Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 218
  • 755
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте,
моят въпрос е свързан с коластрата, аз още не кърмя Simple Smile
Та от месец поне през няколко дни имам малки капки коластра, вчера обаче реших да видя дали още има понеже от 4-5 дни нищо не излизаше. И какво стана - стиснах аз и като потече.... беше доста ама и аз си потормозих гърдите де, и двете. Та така стисках, бърсах със салфетка, а в гърдите ми се напипваха малки зрънца. Та се чудех трябва ли да ги изстисквам сега, за да не се запушат нещо каналчета ли незнам, или нетрябва, за да не се травмират гърдите, имам време още до раждането, а и тече само когато стискам, нямам нужда от подплънки или нещо такова.
Благодаря ви!

# 46
  • On the sea
Запис   bouquet
И за да не е гол, да кажа на Velvet_ , че много от летищата имат стаи за кърмене, в които можеш да се усамотиш и изцедиш на спокойствие, успех   bouquet

A на нашето има ли такива стаи?

# 47
  • Cyprus, Пловдив
Запис   bouquet
И за да не е гол, да кажа на Velvet_ , че много от летищата имат стаи за кърмене, в които можеш да се усамотиш и изцедиш на спокойствие, успех   bouquet
на
A на нашето има ли такива стаи?

Ако под нашето имаш предвид летище София-да има, макар стаята според мен да е трагична, най-малкото не е проветрена  Wink
На летище Ларнака, мисля също има  Peace

# 48
Здравейте,малкият е на 4м и десетина дни,хранен е изцяло и само с кърма до момента,преди три дни ми дойде цикъла за пръв път след забременяването и от тогава гърдите ми не се пълнят,изобщо не ги усещам пълни и са си меки,преди направо течаха,малкият се буди нощем през час и половина-давам му вода,а преди си правеше почивката от 6 часа,чудя се дали след като ми мине ще се оправят пак или да започвам да дохранвам....ако се обадя на педиатърката зная какъв ще е отговора,за това питам и тук за идеи newsm78

Здравей La_chiquita_linda,

Много кърмещи майки споделят, че преди или по време на цикъл или овулация забелязват спад в производството на кърма. Най-подходящото решение е детенцето да се кърми толкова често, колкото поиска и толкова продължително, колкото желае и за няколко дена би следвало да се  подобрят нещата. Още повече, че когато производството на кърма се регулира според нуждите на бебето, майката най-често спира да усеща гърдите си пълни както преди, което обикновено е добре, защото означава, че няма свръхпроизводство, което би могло да доведе до други проблеми.

Вода във вашия случай не е препоръчително да се дава, защото напълва стомаха на бебчо с излишна течност, което няма калории, от които той да качва грамчета, от друга страна забавя процеса на стимулация на гърдите, което е важно да се прави за да не намалява повече производството. По същата причина, ако използвате биберон, може да е добра идея да не му се предлага на бебчо за известно време.

Това, че бебчо се буди нощем е добре, защото в малките часове на денонощието стойността на хормона пролактин, който отговаря за производството на кърма има най-високи стойности и сученето през този период има голямо значение за добрата лактация.

Бих искала да те попитам колко напишкани пеленки сменяте на денонощие? Как наддава бебчо? Ако се започне дохранване, без действително да има необходимост, това може да доведе до значително нарушаване ритъма на кърмене. Би могла да предлагаш първата гърда на бебенцето ти да я изсуче добре (добър подход е да се прилага и компресия за да достигне то до богатото на калории задно мляко - ето описание как се прави компресия - http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/), после можеш да предлагаш да се изсуче добре и другата гърда, пак с компресия и може по желание на бебчо да се върнете отново на първата гърда. Така се получава освен повече прием на кърма, както и добра стимулация на лактацията.

Желая ти успех и скоро да се върнете към предишния спокоен ритъм на кърмене с бебчо, ще се радвам да пишеш как сте. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 01:00 от Во

# 49
  • pomorie
Благодаря ти Bo,за подкрепата  Hug пишка доста обилно,сменям на денонощие поне по 4 обилно напишкани памперса,с акането нещата са по-различни,до скоро акаше по 3 пъти на ден,после имаше 3-4 дни в които изобщо не се изака,след този период ака по веднъж на ден ,но обилно гъсто аки с по-светли частици в него.Петър се роди 4020гр ,изписаха ни 3850 ,след първия месец-5600,след втория 6600 ,след третия 7500,сега следващата седмица сме на консултация.

# 50
Здравейте и аз се включвам с въпрос: от около 2 седмици насам дребчо почна да яде през максимум 2 часа, а понякога и на по често. Напоследък мрънка доста, яде си ръцете даже и веднага след като е ял, дърпа си и блузата и нея навира в устата, одеялото също и ако не знаеш, че аха съм го хранила ще решиш че е зверски гладен. Но в същото време според мен яде добре, е, суче доста по за кратко - примерно 15 мин и за 2те гърди (преди откарваше по час) и сам си пуска гърдата. Даже като пусне аз пак предлагам докато накрая не почне да се сърди. От време на време и връща. С наддаването според мен добре се движи - видимо е натежал и наедрял (на консултация сме на 20ти, но качваше досега по 1 кило за месец), памперсите са доста напишкани и имаме по 5-6 такива. Акото си е златисто кафяво и кремообразно, като ако по 1 път на ден или през ден. Притеснява ме още, че напоследък постоянно търси да яде, както и че трудно заспива и държи да има цица в устата! Днес 40 мин не ме пусна, дремеше и сучеше, а опитам ли се да махна зърното почва едно сумтене, въртене, ритане...олелия. Забравих да кажа и за гърдите - ако се случи да не е цокал около 2.5-3 часа гърдите ми се пълнят доста и почват да течат. Също така независимо от честото хранене, като сложа на едната гърда и другата също почва и тя да тече...т.е. струва ми се мляко има.
Притеснява ме това често сукане и постоянно търсене на гърда, както и че след хранене веднага налита да дъвче нещо. Ако почна да давам биберон (макар че не ми се ще) дали ще се подобрят нещата?

# 51
Благодаря ти Bo,за подкрепата  Hug пишка доста обилно,сменям на денонощие поне по 4 обилно напишкани памперса,с акането нещата са по-различни,до скоро акаше по 3 пъти на ден,после имаше 3-4 дни в които изобщо не се изака,след този период ака по веднъж на ден ,но обилно гъсто аки с по-светли частици в него.Петър се роди 4020гр ,изписаха ни 3850 ,след първия месец-5600,след втория 6600 ,след третия 7500,сега следващата седмица сме на консултация.

Чудесно наддаване, La_chiquita_linda, браво на вас!

Само да допълня за аканите памперси, че след шестата седмица от раждането на бебенцето, акането може да стане по-нарядко, в сравнение с началото. Приема се, че е нормално за бебче на възрастта на Петър, което е изцяло на кърма да ака от 1-2 пъти на ден до веднъж на 7 дена (в накои случаи и веднъж на 10 дена), но обилно. Възможно е също и наддаването в следващото тримесечие да забави своите темпове, особено ако е през първите три месеца бебенцето е наддавало бурно.

# 52
Здравей Jia_m,

Доколкото разбирам, притесняваш се, че бебчо си е променил режима на хранене и е започнал да суче по-начесто и би искала да си обясниш поведението му.

Казваш, че сега суче доста по-кратко, около 15 мин от двете гърди. Тук може да се има в предвид, че бебенцата с израстването си стават все по-силни и са способни за по-кратко време да изсучат необходимото им количество за конкретното хранене, въпреки че изглежда, че току-що са започнали да се хранят. Бих искала да те попитам, дали процедираш така, че първо предлагаш едната гърда на бебчо да я изсуче добре, а след това го слагаш на другата или го държиш за определено време на всяка гърда. Може да опиташ и компресия на гърдата, за да може той да стигне по-лесно до засищащото го, богато на мазнини задно мляко. Компресия се прави по този начин: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/

От друга страна една от причините, която би обяснила поведението на мъничкото може да е фактът, че около 3-я месец бебенцата започват за забелязват интересния ги заобикалящ свят, което може да ги направи разсеяни, да им е по-трудно да се съсредоточат върху храненето, при положение, че има толкова много разнообразни неща за изследване наоколо. Те може да започват да сучат по-кратко, както описваш във вашия случай и следователно да искат да сучат по-начестичко. Един пъстър шал или гердан, които да си сложиш по време на кърмене може да свърши добра работа в смисъл, че би заинтригувала бебенцето да се задържи по-дълго на гърдата.

Също така, много бебенца на възрастта на твоето са неспокойни, когато преминават през периодите на усилен растеж - това са около 7-10-ти ден, 2-3 седмица, 4-6 седмица, 3-ти месец, 4-ти месец, 6-ти месец и 9-ти месец. Скок в растежа се изразява в честото и продължително сучене на бебенцето, най-често за период от няколко дена, когато майката има усещането, че то "не слиза от гърдата". Така по този начин те подават сигнал на организма на майката да засили производството на кърма. През период на усилен растеж може да преминават и бебчета, чиито кърма им е в предостатъчни количества.

Друго, с което може да се обясни поведението на твоето детенце е например растеж на зъбки. Моментите, когато те прорастват през венците може да правят бебенцата по-раздразнителни, да искат да си чешат венците с нещо по-твърдо. Това не означава непременно, че скоро ще се покаже някоя перличка, тъй като се изисква време, преди да могат да си пробият път през венеца и да се покажат навън.

Също така е възможно бебчо да преминава през нещо ново в развитието си. Всяка нова стъпка в развитието на бебето и усвояване на нови знания и умения може временно да се отрази на кърменето. Това той просто може да иска повече да усеща мама и да търси близостта и и може да се прояви като безпокойство по време на кърмене или просто по-често кърмене.

Надявам се да съм ти била полезна, бих се радвала да споделиш дали някое от нещата по-горе би се отнесло и за вашата ситуация.

# 53
Привет и от мен..като начинаеща в кърменето на моя син и аз се сблъсках с някои проблеми..Като предварително искам да се извиня за баналните въпроси, но от много съвети и изчетени мнения,вече тотално се пообърках..
Като за начало още в родилното докато ми слезе кърмата,захранвайки го с АМ, когато ми го носеха той или спеше или не искаше да засуче. Голяма борба падна докато започне да се храни от гърда, съответно не се разминах с разранени зърна,които надявам се вече успешно заздравяват прилагайки техниката мазане с кърма и оставяне на въздух, както и използването на Гермастан. Друг е въпроса,че от шишето е много по-лесно да се храним.. Напоследък почна да плаче много, кърмя  го и той пак плаче..мислехме че са коликите, но ровейки се  из статии за това, както и четейки тук, явно става дума за "скок в растежа",защото буквално имам чувство, че съм дойна крава...през нощта иска да се храни на 3-3.5 часа(не можахме да го отбием, опитахме с вода, по препоръка на педито, но не иска) ,но през деня- докато го нахраня и се изцедя, той пак плаче..опитах да наложа режим на 3ч. в началото, но сега е просто невъзможно,затова сега го храня когато той си поиска..случва се да се нахрани добре и да заспи, но друг път го слагам няколко пъти на гърдата докато съм сигурна,че се е наял,обикновено заспива и не мога да го събудя..щипя, мърдам зърното,накрая го разсъбличам или сменяме памперса, за да се разсъни..

Искам да попитам:

1.При хранене на поискване, да редувам ли гърдите на хранене или да давам и двете гърди? Ние сега се храним като редувам гърдите на хранене,но след това се доизцеждам, защото все още ги усещам напрегнати, но не цедя докрай, за да не предизвикам хиперлактация..знам, че при хранене на поискване,не е необходимо цедене ,но ми се иска да почна да замразявам кърма, за всеки случай!И тук отчитам проблем: от дясната гърда, която е по-мека, се кърмим сравнително бързо ,за около 15/20 мин. интензивно сукане и после спи добре, но от лявата напоследък не иска да суче, чувствам я по-напрегната и твърда, именно при нея се случва да заспива и да трябва да го будя и така става накрая че се кърмим 40 мин. до 1 час понякога..ако го оставя без да го събудя след малко сън пак се буди с плач..дали да не започна да го слагам и на другата, но тогава няма ли да се наяжда само с предното мляко...или да се изцедя и да му дам от шишето?

2. Относно нощното хранене...как да го отбия, като не иска да пие вода или ако пие продължава да плаче..опитах да го кърмя,но просто оставам без сили, затова решихме изцедената кърма от последното хранене да му я даваме от шишето,така съпругът ми ме отменя поне с това хранене,за да поспя...някои бебета сами се отбивали, дали да разчитам, че и моето ще се отбие само от нощното хранене?

# 54
Здравей Jia_m,

Доколкото разбирам, притесняваш се, че бебчо си е променил режима на хранене и е започнал да суче по-начесто и би искала да си обясниш поведението му.

Казваш, че сега суче доста по-кратко, около 15 мин от двете гърди. Тук може да се има в предвид, че бебенцата с израстването си стават все по-силни и са способни за по-кратко време да изсучат необходимото им количество за конкретното хранене, въпреки че изглежда, че току-що са започнали да се хранят. Бих искала да те попитам, дали процедираш така, че първо предлагаш едната гърда на бебчо да я изсуче добре, а след това го слагаш на другата или го държиш за определено време на всяка гърда. Може да опиташ и компресия на гърдата, за да може той да стигне по-лесно до засищащото го, богато на мазнини задно мляко. Компресия се прави по този начин: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/

От друга страна една от причините, която би обяснила поведението на мъничкото може да е фактът, че около 3-я месец бебенцата започват за забелязват интересния ги заобикалящ свят, което може да ги направи разсеяни, да им е по-трудно да се съсредоточат върху храненето, при положение, че има толкова много разнообразни неща за изследване наоколо. Те може да започват да сучат по-кратко, както описваш във вашия случай и следователно да искат да сучат по-начестичко. Един пъстър шал или гердан, които да си сложиш по време на кърмене може да свърши добра работа в смисъл, че би заинтригувала бебенцето да се задържи по-дълго на гърдата.

Също така, много бебенца на възрастта на твоето са неспокойни, когато преминават през периодите на усилен растеж - това са около 7-10-ти ден, 2-3 седмица, 4-6 седмица, 3-ти месец, 4-ти месец, 6-ти месец и 9-ти месец. Скок в растежа се изразява в честото и продължително сучене на бебенцето, най-често за период от няколко дена, когато майката има усещането, че то "не слиза от гърдата". Така по този начин те подават сигнал на организма на майката да засили производството на кърма. През период на усилен растеж може да преминават и бебчета, чиито кърма им е в предостатъчни количества.

Друго, с което може да се обясни поведението на твоето детенце е например растеж на зъбки. Моментите, когато те прорастват през венците може да правят бебенцата по-раздразнителни, да искат да си чешат венците с нещо по-твърдо. Това не означава непременно, че скоро ще се покаже някоя перличка, тъй като се изисква време, преди да могат да си пробият път през венеца и да се покажат навън.

Също така е възможно бебчо да преминава през нещо ново в развитието си. Всяка нова стъпка в развитието на бебето и усвояване на нови знания и умения може временно да се отрази на кърменето. Това той просто може да иска повече да усеща мама и да търси близостта и и може да се прояви като безпокойство по време на кърмене или просто по-често кърмене.

Надявам се да съм ти била полезна, бих се радвала да споделиш дали някое от нещата по-горе би се отнесло и за вашата ситуация.

Здравей Simple Smile

Относно престоя на гърдите не ограничавам престоя - давам първо едната, суче известно време после изведнъж се дърпа и почва да мрънка, сменям гърдата; със втората процедираме по същия начин - суче докато не се размрънка и пак връщам на първата. Така няколко пъти докато вече съвсем откаже да суче. Иначе засуква добре и от двете гърди и се чува хубаво да гълта. Та общо взето това като цяло ме навежда на мисълта, че кърма има достатъчно. Не знам дали има вариант да се пълни гърдата добре, но примерно да я изсуква бързо и двете гърди и това да не му стига? Досега се на поискване сме се хранили...

За заглеждането не ми се струва да се разсейва кой знае колко, но ще взема да го пробвам.

Мислех, че са зъбки но като пипам венеца не усещам нещо да драска...има ли някакаъв начин по който мога да разбера, че това му е проблема?

За скока в растежа честно казано в началото мислех, че е това, но вече продължава повече от 2 седмица, а до колкото съм чела не би трябвало да са толкова продължителни?

Благодаря много за отговорите Simple Smile  bouquet

# 55
Здравейте отново,

Моята бебка е на четри месеца и три седмици, и я кърмех на поискване, което за мен значеш, че аз я поставях на всеки два часа да яде или ако плачеше.Но след третия месец, тя започна да отказва да яде на всеки два часа.Смуче си пръстите, одялото, бибата. Започва да суче само когато тя реши. Случва се и да прави интервали и от четри часа през деня. Макар че , аз все още си я слагам на два часа и дори ако не иска се възползама докато спи да яде. Притеснявам се , че суче кратко, само от едната гърда за окло 3-4мин.Памперсите са пълни. Предишния месец не нададе добре 500гр. УТре съм на консултация.
Преди все заспиваше на гърдата докато суче, а сега не успява.Всъщност все ръкомаха с едната ръчичка докато суче. Особенно в началото , докато потече млякото , и в един момент спира ,нищо че млякото тече, тя спира и се дърпа на другата страна.И пак започва да нервничи.Каква може да бъде причината. Определено имам доста кърма, която потича доста силно, но мисля че , вече се справих с проблема.

# 56
Здравейте,
Имам ужасен проблем, който превръща кърменето от най-топлота и красива връзка между майка и бебче в кошмар.
Вечерните ни кърмения /късния следобед и вечер/ се превърнаха в кошмар. Засуква, дърпа 2-3 пъти и в момента, който слезе кърмата започва са се дърпа, рита, плаче и т.н., това продължава поне 10 минути, като през това време права неистови усилия да го успокоя и да го накърмя в спокойна обстановка. След като струята е по-слаба и млякото започне по-бавно да тече кошмарът продължава. Редувам, сменям гърди, пози, люлям, пея, гушкам, нищо не помага. Изправям да се оригне /защото понякога това е причината/ и после пак слагам - пак не помага. 
На какво се дължи това? Мога ли с нещо да го променя?
По принцип през деня има същите моменти, но не са в такава степен и успява да се нахрани. Аз лично първоначално мислих, че е защото вечер гърдите са ми по-празни, но мисля, че кърма си имам и започнах да го отдавам на коликите. При нас те са много силни /ръмжим. пъшкаме дори докато спи денонощно, но сутрин и вечер е страшно/. За един месец е наддал 1,5 кг. и е порастнал 6 см. Старая се да кърмя на поискване, но понякога не знам дали е гладен или има колики. Винаги предлагам. Кърменията са ни около 9 в денонощие, горе долу през 2 часа, а нощем през 3 часа.

# 57
Здравейте,
Имам ужасен проблем, който превръща кърменето от най-топлота и красива връзка между майка и бебче в кошмар.
Вечерните ни кърмения /късния следобед и вечер/ се превърнаха в кошмар. Засуква, дърпа 2-3 пъти и в момента, който слезе кърмата започва са се дърпа, рита, плаче и т.н., това продължава поне 10 минути, като през това време права неистови усилия да го успокоя и да го накърмя в спокойна обстановка. След като струята е по-слаба и млякото започне по-бавно да тече кошмарът продължава. Редувам, сменям гърди, пози, люлям, пея, гушкам, нищо не помага. Изправям да се оригне /защото понякога това е причината/ и после пак слагам - пак не помага. 
По принцип през деня има същите моменти, но не са в такава степен и успява да се нахрани. Аз лично първоначално мислих, че е защото вечер гърдите са ми по-празни, но мисля, че кърма си имам и започнах да го отдавам на коликите. При нас те са много силни /ръмжим. пъшкаме дори докато спи денонощно, но сутрин и вечер е страшно/. За един месец е наддал 1,5 кг. и е порастнал 6 см. Старая се да кърмя на поискване, но понякога не знам дали е гладен или има колики. Винаги предлагам. Кърменията са ни около 9 в денонощие, горе долу през 2 часа, а нощем през 3 часа.

Залъгалка ползвате ли? Може ли причината да е в това,че тогава детето не е гладно, а по-скоро иска да суче за успокоение? Моето бебе правеше така и когато му давах залъгалката той я асмукваше и се успокояваше...

# 58
Здравейте,

Залъгалка ползвате ли? Може ли причината да е в това,че тогава детето не е гладно, а по-скоро иска да суче за успокоение? Моето бебе правеше така и когато му давах залъгалката той я асмукваше и се успокояваше...

Аз имам същия проблем, но залагалка не помага - плюе я, и никога не я е искала. Така, че ще ми е интересно някой да каже съвет - аз мисля, че са колики, но дори някой да ме успокои че ще е временно - пак добре  Party

# 59
Здравейте,

С първото ми дете беше така. През деня нямаше проблеми, но вечерта , се късаше от рев , докато засуче. А аз недоумявах, как така реве.Млякото пръскаше на всички страни. И сега разбирам , че точно това е бил проблема, силната струя.Моите гърди по- принцип са по-пълни вечер, нали тогава се изработвало млякото. Погледни в  библиотеката, там има доста статии за кърменето и за силната струя , как да я регулираме, сигнали кога бебето е гладно. Макар че, и аз започнах да се обърквам вече, но ние сме и по-големи. Аз започнах да и давам биба към третия месец, защото  бебка също започна да се дърпа като потечеше млякото, и изглеждаше че , не е гладна.Но пък и от тогава сме все на границата , от тогава наддава по 450-500 гр на месец.

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 11:41 от samuin

Общи условия

Активация на акаунт