Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 793
  • 217
  •   1
Отговори
# 165
Знам, Касита,
затова и не намирам логика в задължителността на 2-годишната предучилищна, която от 2016 ще стане 3-годишна. Хайде, за едната година мога да намеря ползи - както ти написа, поне да свикне малко от малко да седи и да внимава, да учи в колектив. Но какво ще учи 4-5-годишното? Грешка е социална услуга, каквото е ДГ, да се превъща в образователна.

# 166
... истината е, че, само и само за да има ученици, т.е. да съществуват училища, деца се пускат в по-горни класове с фрапиращи пропасти в знанията си. Пример четвъртокласник, преминал т.нар. малки матури без да знае и умножението с 2 без да се чуди 2х2 8 ли е.
За съжаление и аз имам подобни наблюдения. И то не с четвъртокласник, а с ученици в седми клас, които не знаят неща, изучавани в начална степен.
Аз не харесвам начина, по който се провежда външното оценяване след 4 клас. Всъщност не харесвам тестовете, в които преобладават въпроси с избираем отговор. За съжаление те все повече навлизат като начин за проверка на знанията.
Но всичко това няма да се промени с глоби или задължителна предучилищна подготовка, пък дори и тя да започва на двегодишна възраст.

# 167
Причините са много, Янечек, една от които, е наистина синхронизиране с европейската образователна система.
И пак- малцина са против. Повечето адмирират подобни решения на фона на недостига на места в детските заведение. Т.е. щом е задължително, значи ще осигурят за всички места. И истината е, че масово на никого не му пука какво учи детето му и дали изобщо учи. не четеш ли тук, в темата, колкото хора виждат само плюсовете на образователния хаос у нас?
А в малките населени места и селата това е и начин да оцеляват евтино и на топло децата.

# 168
Просто да си кажат, че целта е децата да прекарват повече време в институции и по-малко в семействата си, защото е от ясно по-ясно, че целта не е великата подготовка за първи клас. То за кандидатстудентски изпит се подготвят по-кратко  Laughing
Не казвам, че в предучилищна е зле, напротив - много приятно може да бъде за децата, но задължителнително въвеждане в инстутуции на малки деца е направо престъпно.
пп: Бояна написа в началото на темата какви са практиките в някои европейски страни, не е каквото тук се прави.

# 169
  • Пловдив
Случайно попаднах на темата и тъй като "глобите" силно ме вълнуват, реших и аз да се включа. Признавам, че не съм изчела темата подробно, но доколкото разбрах все още никой не знае дали и как ще се глобява, ако детето не посещава предучилищна група на 5г. Моето дете ходи в частна градина, която не е лицензирана по МОН, тоест на 6г. (когато го отпиша от там) няма да има документ за предучилищна група и затова се интересувам какво ще ми измисли държавата като глоба, санкция...няма да допусне да си запиша детето на училище или какво? Смятам на 6г. да го запиша на предучилищна група в училище, но дали ще ми го вземат  newsm78
Ще следя темата с интерес и се надявам скоро някой да даде ясен отговор.

# 170
  В документите за записване на първокласник се изисква свидетелство за завършена предучилищна група ИЛИ декларация от родителя, че детето не е посещавало такава.  Следователно, и да не е посещавало, все тая.

# 171
  • Пловдив
  ... ИЛИ декларация от родителя, че детето не е посещавало такава.  Следователно, и да не е посещавало, все тая.

Ами тогава моите опасения са напразни. А защо стресираха държавата с тази предучилищна група, като не оказва влияние  newsm78
Благодаря за информацията  Hug

# 172
Е, как защо! За да могат евентуално да Ви глобят.  Simple Smile
Чл. 47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм., бр. 90 от 2002 г.; доп., бр. 78 от
2010 г., в сила от учебната 2012 - 2013 г.) Родители, настойници и попечители, които
не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето,
през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително
обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на
нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.

# 173
  За да шашкат хората и да има екшън.

# 174
Не разбирам  какво се има в предвид "При повторно нарушение" Т.Е. ако  следващата учебна година не го пусна ще имама 250лв глоба ,или следвашия месец ,или ден!!!?Или " повторно нарушение " е ако не пусна и второто си дете на 5 години Simple Smile))

# 175
  • Пловдив
И преди, във времената когато се твърдеше, че 98% от населението е грамотно, учебната програма не е била за вундеркинди- базови знания, които да послужат на масовия човек да се оправя в живота, да прави дребни сметки, да може да чете, пише и да има поне бегла представа къде са му вътрешните органи. И стига толкова.
Добре де, защо по ония години сме учили какво е тропа, идеален газ и първа производна? Тия работи практически не ми трябват, не мога да се сетя да съм ги използвала някога в живота си.

# 176
И преди, във времената когато се твърдеше, че 98% от населението е грамотно, учебната програма не е била за вундеркинди- базови знания, които да послужат на масовия човек да се оправя в живота, да прави дребни сметки, да може да чете, пише и да има поне бегла представа къде са му вътрешните органи. И стига толкова.
Добре де, защо по ония години сме учили какво е тропа, идеален газ и първа производна? Тия работи практически не ми трябват, не мога да се сетя да съм ги използвала някога в живота си.

Тепърва ще си отговаряш. Сега дори и с обща култура не завършват, а даже с сериозна липса на такава.

# 177
  • Пловдив
Не, идеята ми е, че след... 4ти клас да речем, може би максимум 7клас .... образованието по принцип е елитарно и не дава практически умения. Извън аритметиката, правописа и началните години в различните науки (физика, химия, биология) не е практическо.
Къде ползвам понятие като тропа, ако и да знам, че метафора, метонимия, олицетворение са тропи? (примера е случаен)

# 178
Но то беше практическо! Или поне за онези, които искаха да усвоят такива знания. Сега професионални училища почти липсват.
Към какво да бъдат насочени практическите знания?

На мен винаги 12 години учене са ми се виждали чиста загуба на време.

# 179
  • Пловдив
Съвсем честно - не знам. Тия знания ти трябват ако ги ползваш в съответното висше образование.

Обаче чувствам, че не е достатъчно практическо. Трябва да преподават начални знания по гражданско и трудово право.... И други липси съм усещала, но сега не мога да се сетя.

Общи условия

Активация на акаунт