Отговори
# 405
  • София - град
Да Блонди , знам че тях не ги тормози, хълца си още от корема. Обаче не заспива заради това хълцане...

# 406
  • София
Въпрос към ЛЛЛ и останалите мамчета:

Имам доста кърма и се налага да изцеждам с помпата, за да освободя напрежението /то даже изцеждам е силно казано, тя направо сама си тече/, и така по два три пъти на ден, като всеки път изцеждам по 50 до 80 мл. Започнах да прибирам във фризера, но те контейнерите са ми на привършване вече, а и много място заемат, та въпроса ми е мога ли да събирам изцеденото на два три пъти за един ден в един контейнер докато се напълни и така да го замразявам, а не от всяко кърмене по отделно?

# 407
Здравейте  Mr. Green

Блонди, тук съм си  Wink

Белверде, вече са ти отговорили, ама да кажа и аз. От раждането до 10 ден (от 10 до 100 мл.) ориентировъчно и после до кра на първи месец са си около 100 мл. След което се следва формулата: 1, пореден навършен месец, 0  110 за втори месец, 120 за трети и така. Все пак бебетата и потребностите им са различни и това е ориентировъчно количество  Hug

Месечинке, сигурна бх, че сега липсата на майка ти ще е най-осезателна, но ще отмине  Hug когато имаш нужда поплаквай си, за да ти олеква. По отношение на майчинството си не се съмнявай само. Слушай си бебето и действай  Hug

Маги-Г, можеш разбира се, аз при непъллно контейнерче го слагам в хладилника (но не на вратата, а към задната част) и в рамките на 24 часа го допълвам и премествам в камерата с етикет на който съм написала датата  Hug

Галка, да ти кажа и при нас сутрешната разходка остава много размито понятие, а после става жега. Ще ти споделя какво правя. Сутрин, когато Мишето се нахрани, го слагам в количката и на балкона. Докато Емка се събуди мога да си свърша нещо или просто да си почивам и после действаме според зависи. Така хем тя се наспива, хем той е навън  Mr. Green

# 408
Ivy, след тази статия се притесних съвсем. При мен май нито един фактор не се проявява, но пък знам ли... Най-добре ще е наистина да говоря и с педиатърката да видим тя какво ще каже.

А от снощи май сме и с колики вече - не съм сигурна дали е възможно бебе на 14 дена да има, но се свиваше вечерта на две и не спираше да плаче. Добре че майка ми е покрай мен постоянно да помага, защото след тричасово будуване и плач се почувствах супер безсилна и неспособна майка. Даже и сега си мисля, че не ме бива, защото само майка като я вземе се успокоява и заспива. И само  ме гонят някакви такива черни мисли и депресийки.

# 409
Absolut Illusion, майка ти явно излъчва спокойствиеи Дария го усеща.

# 410
Блонди, свате  Heart Eyes много ти благодаря:))) То с тия лакомии не бързо ще им минава ами не знам как изобщо се  задържа някъде храна, те все отварят човките, че са гладни, даже и след като са нахранени  Mr. Green А днес Гого( Зет ти Блонди) как се изака. Направо му трябваше памперс за възрастни  hahaha Joy Целия се беше оплескал хахахахаха. Сега чакам Анди да я свърши тая работа и май я е свършил, че ми намирисва от някъде много яко  ooooh! hahaha Joy Посерковците ми те Heart Eyes
Дсб Мерси за инфото за храненията, че и аз имах нужда от това. Аз им давам по 90 мл, дали не им е малко вече  newsm78 Те почнаха 2-рия месец, би трябвало да изяждат по 110 мл на ядене. Уф тоя док. каза да им давам по 90мл, и вечер никакво ядене. Ама аз само в 3 го спрях яденето, иначе в 12 си го оставих, че те ще освирепеят до 6  Crazy Ама аз и цицка им давам доста често м/у храненията, така, че май си взимат дажбата  Mr. Green Абе луда работа това ядене Heart Eyes
Absolut Illusion Hug Не се тормози излишно, а се успокой и всичко ще е наред. Децата усещат напрежението на родителите и ако ти си изнервена, бебето и то го усеща и то става неспокойно и изнервено. Аз по себе си съдя. Когато бяха разправиите в нас и малките бяха нервни и неспокойни. Онзи ден когато плачеха много, милото много се изнерви и беше много напрегнат и бебето което той държеше не спираше да плаче. В момента в който аз вземех бебето от ръцете му и то спираше да плаче и съответно другото, което той подхванеше пак надуваше гайдата. За това не си втълпявай, че не си кадърна и ала бала. Просто се успокой и ще видиш, че всичко ще е ок. Отначало е така, малко стрес, напрежение, после всичко се нормализира, като се напаснете с малката ще видиш, че за нея ти ще си най-добрата мама Heart Eyes

Айде оставям ви, мама не за дълго  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 15:59 от ek3otu4ha

# 411
Софи, малко им пречи, да, така е. Минава. Моята хълца вече много рядко  Simple Smile

Absolut Illusion, възможно е, Криско имаше на 7-мия ден  Crazy

# 412
Здравейте и от нас  Hug Hug Hug Всеки ден ми се иска да пиша, успявам сравнително често да ви чета , но все не успявам да пиша.Но и тепърва влизам в час.От петък нашия тати е на работа , преди това и на село си ходихме, по цял ден бяхме на разходки и не стигах до компютъра.Едва днес успях малко да се организирам сама с двете..........Иии се събуди  Mr. Green Така е, като оставих форума в края на списъка със задачи, съня й ми стигна до тук  Crazy

При нас всичко върви добре засега, само дето нещо още не можем да си нагласим режима и така се получава, че трябва да я будим час и половина след като е заспала за да я изкъпем
А защо не я окъпете преди да заспи, а я къпете под час? newsm78
Галка с теб съм в чуденките за 2 деца, но ще се справим  Hug Wink

# 413
  • София
Dbs, Tefitka, благодаря ви за инфото за количеството храна  Hug
Блонди, а на теб забравих да ти честитя рожденника на патерици  bouquet да ти е жив и здрав и все така послушно и разумно детенце Hug Много са сладки на тази снимка с малката  Heart Eyes
Моя мамин, сладък муцанчо пак цял ден спи, снощи само 2 пъти ставахме за по 1 ч., което си е страхотен напредък, пу-пу, че миналите нощи беше обърнал деня с нощ и обратното, но днес с това спане цял ден - не ми се мисли какво ще е довечера пак, дано да спи  Praynig

# 414
  • София
Аничка, не знам  Rolling Eyes Всички, че даже и педиатъра ми казват, че трябвало да е по едно и също време за да може да се създаде някакъв график.

Дбс,  Hug

Ох аз с тая кърма не знам какво да правя  ooooh! като млекоцентрала съм, постоянно тече от мен, циците са ми на камък, а Тедито си е лакома иначе и си хапва. Трябва да се доизцеждам и ме е страх да не взема да си предизвикам свръх лактация или да си докарам някой мастит.

# 415
Софи, и малката хълца, но не и личи да й пречи. Започвам да й говоря и тя даже и ми се хили. Тъкмо извади усмивката и айде пак "хълцук" хаха

dbs, възможно е и това да е причината. Все пак тя 2 деца е отгледала, без ничия помощ - май трябва повече да се радвам, че има някой покрай мен. Като ревне и ми къса сърцето.

ek3otu4ha, знам че е така, но още се възстановявам след раждането - с епизиотомия съм, от която още не мога да си сядам на Д-то + едни екземи, които ми се образуваха там след бръсненето и всичко ми е като на сън. В този ред на мисли - някой ако знае лек за това, ще се радвам да сподели. Сърби ужасно и сякаш няма край. За сега успокоявам с кремчето за подсичане на Дария.

Блонди, вие как се лекувате от коликите?

# 416
magi_g Изцеждай и давай на сам, аз даже и ще си плащам!Какво ли не бих дала, малките да са изцяло на кърма  HugАма моите пусти цици като са скръндзи, та само за едно пускат Crossing Arms Какво ли не ги правих и това си е, те си знаят тяхната.

# 417
Здравейте майчета, аз съм на ръба на полудяване, не знам какво и как да направя, как да помогна на бебето си.
Към ЛЛЛ:Беба има колики, давам и биогая + инфакол, днеска ги почнахме.  Беба не се успокоява нито гушнато, нито люшкането помага, иска само да цоца от гърдата, само това я успокоява, ама постоянно цоца, чак ме е страх нещо да не стане с това цоцане, преяжда май много, ако не и давам гърдата да суче, реве яко и аз заедно с нея. Та въпроса ми е дали да и давам гърдата постоянно така да суче, дали ще и навреди това постоянно сучене? Само това сучене помага...
В голяма депресия съм... с тези колики, това реване ми къса сърцето... Не ми стига това + свекито ме изкарва извън релси, като почне да реве малката и тя почва да ми се кара, че съм и давала вредни неща (дето лекар ги изписа), най-добре било чай от копър, аз само глупости съм правила. Мъжо ме остави при нея уж да ми помага ама нъц, само ме изнервя и ми пречи. Нито през нощта ми помага, нито през деня, спи като пън, чак хърка после аз съм виновна, оплаква се, че не и давам да я гледа, а оставя ли на нея ревящата ми щерка, тя веднага ми я връчва с обяснението, че беба иска мама, на всяко нещо се бърка, иска все бабини деветини да правим а аз слушам педито и познайте - скандали. Татито ни е на работа в града (аз съм на село), обаждам му се и като почна да разказвам какви неща върши майка му и хайде хоп и с него се караме, вика ми - за това ли ми се обаждаш? да се оплакваш? просто вече ще полудея.... Ох, излях си душата.... Извинете ме, че ви занимавам с моите глупости...

# 418
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=674854.msg22826386#msg22826386

Amorevole,(ЛЛЛ) изключително много ти благодаря за милите пожелания и за изчерпателният отговор  bouquet Наистина сте златни момичета Blush Иначе акото е жълто-зеленичко на цвят, не мирише лошо, но е повечко от монета от едно левче  Embarassed Дали ще е удобно, ако помоля и за някакъв ориентировъчен списък за храните и напитките по време на кърмене, които са препоръчителни и съответно тези, които трябва да се избягват. В интернет има доста информация, но на места е доста противоречива, като например дори за бозата и житото, млечните продукти, и мен ме вълнува едно кафе (фрапе) на ден вреди ли и може ли да направи детето по-неспокойно? И още нещо: дали има някакъв норматив за количеството кърма, погълнато от децата, според възрастта им. В болницата ми правеше впечатление, че на всяко хранене през 3ч. им дават по 30 мл АМ, ние никога не го пиехме де Laughing После увеличаваха на 40мл и така...Питам, защото мисля да взема ел.везна за да се ориентирам дали му стига храната, или няма нужда, т.е. ще разбера, ако не му стига? Благодаря ви предварително  bouquet

Belverde, благодаря ти за милите думи! Heart Eyes

Действително, по този въпрос – „диетата” на кърмачката - има доста (и често – противоречаща си) информация, стигаща до крайности как едва ли не кърмещата жена трябва да е на строга диета.  ooooh!

По принцип няма храни, които майката трябва да избягва, само защото кърми. Още от утробата бебето е свикнало с предпочитанията на майката, защото околоплодната вода мени вкуса си в зависимост от това, с какво се храни тя. Консумираното от майката преминава в малки количества в кърмата, но това не са нови вкусове за бебето. Проучванията показват, че храненето на майката има минимално отражение върху състава и количеството на млякото, което тялото й прави. Кърмата се синтезира от това, което преминава в кръвта на майката, а не от това, което е в стомаха и или в храносмилателния и тракт. Така че, дори и определена храна на теб да ти действа например газообразуващо или да ти причинява някакъв дискомфорт, това не означава непременно, че и на бебето ще се отрази негативно.

За конкретното ти питане –  кафе/фрапе - ако през бременността си пила кафе/фрапе, след раждането по-скоро няма причини да го спираш само заради това, че кърмиш  – чаша ароматно кафе за разбуждане или хладно фрапе за освежаване, е удоволствие и необходимост за мнозина, защо да се лишаваш от него? По-пристрастените ценители биха могли да си пийват и по 2 кафета на ден, докато кърмят (но това е индивидуално за всеки – с колко кофеин на ден се чувства добре, без да прекалява).
Споменатото от теб жито според някои майки има лактогонен ефект. Бозата по-скоро би довела до понатрупване на някое килце тук-там, отколкото да увеличи кърмата Mr. Green (а и сегашната боза е пълна с Е-та и консерванти и има малко общо с "предишната" боза). С консумацията на прясно мляко може да се подхожда една идея по-внимателно – не да се лишаваш от него, просто да не е в твърде големи дози. Приемът на голямо количесто прясно мляко от майката има вероятност да повлияе негативно на коликите на бебето (чаша прясно мляко на ден по-скоро не би била проблем – става дума за по-големи количества - от порядъка на литър на ден).

Има много строги списъци със "забранени" храни, които се счита, че образуват газове или колики, но няма доказателства в подкрепа на тезата, че храненето на майката може да има общо с коликите. Даже много често майките споделят, че въпреки изключването на всички набедени храни от менюто си, бебетата им не променят поведението си и не показват облекчение. За всяка майка (а и не само) е важно да се храни балансирано и здравословно, доколкото е възможно. Ако има нещо, от което с чиста съвест можеш да се ограничиш, то това са готовите храни с много консерванти и подобрители, транс-мазнините и честата консумация на подсладени газирани напитки. Разбира се, майката също е човек и не е лошо да си доставя малки кулинарни удоволствия от време на време. Mr. Green

Като цяло, кърмачките могат да хапват и пикантни храни. Има много култури, които обичайно консумират пикантни храни и няма доказателства, че сред техните бебета има по-голям процент такива, които са неспокойни или с газове или имат други проблеми от храната, която приемат майките им. Всяка култура има списък от храни, които са „добри” и които са „лоши” за кърмачки. Много често се случва храни, които в една култура се считат за „добри”, в друга да са „лоши”. Например, в Италия често се препоръчва на майките да не консумират чесън, карфиол, леща и червен пипер. В същото време, в Индия си хапват всичко това и не споделят да има проблеми с бебетата. Някои силни вкусове, като чесънът, например, могат да преминат в млякото, но това изглежда не предизвиква проблеми. Всъщност, едно проучване показва, че бебетата дори сучели повече, след като майките ми са яли чесън.

Повечето кърмачки могат да консумират всичко, което искат, в умерени количества, като наблюдават бебето си – всяко бебе е различно и индивидуално – това, което се отразява на едни, може да не се отразява на други. Ако имате фамилна обремененост за алергии, обаче, си заслужава да бъдеш по-внимателна и да намалиш определени алергени (например фъстъци или млечни), но – отново – това може да е различно за всяко дете. Ако забележиш, че твоето бебе реагира негативно към определена храна, консумирана от теб, може би е най-добре за известно време да я изключиш от менюто си.

Повече за храненето на майката по време на кърмене можеш да прочетеш тук и тук.

Разбирам тревогите ти дали на Валери му стига кърмата. Нормално е – всичко и за двама ви е ново, тепърва се опознавате и нагаждате един към към друг, ти искаш най-доброто за него и вероятно се тревожиш дали му го осигуряваш – доста майки, особено когато ни е за първи път, се замисляме за подобни неща. Ти спомена, че Валери пълни по 7-8 памперса, и то в доволни количества – това по-скоро е сигнал, че си поема достатъчно кърма (все пак, щом излиза, значи е влязло преди това, нали? Wink). Понякога прекомерното взиране в измервателни уреди може да бъде изнервящо и стресиращо. Ако бебето пълни памперси, изглежда спокойно и доволно, с добър общ тонус е (лигавици на очите и устичката и тургор на кожата), а когато е будно е жизнено – тогава твърде вероятно обичайното теглене на месечната консултация е съвсем достатъчно. Ако все пак имаш някакви претеснения и прецениш да го теглиш по-често, може да опиташ да го правиш не твърде често, а през интервал поне от една седмица.

Когато стане дума за това колко изсуква кърменото бебе, винаги се сещам за една шега – „Ако природата искаше да знем колко изсуква бебето ни, щеше да ни направи гърдите прозрачни и разграфени.” Grinning Няма строго определени количества – всяко бебе е индивидуално и има своите собствени нужди, също така - количеството кърма, което бебето приема при дадено хранене варира. Ако трябва да се посочат някакви цифри - изследванията показват, че изключително кърмените бебета поемат средно около 750 мл на ден между 1 и 6 месеца. Различните бебета приемат различно количество мляко; типичните граници на количеството прието мляко са 570-900 мл на ден. Повече по този въпрос има в статията от колко изцедена кърма се нуждае бебето ми.
Ако те вълнуват и други въпроси – не се колебай да пишеш. Hug

Въпрос към ЛЛЛ и останалите мамчета:

Имам доста кърма и се налага да изцеждам с помпата, за да освободя напрежението /то даже изцеждам е силно казано, тя направо сама си тече/, и така по два три пъти на ден, като всеки път изцеждам по 50 до 80 мл. Започнах да прибирам във фризера, но те контейнерите са ми на привършване вече, а и много място заемат, та въпроса ми е мога ли да събирам изцеденото на два три пъти за един ден в един контейнер докато се напълни и така да го замразявам, а не от всяко кърмене по отделно?

magi_g, добре завърнали се у дома с Теодора! Да расте в здраве, усмивки и обич и да стопля сърцата ви!  bouquet

За съхраняването и третирането на изцедената кърма може да ти бъде полезна статията за Указания за съхранение на кърма. За по-лесно размразяване и порциониране, би могла да съхраняваш на малки порции (по около 50мл, например).

Ако правилно съм те разбрала, питането ти е дали може кърмата, която се изцежда на няколко пъти, в рамките на един ден, да се съхранява общо (а не на всяко цедене в отделно съдче), така ли е? Да, може кърмата от няколко изцеждания да се съхранява общо. Тази, която си изцедила по-рано, можеш да държиш на стайна температура (при условията, които са посочени в горната статия) или да сложиш в хладиника. Ако количеството на прясноизцедената кърма е по-голямо от вече охладената, може първо да я охладиш известно време в хладилника и после да я долееш към изцедената по-рано и да я замразиш. Ако доливаш кърма към вече замразена - количеството на доливаната да не е по-голямо от вече замразената и първо да е охладено, за да не се разтопи замразената кърма. Добре е да не се пълни съдчето до горе.

Споменаваш, че имаш „течове” и изцеждаш, за да облекчиш напрежението – ако просто оставяш струята да се изтече в съдче, без да изцеждаш допълнително, дали няма да облекчи? Thinking Ако не помага – тогава наистина може да изцеждаш леко, но наистина малко, за да не стимулираш допълнително. Добре е наистина да следиш гърдите си да няма препълване и втвърдяване, както и да ги пазиш от притискане (от стегнато бельо, например, да не спиш върху тях, от колан на автомобил или дръжка на чанта и др.) и от удар.

Надявам се плавно да се регулират нещата при вас, пиши как си. Hug

# 419
  • София
Amorevole, благодаря ти отново за изчерпателния отговор   bouquet
Благодарим и на останалите момичета от ЛЛЛ за отговорите и за това, че отделяте голяма част от личното си време за да ни помагате   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт