давате ли на лекаря?

• 13 026
  • 191
  •   1
Отговори
# 150
ок, не се изразих качествено, имах предвид без никакви житейски опори, което точно за лекар е пагубно-кел файда какъв специалист е, като окепази някой, щото не е дал 20 лв. в пликче...

# 151
  А, не. Аз превантивно не давам. Винаги съм се осведомила колко иска човека. Не мога аз да му пъхам пликове с неизвестни суми, по мой избор. Откъде да знам, може да му се види малко Mr. Green

Нямам думи колко просташки и тъпо звучи това. Сякаш не става дума за лекарска помощ, а за секс услуги.

# 152
  А, не. Аз превантивно не давам. Винаги съм се осведомила колко иска човека. Не мога аз да му пъхам пликове с неизвестни суми, по мой избор. Откъде да знам, може да му се види малко Mr. Green

Нямам думи колко просташки и тъпо звучи това. Сякаш не става дума за лекарска помощ, а за секс услуги.

Ти лекар ли си?

Последна редакция: пт, 17 авг 2012, 13:37 от Iris04

# 153
  • сф
еми да, това е единият от проблемите, и да не е само този.. по мои наблюдения, масово се размишлява по този начин - не е само пациентите да им бутат в ръцете.
иначе аз съм съгласна, че нищо нормално няма в това да работиш качествено тази професия от цялото си сърце и да не можеш да си платиш сметките, да не ти плащат редовно, да спасяваш хора в нечовешки условия. защото познавам и такъв случай - 30годишна практика, добър специалист, много човечен и неподкупен.. и супер беден (не в софия).

# 154
  • Варна

А как точно трябва да се заплаща исканото от лекарите?!
Изглежда, че те сами се поставят в тази унизителна позиция. Като искаш класно отношение, дръж се подобаващо.

# 155
Не го приемам като саможетрва.Не съм си и помисляла даже, че ако не дам, ш'се гътна.Изписаха ни по, живо по здраво.Живи и здрави. Thinking

И смяташ, че твоят опит се отнася до всички пациенти-лекари?
Ако все пак ти намекнат, че трябва да дадеш еди колко си - какво ще направиш? Ще напишеш Жалба към Комисията по корупцията ли? Или ще дадеш? Или ще рискуваш още повече здравето си и ще тръгнеш да местиш болницата? Или просто няма да дадеш? Ама тогава има риск да не получиш почти нищо от злоба...

Баба ми беше в болница няколко пъти. Знам какво е да лежиш и да се страхуваш за живота си, тогава въобще не се замисляхме за парите като фактор дали да остане тя в болницата...

# 156
ок, не се изразих качествено, имах предвид без никакви житейски опори, което точно за лекар е пагубно-кел файда какъв специалист е, като окепази някой, щото не е дал 20 лв. в пликче...

Той няма да го окепази, а просто няма да се занимава с него. Нали не говорим за доктор, при когото си отишъл да ти извади кърлеж, а примерно за сериозна операция. В такъв случай хората обикновено се осведомяват кой лекар е доказано добър, свързват се с него, и научават ще поеме ли случая, и какви са му... тарифите.

Много се радвам, че при теб нещата са се уредили и без това, на случаен принцип, но... рисковано е доста.

# 157
  • сф
Iris04, за планирана операция нямам такива грижи. има си т.нар избор а екип и получавам касов бон. друг е въпроса, че лично според мен, "избор на екип" е пореднаа простотия, чрез която да те издоят, но "легално". за мен нищо легално няма в това, но както и да е.

когато обаче си по спешност и си на живот и смърт (няшият случай и поводът да пусна тази тема всъщност), нещата са далеч по-сложни и по-малко регламентирани. там няма проучване на лекар и съмнително легалният "избор на екип" даже не е опция. тогава е зора.

# 158
Ти така ли си вършиш работата - за толкоз пари, толкоз?
Моя опит показва, че хората, които работят така и за много пари пак не могат да работят по-добре.
Отговорите в темата са достатъчно красноречиви и отговарят на въпроса - защо българските лекари са корумпирани. Корумпирани са, защото пациентите ги правят такива.
...

Така работя, и съм добре. Като започнат да ми плащат двойно, тогава работя "за двама". Обикновено се опитват да ме товарят с двойна работа, но с единично заплащане, ама нещо се схващам и пак си работя "като за един". Доктора, който е учил толкова години, да не е по-тъп от мен?  Това със здравата работа срещу снимка в стенвестника на портала отмина... Wink

Всъщност така е по-добре — ако се разчуе, че е добър, ще взема, ако не се старае ще остане на едната заплата (защото без пациенти, няма бонуси от фармацевтите). Като нямам друга възможност за контрол, и рушвета е "риба"...

# 159
  • Sofia
Не го приемам като саможетрва.Не съм си и помисляла даже, че ако не дам, ш'се гътна.Изписаха ни по, живо по здраво.Живи и здрави. Thinking

Kaжи го това на семействата на починалите родилки! Колко станаха последните две години  ooooh! не ми се изброява. Истината е, че квалифицираните лекари в Бг са на изчезване, и то само такива останаха, които напр. имат частни кабинети и могат да си докарат доход еквивалентен на образованието и специализациите. А останалите, и с пари да ги затрупаш пак не могат да ти помогнат, защото им липсват знания.

# 160
Не вярвам к'во чета тука Shocked
Откъде накъде пациента ще го отнася за ниската лекарска заплата? Вие мозък нямате бе!!!!!
На една счетоводителка колко да й е по-висока заплатата, че да има и на доктор да си плати при нужда. Или на учителка, или на пенсионер? Увеличение на заплатата се търси от съответното министерство или от управата на болницата, защото много добре се знае как болниците източват парите на пациентите и си ги прибират няколко човека. Оттам да си търсят парите, а не от нас. Що за малоумие да твърдите, че трябва ние да им доплащаме заплатите Shocked И колко данък се плаща върху тия пари в пликче? - 0,00лв. Трагедия сме и няма начин да се промени това  ooooh!

# 161
 Laughing От счетоводителката не зависи живота на никого.
А от лекаря – зависи всичко!
Там е разликата.
С всякакви средства бих търсила начин да получа максималното, когато говорим за здраве и живот.
Който е готов - нека рискува с принципните си позиции.

# 162
  А не, аз не смятам, че е редно. Безобразие е , и е срамота, че така стоят нещата.
 Но точно в тая сфера няма как да си рискувам здравето и живота, нито това на близките заради кинти.
 Не съм оптимист никак, че тая порочна практика може лесно да се промени, понеже я наблюдавам вече над 30 години.
 Иначе мога много лесно да кажа - никога не бих, ама как, това е корупция, но не намирам смисъл да си кривя душата.

# 163
нищо не давам, те и без това си ни обират прилично. А да не говорим за отношението им... Между другото това с допълнителното даване на пари и почерпки никъде в чужбина го няма.

Аз ходя в болници и при лекари, където ако има нещо за плащане, то се дава на каса! дори преди месец във 2 градска болница трябваше да си тръгна преди да е изтекла "пътеката" и си платих на каса - стойността на пътеката, щом не искам да лежа и да ми бъде безплатно.

Цитирам Диамантче, защото ми стана интересно !!! как точно лекарите ни обират прилично?! Ти, диамантче, при какви лекари ходиш? има и от другите - любезни, добри специалисти, некомерсиални.

# 164

...Истината е, че квалифицираните лекари в Бг са на изчезване, и то само такива останаха, които напр. имат частни кабинети и могат да си докарат доход еквивалентен на образованието и специализациите. А останалите, и с пари да ги затрупаш пак не могат да ти помогнат, защото им липсват знания.
Така е, след години няма да има изобщо кой да ни лекува читаво. Държавата и нереформираната система прогониха специалистите в чужбина. Лекарите продължават да емигрират

Общи условия

Активация на акаунт