Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 199
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
Здравей Во и благодаря за изчерпателния отговор. През последните 2 дни бебето взе да се поуспокоява, но все още прави номера с ритането от време на време. Подобно поведение имаше и преди 2-3 седмици, което съвпада с описаните от теб периоди: 6 седмици, 2 месеца. Първия път си помислих, че е колики.
Не ползваме залъгалка и не давам вода. При нас е много топло в момента и той се кърми по-често вероятно защото е жаден. Понякога връща малко мляко, но в повечето случаи е по скоро вода с малко пресечено мляко.
Възможно ли е да преяде и да му е тежко на стомахчето?

Котка и Калинка, едно от многото хубави неща на кърмените бебета е, че с кърменето на поискване могат да регулират храненето си според енергийните им нужди било то за конкретния период или за самото хранене. Те сучат толкова, колкото имат нужда да поемат. А когато са жадни, много бебенца правят както твоето бебче - те сучат честичко и по-кратко именно за да задоволят жаждата си чрез изсукване на по-бедното на калории предно мляко.

По отношение на връщането на мляко - често може да се случи, когато бебенцето е поело повечко въздух при хранене.

# 31
Во И ние сме с същия проблем. Малката не спира плаче след като я нахраня и се налага да давам още, но имаме и друг проблем, ние сме на шише и кърмата започна да не ми стига, налага се да дохранвам. С редовно цедене няма ефект количеството е едно и сищо винаги. Има ли някакъв начин да стимулирам производството на повече кърма? Между другото я слагам на гърда понякога с силиконови зърна, защото моите са плоски, суче малко и започва да плаче и да се дърпа, явно я мързи, защото е по трудно от шишето. АКо има някакъв друг начин моля те да помогнеш.  newsm17

Здравей Velvet_,

Цветна палитра добре те е ориентирала за първото, което може да се направи по отношение на увеличаване на кърмата - по-често цедене. Този процес подава сигнал на организма на майката, че има нужда да се произвежда повечко мляко. Колкото по-честичко се цедиш, толкова по-бързо ще се произвежда кърма в гърдите. Принципът на работа е същият както функционира тоалетното казанче - като се изпразни, то започва да се пълни, ако стои пълно, нищо не се случва. Когато цедиш и ти се струва, че си изцедила и последната капка кърма, може да продължиш да цедиш същата гърда около 5 минути на празен ход, преди да се прехвърлиш на другата. Това е допълнителна стимулация за производство на повече кърма.

Би могла да опиташ и прием на лактогонни храни като жито, просо, овесени ядки, орехи, бадеми, сушени плодове като не забравяме и достатъчен прием на течности за денонощие.

В тази статия има много и добри идеи как да увеличим количеството кърма, която изцеждаме:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=30445.0

Много добре, че предлагаш на бебка да суче. Може да се пробваш даже да махнеш силиконовите зърна. Когато сучат гърдата без протектори, бебенцата не сучат само зърното, те засукват поне 2-3 см навътре ареолата, където с вълнообразни движения на езичето от долната част на ареолата успяват да извлекат млякото. Зърното по-скоро ориентир къде трябва да се засуче. Възможно е бебка да е посвикнала с шишето, но с повече упоритост може да се върне към гърда. Въпреки това и малкото сучене, както казваш, е прекрасен начин за подаване на сигнал за увеличаване производството на мляко. Преди хранене може да и предлагаш едната гърда, като започне да се дърпа - другата. Ако имаш желание и когато искаш може да обсъдим по-подробно връщането от шише към гърда.

Надявам се някои от съветите да имат добър резултат и при вас. Ще се радвам да ми пишеш скоро как се развиват нещата при вас.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 00:31 от Во

# 32
Какво означава цъкащия звук по време на кърмене?

# 33
Здравейте! Предстои ми панорамна снимка на зъбите. Детето е на 1г. и 9м. Проблем ли е или да си я направя спокойно?

# 34
Какво означава цъкащия звук по време на кърмене?

Котка и Калинка, най-често цъкащият звук по време на кърмене се дължи на това, че бебенцето не е засукало гърдата добре за да се получи вакуум и да изтегля млякото успешно. В този случай зърното се освобождава от устичката на бебето и му се предлага отново да засуче - зърното се насочва между носа и горната устна, така че бебето да отвори широко уста и да може да обхване с устни добре и ареолата - поне 2-3 см от нея за да се получи добър вакуум.

Здравейте! Предстои ми панорамна снимка на зъбите. Детето е на 1г. и 9м. Проблем ли е или да си я направя спокойно?

Lady*N, използването на рентгенови лъчи за снимки няма негативен ефект върху кърмата, нито се отразяват негативно върху производството и. Рентгеновите лъчи преминават през тялото без да бъдат акумулирани. Не е необходимо да се взимат предпазни мерки.

# 35
  • On the sea
Во, благодаря ти за лекцията за кърмата, беше ми много полезна. Аз малко позакъснях с благодарностите, но в последните дни нямах никакво време да пиша. Започнах да се цедя на всеки 3 часа и сега кърмата ми стига за 5 хранения, само веднъж давам вече АМ и се надявам и то да отпадне с времето. Слагам я на гърда от време на време като нямам изцедено, но тя започва да се дърпа, рита, напъва се. Суче само от лявата, на дясната като я сложа започва да реве и изобщо неще да засуче. Като махна силиконовите зърна изобщо се отказва да суче, опитва се един, два пъти и започва да реве, защото си е свикнала на лесното от бутилката. Притеснявам се сега че свикнах да се цедя на 3 часа,  а ми предстои пътуване с самолет за няколко часа и с престоя по летищата няма да мога да се цедя по дълго време да не ми се образува пак някоя бучка?

# 36
Во, благодаря ти за бързото включване!   bouquet

# 37
Во, благодаря ти за лекцията за кърмата, беше ми много полезна. Аз малко позакъснях с благодарностите, но в последните дни нямах никакво време да пиша. Започнах да се цедя на всеки 3 часа и сега кърмата ми стига за 5 хранения, само веднъж давам вече АМ и се надявам и то да отпадне с времето. Слагам я на гърда от време на време като нямам изцедено, но тя започва да се дърпа, рита, напъва се. Суче само от лявата, на дясната като я сложа започва да реве и изобщо неще да засуче. Като махна силиконовите зърна изобщо се отказва да суче, опитва се един, два пъти и започва да реве, защото си е свикнала на лесното от бутилката. Притеснявам се сега че свикнах да се цедя на 3 часа,  а ми предстои пътуване с самолет за няколко часа и с престоя по летищата няма да мога да се цедя по дълго време да не ми се образува пак някоя бучка?

Velvet_, съвсем спокойно, ако ти е комфортно, може да се цедиш и по-честичко, например на два, два и половина часа. Така хем се подава сигнал на организма да произвежда повече кърма, хем общото количество мляко за денонощие вероятно ще е по-голямо, повече цедене, повече събрана кърма. За сученето, казваш, че бебка се сърди на едната гърда, бих искала да попитам това се случва, когато ползвате силиконови зърна или не? Не е необичайно бебенцата да предпочитат да сучат само от едната гърда, било то поради физиологична особеност на зърното на другата или някоя друга причина. Но природата се е погрижила за нас така, че да можем да изхраним едно бебенце от една гърда така, както една майка е в състояние да изхрани бебетата си близнаци.

Ето някои техники, които много пъти са се оказвали успешни, когато майките са искали да убедят бебенцата си да сучат от тях:
Една от тях е преди кърмене да се стимулира рефлексът на потичане на млякото и тогава да се предлага гърдата. Това може да стане чрез механично дразнение на зърната, леко пощипване, триене както и нежен масаж на гърдите от основата към ареолата.
Друг подход е да опиташ да предложиш на дъщеричката ти да суче, когато е в сънено състояние, както се казва "не знае къде се намира, например при разбуждане или заспиване или пък докато спи и е в леката фаза на съня си (личи си по потрепването на клепачите, леки движения на крайниците или главата). За много бебенца се оказва, че сучат без да се сърдят тогава, за разлика от моментите, когато са будни.
Друг вариант е да разсъблечеш себе си и бебка и да се гушнете така, че да има контакт "кожа до кожа" като се покриете с нещо, за да не е твърде студено и в тази поза да предложиш да суче. Би могла тя да се успокои като чува биенето на сърцето и усеща топлината на мама. Добре е това да се прилага, когато бебенцето не е нито твърде сито, за да не иска да се храни повече, нито твърде гладно и изнервено.

По отношение на цеденето на обществени места - ако се притесняваш от някакъв физически дискомфорт по отношение на препълване на гърдите по време на пътуването си, може да използваш тоалетна на летищата или ако има някое подходящо помещение за да се поизцедиш (в пластмасова чашка например) до облекчаване на дискомфорта, както може и да ползваш тоалетната в самолета, а мисля, че даже ако поискаш съдействие от персонала, биха ти помогнали в твоята ситуация.

Желая ти успех! Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 22:46 от Во

# 38
  • On the sea
Това е със силиконовите зърна. Без тях е много трудно, тя засуква, не както трябва разбира се и се отказва, започва да реве. Още в родилния с АГ-то ми е мъчихме около 10-тина минути да засуче от зърното и от тогава се дърпаше и плачеше, а и аз зърна нямам. В всеки удобен момент ще се цедя, надявам се резултатът да дойде скоро. Ще пиша, а за летището ме притеснява, че ще съм само с малката и докато се цедя в тоалетната няма кой да я гледа, иначе помпата ми става и на батерии, ако примерно спи мога да помоля някой да я наглежда примерно. Ще видим, трябва да се оправя някак си.

# 39
Това е със силиконовите зърна. Без тях е много трудно, тя засуква, не както трябва разбира се и се отказва, започва да реве. Още в родилния с АГ-то ми е мъчихме около 10-тина минути да засуче от зърното и от тогава се дърпаше и плачеше, а и аз зърна нямам. В всеки удобен момент ще се цедя, надявам се резултатът да дойде скоро. Ще пиша, а за летището ме притеснява, че ще съм само с малката и докато се цедя в тоалетната няма кой да я гледа, иначе помпата ми става и на батерии, ако примерно спи мога да помоля някой да я наглежда примерно. Ще видим, трябва да се оправя някак си.

Редактирах си публикацията като добавих някои неща. Simple Smile
Преди време една приятелка ми описваше как видяла майка, която съвсем дискретно цедяла кърма на обществено място, покрита с нещо като шал и само по действията и (може да е била с ръчна помпа) и по това, че после дала шише с кърма на бебето си би могло евентуално да се разбере, че се е цедила. Това е само като идея, пожелавам ти да намериш най-доброто решение за да премине пътуването без каквито и да е притеснения.

# 40
  • On the sea
Да ще се опитам, благодаря ти много за съдействието, по принцип не съм срамежлива, не ми пречи и на обществени места да се цедя, ама тука в България много оглеждат, а то какво има да му се гледа, някак си със сигурност ще чувствам дискомфорт, така че най добре в тоалетната. Благодаря още веднъж.

# 41
Здравейте, аз съм в седмия месец и от около месец гърдите ми започнаха да спадат(?). Иначе на тегло си качвам (като ми се трупа само в корема и ханша) , но се притеснявам, защото гърдите ми сякаш намаляват с всеки изминал ден . Можете ли да ми кажете нещо по въпроса?

# 42
Здравейте, аз съм в седмия месец и от около месец гърдите ми започнаха да спадат(?). Иначе на тегло си качвам (като ми се трупа само в корема и ханша) , но се притеснявам, защото гърдите ми сякаш намаляват с всеки изминал ден . Можете ли да ми кажете нещо по въпроса?
Не се притеснявай! И при мен по време на бременността имаше такива моменти - в началото се напрегнаха, после се успокоиха, после пак се напрегнаха и пак се успокоиха Crazy

# 43
  • pomorie
Здравейте,малкият е на 4м и десетина дни,хранен е изцяло и само с кърма до момента,преди три дни ми дойде цикъла за пръв път след забременяването и от тогава гърдите ми не се пълнят,изобщо не ги усещам пълни и са си меки,преди направо течаха,малкият се буди нощем през час и половина-давам му вода,а преди си правеше почивката от 6 часа,чудя се дали след като ми мине ще се оправят пак или да започвам да дохранвам....ако се обадя на педиатърката зная какъв ще е отговора,за това питам и тук за идеи newsm78

# 44
  • Cyprus, Пловдив
Запис   bouquet
И за да не е гол, да кажа на Velvet_ , че много от летищата имат стаи за кърмене, в които можеш да се усамотиш и изцедиш на спокойствие, успех   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт