давате ли на лекаря?

• 13 058
  • 191
  •   1
Отговори
# 90
Много мога да напиша покрай престоя на майка ми в болницата, но предпочитам да забравя. Като, че ли ми беше малко, че я беше блъснала кола и се притеснявах за нея, та в болницата просто ме довършиха с всички главоболия, които ми създадоха. Не е като при плановия прием - като не ти харесва, сменяш болницата и отиваш на частно. Като е по спешност нямаш особен избор - на каквито лекари попаднеш - такива.
Обаче Мамасита е права, най-много пари се измъкват с ненужни процедури. Лекарите там препоръчваха на почти всички пациенти операции, а при тях се ползват пирони, пластини и т.н., които не се поемат от касата, а пациента сам си плаща. И трябва да си ги купи точно от там, където го прати лекаря.
Майка ми отказа операция, предпочете 2 месеца на легло. После случайно се оказа, че нейна приятелка познава добър травматолог, който разгледа рентгеновите снимки и каза, че при такова счупване е по-добре да не се оперира, защото най-много да стане по-зле. А в болницата не спряха да и се чудят на всеки контролен преглед защо не се е оперирала.
Съжалявам за излянията, просто темата ми припомни за този момент.

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 21:42 от Sellene

# 91
Давала съм ,,благодарствено пликче,, когато се наложи да приемат големият син с пневмония, но ни се каза, че в болницата нямало места.
Но бях твърде уплашена от тежкото състояние на детето си, така че не се противих въобще на офертата.

И като даде пликчето, място се намери, нали? Да се чуди човек как стават тия неща Tired Нещастници!!!
Теб те разбрахме, че не си плащаш, дано не дойде до главата ти да стоиш безпомощна. Но принципна.

# 92
Давала съм ,,благодарствено пликче,, когато се наложи да приемат големият син с пневмония, но ни се каза, че в болницата нямало места.
Но бях твърде уплашена от тежкото състояние на детето си, така че не се противих въобще на офертата.
И като даде пликчето, място се намери, нали? Да се чуди човек как стават тия неща Tired Нещастници!!!
Теб те разбрахме, че не си плащаш, дано не дойде до главата ти да стоиш безпомощна. Но принципна.
Плащам всеки месец, каквото е преценила държавата, че е достатъчно. Ако не стигат, да вдигне вноските, НО и да предлага нещо насреща. Да следи за безкрайните кражби от болниците и източването на ЗК от тях. А не да ме убеждават, че имаме безплатно здравеопазване, пък като опреш до него, да се окаже, че не е така.
И какво прави човек нямащ пари да плати, за да се открие случайно място за болното му дете? Как няма място, пък като платиш се намира такова? Все пак иде реч за държавна болница, не за хотел, моля! И докато има такива, плащащи за щяло и нещяло, ще има и доктори - изнудвачи.

# 93
+
Като се стигне до плащане така или иначе в частните клиники се плаща-отивам там и започвам да Изисквам.
Зависи как се поддавате.На плащащ под масата народ от памтивека току-така да му кажат, че места има няма да стане.Един път ми се случи за болничен за детето луда да ме правят.Е, видях, и втори път не им се дадох.Още на първия кабинет с тон, не търпящ възражение Изисках Нужното.Ако аз не мога да защитя правата на детето си-двайсетлевката ли може?Смешно е.
В държавна болница раждах, в държавна  оперираха и мен, и дете се наложи и въобще-че системата е скапана-скапана е, Ама пликчето допринася  онези, които я скапват да си продължават така.Индиректно помагате за доскапването на системата по този начин, оправдавайки се с някаква мнима безпомощност.Не е безпомощност това.Това е липса на желание да си потърсите правата.

# 94
  • София

А като дойде до главата на някой, който няма възможност да си плати, той заради такива безпринципни ще си замине, нали!

# 95
  • Колибите

Sellene, ако си снимала доктора и си го лепнала като подпис, що пък да не му дадем Thinking Mr. Green Laughing.

P.S. Знам за какво е темата, просто нямам сили да пиша по нея Sad Cry. Да, давала съм, да, беше ужасно, да, но не мога да го докажа.

# 96
Сещам се за случай, в който пациент се извинява писмено на мед. работник (не лекар), задето  го е наклеветил, че си поискал. Наклеветил ще рече, че е подал оплакване. Давали са и ще дават, от страх. Крайна форма на примитивизъм, напълно заслужено изнудване.  
 И друго - какъв процент гаранция получавате, срещу дадената сума на лекаря? Кое точно ви гарантира спокойствието?

# 97
  Давала съм, да. Те направо си искат, хич не се свенят. Казват си  направо цифра. Не им пука изобщо, че са мастити и авторитетни, направо си вземат пликчето като нещо дължимо.

# 98
Давали са и ще дават, от страх. Крайна форма на примитивизъм, напълно заслужено изнудване. 
 И друго - какъв процент гаранция получавате, срещу дадената сума на лекаря? Кое точно ви гарантира спокойствието?
Дренка, системата е сбъркана и повечето лекари са такива само по документи - не че не работят, просто толкова си могат. Чета, че повечето са давали на лекари след раждане или други леки случаи, а дали някой се е сблъсквал със системата когато има тежък проблем? Мой близък влиза с кървяща язва в болницата. Тъй като има и други хронични болести казват, че трябва да остане някой от нас в болницата и да го следи, при колабиране или влошаване да викне лекаря или да платим на някой от персонала (имаха предвид санитарка) да го наглежда, тъй като персоналът е недостатъчен.
Да, не си длъжен да плащаш, понякога и не ти искат, но можеш ли да чакаш?
Ако по клинична пътека не си вършат работата, лекарят е некомпетентен дали няма да потърсиш място където услугата е със заплащане. Това даване ли е или не?
Чета поредното умотворение - http://dnes.dir.bg/news/patzienti-bolnitzi-zdravnata-kasa-klinic … eki-11750224?nt=4 и умирам от ужас, че може някой близък да се разболее и да не могат да го приемат защото лимитът в болницата свършил и се почва едно обикаляне (то също струва пари, нали?).
Скрит текст:
В началото на годината мъжът ми се почувства не добре и отиде на лекар. Проблеми с направления и достъп до специалист нямаше. Пари не са ни искали, но просто лекарят не направи най-важното изследване, а при тези симптоми то се прави задължително защото в повечето случаи се касае за страшна болест (ние не знаехме какво точно трябва да се прави, нали заради това отиваме при специалист). Проблемът се задълбочи и когато личният лекар ме попита при кого е ходил и кой го лекува и разбра, че това е д-р Х, каза - "Все едно при никой не е ходил и това, че той е казал, че нищо не вижда, не е никаква гаранция". Тогава се разтърчах и след като нямаше никъде свободни часове за добри специалисти, платих за частни прегледи. За съжаление се оказа най-лошото. Та така, не съм платила нищо, карах по ЗК и в момента всички тръпнем защото половин година забавяне за онкологично заболяване, което в началото е напълно лечимо, е фатално.

# 99
 Давала съм, да. Те направо си искат, хич не се свенят. Казват си  направо цифра. Не им пука изобщо, че са мастити и авторитетни, направо си вземат пликчето като нещо дължимо.

Интересно е кои са точно TE?
Имат ли Имена?
Защо не се знаят, ако си имат?
От кой ги криете?

Едно раждане не винаги е лека.
Аз имах две тежки раждания, с последствия, второто и по-рано от очакваното,ее123456
Категорично бях дала заявка за неподкупване.Нямаше как да си поискат.А и да бяха-нямаше да им дам.Изродиха ме, оправиха ме, а бях много влошена,както и детето беше влошено.Не съм чакала-качвах се на свиждане, изисквах информация от завеждащ отделението.Какво да чакам?
Отделно имам в онкото операции, отделно имам на детето операции-та-сблъсквали сме се, не е да не сме.Пличкета не съм и няма да поднеса.

Съвсем различен е въпроса за кадърността и кой колко е учил.И за системата изначално.Но даването на пликчета буквално доскапва въпросната скапана система.

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 11:04 от Jizzlobber

# 100
Регламентираното заплащане не се обсъжда в темата. Бъркате нещата. Освен това,  често хората нямат реална представа за какво точно си плащат  и се почва с исканията и изискванията. Отделно някои болници се бъркат с хосписи и така....Сложно е, да

# 101
Хм, не бъркам. Принуден си да платиш регламентирано. Sad Детето имаше брадавичка на носа, отиваме в кабинета на лекаря, той го погледна и каза - да, брадавица. Тук няма течен азот да я изгоря, елате в частния ми кабинет.  Grinning

# 102
и ти хукна, хахаха...охххх ooooh!
на мен ми гориха в 27 поликлиника, как па не хукнах да плащам...
Брадавица, която не търпи отлагане ли е била?

# 103
Верно, как те принуди да платиш?

# 104
Брадавицата търпи отлагане, може и с нея да си ходи, но върви обяснявай на тинейджър, че това е нормално. Лошото е, че друг кожен лекар няма, пак опирам до частния. Платих 40 лв за двете процедури и готово. Можеше и да се разправям дали имат течен азот или нямат, но има ли смисъл.
И не бъркай София с провинцията. Тук нещата са доста различни. Закриха ушното отделение и вече няма такова в цялата област. Ако се наложи да се лекуваш трябва да ходиш в съседните области. Какво чак толкова, най-близката болница е на 150 км.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт