За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 321
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Abigail, Много благодаря. Ориентира ме  Hug   bouquet

# 436
Днес  изкупих зеленчуците  Crazy И сега имам да правя 5 дена зимнини като за световно.

hahaha сега май аз ще ти дишам праха  Wink До събота поне, да видя какви ще ги сътворя.

Ето ми доматите конфи. Някъде по-назад в темата ги говорихме. Прибрах 2 бурканчета в хладилника със зехтин, опитахме ги с млечен пастет.  Права бях - по-хубави са от сушените, накиснати в зехтин. Тия са много по-сочни. И си мисля, че зимата доматите са точно гумени и дървени и винаги може да си направи човек от тях.

# 437

Ето ми доматите конфи. Някъде по-назад в темата ги говорихме. Прибрах 2 бурканчета в хладилника със зехтин, опитахме ги с млечен пастет.  Права бях - по-хубави са от сушените, накиснати в зехтин. Тия са много по-сочни. И си мисля, че зимата доматите са точно гумени и дървени и винаги може да си направи човек от тях.

пеп-4o, от много време се доверявам на опита и вкуса ти. С тези домати много ме "зариби", но за съжаление неприятен повод ме прибра в България и за кратко спрях приготвянето на зимнина. Скоро обаче ще ги опитам, не бих пропуснала сезона.    bouquet

# 438
Мени многу мъ и срам Embarassed, обаче ще питам - пеп-4o, може ли да ми разкриеш тайната на домати конфи Praynig? Толкова са апетитни, а пък казваш и по-вкусни от сушените...  Blush
Добре, че Джемма е далече и тук все още има зеленчуци Mr. Green Салатата ме изкушава.  bouquet
Редактирам се - намерих и прочетох нужното. Hug

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 14:14 от petu6ka63

# 439
kovatcheva, от сливите е цвета, споко. Peace

Пепи, аз правя нектара така- сварявам прасковите в малко вода, пасирам, добавям захар на вкус, още вода ако е много гъсто и разливам в бутилки. Другият начин е да изцедиш сока с изтисквачка- той няма да стане бистър, а ще е фин нектар.

Джема   bouquet

и ние го правим подобно

снощи надробихме ги прасковите(близо 10кг) първо с блендъра на каша(още сурови). после в тенджерата и да ври. добавя се вода за разреждане(близо 3-4лт) и после захар на вкус(близо 1кг)

пълнят се бутилки докато още сместа ври и се затварят веднага за да се само-стерилизира, след изстиване се проверява за хлътнали капачки

пълнихме ги на сaнпрайд бутилки

Hug

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 16:06 от Ердинч

# 440
Мени многу мъ и срам Embarassed, обаче ще питам - пеп-4o, може ли да ми разкриеш тайната на домати конфи Praynig? Толкова са апетитни, а пък казваш и по-вкусни от сушените...  Blush

ето тук писах за тях http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=672777.msg22795226#msg22795226 тези дни ще ги пусна направо, че реших за по-лесно вместо да пиша да си търся стария пост, ама май повече време ми отне  Laughing а не са за пропускане.  Петушка, по същия начин  се правят, но времето е по-малко. До утре ще напиша как точно направих  Peace

iLUSIon, съжалявам, че си тук по такъв повод  Hug   

# 441
  • Балчик
Ердинч, не съм те засичала отдавна в никоя тема. Hug

Аз реших да сложа гювеча във фризера и не го напълних в буркани. Днес се занимавам с лютеницата.

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 15:02 от Джемма

# 442
пеп-4o, извинявам се много за отнетото ти време  bouquet - прерових блога ти и после всички твои постове тук и открих, че всъщност точно такива са и моите  Mr. Green

# 443
нищо де, на мен ми беше лесно - просто прегледах последните си публикации тук  Wink

# 444
Ердинч, не съм те засичала отдавна в никоя тема. Hug

Джема, дълга и широка е ... Hug

за да не е спам поста ми:
освен нектар от праскови ние също така вчера и днеска си напълнихме балкона с домати и смлени капии за сушене

сори, снимано е с телефон

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 16:44 от Ердинч

# 445
  • DE
Здравейте!
Аз снощи пекох кисели камбенца с чесън, морков като за туршийка.
Хапнахме ги за вечеря че не бяха много.
По тукашните ширини чушки и камби нямат време да почервенеят и все на зелени карам.

# 446
ако ги обереш, завиеш в хартия и оставиш в кашон на тъмно?  Така обираме последните домати и те зачервяват бавно, заедно с чушки. Особено доматите - пак са по-вкуссни от гуменита вече на пазара в началото на зимата  Peace

# 447
Някой може ли да ми каже ориентировъчно по тази рецепта колко бурканчета излизат  Embarassed
Скрит текст:

Лютеница по студен начин

Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.
Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г
Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

# 448
Здравейте, не съм влизала няколко дни-бях на море, после веднага се захванах със зимнината. Равносметката до момента е сладко-кисел сос от сини сливи и икра от Джемма, мармалад от сини сливи традиционен и компот от горски къпини. Следващите почивни дни продължавам. По повод но по-горната публикация, аз правя по подобен начин т. нар. айвар, на който реда му е дошъл, заплануван е за четирита почивни дни плюс маринованите камби на nen-4о.
Междудругото икрата е страшна, поздравления на Джемма.

# 449
  • Балчик
Междудругото икрата е страшна, поздравления на Джемма.

Благодаря.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт