(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 415
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 465
Здравей,Country life!
Аз правих туршия със следните пропорции:
1 1/2 л минерална вода
1каф.чашка морска сол
1каф.чашка захар
1каф.чашка ябълков оцет
2 с.л синапено семе (да пази зеленчуците хрупкави)
1 чаена лъжичка куркума(с малка буква)
И обръщаш бурканите всяка вечер-нагоре-надолу...
Да ти е сладко!
Авосетт,да те питам за кейла.Гледам пред една библиотека орнаментално лилав вид втора година расте.Той многогодишна зелева култура ли е? Thinking
Вярно,че озеленителите периодично подрязват листата.В жегите го спасяваха с рязане до корен.
Пробвах го като гарнитура-бланширан,с карамелизирам кромит,стафиди,зехтин и лимон.Цветът му бе изумрудено-зелен.Лекинко нагарчаше,ама поносимо.
За сравнение с манголда(swiss chard)-повече. Laughing
Покажи ни зелената Ирландия,да се порадваме през твоите очи! Hug
Люлин,по-назад питаше за лилавите картофи.През април ги заринах повърхностно,буквално в купчината оплевена трева,с малко кравешка тор и почва.Загърлях ги почти до листата.
Но не са,Люлин,далече са от вкуса на Самоковските картофи.Кат го свариш да цъфне...
През зимата ще мисля за влагата.Куркума пише страшни факти.
Капково ли,тръби в почвата,градина под наклон-нещо трябва да измислим.Много сме-сила сме!
Ако видите колко борове сме загубили  за 40 дни суша тук.
Поливала съм доматите по 2 пъти на ден-грехота,финансово безумно.
Анн,пишеше за Русенските жеги... Rolling Eyes




# 526
  • Мнения: 1 456
Сернистата киселина за виното с какво се заменяше?  Rolling Eyes

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 790
Сернистата киселина за виното с какво се заменяше?  Rolling Eyes


за виното не знам. за бурето - орехова шума и вряла вода  Hug

# 528
  • Мнения: 1 456
за виното не знам. за бурето - орехова шума и вряла вода  Hug
това го свършихме вече   Hug
Виното превира , миналата година слагахме нещо , но какво беше   smile3537

# 529
  • Мнения: 286
Веселче, мерси много за рецептата за туршията. На мен ми се искаше да избегна слагането на захар, дали ще се получи ако я пропусна?

супер е идеята за синапеното семе, ще сложа Simple Smile

# 530
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 790
за виното не знам. за бурето - орехова шума и вряла вода  Hug
това го свършихме вече   Hug
Виното превира , миналата година слагахме нещо , но какво беше   smile3537

ние сложихме дрожди във ширата и после вече нищо

тук обсъждат темата Simple Smile звучи интересно  Laughing

# 531
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Здравейте, отдавна не съм влизала. Сушата ми влияе на настроението. От април сме нямали дъжд със стопанско значение. Оттогава 2 или 3 пъти приплеска малко. Другото е поливане. Изсъхна ми една прасковка, беше различен сорт, при нея и сляпото куче помогна - в корените открих много ходници. Втора праскова е наполовина изсъхнала. Ами малко ми е тъжно.

Богомолките хапели. Това го разбрах от една книга на Джералд Даръл преди две години. Ако никога не сте го чели, много сте изпуснали, той е идеален за хора като нас, които обичат природата. И много забавно пише.

Куркума се изказа ласкаво за дайкона. Сее се в земята от втората половина на юли до средата на август. По-добре е през август, така се избягва вероятността да стрелкува. Аз слагам накиснати 1-2 дни семенца, за няколко дни изкарва и след още една седмица вече е изкарал няколко истински листа. През първите дни на октомври вече бера.
Семената на дайкона много добре никнат. Ако нещо не изкара на мястото се подсява със салата. Имат добра съвместимост, някои казват, че земните бълхи се обърквали и не нападали дайкона. Аз също съм сложила тук-таме салатки и НЯМАМ ЗЕМНИ БЪЛХИ.

Кънтри лайф, най-простата рецепта за тази туршия е следната. Режеш в компотен буркан зеленчуци по желание. Във всеки слагаш:
3/4 кафяна чашка ябълков оцет,
1 с.л. сол,
1 ч.л. захар (има нужда, защото иначе се усеща някаква горчивинка от зеленчуците - зелени доматки, камби, например)
5-10 зрънца черен пипер
1 ацетизал (български непременно)
Доливаш до ръба със студена вода и затваряш капачката. Обръщаш няколко дни бурканите. Ако се появи ферментация - още по-вкусни стават.

Всичко друго е вариант на тази проста рецепта и също става - с гореща вода, с кипване на маринатата, с наливане на вода до половината и 1-2 дни допълване на буркана с още пресни зеленчуци, защото постепенно спадат и тогава се доливат бурканите, изливат се в общ съд, кипва се и пак се заливат.

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 15:40 от amica1

# 532
  • Мнения: 9
Веселче, не би трябвало да е многогодишно, ама знам ли. Моето мисля, че ще си изкара до пролетта, когато вероятно ще стрелкува(пъпките също се ядат), ама после може пак да избие листа, ако се пречупят пъпките.
В Ботаническата градина тук имат зеленчукова градина и го има това лилавото, ама да ви кажа, моето не е по-грозно, пък е и ядливо : ) .
Поздрави от Единбург !

# 533
  • Мнения: 2 033
avocettHug! Да беше изпратила вчера някой на импровизирания пазар, щеше да направи добри пари с твоя кейл. Simple Smile

# 534
  • Мнения: 465
Вчера ходих до една ферма с дечица да си купим тикви,кратунки за декор на есенните празници.
Разстроих се.Фермерката разказа,че дългата суша и последвалите я тдъждове са унищожили 70% от добивите на царевица.
Как ще изсуши мухлясалите кочани и аз не знам. Rolling Eyes
http://prikachi.com/images.php?images/97/5397097a.jpg
Зеленчуковата градина бе хитро заградена със ситна мрежа.Гледах вътре кокошчици,патета пуснати свободно ровчат,клъцкат,наторяват,естественно се борят с вредителите.
http://prikachi.com/images.php?images/164/5397164S.jpg
Амико,интересно,жената сподели,че е загубила 3 стари праскови-новопосадените оцелели.
Аз писах през пролетта,че видях как ги загърляше с пишканата сламата,сеното на което нощуват кравите.
Дали пък прясната тор няма специален ефект? Thinking
Рорик,Добри да се сетят защо слагахме начупени мамулчета царевица в туршията,зелето?
Зелените ми домати зреят на масата,червенеят,но боли стомах.Тъй за адет,за летен аромат и спомен стават и до там.
Авосетт,този красавец също ли е кейл?Кога да изрежа храсталака на аспержите?
http://prikachi.com/images.php?images/235/5397235J.jpg
Да подсетя любителите на дивия чесън да откъснат семенника и засадят малките чесънчета в почвата.Направете си полянка за ранна пролет.
Вместо да скубете едрите глави нахалост.Пробвайте!
И пишете! Hug

# 535
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Моето бяло вино е променило цвета. Момчето го извади от майката в отделен съд, но явно е трябвало нещо за запазване на цвета. Сега розовее.
amica1 трябва ли сега след гроздобера да напръскам с нещо лозите, имайки предвид склонността към оидиум? Кога да пръскам и с калиев перманганат?
И при мен изсъхна една прасковка. Cry
Ето и салатката.http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28794001

# 536
  • Варна-София
  • Мнения: 428
... amica1 трябва ли сега след гроздобера да напръскам с нещо лозите, имайки предвид склонността към оидиум? Кога да пръскам и с калиев перманганат? Пази дрехите или облечи нещо, дето няма да го жалиш.
...


Сега чакаме да опадат листата на лозите и после правим 2 зимни пръскания.

Против Оидиум (брашнеста мана) - Калиев перманганат и вар –  за 10 литра разтвор - 30 грама калиев перманганат + 200 грама  гасена вар – леторастите се пръскат обилно.

За някои други болести - антракноза, ескориоза, бактериален рак - 2% борд. р-р


...
Зелените ми домати зреят на масата,червенеят,но боли стомах.Тъй за адет,за летен аромат и спомен стават и до там.
...
Напоследък се ровя в темата за минералните води. Много от тях имат алкализиращо действие. Все се мъчим да си алкализираме организма, за да сме по-здрави, а се оказва, че 80% от нормалната храна подкиселява организма. Баща ми, изведнъж съобщи, че след като 3 дена пил една въпросна минерална вода, вече няма никакви оплаквания от гастрит. Много беше изненадан, тъкмо си беше купил хапчета за същото. Та поинтересувайте се за състава на минералните води, ако има в близост и подходящ минерален извор, това е и една чудесна разходка.

# 537
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Нещо стана неочаквано повторение. Да нямам вирус?

# 538
  • Мнения: 9
Веселче, това на снимката е друг вид брасика, тя е само декоративна, баща ми я гледа в оранжериите и я ползваме за букети после Simple Smile .
Миналата седмица учихме, че зелето, брюкселското зеле, кейла, карфиола всичките били едно и също растение, произлезло от дивата горчица, ама пусти човешки нахалитет и мераци за селекция Simple Smile .
Ама се радвам, че си ги имаме всичките, де ;р .

Вчера ми показаха по скайп 2 касетки продукция и 1 кофа томатилота, известни за баба като "абе тва кво да го правя, брей, че па се е и навъдило" .
Имам и едни краставици, дето са 1,5см дълги /хах, по-скоро 1,5см къси/, ей такива са .

# 539
  • Мнения: 3
Ех че сладурски краставички. Семето от Бг ли е купувано и как се гледат-като другите краставички ли?

Общи условия

Активация на акаунт