Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 777
  • 217
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Напротив има, тука сега имат политика че тези които са учили до 10клас, могат да ходят вечерно 4 (четири год.) да си доучват за да ходят после в уни. #Crazy newsm78 #Crazy

Та в този смисъл искам да кажа че такъв модел на БГ образование не му трябва, а вие тук точно това си говорите, как искате да се учи до 10 клас......защо?
Значи възможност все пак има. Не са изпуснали всички влакове. И има още толкова хора, които не искат да се занимават с тази възможност.

# 211
Да има, моя колега на 39 се чудеше дали да го прави, защото като се запише в университет след тези 4 год, ставката и в работата ще се увеличи, и ще може да избира къде да работи.

ако това го смяташ за вараиант...за мен е безумно,но е факт че го предложиха на тези които са завършили преди 20 год и няма накъде да мърдат. Така че ако имат желание, на 50 могат да изучат, евентуално. Peace

# 212
Защото за доста хора, придобили трудова дееспособност /16 г./ си е жива загуба на време /и за тях и за институцията училище и за околните/ да висят още две години нейде си, при положение, че изобщо не ги интересува, не желаят да учат общи предмети. На такива хора им е нужна една професия с правоспособност за работа /ако се изисква/ и да вървят да работят. Ще са по- полезни и за себе си, и за училището, и за останалия свят. Като и ако един ден променят решението си- винаги имат възможност да си "доучат", стига да го намират за нужно.

Сега кой лично за себе си и собствениците си деца приема нещо си е без никакво значение. От значеие е това, че много деца от V клас нагоре не разбират защо ходят на училище и с годините го разбират все по- малко. Да взимат поне по една професия на 16 и да не висят зорлем из институциите.

"Няма как на човек, който не е учил до 12 клас и няма матура по БЕЛ и Математика да му се разреши да ходи в уни."
Никой до тук не твърди, че човек с единия Х клас ще може да става директно висшист. Тази идея не знам защо се упоменава изобщо.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 16:43 от Judy

# 213
Judy, добре... хайде сега ми покажи критерия по който тези които ще учат до 16 год възраст ще бъдат избрани, в кой клас това ще се случи, и кой ще преценява дали едно дете да продължи в у-ще което дава право да се кандидатства или да отиде в това в което се учи до 16 год.

Друг въпрос, ако един родител вижда капацитет в детето си и иска то да се развива, и изведнъж една учителка му каже че не може, защото не покрива критериите, тогава какво се случва?

Освен всичко това, всички учебници трябва да се напишат наново, и единственото което има в момента бг образотелна система - доброто ограмотяване на децата 1-4 клас и това ще изчезне, защото критериите ще се занижат и всичко ще отиде в девета глуха.

# 214
  • Пловдив
Ами на 15 или на 16 години, 8-9 клас. Анонимни изпити, да има възможност за .. да речем трикратно явяване. И като не става - не става, каквото и да си мисля аз и какъвто и капацитет да виждам в ненагледните, издънили ли са се толкова пъти значи не стават. До 4ти клас ще си остане както досега.

# 215
Освен всичко това, всички учебници трябва да се напишат наново, и единственото което има в момента бг образотелна система - доброто ограмотяване на децата 1-4 клас и това ще изчезне, защото критериите ще се занижат и всичко ще отиде в девета глуха.
Защо? Какъв е проблемът програмата за начално обучение да остане същата, ако промените настъпват след 8-10 клас? Напротив - подобна схема би трябвало да освободи ресурс и средства, за да се подобри задължителното по-кратко образование.

Цитат
Judy, добре... хайде сега ми покажи критерия по който тези които ще учат до 16 год възраст ще бъдат избрани, в кой клас това ще се случи, и кой ще преценява дали едно дете да продължи в у-ще което дава право да се кандидатства или да отиде в това в което се учи до 16 год.

Друг въпрос, ако един родител вижда капацитет в детето си и иска то да се развива, и изведнъж една учителка му каже че не може, защото не покрива критериите, тогава какво се случва?
На 16? Айде, в краен случай на 14 - когато и без това сега е селекцията за гимназиалната степен? Децата, които не могат да издържат изпита за математически, езикови гимназии или други "елитни" училища, в момента къде попадат?
Често - на място с бой, сръбска музика, е---не, пиене и наркотици, където интересът към образоването е минимален до никакъв. Но никой не му вика "неравен старт", щото видиш ли можело след това да се пробват за пернишкия свободен университет.

# 216
Прочети проектозакона за училищното и предучилищното образование.

Министърът така или иначе вече заяви, че учебниците ще се пишат наново. А доброто ограмотяване на децата в начална степен не е постижение на българската образователна система сама по себе си, не и в момента. Да не говорим, че не всички деца, които са ученици в 1-4 клас са грамотни. Но липсата на грамотност, както и причините на които тя се дължи са друга тема. И без това тук отдавна не се пише за глобите.

# 217

дай ми линк за проектозакона, ако можеш, моля?

не случайно говоря за грамотността, тя липсва в системите които споменах, докато в българската все още грамотността е факт, колкото и да се смята че е зле положението....

Общи условия

Активация на акаунт