава, защото навремето майката на приятелката ми правеше "тути-фрути", сладко с алкохолно съдържание, беше супер! Но то пък май не се вареше  newsm78

# 628
аз също правя  Peace но там плодовете се поставят в алкохол, който не им позволява ферментацията, която ти си получила вече.
Ама всъщност ако искаш пробвай,  дори и да не стане нищо, така или иначе към джибрите са тръгнали  Peace

# 629
Сега ли е времето да търся пащърнак и целина?   bouquet  bouquet  bouquet И отмина ли пресния чесън, исках и от него туршия, но уви... Май ми убегна късмета тук.

Цяла нощ сънувам зеленчуци, и как близкия плод-зеленчук е отворен, ама качили цената на чесъна... от 3,20 на 9! Ама хич не ги е срам!  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт