Отговори
# 90
  • София
Дрешки нямам и не съм стигнала до прането. За пране по принцип използвам Персил и мислех да мина на Сензитив, четох добри отзиви за него.
Не плача, но и преди бременността трудно се разстройвах. Хормоните ги поддържам с лекарства, но по-скоро се дължи на по-неемоционалната ми натура. Simple Smile
Още не мисля за предстоящото събитие като за нещо близко. Терминът ми е в края на октомври и мисля да се заема с битовата страна на събитието през втората половина на септември.
За цеденето реших да го правя на ръка, гледах някакви техники из интернет, все се надявам, че ще се справя.

# 91
И аз ще пера с Персил Сензитив - много ми харесва. Предният път ползвах Тео бебе, не съм имала никакви проблеми с него. А доколкото знам Сано май имат специален бебешки прах, май пак е Сензитив някакъв.

Някой беше питал за раждане в МД-Варна. Много се замислям за там, но все още не съм взела окончателно решение. При мен е малко по-сложно положението и ще го умувам още. Другият ми вариант е АГ.

# 92
Съжалявам за сблъсъка с държавните болници и здравната каса, но положението наистина е такова и по-добре е да се знае какво е предварително. В майчин дом са добри специалисти(може би най-добрите в Бг), но отношение не очаквайте-никакво.

И още една идея за прането-ако ви притеснява прахта-може да пускате пералнята на допълнително плакнене.  Wink

Щастлива жена Именно такива комплекти-купувах миналият път въпреки, че тензухените не ги ползвах-нямах избор. Виждам че и сега са така: http://www.moebebe.com/catalog/product_info.php?products_id=175

Последна редакция: вт, 14 авг 2012, 15:56 от Mimi_leo

# 93
Бях извън София няколко дена, та сега докато изчета всичко...Едвам запомних за какво сте говорили  Laughing

Най-прясно ми остана отношението в Майчин дом. Между другото, аз ходих преди месец и нещо там по спешност една неделя сутрин, понеже получих леко кървене и честно - умирах от ужас, че някой ще ми се навика, ще ми се накара, ще ме изгонят...Те пък хората се държаха супер мило - казаха: Глупости! Как няма да ви приемем. Каквото и да ви притеснява, задължително идвате. Може да ви се струва незначителна болка или кървене, пък да се окаже нещо сериозно. Прегледаха ме двама човека, на видеозон ме гледаха, сестрата дори беше любезна Shocked И пари не ми взеха. Тръгнах си с много приятно чувство, че може би не всичко е загубено и все пак като ида да раждам може и да не се държат с мен като с крава за разплод. Та така...Явно зависи на кого попадаме, но моето скорошно преживяване е това Simple Smile

Да ви питам за помпите: аз някъде може би из темата на септемврийките или август (не си спомням) бях чела, че пък с електрическите помпи било много силно цеденето и чак болезнено и тамън твърдо бях решила да си взимам ръчна...Сега като чета тук, та пак се разколебах. То накрая ще излезе, че все е гадно и неприятно, каквато и да си вземеш????

За педиатъра...Нямаше ли нещо, че идва до 48 часа в болницата за някакъв преглед след раждането или се бъркам с друго? Аз идея нямам как точно да си намеря добър. Ще питам първо мойта лекарка да видим знае ли някой приличен педиатър и после познати...

Аз не плача - тотално мога да се сдържам, но ми често ми става много мъчно или пък много мило -  зависи от картинката Simple Smile

Да се оплача и аз малко. Бяхме при бабите на мъжа ми, то ясно, че всяка се стремеше да ни угои, ама като ме хвана един запек, та половината време прекарах в леглото. Адски много ме болеше коремът, подут,  подут, ужас направо. Много тегаво вече със запек. Явно няма място хич за излишни елементи  Laughing А и щях да се пребия по едни стълби, но Слава Богу успях да се хвана за парапета и само си простъргах ръката.

# 94
или да се запишем при обикновеното Джи Пи, и да се молим да са й останали направления за специалист

Аз така съм направила /записана съм при обикновено Джи Пи/,който ми дава винаги направления без проблем,а и до колкото знам нямат право на отказ за направления за дете...........до този момент никой от нашият град /майчета имам в предвид/ не са се оплакали,че Джи Пи -тата са им отказвали направление.Поинтересувай се,но моята инормация,че направленията за деца нямат ограничения.

Джи Пи- то ако няма специалност детски болести, а има записани деца в листата си е длъжен да сключи договор със специалист по детски болести и там изпраща децата с направление, т.е. не може да им откаже направление. В това отношение не се притеснявайте, от няколко години здр.каса въведе този ред.

# 95
Здравейте и от мен ! Темата е страхотна , много усмивки и положителни емоции  Hug

# 96
за праха за пране съм казвала и преди има един био разградим прах mio care, http://family-bg.com/prX_1630.htm много е добър...след втория третия месец ще миан на персил сензитив...имайки предвид, че бебето ще спи на моето легло, ще се гушка с моите дрехи, които няма да са прани с неговия прах малко ми е излишно да се вталясвам толкова по праха дълго време...другото, което ползвам са сапунени ядки за пране и може да продължа и с тях...

за кърменето, помпите и необходимостта от тях... не веднъж съм ви канила на моите лекции, на тези на които ходите по молове и разни училища са организирани от фирми и е нормално да си пробутват стоките, аз като консултант нямам тези права да ви препоръчвам марки...и затова пак ще ви подсетя за следващите ни лекции...
във фейсбук също съм качила статии, които биха ви били полезни и които описват кога всъщност имаме нужда от помпа...
и това са случаите, когато бебето в болницата е далеч от нас, когато не суче хубаво и когато количествата кърма са малко, заради предните две причини...в останалите случаи не ви трябва помпа, и когато бебето изсуче някакво количество няма нужда от доицеждане, защото така може да си докарате хиперлактация...освен това, когато бебето изсуче гърдите те омекват и се изпразват и ако се препълнят преди то да се събуди е достатъчно над мивката да изцедите на ръка съвсем малко...цеденето на ръка е много лесно...но въпроса е да видите каква е техниката...има клипчета в youtube...
но пак ви съветвам да не вярвате на сляпо на всички училища, на които ходите...масово се осъществяват с помощта на различни фирми, които целят да ви убедят как ще си улесните живота използвайки именно техните продукти...

електрическите са много по-добри от ръчните...вакуума там се регулира, както и е много по-лесно, но са на минимум двойна цена, което е излишна инвестиция, освен ако не смятате да се връщате на работа рано или да сте далече доста време от детето...но има майки които чудесно се справят и на ръка и с ръчни, и с електрически...та явно който както свикне...

за гладенето, аз гладех преди, защото беше зимата, защото ми доставяше удоволствие да гладя бебешки дрешки и защото нямаше какво друго да правя...сега едва ли ще ми остава време, пък и както някой тук преди време беше споменал, за да се дезинфекцират от гладенето това трябва да става на температура от не знам си колко градуса...както и с прането...аз мисля, че чисто белите и светли дрехи съм и ги прала на 60градуса, пък шарените на 30-40 според зависи...
както и в един момент почнах да пера нейните с нашите...защото има хора, които до година перат на ръка дрехите на децата или отделно от техните дрехи...

за екипите по болниците, които дават нощни дежурства мога да ви кажа следното...аз съм ходила за високо кръвно с първата бременност в пирогов и ми се скараха, че не било високо...а то си беше 130/90 при мое нормално 110/60...но както и да е...изогониха ме от там пак от детското спешно с повръщащо дете на ръце в 3ч през нощта, защото не и знаех ЕГН-то...в Токуда пак срещнах ужасно отношение пак в спешния кабинет, пак с повръщащо пред вратата им дете...и това защото отидох точно в 7ч сутринта когато се сменяха...и ме караха да чакам половин час...но просто има хора и хора...за моя радост на първото ми раждане без уговорки с лекари и екипи попаднах на два екипа и двата бяха страохтни...и точно защото след това се сблъсках с какви ли не лекари сега никой не може да ме убеди да родя без избор...както казваше някой не раждане всяка година...и както може да дадем пари за скъп телефон или прочие така ще успеем да отделим и за едното раждане...

за бархетните и тензухените пелени аз имам от катерина, но мисля пак да си взема...слагах под хавлийката, за да е по-меко, слагах и като възглавничка...за много неща стават...слагах си и в сутиена, когато кърмех от едната,а другата изтичаше спонтанно...или вместо лигавник, защото лигавниците пазят деколтето, а детето докато суче обикновено му тече от устичката и си капе раменцата...

за еднократните пелени пуфис попиват по-добре от памперс, но са силно ароматизирани...памперс като сухота винаги съм имала чувството, че запарват и оставят дупето мокро, въпреки всичките им реклами...доволна съм била от молфикс, изглеждат някак си по-памучни...сега идея си нямам какви ще ползвам...мислех за многократни, ама да видим както се туткам докъде ще го докарам...

за педиатрите не е задължително да е педиатър, то всъщност вече всички са лични лекари и няма конкретни педиатри...аз ще запиша малкото при моята лична, където записах и катерина, след като с първата и лекарка имахме разминаване по много въпроси...

за първото посещение у дома след като предварително сте се уговорили с даден лекар да си запишете детето при него, като родите се чувате и уговаряте кога да дойде вкъщи...на мен ми взеха тези 20лв именно защото детето нямало все още ЕГН и нямало как да се осчетоводи този преглед...обаче тогава защо е задължителен...както и да е...
като консултант само ще ви препоръчам на 14 ден бебето да се претегли, за да се знае как наддава...защото обикновено лекарите записват първия преглед за края на първия месец, когато ако нещата са оплескани с кърменето и наддаването се оправят доста по-трудно...бебетата обикновено спадат на тегло след раждането, затова до десетия ден трябва да са си върнали рожденното тегло и да почнат да качват...затова именно препоръчваме тази консултация ан 14ден, за да може да се вземат адекватни мерки...

стиаг толкова, че станах много подродна и досадна  Mr. Green

# 97
  • София
Лорини, като каза за лигавниците, от известно време има и такива моделчета, аз купувах за моята приятелка, супер доволна е.

http://kodbebe.com/%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0 … D0%B8%D0%BD-tigex
http://www.bebemarket.bg/bg/item/%D0%97%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0 … abymoov-3282.html

Дали ще бъдат удобни и за кърмене?  newsm78

# 98
за 20лв и обличане и събличане по-добре една пеленка...бебето като заспи ще е по-лесно да я махнеш...защото кърмачетата имат навика да заспиват докато се хранят и нямат нужда от оригване, а ако трябва да махнеш този "лигавник" може да го събудиш...но иначе биха вършили работа...

# 99
Сега попаднах на тази снимка и  идеята ми хареса страшно много. Аз не обичам да шия, но заради идеята мога да се пробвам.  Малко е в страни от темите, които водите но реших да ви споделя тази снимка.

http://www.flickr.com/photos/wishcake/page9/ Това е профила на авторката.

# 100
Ще мина и аз набързо през темите, които сте обсъждали, пък и да споделя нещичко искам.
За педиатъра - избирате го преди раждането и се уговаряте с него, че ще го потърсите, когато ви изпишат от родилното с бебето. Той е длъжан да дойде вкъщи на домашно посещение до два дни от изписването, като бебето трябва поне една нощ да е пренощувало вкъщи. Педиатърът получава копие от епикризата на новороденото и извършва преглед, дава указания за козметика, обличане, кърмене (дали ще се доверите е друга тема, но пък ако не се доверявате - то може би не сте избрали правилния човек). Пари не трябва да ви взема - прегледът ще си го осчетоводи, когато излезе актът за раждане на детето и го впише като свой пациент. Нашата общопрактикуваща лекарка има специалност Педиатрия и мисля, че това е добър вариант. Така или иначе този лекар се явява личен лекар на детето и не може да ви отказва направления за каквито и да е специализирани прегледи!
За праха за пране - Тео Бебе. Пусках бебешките в отделна пералня, на 40-50 градуса.
За гладенето - смятам го за безсмислено.
За памперсите - Бейбилав на ДМ.
За емоциите - бих казала, че съм по-спокойна от обикновено. Ако нещо ме издразни, си казвам, че заради бебето трябва да бъда хладнокръвна.
За държавните болници - въпрос на случайност е дали ще попаднете на точния лекар. Може да мине гладко и окуражаващо, може да е пълен ужас. А не би трябвало да се разчита на случайността. Аз така от едно ходене в Шейново се отказах от там.
Пламито, Илияна, тази д-р Рени Ковачева наистина е злато. Първата бременност се следях при нейна колежка. Буквално дни преди раждането моята АГ се разболя и ме прехвърли при един неин колега за секциото. Обаче той пък се оказа с препълнен график и така от трети опит попаднах на д-р Ковачева. Мога да говоря дълго за нейните качества, но е достатъчно да кажа, че е великолепен специалист и страхотен човек! Тя превърна раждането със секцио в един прекрасен спомен за мен. И тогава беше тъкмо станала завеждаща на Родилното отделение в Тина Киркова - държеше ги здраво, та и лекари, и акушерки, и санитарки се държаха изключително добре и отговорно с пациентките. Жалко, че сега няма да съм пак при нея. А, ето че и тя работи в държавна болница - вече не завежда родилното, но доколкото знаем е една от най-често избираните АГ за раждания там. Та май си е до човека, а не до болницата.
Днес най-после ходих в тукашния Родилен дом. Да ви кажа прилича на западна частна клиника - всичко е ново, модерно, луксозно. Запознах се с лекаря, който евентуално ще ми направи секциото и съм с добри впечатления. Минах един УЗ, всичко е нормално. Гледа ми и изследванията и заключи, че съм една здрава бременна ("скроз здрава трудница"). Даде разрешение да отидем на море в началото на септември.
Все пак обаче ще продължа да ходя и при другата лекарка тук в квартала, в частния й кабинет, защото повече неща ми казва при прегледа, мерят ми кръвното и теглото, по-подброно е някак. За тоновете сигурно ще ме викат, но предполагам в края на 8ми месец. И също ми казаха, че трябва да отида на очен лекар, че нали при първата бременност бях със завишено вътреочно налягане. С други думи, доволна съм като цяло от обстановката и лекаря. Решението вече е ясно - оставам си в Босна при мъжа ми и бебка ще се ражда тук. Пък с документи и болнични ще се оправяме после.
Ралица, едно хубаво бебе винаги е "в темата"! Simple Smile

# 101
  • София
Поли, успя ли да разбереш какви са документите, за да ползваш обезщетение за временна нетрудоспособност в БГ?
Продължавам да се чудя дали да се занимавам...От една страна толкова много години съм се осигурявала на пълна заплата, от друга, само като си помисля каква бюрокрация е, ми се отщява.

# 102
За прането - аз толкова омразих прането на ръка, че когато си избирахме пералня и ми казаха, че е с вградена теглилка и мога да изпера и един чифт чорапи, не се колебах и я избрах. Та мисля бебешките дрешки да пера в пералнята, като в началото отделно от нашите. Вече изпрах една хавлийка, чаршафче и калъфка като ползвах Тео-бебе - течен препарат. Четох, че омекотител не трябва да се слага.
За гладенето - на щерката всичко гладех, но и тогава всичко перях на ръка. Сега може и да пропусна този момент, освен когато освежавам това, което имам от нея и новите дрешки.  Grinning
За помпа за кърма - ползвах ръчна и нямах проблеми, сега още се колебая каква да взема.  newsm78
Памперси - навита съм да използвам многократни пелени, но и още се колебая какви точно да взема.
За личния лекар на бебето - може и да изберете такъв с обща медицина, но задължително от няколко години децата, мисля под 3г. , се препращат на педиатър.
Хубава вечер!  Hug

# 103
Милинка, като се роди бебето трябва да бъде издаден документ от болницата, в която е родено по тамошното законодателство - като нашия болничен. Освен това трябва да бъде издаден и местен акт за раждане на бебето. Тези документи се превеждат и легализират на български език. На тази база от Общината издават български акт за раждане. От НОИ се вади някаква службена бележка, че майката е осигурена или нещо подобно.  ТТези документи могат да се извадят и от упълномощено лице, не е нужно лично да се ходи по инстанциите.
Със събраните документи се отива при личния лекар (на майката или детето), който издава болничните за бременност и раждане - първият и вторият, а ако е минало повече време и третият. Би трябвало явяването пред личния лекар да е лично от родилката и детето, но мисля, че може да се разберете с личния лекар ако ви е по-близък, някой да отиде вместо теб. Трите болнични в двудневен срок от издаването им се представят пред работодателя, заедно с останалите документи. Той ги внася в НОИ и от там изплащат дължимите до този момент обезщетения. Болничните могат да бъдат издадени и предадени до 1 година от раждането, мисля (този срок ми убягна, защото не възнамерявам да чакам толкова дълго). А за времето, през което майката не е била на работа, може да се уговори с работодателя да я води с непредставен болничен (моят работодател така пожела да процедира) или пък да си пусне платен или наплатен отпуск. След издаване на болничните, този отпуск така или иначе със задна дата ще бъде прекратен от деня, в който започва първият болничен.  

# 104
Леле, леле  Rolling Eyes вие вече перете, аз още нямам нио една дрешка  Crossing Arms Направо не ме свърта вече да почнем с пазаруването, ама таткото като е зает и няма с кого да отида до Бургас  ooooh!
А и нали последния път ни изненадаха, че нашето момче, може и да не е момче  hahaha

За помпичка за кърма, мисля да не купувам, защото може и да не ми се наложи да ползвам- ако се наложи- ще инвестирам в електрическа, но за сега се моля да избегна и този "пореден" разход. Също мисля да изчакам с покупката на Стерилизатор и Бебефон- смятам, че първия 1-2 месец ще съм до бебчо неотлъчно (освен до WC-то), та бебефона може да почака, а стерилизатора ще е необходим, като почна да ползвам шише, което се надявам   Praynig да не се налага до поне 3-4 месец, защото имам много силно желание да кърмя и шишето да ми е само за вода. Даже от сега като гушкам котката (която е към 3 кг) и си я намествам като за сукане да свикна със захвата  hahaha

За гладенето- много ми е омразно още "по рождение" и мисля да е само до към 3-тия месец.
За пелените- ще ползвам и тензухени и бархетни. Знам, че тензухените попиват чудесно и мн. майки ги ползват за след баня- постилат хавлията, отгоре тензухената пелена и така попиват бебчо. Бархетната- при кърмене, при оригване, за завиване, при кърмене, нагъната за възглавка.... има много приложения.
За педиатъра- ами май ще се наложи да сме при личната тук (общопрактикуваща със специализация Гинекология) и при нужда ще искаме направление за специалист, че ходенето през 2-3 седмици до Бургас ще ми се види трудно, особено през зимата. Щом наистина няма право да отказва направление за бебо, не е толкова фатално. Защото съм чувала, че е връщала хора за преглед при специалист за след 2 седмици примерно, защото й свършили направленията  Tired

Общи условия

Активация на акаунт